Siis kui kaob vool!

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta

Kas te majapidamises on generaator?

On olemas, koos küttevarudega
38
14%
On olemas, kuid kütet napib
33
12%
Plaanin hankida
32
12%
Ei ole, kuid võiks olla
130
48%
Ei ole, milleks - see on mõttetu
36
13%

Hääli kokku: 269

Rebane11
Liige
Kontakt:

Re: Siis kui kaob vool!

Postitus Postitas Rebane11 »

Eks nutulaulu sügavamaks mõjumiseks tuligi väga loll välja valida. Tema jutus on palju vastuolusi - kui on generaator siis õigel kasutamisel töötab kõik nagu peab - saab vett pumbata, küttesüsteem töötab jne. Tänapäeva genekad on töökindlad, kuigi jah biokütustega pikalt seistes just siis kui elektrit pole võib probleeme tekkida. Geneka teema jutt on täiesti jama - ei oska käima panna. On muidugi täielikke blonde, kes tõesti ei saa hakkama aga reeglina maainimesed sellesse kategooriasse ei kuulu.
No ma oma praktikas nägin vägagi maainimesi ja tehnikaga sina peal olevaid mehi, kes peale tormi tõid oma generaatorid remonti. Sest ei saanud käima! Külmas ja pimedas ja kui pole seda vilumust, siis ega alati õnnestu. Eriti kui hiina mootoriga asi. Mul HPG lumepuhur, mis keeldub kategooriliselt miinus kraadidega käivituma. Sauna, siis käima ja kõik ok.
kaupo51
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaupo51 »

Ilmselt peaks kõik generaatoriomanikud paar korda kuus aastaringselt oma sisepõlemismootoriga generaatorit käivitama prooviks. Siis vast on probleeme vähem. Kui sul on vaja kaks korda aastas see generaator käima saada ja väljas on veel mingi miinus kümme, siis võib täitsa jama olla. Ma neid hiina mootoreid ei tea, aga ma iga suvi möllan oma Ryobi trimmeriga ikka mingi 10 minutit, enne kui suudan ta käima meelitada. Väljas pluss kakskümmend. Trimmerit kasutangi kaks korda aastas ja tavaliselt see esimene käivitamine ei ole kerge. Samas on mul üks Partneri mullafrees Brigsi mootoriga ja see käivitub kord aastas hämmastavalt kiiresti (kolm korda tõmmata). Aga kordan veelkord, minu juhtumite puhul on ilm soe.
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Madis Reivik kirjutas: 25 Dets, 2023 20:37 Ma ei läheneks nii loovalt elektriauto akule. Ei tea kuidas Leafiga lood aga suvaline PV inverter ei pruugi auto akude manageerimisega hakkama saada, põletad maha veel miskit.
e-NV-200 akus olevale elektrivoolule ei pääse, ennast ja/või autot kahjustamata, ligi - vähemalt uurisin võimalusi, tehes seda, vabast ajast/jutu jätkuks, koos "elektriinimesega".
Lihtsalt "auto punaste kaablite surkimine", ei anna tulemust, on ohtlik. Inverter, ei ole paigaldatav, kasutatav.
Kindlasti Keegi, teises kohas on/oleks võimeline tulemuslikult katsetama, aga minule tuttav, usutav "elektriinimene" ütles kindla EI.
Benjy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Benjy »

Autot kasutaks ainult siis, kui V2L funktsioon on olemas. Muul juhul võib akust hää kalli kamaka saada. Allapoole aku mahtuvuspiiri tühjendada ei ole ka mõtet, mingit mõistlikku kogust energiat sealt ei saa.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Benjy kirjutas: 27 Dets, 2023 0:44 Autot kasutaks ainult siis, kui V2L funktsioon on olemas. Muul juhul võib akust hää kalli kamaka saada. Allapoole aku mahtuvuspiiri tühjendada ei ole ka mõtet, mingit mõistlikku kogust energiat sealt ei saa.
"Mõistlik kogus" on suhteline mõiste.
Näiteks 30kWh'ga, mis võiks olla pool e-auto aku mahust, saab:
* Hoida töös külmkappi ca 1 kuu.
* Hoida töös keskütte tsirkulatsiooni pumpa Alfa2 (20W) 60 päeva.
* Vaadata 32" LED televiisorit (40W) 750 tundi.
* Põletada 3x7W LED lampe (21W) ca 1400 tundi.
* Ajada keema 27 ämbrit +5C temperatuuril olevat kaevuvett.
* Laadida täis 300tk 5Ah 18V (90Wh) Makita tööriistaakusid.
Jne.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Akudega tuleb veel meeles pidada et 400V alalisvool on PALJU hullem kui 400V vahelduvvool.
Sulavkaitsmed ja automaadid on teistsugused, vahelduvvooluomasid EI TOHI kasutada alalisvooluga.

Soovitus on mitte torkida, parem minge statikasse kohvi jooma kui elekter kodus ära läheb :)
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Soovitus on mitte torkida, parem minge statikasse kohvi jooma kui elekter kodus ära läheb
See on tegelt point, et kui voolu ei ole siis võiks vähemalt saada minna kuskile, kus tõesti saab infot, akusid laadida(pigem otseses tähenduses), vajadusel soojas istuda, mõne kohvi juua, termosesse kuuma vett, lihtsalt puhast vett, midagi kuivatada jms.. Võibolla see peaks olema mõni muu koht, kui tankla, kuna kui mingi suurem kataklüsm aset leiab siis ei pruugi statikas enam kohti olla ja see isegi kinni. Midagi varjendi eelset. Näiteks koolimajad, oma võimlaga/aatriumiga, vene aegsetel on midagi varjendilaadsetki olemas, pesuruumide jms.. Need tuleks lihtsalt varustada puurkaevude ja genekatega, välja töötada mehhanism, kuidas/mille peale kaader sinna läheb ja uksed lahti teeb jne jne.. 2021 palaval suvel, taheti kirjutada üks magister SKA-s sellele lähedasel teemal, (oli vist "Ühiskondlike hoonete toimepidevus" vms.) a polnud piisavalt aktuaalne teema ilmselt.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Koolid oleks ideaalne koht - 1% istub raamatukogus ja 99% lähevad istuvad võimlas pinkide peal, udjavad oma telefone.

Huvitav kas väikeasulates pole selle peale mõeldud ?
diesel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas diesel »

nii see asi ju käibki. mis siin enam mõelda.
Benjy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Benjy »

OLAVI kirjutas: 27 Dets, 2023 2:31
Benjy kirjutas: 27 Dets, 2023 0:44 Autot kasutaks ainult siis, kui V2L funktsioon on olemas. Muul juhul võib akust hää kalli kamaka saada. Allapoole aku mahtuvuspiiri tühjendada ei ole ka mõtet, mingit mõistlikku kogust energiat sealt ei saa.
"Mõistlik kogus" on suhteline mõiste.
Näiteks 30kWh'ga, mis võiks olla pool e-auto aku mahust, saab:
* Hoida töös külmkappi ca 1 kuu.
* Hoida töös keskütte tsirkulatsiooni pumpa Alfa2 (20W) 60 päeva.
* Vaadata 32" LED televiisorit (40W) 750 tundi.
* Põletada 3x7W LED lampe (21W) ca 1400 tundi.
* Ajada keema 27 ämbrit +5C temperatuuril olevat kaevuvett.
* Laadida täis 300tk 5Ah 18V (90Wh) Makita tööriistaakusid.
Jne.
Ma mõtlen alla lipo 3.2V/cell ja li-ion 2.5V/cell piiri. Alla nende piiride ei ole akus eriti kasutatavat energiat. Tüüpilised inverterid ei tea millal aku tühjendamine lõpetada. Targemad on võibolla konfitavad aga nad ei ole integreeritud aku BMS-iga ja ei tea, kui näiteks individuaalne element alla kriitilise piiri läheb. Kaugelt odavam on mingi kogus lifepo akusid majja tekitada ja seal reservi hoida. Sel juhul pole ka elektriautot vaja :)
kalvis
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kalvis »

Kriku kirjutas: 26 Dets, 2023 11:26 Ikka on keeruline aparaat - õhuklapid, ventiilid, käima tõmbamised ja värgid... Siis veel õlitasemed ja asjad. Moodne inimene vajutab nuppu ja seade läheb käima. Või ei lähe. Pumpade kohta, eks generaator toida ikka seda, millega see ühendatud on. Nagu minu ema armastas öelda, iga seade töötab paremini, kui see vooluvõrku ühendada.

Tegelikult mina ei ole ka viitsinud tegeleda generaatoriga, kuigi majale sai pistik tehtud. Üks tüütu kohustus juures - hoia teda kuskil, hoia kütust kuskil, pane aeg-ajalt prooviks käima... Mul muud ka teha. Kui vool kaob, lähen ämbriga kaevule. Imikuid ega loomi pole ning seni pole nii segama hakanud, et generaator tekitada. Seda nimetangi psühholoogiliseks valmisolekuks.
Kui raha on saab üsna lihtsalt osta automaatgenekad. Need saab ühendada nii, et ei pea üldse vaevamagi - automaatselt lähevad käima särtsu kadumisel ja automaatselt seiskuvad. Vaid pappi on vaja rohkem välja köhida. Kasutaja kohus on vaid kütet lisada. Samuti on siga töökindlad - ostad ja tüüphooldusega sured enne geneka surma.
Enamus pole rikkad ja ostavad käsigeneka. Selle klassikaline kasutus eeldab - pead peakaitsme enne lahutama aga siis sa jälle ei tea kas vool on tagasi. Mõni võibolla paneb mingi tulukese kah põlema. Just see pisiasi unustatakse ära. Samuti tuleb genekas käivitada käsitsi. Kuigi see pole raketiteadus siis naised ei saa hakkama.
Väikse tarbe korral soovitaks UPS-i. (valgustuseks kärab hästi ja targal on gaasipliit). Üllatus - veel targemad juba lisavad UPS autoakudest akuparke juurde (krokodillidega vahetavad) ja mõned juba aretavad 12 V valgustust jne. Saab isegi telekat vaadata, neti töös hoida (kui muidugi netipakkuja).
Mu tuttavad on nupukad - just see viimane laks pani nüüd kõiki UPS ostma... Avastati kodu on tühi ja kõle kui netti pole ja telekas ei tööta.
Juba esimene tagasiside kah nende hiina Upsidega - igavesed jamad nendega. Poemüüjad pooled jamad rääkimatta jätnud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

kalvis kirjutas: 28 Dets, 2023 16:50Saab isegi telekat vaadata, neti töös hoida (kui muidugi netipakkuja).
Soovita mulle palun konkreetselt UPS-i vms. seadet, mis ruuterit sama kaua töös hoiab kui läpaka aku kestab.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Suuremad Powerbank seadmed oleksid siin otstarbe täitjad. Ebayst 200 euro ringis. Eestis 450-550 sarnane toode.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Kriku kirjutas: 28 Dets, 2023 17:01
kalvis kirjutas: 28 Dets, 2023 16:50Saab isegi telekat vaadata, neti töös hoida (kui muidugi netipakkuja).
Soovita mulle palun konkreetselt UPS-i vms. seadet, mis ruuterit sama kaua töös hoiab kui läpaka aku kestab.
Kui ülesanne on WiFi võrgu ja ruuteri töös hoidmine, siis võiks taskuruuteri poole vaadata, sest need on kõige energiasäästlikumad ja eraldi UPS'i ei olegi vaja.
https://www.google.com/search?q=kaasask ... 32&bih=612
Siseaku peab vastu 6-8 tundi ja kui elektrit pikalt ei ole, siis läbi telefoni autolaadija autoakule ühendades mitu nädalat.

Näiteks selle mudeliga saab töötada samaaegselt võrgus 32 seadet.
https://onoff.ee/et/vorgutooted/20538-t ... 81829.html
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Ruuter on mul Telia traadita ühenduse otsas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist