Uued relvasüsteemid EKV-le

Vasta
alari
Liige
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas alari »

Iga kord, kui kuulen seda Kunnase välja pakutud õhutõrje varianti tuleb mulle meelde, et ta ei rääkinud välja kõike, sest midagi ei klapi.
2021. aasta sügisel sõlmis Tšehhi kaitseministeerium Iisraeli kaitseministeeriumiga riik-riigi tehingu keskmaa õhutõrje arendamiseks. Tehingu sisuks oli nelja keskmaa õhutõrjepatarei hange, igas patareis neli raketikompleksi, radar, juhtimissüsteem ning mõistagi piisav kogus õhutõrjerakette. Tehingu kogumaksumuseks kujunes 627 miljonit dollarit. Meil oli võimalus selle tehinguga ühineda, aga me ei kasutanud seda.
Siis oleks 250 miljoni eest saanud neli raketikomplekside, radari ja juhtimissüsteemiga õhutõrjepatareid.
Allikas: uued uudised.ee/arvamus/leo-kunnas-suud ... d-suutuid/

Mis Kunnase plaanis välja jäeti võrreldes Tšehhiga? Sest kindlasti poleks iisrael meile müünud täpselt sama asja 2,5x odavamalt.

Ma arvan, et välja oleks jäetud suur osa laskemoonast, mille oleks pidanud hiljem hankima, aga linnukese oleks kirja saanud - õhutõrje on olemas. Aga väga kärbitud tiibadega.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

3% SKPst on väga hea, aga kõik need ÕT relvasüsteemid, suurtükid jne, mis asuvad saksamaal, hollandis inglismaal, prantsusmaal peaksid asuma hoopis siin meil kohapeal.
Silamkirjalik on kogu seda manti hoida nendes riikides. Nendeni pääseb ainult üle baltikumi ja poola.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Tookord ei viitsinud ma sellele jampsile vastata.
Teised tegid ära. 2021. aasta sügisel sõlmis Tšehhi kaitseministeerium Iisraeli kaitseministeeriumiga riik-riigi tehingu keskmaa õhutõrje arendamiseks. Tehingu sisuks oli nelja keskmaa õhutõrjepatarei hange, igas patareis neli raketikompleksi, radar, juhtimissüsteem ning mõistagi piisav kogus õhutõrjerakette. Tehingu kogumaksumuseks kujunes 627 miljonit dollarit. Meil oli võimalus selle tehinguga ühineda, aga me ei kasutanud seda.
Paberil polnud Kunnasel tookord vist midagi. Ma tõesti ei mäleta mitme laskeseadme, radari või juhtimiskeskusega patareist nad tookord rääkisid, kuid kindlasti mitte 4x4.
Pakkumises oli väidetavalt Iisraeli Spider, mis oli neil relvastuses. Seega jutuks oli kasutatud süsteem, mis kohe vajanuks hooldust. Laskemoonast ei olnud üldse juttu, kuid eeldada võis ühte salvot. Hooldus, väljaõpe, ülalpidamine - sellega kohta ei olnud neil mingeid vastuseid. Kohale lubati tuua kuue kuuga. Ega me ka lollid ole. Helistasime ja küsisime ... üsna üllatav oli see Iisraeli poolel.
Kunnas ise väitis Riigikogus Riigikaitsekomisjoni istungil, kus lisaks komisjonile olid rahandusminister Helme, kaitseminister Luik ja KVJ Herem,et temal on olemas pakkumine oma sõbralt ja reservohvitserilt Raivo Tammelt. Pärast hakkasid mehed rääkima, et osta võiks ükskõik kust.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

3% SKPst on väga hea, aga kõik need ÕT relvasüsteemid, suurtükid jne, mis asuvad saksamaal, hollandis inglismaal, prantsusmaal peaksid asuma hoopis siin meil kohapeal.
Silamkirjalik on kogu seda manti hoida nendes riikides. Nendeni pääseb ainult üle baltikumi ja poola.
Mul hakkab juba kergelt piinlik, et ma pidevalt aru ei saa ... vist ...
See mille me 3% eest hangime, selle toome ju kõik Eestisse. Kust see väide tuli, et me midagi mujal hoidma hakkame?
Kui aga liitlaste vahendite siiatoomisest rääkida siis:
a) neid peaks siiapoole liigutama siis kui on ohu indikaatorid, mitte kui oht on realiseerunud. Siiani on seda ka tehtud. eFP lahingugrupp, II lahingugrupp, Caesarid, HIMARSid, JV kompaniid või pataljon, lennuvahenditest rääkimata. NASAMS lõppude lõpuks. Neid kõiki on siia saanud ju siirata ja edasi tagasi liigutada. Aga no ütleme, et mingi otsus jääb venima.
b) maismaa transpordi takistamiseks peaks VF kasutama üsna mitut brigaadi VV suunalt ... See peaks küll pikalt näha olema ja lihtne see VFile küll ei ole.
c) mereühenduse blokeerimisest võib VF aga varsti ainult unistada
isonts
Liige
Kontakt:

Martin Herem kirjutas: 26 Dets, 2023 15:13
Mul hakkab juba kergelt piinlik, et ma pidevalt aru ei saa ... vist ...
See mille me 3% eest hangime, selle toome ju kõik Eestisse. Kust see väide tuli, et me midagi mujal hoidma hakkame?
Kui aga liitlaste vahendite siiatoomisest rääkida siis:
a) neid peaks siiapoole liigutama siis kui on ohu indikaatorid, mitte kui oht on realiseerunud. Siiani on seda ka tehtud. eFP lahingugrupp, II lahingugrupp, Caesarid, HIMARSid, JV kompaniid või pataljon, lennuvahenditest rääkimata. NASAMS lõppude lõpuks. Neid kõiki on siia saanud ju siirata ja edasi tagasi liigutada. Aga no ütleme, et mingi otsus jääb venima.
b) maismaa transpordi takistamiseks peaks VF kasutama üsna mitut brigaadi VV suunalt ... See peaks küll pikalt näha olema ja lihtne see VFile küll ei ole.
c) mereühenduse blokeerimisest võib VF aga varsti ainult unistada
Mu lauseseadmise oskus jääb tihti mõttest maha.
Pidasin silmas ikka seda kraami, mis suurtel riikidel juba olemas on. väga lihsustatult ütlen, et andku midagi meie ära juba vähemalt nii kauaks,kui meil endal olemas ei ole. Mis te tilulilutate.
Te ise ka hoiate oma sõnavõttudega sõjahirmu üleval. Kõik see mõjutab mitte ainult tavalist inimest tänavalt vaid ka majandust laiemalt. Täna mainitakse seda järjest sagedamini, et investeerimis kliima pole meie naabrit arvestades eriti soodne.
Kõik see, mis te ette lugesite on tore, aga tundub ikkagi liiga vähe. Ja kõik see mant on suurtel riikidel olemas. Aga tolku oleks sellest ainult siin. Yle meie ei pääse nende riikideni mitte kuidagi
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Nende liitlaste siin hoidmisega on siiski paar lahendamata küsimust.
Enamasti on neid süsteeme vaid nii palju kui riigil relvastuses on. Seega on need koos isikkoosseisuga. Või vähemalt on need planeeritud nii. Ma ei tea, et kellelgi oleks üleliigseid 155mm haubitseaid, mitmikraketiheitjaid, õhtutõrjesüsteeme vms.
Aga kui oleks ja nad annaksid meile, siis tuleks meil kiiruga teha kaks asja. Esiteks õpetada sellele süsteemile välja isikkoosseis ja teiseks ehitada taristu.
Ja vot minu teada selliselt kokkulangevaid võimalusi hetkel suurt ei ole.
Pealegi on minul kindlus, et kas meie enda omadena või liitlaste tugevdusena on kõik see kraam enne ohu realeseerumist siin olemas.
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TTA »

Kõigile "rohkem ja rohkem asju" eestkõnelejatele tuletaks meelde, et näiteks suurtükiväe osas saab meil per capita olema nii palju K9 haubitsaid, et kui Saksamaa tahaks sama palju omada, peaks nad neid üle 2200 hankima.

Meil saab olema (tegelikult vist juba on praegu) liikurhaubitsaid rohkem kui lääne-saksamaal inimese kohta 1989 aastal. Ja mitte ainult liikurhaubitsaid vaid üldse suurtükiväge.

Ma pole küll kindel, et me suudame väga palju rohkem ära majandada ja mehitada.
isonts
Liige
Kontakt:

Statistikaga ei sõdi.
Getorix
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Getorix »

TTA kirjutas: 26 Dets, 2023 21:23 Kõigile "rohkem ja rohkem asju" eestkõnelejatele tuletaks meelde, et näiteks suurtükiväe osas saab meil per capita olema nii palju K9 haubitsaid, et kui Saksamaa tahaks sama palju omada, peaks nad neid üle 2200 hankima.

Meil saab olema (tegelikult vist juba on praegu) liikurhaubitsaid rohkem kui lääne-saksamaal inimese kohta 1989 aastal. Ja mitte ainult liikurhaubitsaid vaid üldse suurtükiväge.

Väga tore aga rahvaarv on ka nii väike, et sellega saabki kergelt igasugu inimese kohta näite suureks ajada. Territooriumi ulatus, arvestades rahvastikku, meesjõudu ja vaenlase suurust, eeldab siiski suurt tulejõudu.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

36x K9 on ainult üks osa.
HIMARS ja Mini Harpy peaksid osaliselt sama rolli täitma.
Lisaks sellele on plaanis veel üks vähemalt 12x relva pataljon ratastel iseliikuvaid.
155mm moon teeb seda relva ka veidi mitmekesisemaks kui lihtsalt haubits.
Vulcano - 70km laskekaugusega täppismoon. Bonus - TT vastane "tarkmoon".

Lisaks oleme siin näinud ka UK ja FRA 155mm suurtükke, UK ja US mitmikraketiheitjaid. Selleks see diviis sai ju loodud, et keegi saaks seda kõike täna planeerida, ette valmistada, harjutada ja lõpuks ka rakendada.
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TTA »

Statistika ise tõepoolest ei sõdi ja riik on meil tõesti ka hõredalt asustatud.

Mu mõte on see, et raha rahaks, kui kõik nõus, tõstame makse jne. Aga kust need inimesed kõik tulevad?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

TTA kirjutas: 26 Dets, 2023 21:23 Kõigile "rohkem ja rohkem asju" eestkõnelejatele tuletaks meelde, et näiteks suurtükiväe osas saab meil per capita olema nii palju K9 haubitsaid, et kui Saksamaa tahaks sama palju omada, peaks nad neid üle 2200 hankima.

Mis see saksa pehmodega võrdlus ikka meid targemaks teeb.
Eestis on 36 K9 korral umbes 50 haubitsat miljoni inimese kohta.
Soomes on aga kokku 807 haubitsat (667 veetavat ja 140 liikurit), mis teeb umbes 135 haubitsat miljoni inimese kohta.
See on pea 3 korda suurem. Ja MRLS-id asjad on Soomes ka olemas.
Ehk siis Soomega võrreldes oleme hetkel uskumatult puudulikult relvastatud?
Kui soomlased suudavad vähemalt 2 korda rohkemat varustada ja mehitada, küllap ka meie?

Mis seda va rahvastiku tihedust puudutab, siis hõre on hoopiski Soome - tihedus on seal 16.4 inimest km2 kohta. Meil on sama arv 30,6 ehk umbes poole tihedam.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Rangelt omavahel rääkides ... ma arvan, et soomlastel on STV tükke siiski vähem kui Trumm kokku luges. Eks nad ole ka midagi UKRi andnud.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaur3 »

Trumm, et Sa oma kalkulatsioonide, argumentatsioonide ja võrdlustega poolele teele ei jääks :D
https://twitter.com/MMaenpaa1
IMG_0654.jpeg
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Aga kuhu te Poola jätsite?
https://www.defensenews.com/land/2023/0 ... ed-martin/
Ja lisaks ostab ta veel Korea analoogi.
Vasta

Kes on foorumil