Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
OLAVI
Liige
Postitusi: 2775
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

AMvA kirjutas: 05 Okt, 2023 11:29
OLAVI kirjutas: 05 Okt, 2023 11:19 ....
(Nõuka ajal poes müüdava peekoni rasvakihi paksus ei tohtinud ületada 5cm aga kui paks on küljeliha rasvakiht tänapäeval?)
https://www.toiduliit.ee/sealiha/peekon.html
EESTI_PEEKON_.png
kuule, kui sa ise vaevuks enda pandud linke lugeda, siis sellesama toiduliidu pildil on kirjas, et peekon on KONDITA küljeliha, seega see on kõhualune liha ja mitte kõhunahk (kas sul on endal kõhul vaid nahk ja kõhulihased puuduvad?), see mis on kondiga on ribi.

ja üldse mingi jutt mingist erlisest eesti peekonist on paras lamemaa umbluu. kust su arvates see sõna eesti keelde tulnud on?

Arusaadavalt ei ole noorhärra elu sees vist näinud eesti peekonisea läbikasvanud pekikihiga seakülge, mille KONDITA küljetüki läbikasvanud kihi paksus oli isegi 7cm, kui peab tänapäevast 1cm paksust pekikihti peekoniks?
http://entsyklopeedia.ee/artikkel/eesti ... ndrassiga).
eesti maatõugu siga (tõutähis L), 1961–2001 eesti peekonisiga, vananenud nimetused parandatud maasiga ja eesti lontkõrvaline siga. Tõug on saadud pikaajalise aretustöö tulemusena kohalikust maaseast, keda parandati vältava ja uudikristamise teel põhiliselt taani maatõugu seaga (taani landrassiga).


https://maaleht.delfi.ee/artikkel/63990 ... seomadused.
Kahjuks muudab kõrge tailihasisaldus sealiha maitsetuks ja selle struktuuri puiseks – just rasvkoes on peidus sealiha hõrgud maitseomadused.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
OLAVI
Liige
Postitusi: 2775
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

Manurhin kirjutas: 05 Okt, 2023 2:47 Oli sellist ilusat sülti vahel ka nõukaajal kulinaariapoest saada. Ametlik nimetus polnud küll mitte sült, vaid liha tarrendis. Paar porgandiviilu ka veel kaunistuseks sees, sellistesse väikestesse vormidesse valatud. Ilus ja läbipaistev, ei mingit rasvakihti ega hamba all piiksuvaid jälkusi sees, ainult puhas tailiha (vist oli lausa vasikaliha). Tavalist sülti müüdi ka, olid vaagnasuurused lahmakad, kust siis müüja noaga nii suure tüki lõikas, kui ostja soovis. ....
Jah ongi erinevad tooted, on "sealihasült" ja "liha tarretises".
Sealiha sülti tehakse sealihast.

"Liha tarretises" tehti igasugu muudest lihadest ja et see koos seisaks lisati želatiini.
Isegi laulus on sõnad: "Pakis oli veel, hernestega keel ...".

Tänapäeval tahetakse müüa (sealiha)sülti, kus ei oleks sees sealiha ega sealihast pärit tardaineid, selle asemel, et seda nimetada "liha tarretises".
Aga kuna head liha ei taheta tarrendisse panna, siis häbenedes kirjutatakse peale "sült".
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42812
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

OLAVI kirjutas: 05 Okt, 2023 21:45Isegi laulus on sõnad: "Pakis oli veel, hernestega keel ...".
Kuidas see laul käib?
Rebane11
Liige
Postitusi: 2029
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Muideks - õrnsoola lõhefilee on ka täiesti söödav - just praegu mekin.
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Rebane11 kirjutas: 06 Okt, 2023 16:49 Muideks - õrnsoola lõhefilee on ka täiesti söödav - just praegu mekin.
Siiamari kah. Viib keele alla.
ahto42
Liige
Postitusi: 731
Liitunud: 06 Mär, 2022 13:46
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ahto42 »

Rebane11 kirjutas: 06 Okt, 2023 16:49 Muideks - õrnsoola lõhefilee on ka täiesti söödav - just praegu mekin.
Tuletabki meelde, et peaks ühe filee ostma, selle õli, soola ja sidrunipipraga karpi paariks päevaks panema. Sulajuustusaiale väga hää.
mart2
Liige
Postitusi: 6419
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas mart2 »

ahto42 kirjutas: 07 Okt, 2023 11:47 ... Tuletabki meelde, et peaks ühe filee ostma, selle õli, soola ja sidrunipipraga karpi paariks päevaks panema. Sulajuustusaiale väga hää.
Mõislik oleks tiba suhkrut ka lisada - oluliselt aitab maitset!
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Sam Beaver
Liige
Postitusi: 909
Liitunud: 09 Aug, 2017 19:54
Asukoht: Siin & seal, põhiliselt tööl
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Sam Beaver »

Eelpool jutuks olnud Poola lihakonserv klaaspurgis - ostsin ka ühe prooviks, tegin lahti, kahtlevalt võtsin kahvliga tükikese, väga ettevaatlikult maitsesin... ja sõin purgi tühjaks. Tuleb minna poodi, ja kui seda seal veel olema peaks, siis mõned purgid kindlasti veel osta.
Putin destroyed the pro-Russian lobby in the world with his own hands. Now acting in Putin's interests would mean admitting that you fucked a goat
Rebane11
Liige
Postitusi: 2029
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Sam Beaver kirjutas: 07 Okt, 2023 18:37 Eelpool jutuks olnud Poola lihakonserv klaaspurgis - ostsin ka ühe prooviks, tegin lahti, kahtlevalt võtsin kahvliga tükikese, väga ettevaatlikult maitsesin... ja sõin purgi tühjaks. Tuleb minna poodi, ja kui seda seal veel olema peaks, siis mõned purgid kindlasti veel osta.
Kindlam on esimesed ampsud ämmale pakkuda ja siis ööpäev hiljem ise proovida.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2029
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

mart2 kirjutas: 07 Okt, 2023 16:10
ahto42 kirjutas: 07 Okt, 2023 11:47 ... Tuletabki meelde, et peaks ühe filee ostma, selle õli, soola ja sidrunipipraga karpi paariks päevaks panema. Sulajuustusaiale väga hää.
Mõislik oleks tiba suhkrut ka lisada - oluliselt aitab maitset!
Jah, suhkur on oluline komponent.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2029
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Mul siis sülditegu käsil. 3 kooti, 4 jalga, ja kilo muud liha. Sibul, porgand, pipar, loorber Podisenud 4 tundi, aeg lõikuda. See esimene sügislaks, Jõuluks siis uus. Tavaliselt keedan 4 korda aastas.
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Harutaks seda sülditegu , mina paneks mõne tera vürtsi , tüki juursellerit ja soola ka , maitseks lisaks eelpool mainitule .
AndresTy
Liige
Postitusi: 1398
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

Rebane11 kirjutas: 18 Okt, 2023 22:51......ja kilo muud liha.....
Selleks muuks lihaks kasutan ma tavaliselt muu, ehk siis veise liha :) Annab sellist teistmoodi - kuivemat - tekstuuri süldile juurde.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Some kirjutas: 03 Okt, 2023 11:55 Võtsin suvakalt varutud konserve, maitsnud enamust pole aga koostist vaatan väga tähelepanelikult. Kõike ei ole, kriisivarud on kastides ja käsitöögurmeed on nagunii siltideta. Usutavasti on kõik söödav. Taustal olev tegelane vahepeal ajas kõik ümber..
Pilt
Jõudsin siis ka oma Lidl kauplusketis pakutavate toodete katsetustega poola lihakonservideni.

Proovisin kolme sorti Pikok lihakonserve klaaspurgis:
.
Pikok purgis.jpg
Sealiha seakoodist 75% (Golonka wieprzowa 75%) 300gr
Koostis: seakintsu liha 75%, seakintsu kamar 14%, vesi, sool, maitseained, paksendaja: töödeldud Eucheuma merevetikad; stabilisaatorid: difosfaat, trifosfaat, polüfosfaat

Sealiha singiga 86,7% (Specjal z szynka 86,7%) 300gr
Koostis: sealiha 76,7%, sealihasink 10%, vesi, sool, maitseained, paksendaja: töödeldud Eucheuma merevetikad; stabilisaatorid: difosfaat, trifosfaat, polüfosfaat

Sealiha jämedalt hakitud 89% (Miesny przysmak 89%) 300gr
Koostis: sealiha 89%, vesi, sool, maitseained, paksendaja: töödeldud Eucheuma merevetikad; stabilisaatorid: difosfaat, trifosfaat, polüfosfaat

Eraldi pole mõtet hinnata, kõigil ühed ja samad plussid ning miinused.

+ Maitse, lõhn ja konsistents on head (jämedalt hakitud sealiha on naturaalselt kiuline, teised on peenhakitud). Meenutavad vägagi vene aegset kuulsat "dušonkat". Rasva on, aga mitte palju (on nii palju, nagu ühes kvaliteetsemas sealihakonservis peabki olema). Lihaleeme kallerdist on parajalt ja sellel on ka kvaliteetse lihaleeme maitse (saab tekkida ainult normaalse või hea kvaliteediga liha kasutamisel). Kasutatud liha on normaalse ja hea kvaliteediga. Hinna ja kvaliteedi suhe paigas.

- Lisatud on paksendaja (merevetikatest), kuigi mitte palju, aga ikkagi. Lisatud on stabilisaatorid difosfaat, trifosfaat, polüfosfaat (aga ilma nendeta vist tänapäeval enam mingeid lihatooteid ei tehtagi). Viimased on normaalkogustes tarbimisel ohutud, ületarbimisel kahjulikud.
https://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/ ... ub-valtida

* Hind: soodushind: 2,09EUR/300gr (6,97EUR/kg); tavahind 2,79EUR/300gr (9,30EUR/kg)
Võrdluseks:
Rannarootsi "Sealiha omas mahlas" hind ca 10,79 €/kg (sealiha 50%, sealihamass 30%, paksendaja, maitseained)
Sealiha konserv Sirloin hind ca 14,52 € /kg (sealiha 84%, seakamar, maitseained)
Linnamäe sealiha omas mahlas hind ca 12,46€ / KG (Sealiha 75%, seakamar, seasüda, paksendaja, maitseained)
Maailu Hautatud sealiha 98% hind ca 8,29€ / KG (Sealihatükid 51,5%, mehaaniliselt eraldatud kanaliha 8,5%, E250, E535, sojavalk, E451, E450, E452, E331, paksendajad (E407,E407a, E508, E415), antioksüdant E316, dekstroos)
** Klaaspurk on ilmselt tootja jaoks ka kallim taara, kui plekist konservikarp.

*

Kahte sorti Pikok lihakonservid metallkarbis:
.
Pikok konserv.jpg
Sealiha seakintsuga 89% 300gr
Koostis: 58% seakoot, 31% sealiha, stabilisaator: difosfaadid, maitseained.
Hind: 1,89EUR/300gr (6,30EUR/kg)

Sealiha omas mahlas 98% 300gr
Koostis: 98% sealiha, maitseained.
Hind: 2,09EUR/300gr (6,97EUR/kg)

Kumbagi veel maitsnud ei ole, aga see "98% Sealiha omas mahlas" tundub koostisosade järgi paljulubav. Kõik oleneb, mis lihast (kui kvaliteetsest) see tehtud on. "Sealiha seakintsuga 89%" sisaldab difosfaate. Kumbki ei sisalda paksendajaid.

Kui ära proovin, annan teada 8)

*********

Herr Some! Ega Te pole veel ära proovinud seda Pikoki "95% Sealiha guljašši"?
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4835
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Fucs kirjutas: 22 Okt, 2023 13:00 Herr Some! Ega Te pole veel ära proovinud seda Pikoki "95% Sealiha guljašši"?
Hetkel veel alles. Mul see probleem, et olen peres ainus kes konserve sööb. Ehk siis ühe konservi avamine on selline pikem projekt minu jaoks. Ülejäänud pere umbusaldab, sest ei tea mis sees on. Pigem ostavad mingeid pooltooteid või hakkliha.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline