Tsiviilkaitse elik kodanikukaitse tänases Eestis

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Tsiviilkaitse elik kodanikukaitse tänases Eestis

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Antud lahendus eeldaks varutoite olemasolu nii raadiojaamas endas kui seda retransleerivates jaamades. Neid kommerts-FM jaamu on meil ikka parasjagu. Kui elektri kadumisel raadio eetrist kaob, siis pole taolisest "hoiatusest" ju suuremat kasu?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Kui elekter maas, sealt edasi side/internet ja massimeedia maas jääbki kõige efektiivsemaks infoedastuse viisiks lisaleht infovoldiku vahel? :?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Isegi FM raadiojaamade levikaugus on oluliselt suurem kui mobiilimastidel. Terve maailm kasutab 50W klassi FM sagedusega militaarraadijaamu, mille kaugus ulatub 40 km kanti. Seega teatud tihedusega FM saatjate võrgustik võiks teoorias Eesti katta ning olla sõltumatu elektrikatkestusest.

Mingid kesklaine asjad oleksid veel ägedamad (mida pikem lainepikkus, seda kaugemale levib), lihtsalt tänapäeval enamik raadioid seda lihtsalt ei mängi - kesklaine raadio on mu mossel näiteks originaalraadio (tootmisaasta 86). Mina ehk kuuleks, aga 90% autoomanikke enam mitte. Kellel on VEF 201 transistorraadio olemas, tasub ehk alles hoida.

USA-s selle temaatikaga tegeleti kõvasti külma sõja ajal, ideeks oli töökindel võime edastada elanikele infot tuumasaaste levikust ja ohtlikkusest. Kuna sõja alguses oleks NSVL kasutanud EMP pomme, siis pidi see asi olema enamvähem kõigekindel.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Kapten Trumm kirjutas: 21 Mär, 2024 11:32 Antud lahendus eeldaks varutoite olemasolu nii raadiojaamas endas kui seda retransleerivates jaamades. Neid kommerts-FM jaamu on meil ikka parasjagu. Kui elektri kadumisel raadio eetrist kaob, siis pole taolisest "hoiatusest" ju suuremat kasu?
Jah, varutoide on vajalik. On sul andmeid, et need varutoited puuduvad?
Sinu lahendus alternatiivse saatjate võrguga on suurujärgu kallim (sest selle kulud tuleb katta puhtalt riigieelarvest) ja kriisiolukorras absoluutsele enamusele eraisikutest kasutu (sest neil pole aimugi erisagedusel töötavast jaamast ega üldse vajadusest seda otsida).
Sulle meeldib ikka öelda, et praktika on tõe kriteerium. Ukraina sõda. Ei saanud elekter otsa. Ei kukkunud mobiilside maha. Ka mitte otseses konfliktipiirkonnas. Õigupoolest osutus tsiviilne mobiilside venelaste militaartehnikast oluliselt töökindlamaks ja sedasi juhtus alatasa, et turvatud kanali asemel võtsid venelased ühendust lihtsalt üle GSM-i. Koos kõige sellest tulenevaga.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

Kapten Trumm kirjutas: 21 Mär, 2024 13:14 Mingid kesklaine asjad oleksid veel ägedamad (mida pikem lainepikkus, seda kaugemale levib), lihtsalt tänapäeval enamik raadioid seda lihtsalt ei mängi - kesklaine raadio on mu mossel näiteks originaalraadio (tootmisaasta 86). Mina ehk kuuleks, aga 90% autoomanikke enam mitte. Kellel on VEF 201 transistorraadio olemas, tasub ehk alles hoida.
Sorry, aga see jutt ei päde kohe mitte. Praktiliselt kõik autoraadiod omavad AM sagedusala. On küll erandeid, aga need on just nimelt erandid. Päris tuliterauutel autodel on küll, jah, on FM ja DAB ning mõnedel enam AM-vastuvõtjat ei ole, aga 90% praegu teel olevatest autodest on kindlasti AM-võimelised.
On väidetud, et AM puudumine uuematel autodel on seotud hübriid- või elektriajami ning selle tekitatud häiretega, mis AM kuulamise keeruliseks teevad. Et mul selliseid autosid ei ole, ei oska seda ka hinnata.
olevtoom
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas olevtoom »

Marvin kirjutas: 25 Mär, 2024 16:23 ...
On väidetud, et AM puudumine uuematel autodel on seotud hübriid- või elektriajami ning selle tekitatud häiretega, mis AM kuulamise keeruliseks teevad. Et mul selliseid autosid ei ole, ei oska seda ka hinnata.
Ehk on peapõhjus selles, et pikk- ja kesklainelt enam midagi kuulata pole?
Kremli troll.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

olevtoom kirjutas: 25 Mär, 2024 17:05
Vabalt võib olla :). Pigem ongi imeks, et need lainealad senini vastuvõtjates olemas on. Aga on.
wernerholt
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas wernerholt »

Walter2 kirjutas: 21 Mär, 2024 12:58 Kui elekter maas, sealt edasi side/internet ja massimeedia maas jääbki kõige efektiivsemaks infoedastuse viisiks lisaleht infovoldiku vahel? :?
Ohuteavitus on lähitulevikus plaanis üle viia lisaks mobiilsidele ka sateliidipõhisele(Galileo) edastusele nagu see euroopas on. Ses osas juba tihe koostöö Eesti poolt lääne asjapulkadega käib.
smr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas smr »

olevtoom kirjutas: 25 Mär, 2024 17:05
Eestis kuuleb pimeduse saabudes kesklainel 10-30 jaama, lisaks hollandi/taani ning kreeka piraadid (nädalavahetuseti). Pikal lainel ühe käe sõrmede jagu. Oleneb su antennist ning tiba ka levist.

boonusküsimus - kus asub hetkel Eestis töötav ainus kesklainejaam? :)
_dumbuser_
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas _dumbuser_ »

smr kirjutas: 25 Mär, 2024 20:39
Pole kindel kas hetkel ka on aga mõned kuud tagasi raadiojaamade kohta uurides oli mingi Tartus asuv usuteemaline asi 1035kHz ja vene keeles kah veel.
smr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas smr »

_dumbuser_ kirjutas: 25 Mär, 2024 21:53
smr kirjutas: 25 Mär, 2024 20:39
Pole kindel kas hetkel ka on aga mõned kuud tagasi raadiojaamade kohta uurides oli mingi Tartus asuv usuteemaline asi 1035kHz ja vene keeles kah veel.
absoluutselt!

Tegelikult Tartumaal, Kavastus.

viimased 20+ aastat raadio Eli/Pereraadio

https://mediaeli.ee/
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Marvin kirjutas: 25 Mär, 2024 16:23
Kapten Trumm kirjutas: 21 Mär, 2024 13:14 Mingid kesklaine asjad oleksid veel ägedamad (mida pikem lainepikkus, seda kaugemale levib), lihtsalt tänapäeval enamik raadioid seda lihtsalt ei mängi - kesklaine raadio on mu mossel näiteks originaalraadio (tootmisaasta 86). Mina ehk kuuleks, aga 90% autoomanikke enam mitte. Kellel on VEF 201 transistorraadio olemas, tasub ehk alles hoida.
Sorry, aga see jutt ei päde kohe mitte. Praktiliselt kõik autoraadiod omavad AM sagedusala. On küll erandeid, aga need on just nimelt erandid. Päris tuliterauutel autodel on küll, jah, on FM ja DAB ning mõnedel enam AM-vastuvõtjat ei ole, aga 90% praegu teel olevatest autodest on kindlasti AM-võimelised.
Minu tööauto (2017) raadiol pole AM-ist haisugi. 2000.a Volvo tehaseraadio (HU-803) omab veel AM sagedusala, kas see on kesklaine või mis, ei tea, peale ragina sealt muud pole juhtunud kuulama. Seda 90% juttu ma hästi ei usu.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Kapten Trumm kirjutas: 26 Mär, 2024 10:00 ...
Minu tööauto (2017) raadiol pole AM-ist haisugi. 2000.a Volvo tehaseraadio (HU-803) omab veel AM sagedusala, kas see on kesklaine või mis, ei tea, peale ragina sealt muud pole juhtunud kuulama. Seda 90% juttu ma hästi ei usu.
Mul 4-aastane Subaru - AM täitsa olemas! :lol: Lisaks FM ja DAB.

Esimesena kadus raadiolt kesklaineala - vanal VEF-l näiteks tähisega "CB".
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

See keerutamine selle AM-i teemal muidu väga lisaväärtust ei annaks, sest enamik kasutajaid ei tea, mis see on ja mis sagedused jne.
Et Kuku on enamasti FM 100,7 teab enamvähem igaüks.

Nende vanade, suhteliselt suure lainepikkusega, amplituudmodulatsiooniga (AM) kanalite iva seisneks ainult selles, et põhimõtteliselt võiks ühe raadiojaamaga kogu Eesti katta. Kuna aga Eestis on hästi arenenud FM võrk olemas ja seda kuulab nagunii suurem osa rahvastikust, siis oleks ehk arukam piirduda FM (ehk ultralühilaine) võrguga.

Kolmas, võibolla vähem tuntud detail on sees, et Harris Falcon tüüpi jaamad tundub, et võimaldavad vastu võtta ja eetrisse minna tsiviil FM sagedustel (jaama tööpiirkond on 30-108 MHz), teatud interopereeritavuse lisaväärtus, saab kuulda, mida tsiviilraadios räägitakse ja vajadusel ka seal eetrisse minna. Kui on kokku lepitud hädasagedus, siis KV võib näiteks ümbruskonna elanikke seeläbi hoiatada.
smr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas smr »

Kapten Trumm kirjutas: 26 Mär, 2024 10:49
Kolmas, võibolla vähem tuntud detail on sees, et Harris Falcon tüüpi jaamad tundub, et võimaldavad vastu võtta ja eetrisse minna tsiviil FM sagedustel (jaama tööpiirkond on 30-108 MHz), teatud interopereeritavuse lisaväärtus, saab kuulda, mida tsiviilraadios räägitakse ja vajadusel ka seal eetrisse minna. Kui on kokku lepitud hädasagedus, siis KV võib näiteks ümbruskonna elanikke seeläbi hoiatada.
Ringhäälingu FM signaal laius on ~60 kHz ehk WFM, Harris räägib max 8kHz ehk NFM

Mulle väga meeldiks edasi fantaseerida ühte riiki katvast AM saatjast aga reaalsuseks see kunagi ei saa.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline