Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma just eile õhtul lõpetasin süldi keetmise. 2,5 kooti, 5 jalga. Hoidsin päeva esimesel poolel madalat profiiti, aga kui tuli teade, et polegi seekord ei soolane, mage, piprane- suisa hea olevat, siis hingasin kergendatult. Hing on avatud uutele väljakutsetele - kamararulaad. Või kapsarullid. Või mõlemad!
(6) Puskariaparaadi omamine või valdamine on keelatud, vastava aparaadi leidmise korral tuleb sellest kohe teavitada politseid. Puskariaparaati võib eksponeerida riigi- ja munitsipaalmuuseumis museaalina ning Politsei- ja Piirivalveameti nõusolekul eramuuseumi kollektsioonis. Politsei- ja Piirivalveametil on õigus nõusoleku andmisest keelduda, kui see tooks kaasa olulise ohu ebaseaduslikuks alkoholi käitlemiseks.
Mis vahet on vabakäibes oleval destillaatoril ja samaka aparaadil? Mina vahet ei näe, kuigi olen pidanud arvestusel vastama ka piirituse tootmise kohta. Autoklaavist või õlleankrust sammu kaugusel. Ei usu, et sellega eriti viitsitakse tegeleda. Hipsterid?
Hele õlu Grünberg on Lätis 68 senti /0,5.
Mis vahet on vabakäibes oleval destillaatoril ja samaka aparaadil? Mina vahet ei näe, kuigi olen pidanud arvestusel vastama ka piirituse tootmise kohta. Autoklaavist või õlleankrust sammu kaugusel. Ei usu, et sellega eriti viitsitakse tegeleda. Hipsterid?
Hele õlu Grünberg on Lätis 68 senti /0,5.
Need on vee destilleerimiseks. Destilleeritud veel on hulk kasutusvõimalusi. Kui mind ei usu, helistage poodi ja küsige järele.
https://www.k-rauta.ee/p/destilleeritud-vesi-5-l/dpzpSobib kasutamiseks: akudes, autode jahutussüsteemides, aknapihustites, fototoodetes, erinevates laborites.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Ma paar kuud tagasi ühe sellise soetasin, kohvi- ja teevee jaoks. Lausa mereveekôlbuliku.
Tôsi küll, peale destilleerimist tuleb see vesi taas remineraliseerida, sest puhas destilleeritud vesi lôhub espressomasinaid ja veekanne. Ega teda ilmaaegu ainult vastavast plastist vôi klaasist nôudes ei hoita.
Tôsi küll, peale destilleerimist tuleb see vesi taas remineraliseerida, sest puhas destilleeritud vesi lôhub espressomasinaid ja veekanne. Ega teda ilmaaegu ainult vastavast plastist vôi klaasist nôudes ei hoita.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
- Che Latino
- Liige
- Kontakt:
Veel vee destilleerimiseks sobilikke seadmaid leiab "kange alkoholi" alt, ülevalt paremas nurgas:
https://pruulmeistrid.ee/
https://pruulmeistrid.ee/
Ühtelugu räägin ühte lugu...
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Ilma peki ja kamarata normaalset seapraadi ei saa. Ja läbi aja on transrasvade ja rafineeritud süsivesikute müügist elatuva toidutööstuse survel seda "pekki" demoniseeritud, väitega, et see tõstab kolesterooli. Ei tõsta. Kolesterool käib enamasti üles ikka koos veresuhkruga, st jahu ja suhkruga.Madis Reivik kirjutas: ↑20 Dets, 2023 18:03 Teemad on viimsepäevast päris kaugel kuid siinkohal peab ära märkima ühe suurima Mart Laari kuriteo. Võib pidada ka eksimuseks või vääratuseks aga mingi karistuse peaks määrama, nt neljaksrebimise või siis kohustuse avaldada avalik vabandus
https://www.raamatukoi.ee/sajandi-kokaraamat-1918-2018
Seal on nimelt seakoodi valmistamise õpetuses märgitud et "eemaldada pekk ja kamar".
Mina olen harjunud opereerima karbonaadiga. Piisavalt taine, kuid piisavalt ka rasva. Sobib nii saslõkiks kui seapraeks. Ja mulgikapsale ka. Igasugu "seafileed", mida iganädalaste aledega pakutakse, on tuimad ja puised nagu saapatald.
Sukruta, maitsvam ja mitte eriti tervistkahjustava mulgikapsa retsept by KT:
2 kg hapukapsast (poest sobib ka)
1 kg rasvast sealiha (ka karbonaad, aga ka peekon)
paar peotät odrarkuupe
kaks klaasitäit vett
Kapsas pakkida malmist ahjupotti, kapsakihid ja lihatükid vaheldumisi, vahepeale puistata kruupe
kõige peale kallata 1-2 klaasitäit vett
Kogu kupatus panna ahjupotis koos kaanega praeahju, umbes 150 kraadiga ja lasta seal haududa 3-4 tundi (lõpupoole jälgida, et pealmised kapsad ligiselt ei kõrbeks). Pärast ahju välja lülitamist võiks veel paar tundi järelvalmida.
Tulemus? Lapsed, kes kapsast ei söönud üldse, virutasid selle potitäie tühjaks ühe õhtuga. Serveerida keedukartuliga. Ahjaa, soola ärge pange ja kel veresuhkur vemmeldab, siis kannatab süüa ka ilma keedukartulita.
Miks on parem poe omast? Sest tootjad ei raatsi energiat kulutada 4-tunnisele hautamisele ja kuna ollus jääb hapuvõitu, siis lisatakse suhkrut. Ja et see möks säiliks, siis veel ühte-teist. Seda ei ole vaja - õigesti tehtud kapsad pole hapud, vaid hapususe andev hape oksüdeerub ise suhkruks.
Ma just teema ajel käisin eile poes ja vaatasin, mis inimestel korvis on. 90% ostukärudest täidab liigselt töödeldud või tehislik toit, kuna inimesed ei viitsi süüa teha - aga selle kilohind on tihti (nt võrreldes tavalise puhta lihaga, pakendatud lämmastikukeskkonda) palju kallim. Ja kõhtu ei täida.KTle avaldan toetust, kui vaadata mis hinnaga tuleb kodune seapraad või ahjukana, siis see on tihti üllatavalt odav. Ja igasugu kaalikad jms käivad kindlasti komplekti, eriti veel praeleemes ligunenud kujul.
Ja veel enam - kui vaatade nende läikivas pakendis "vorstide" koostist, tõusevad juuksekarvad peas püsti.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Ma olen ka karbonaad mees rohkem. Viimasel ajal olen seda keraamilises grillis mingi 9-10 tundi tiksuda lasnud, mingi 100C juures. Eelmisel htul, mingi marinaadiga vaakumkotti pantud. Tuleb täitsa nitšekas. Ka sašla jaoks, tõesti paremat pole, kui sealihast rääkida. Samas soovitan soojalt lamba šašlõkki .Samas, mu meelst, prae jaoks, kõlbab väga hästi ka kamaraga ja pekiga küljetükk vms.. Kusjuures ka pole paha grillida, aga ka ahi on OK. Taised lihad pigem malmpotis hautamiseks, milliseid meetodeid on hulgi -punane vein või lihtsalt vees jne jne.. Esimese prae puhul soovitaks juhinduda KISS printsiibist ja potti pista vaid liha, sibularattad, sool, pipar, loorber, võib küüslauku, ja vett mingi 1/3 ja lase pehmeks, ahjus või madalal tulel(malmpott toonitan üle).
Meil on jõuludeks, traditsiooniliselt võib juba öelda, põdrapraad punases veinis Burgundia ainetel. Minnakse kole närvi, kui teha juttu, et võiks see aasta midagi uut proovida.
Meil on jõuludeks, traditsiooniliselt võib juba öelda, põdrapraad punases veinis Burgundia ainetel. Minnakse kole närvi, kui teha juttu, et võiks see aasta midagi uut proovida.
Potis tehes vett ärge küll lisage. Liha, olgu siis karbonaad või muu, sool, pipar, sibul ja porgand. Seda leent tuleb lihast piisavalt.
Ma olen ikka pannud pool kruusi, aga ma lükkan poti ahju koldesse pool tundi pärast siibri sulgemist, mitte tavalisse praeahju.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Mulle on ka arusaamatuks jäänud, miks teaduse - eriti geenitehnoloogia - tänase arengu juures kasvatatakse sigade kaelakarbonaadi, aba, ja ribi lisaks veel sinke, sise- ja välisfileed jms. söögikõlbmatut kraami. Hea küll, jalgu läheb süldi jaoks tarvis.
Mis Alkoholiseadust puudutab, siis ma olen proovinud ette kujutada, kuidas selle lause:
seadusesse kirjutamisel valitses ruumis tõsine ja töine õhkkond. Ei taha õnnestuda.Politsei- ja Piirivalveametil on õigus nõusoleku andmisest keelduda, kui see tooks kaasa olulise ohu ebaseaduslikuks alkoholi käitlemiseks.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Plaanisime naisega pühade ajal seda 10 eur/4 inimest proovida. Usun, et teeme ära. Ei ole hädavajadust, aga tihti on vaesed inimesed seepärast vaesed, et nad ei oska rahaga ümber käia. Minu esimene soovitus oleks, et pole vaja osta valmistoitu ja niknäkki, vaid keskenduda põhitoiduainetele, kulu toidule odavneb märgatavalt. Ja pole vaja osta, kui isu tuleb, vaid siis, kui mingi asja hind soodne on. Lihakraami mina nt sedasi ostangi, kuigi sissetulek mul seda ei sunni, lihtsalt pole vaja 10 eurot kohe ja praegu kulutada, vaid kulutada õigel hetkel 5. Kui ma vaatan poes nt pensionäride ostukorvi kassa juures, siis tihtipeale on see palju rikkalikum kui minu oma. Aga seejuures rikkalikum maitselt ja valikult, mitte sisult ja toiteväärtuselt.
Kunagi kui riigikaitseõpet tegin, siis pidin alatasa kamina inimestele (toona jagas neid toetusi koolidele veel kamin) seletama, et kuidas ma saan inimese söödetud 4,50 päevas, kui teised koolid ikka tellivad KV 16-euroseid toidupakke. Võin kinnitada, kõhud olid täis ka toidukraami jäi ka üle, lihtsalt pole näiteks vaja osta mikropakendis asju, et on mugav jagada, vaid tuleb osta suur pakend ja sealt siis jagada. Ja niknänist sai selle hinna sisse veel 70-sendise kamashokolaadi kah. Lihtsalt keskendusin põhitoidule, mida saab metsas kergelt tarbida (vähese kokkamisega), tavalised makaronid, kartulipüree pulber, konservid, tavaline must leib, mingi odavam tee-kohv ja ongi söönud.
Õpilastega pole proovinud, aga Rootsi katelok muidu võimaldab edukalt ka kartuleid keeta - ehk siis viitsimise korral võinuks ka püree ära optimeerida
Aga noh, makaronidele alternatiiv polnud, kui osta nt 5 kg paki kaupa, kilohind K-hulgilaos oli täiesti mõttetu. Kui sa vaatad selle kõrval nt Michi kiirnuudlipaki portsu ja kg hinda, on see "tavalise" makaroniga võrreldes lausa kosmoses.
Kunagi kui riigikaitseõpet tegin, siis pidin alatasa kamina inimestele (toona jagas neid toetusi koolidele veel kamin) seletama, et kuidas ma saan inimese söödetud 4,50 päevas, kui teised koolid ikka tellivad KV 16-euroseid toidupakke. Võin kinnitada, kõhud olid täis ka toidukraami jäi ka üle, lihtsalt pole näiteks vaja osta mikropakendis asju, et on mugav jagada, vaid tuleb osta suur pakend ja sealt siis jagada. Ja niknänist sai selle hinna sisse veel 70-sendise kamashokolaadi kah. Lihtsalt keskendusin põhitoidule, mida saab metsas kergelt tarbida (vähese kokkamisega), tavalised makaronid, kartulipüree pulber, konservid, tavaline must leib, mingi odavam tee-kohv ja ongi söönud.
Õpilastega pole proovinud, aga Rootsi katelok muidu võimaldab edukalt ka kartuleid keeta - ehk siis viitsimise korral võinuks ka püree ära optimeerida

/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Püreega ma võsavahel jebima ei hakkaks, aga Rootsi kateloki roostevaba versiooniga kannataks neid(kartuleid siis) praadida küll, ma arvan. Eks metsa võiks vedada ikka pigem kuivaineid, kui me siin seljakotiga transpordist räägime. Puhast vett ikka orgunnib, et sest söödav toit saaks. Kui maasturi (või soomukiga) metsa minna siis kannatab juba igasugust manti kaasa võtta. Kasvõi lauad ja gaasipliidid ja supiserviisi.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Püree on ju kiirem - KV mingis toidupakis on ka kasutusel, aja vesi keema (tegelt piisab ka kuumast veest) ja kalla sauhti püreele peale, oota 5 min ja söö, kartulite keetmiseks pead ikkagi katelokki 10-15 minutit konkreetselt keetmawolfgang kirjutas: ↑21 Dets, 2023 14:26 Püreega ma võsavahel jebima ei hakkaks, aga Rootsi kateloki roostevaba versiooniga kannataks neid(kartuleid siis) praadida küll, ma arvan. Eks metsa võiks vedada ikka pigem kuivaineid, kui me siin seljakotiga transpordist räägime. Puhast vett ikka orgunnib, et sest söödav toit saaks. Kui maasturi (või soomukiga) metsa minna siis kannatab juba igasugust manti kaasa võtta. Kasvõi lauad ja gaasipliidid ja supiserviisi.
Ma siiski ootan ühest seajalast süldi tegemise õpetust , no ei saa ilma .
Muidu iga päev normaalselt ja piisavalt toituv inimene võib vahepeal päeva ka üldse mitte süüa ja saada 0 EUR hakkama
10 EUR päev ei ole ise vaaritades üldse mingi küsimus.
Saab ka 5 EUR päev või veel vähem, kui allahindluseid jahtida.
Näiteks.
[valmistoidu kogused päevas 1 täiskasvanud mehe kohta]
Seljanka põhi (Gross) soodushind 2.48 EUR/kg või tavahinnaga ca 3.98 EUR/kg
0,5kg seljanka põhjast saab 1,0...1,3 liitrit suppi. Kilost saab ca 2,5 liitrit ja jagub vähemalt kaheks päevaks.
Eesti Pagar Rehe rukkileib vormileib 600g 1.19 € (1.98 € / kg) või nt Coop Vormileib 600g viilutatud 0.99 € (1.65 € / kg) jagub vähemalt kaheks päevaks.
Farmi piim 2.5% 1L kilepakk 0.59 € peaks ka vähemalt kaheks päevaks jaguma.
+ vesi 0,6...1,5 liitrit kaevust või kraanist (Tallinna Vesi hind 1,14EUR/m3 ehk 1000 liitrit; koos kanaliga 2,08EUR/m3)
+ gaas või elekter või ahjupuud pliidile
4,00 + 1,00 + 0,60 + energia = 5,60 EUR + energia, kaks päeva.
*
Säästu makaron Sarveke 400g 0.45 € (1.13 € / kg) või MYLLYN PARAS MAKARONID 400 G 0.55 € (1,38 €/kg) vms jne (jagub vähemalt 2 päevaks)
Hakklihasegu kanafileest 450 g RANNAMÕISA 2.99 € (6,64 €/kg)
või nt soodukaga Kodune kotletisegu 500 g MAKS & MOORITS 2.89 € (5,78 €/kg)
Võib võtta 2 pakki ja "po flotski" makaronidega kokku keerata (jagub vähemalt 2 päevaks)
või osta
Hapukoor Farmi 20% 500g 1.19 € (2.38 € / kg) või Hapukoor 20%, 500 g PERE 0.98 € (1,96 €/kg) ja teha kastet.
+ sool, pipar
+ vesi 0,6...1,5 liitrit kaevust või kraanist (Tallinna Vesi hind 1,14EUR/m3 ehk 1000 liitrit; koos kanaliga 2,08EUR/m3)
0,45 + 6,00 + energia = 6.45 EUR + energia "po flotski" kaks päeva
0,45 + 6,00 + 1,00 + energia = 7.45 + energia hakklihakastmega kaks päeva
*
Jahutatud Norra lõhe roogitud, soodukaga 6.99€ / kg (Rimi 8. 59€/kg; Prisma 10 59€/kg; Selver 12,99€/kg jne) 1,5KG
Säästu Riis pikateraline 1kg (1.29 € / kg) või Aurutatud riis 1 kg BALTIX (2,19 €/kg)
Hapukoor Farmi 20% 500g 1.19 € (2.38 € / kg) (külmkaste)
Mõisaproua Marineeritud kurgid 1000g (3,29 €/kg) (külmkaste)
kala keskmiselt 15,00 EUR + riis keskmiselt 1.50 + Hkoor ~1,00 + kurgid 3,29 + energia = 20,8 EUR + energia
Sellest saab vähemalt 3-4 päeva süüa + hapukurke jagub veel mitmeks korraks külmkastme tegemiseks.
*
Sealiha (ahjupraad) Kodune ahjupraad ~1,2-1,5kg RAKVERE 6.79€ 1.400 kg või MAKS & MOORITS 6.49€ 1 kg
Pesemata kartul 0,20...0,40 €/kg 2kg...3kg
3-5 porgandit 0,30...0,50 €/kg (0,3...0,5kg)
Paar sibulat (0,40...0,60 €/kg)
+ maitseained
7,00 + 0,70 + 0,40 + 0,40 + energia = 8,50 EUR + energia
Sellest saab samuti vähemalt 4 päeva süüa.
JNE

10 EUR päev ei ole ise vaaritades üldse mingi küsimus.
Saab ka 5 EUR päev või veel vähem, kui allahindluseid jahtida.
Näiteks.
[valmistoidu kogused päevas 1 täiskasvanud mehe kohta]
Seljanka põhi (Gross) soodushind 2.48 EUR/kg või tavahinnaga ca 3.98 EUR/kg
0,5kg seljanka põhjast saab 1,0...1,3 liitrit suppi. Kilost saab ca 2,5 liitrit ja jagub vähemalt kaheks päevaks.
Eesti Pagar Rehe rukkileib vormileib 600g 1.19 € (1.98 € / kg) või nt Coop Vormileib 600g viilutatud 0.99 € (1.65 € / kg) jagub vähemalt kaheks päevaks.
Farmi piim 2.5% 1L kilepakk 0.59 € peaks ka vähemalt kaheks päevaks jaguma.
4,00 + 1,00 + 0,60 + energia = 5,60 EUR + energia, kaks päeva.
*
Säästu makaron Sarveke 400g 0.45 € (1.13 € / kg) või MYLLYN PARAS MAKARONID 400 G 0.55 € (1,38 €/kg) vms jne (jagub vähemalt 2 päevaks)
Hakklihasegu kanafileest 450 g RANNAMÕISA 2.99 € (6,64 €/kg)
või nt soodukaga Kodune kotletisegu 500 g MAKS & MOORITS 2.89 € (5,78 €/kg)
Võib võtta 2 pakki ja "po flotski" makaronidega kokku keerata (jagub vähemalt 2 päevaks)
või osta
Hapukoor Farmi 20% 500g 1.19 € (2.38 € / kg) või Hapukoor 20%, 500 g PERE 0.98 € (1,96 €/kg) ja teha kastet.
+ sool, pipar
0,45 + 6,00 + energia = 6.45 EUR + energia "po flotski" kaks päeva
0,45 + 6,00 + 1,00 + energia = 7.45 + energia hakklihakastmega kaks päeva
*
Jahutatud Norra lõhe roogitud, soodukaga 6.99€ / kg (Rimi 8. 59€/kg; Prisma 10 59€/kg; Selver 12,99€/kg jne) 1,5KG
Säästu Riis pikateraline 1kg (1.29 € / kg) või Aurutatud riis 1 kg BALTIX (2,19 €/kg)
Hapukoor Farmi 20% 500g 1.19 € (2.38 € / kg) (külmkaste)
Mõisaproua Marineeritud kurgid 1000g (3,29 €/kg) (külmkaste)
kala keskmiselt 15,00 EUR + riis keskmiselt 1.50 + Hkoor ~1,00 + kurgid 3,29 + energia = 20,8 EUR + energia
Sellest saab vähemalt 3-4 päeva süüa + hapukurke jagub veel mitmeks korraks külmkastme tegemiseks.
*
Sealiha (ahjupraad) Kodune ahjupraad ~1,2-1,5kg RAKVERE 6.79€ 1.400 kg või MAKS & MOORITS 6.49€ 1 kg
Pesemata kartul 0,20...0,40 €/kg 2kg...3kg
3-5 porgandit 0,30...0,50 €/kg (0,3...0,5kg)
Paar sibulat (0,40...0,60 €/kg)
+ maitseained
7,00 + 0,70 + 0,40 + 0,40 + energia = 8,50 EUR + energia
Sellest saab samuti vähemalt 4 päeva süüa.
JNE
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 2 külalist