Eesti raskem juba olemasolev "raud"

Vasta
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Re: Eesti raskem juba olemasolev "raud"

Postitus Postitas Martin Herem »

Selgitan siis mõnda asja, kuigi seda on tehtud juba tõesti vist 10x.

Eesti oli üks esimesi, kes andis Ukrainale sõjalist abi. D30 haubitsatega tekitasime tähelepanu Saksamaal ja Soomes. Javelinidega USA jt hulgas. See oli kindlasti üks põhjuseid, miks riigid hakkasid rääkima Ukrainale abi andmisest.
USA KVJ vaatas Ämaris 2022 aasta märtsis suu ammuli mida ja kui palju Eesti saadab.
Täna on Poola ja 3B ühed kõige häälekamad Ukrainale abi küsijad. Kui me ise poleks abi andnud, siis poleks meie häälel ka sellist mõju. Ma arvan, et siis poleks mitmed Ukrainale olulised asjad juhtunud või poleks need nii kiiresti juhtunud.

Nüüd sellest MIDA me oleme andnud.
Milan laskeseadmed ja raketid. Neid rakette enam ei toodeta. Meie käes olnud raketid aga lendasid juhitavalt pigem imekombel. Need olid aegunud. Aga toimisid ja toimisid ka Ukrainas.
Javelini moon. See oleks meil ka aegunud. Mõne aasta oleks veel kestnud ja funktsioneerinud, kuid oli risk, et varsti on meil laos prügi. Nüüd on venelaste tankid prügi.
Andsime mõned vanad CG ja moona ka. Oma varustustabelite arvelt pole me ühtegi relva ära andnud. Muidugi võinuks need vanad CG alles hoida ja lisada kuskile. Kuid me otsustasime, et läheme kergemate relvade peale.
TT teema kokkuvõtteks kordan veel kord, et TT moona/relvi on Eestil täna rohkem kui enne veebruari 2022.

Jätkan hiljem ...-
navigator
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas navigator »

Martin Herem kirjutas: 04 Juun, 2024 15:52 Javelini moon. See oleks meil ka aegunud. Mõne aasta oleks veel kestnud ja funktsioneerinud, kuid oli risk, et varsti on meil laos prügi. Nüüd on venelaste tankid prügi.
Javelini raketi ladustamise aeg on 10 aastat. Eesti sai esimesed Javelinid 2016. Block-1 tüüpi raketid saabusid detsember 2017. Nüüd siis küsimus.
Kuna muutub Javelini moon prügiks ? 10 aastat on garanteeritud. Seega 10 aastat + 1 päev ?

https://irp.fas.org/doddir/army/fm3-22-37.pdf
The round has a 10-year shelf life. The only maintenance requirement is stockpile
surveillance.
Rain217
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rain217 »

Saamine ja tootmine on kaks erinevat kuupäeva. Nagu konservidel. Minu arust.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Ma tõesti ei tea, millal toodeti meie esimesed Javelinid, kuid fakt on see, et need aegusid. Ma ei tea ka seda, kui palju me nende eest maksime. Minu teada maksime USA abirahaga. Kokkuvõttes saime USA rahaga, odavalt laskemoona, mis samas ka varsti aegus.

Laskemoonale täiendava garantii andmine tähendab igast partiist teatud hulga lahtimonteerimist ja laskmist. Ja teatud partiide puhul ei anta üldse mingit garantii pikendust. Võid neid laos hoida ja tõenäoliselt lendavad ka mõni aasta pärast garantii lõppu. Nagu 1980ndatel toodetud Milanid näiteks. Samas kui 1990ndatel toodetud Milanid enam juhitavad ei olnud.

Kunagi Mistrale ostes, saime 15 aastat vanad raketid, millele oli 10 aastat "säilivust" juurde antud. Kasutasime neid väljaõppeks. Samuti andsime belglastele väljaõppeks ja nemad andsid meile uued vastu.
navigator
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas navigator »

Rain217 kirjutas: 04 Juun, 2024 18:13 Saamine ja tootmine on kaks erinevat kuupäeva. Nagu konservidel. Minu arust.
Seetõttu pakubki huvi, kas 10 aastat on Javelini puhul parim enne või kõlblik kuni. Tundub, et seda teavet ei ole.
Rain217
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rain217 »

Nagu mina aru saan, siis pommi sees tünamiit just hapuks ei lähe aga elektroonika mingil hetkel lõpetab toimimise, mis sõltub elektroonika tootmise täpsetest tingimustest. Mingil ajal tehti kvaliteetset kraami aga siis tulid eelarvekärped ja nii ta läks. Või siis vastupidi. Igal juhul tõde selgub praktikas.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Seetõttu pakubki huvi, kas 10 aastat on Javelini puhul parim enne või kõlblik kuni. Tundub, et seda teavet ei ole.
Parim enne.
teeline35
Liige
Kontakt:

Re: Sõjaline abi Ukrainale

Postitus Postitas teeline35 »

Soobel kirjutas: 03 Juun, 2024 22:22 On täiesti kindel, et mitte midagi ei antud niimoodi ära, et omal oleks kannikad paljaks jäänud. Ja on ka kindel, et meie ei ega ajakirjandus ei tea, palju ära anti ja palju jäi ja mis meil varuks on. Vale oleks eeldada, et asjaomased otsustajad on lollimad kui meie siin foorumis.
Avalikel andmetel tundub mulle, et eesti poolne relvastuse ja laskemoona andmine on üsna soiku jäänud võrreldes 2022 aastaga. Mis minu arvates tähendab, et vananenud relvad ja laskemoon on ära antud ja otsas ning uuemat manti antakse juba näpuotsaga. Viimase aja rahalistest numbritest suurema osa moodustab juba värske laskemoona kõrgem hind. Ei teagi kas D-30 ja FH-70 mõni toru ongi enam siin alles? Arvatavasti kõik juba Ukrainas. Esialgne tellimus K-9 24 tükki peaks kohal olema ja nendega saab esialgu mõlemad suurtükipataljonid hädapäraselt komplekteeritud. Lähiaastatel peaks juba ülejäänud tellimused kohale jõudma. Läheb ainult paremaks.
Kaabude hädaldamisest; Aastaid tagasi kuuldud intervjuus Mart Helmega ütles ta midagi sellist, et Eesti rahval ja riigil võivad ju huvid olla, aga kui need ristuvad venemaa huvidega, siis eesti huvid peavad loomulikult taanduma! Ei lugenud siis ja ei loe ma praegugi nendest sõnadest välja, et eest-vene konflikti puhul kavatsetakse vastu hakata!
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

Eesti sai esimesed Javelinid 2016.
Kui õigesti mäletan, siis päris esimesed Javelinid olidki vanad Block-0 omad. Ehk siis nende eluiga oli juba pigem pooleldi läbi. Need läksid ilmselt esimesena Ukrainasse.
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Eesti ei ostnud tehaseuusi, vaid sai USA laost Saadi kongressi poolt eraldatud abiraha arvel. Eelpool juba viidatud, et ilmselt mitte kõige uuemad.

Elektroonika üldiselt lihtsalt laos seismisest ei väsi. Kui pole just kuuris hoidmine ja reegleid jälgitakse. Kui ehk elektrolüütkondensaatorid välja arvata. Aga millegi pärast mulle tundub, et Javelini elektroonika ei sisalda elektrolüüte.

Samas on elektroonikaplokid eraldi lihtsalt testitavad ning remonditavad. Kui vaja.

Tegelikult aga ilmselt "vananevad" erinevad keemilised komponendid, alates mootorite tahkekütusest lõpetades lõhkepea endaga. Ja neid ei ole võimalik eraldi testida. Või siis - sellest on vähe kasu.
Viiskümmend
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Viiskümmend »

Eluiga on tootja poolt määratud garanteeritud kasutusaeg, kui see täis saab tuleb tootja käest uus garantii osta. Moona laseb hapuks ikkagi kasutaja, kes otsustab moona/relvasüsteemi eluiga (garantiid) mitte pikendada. Kuna ajas nende uute lisagarantiide aeg aina lüheneb ja vajalik hooldusmaht kasvab siis otsustab ikkagi kasutaja, et kas ta investeerib või laseb hapuks, kutsudes siis niiviisi esile uue moona ostutehingu. Sütikud on konkreetse aegumistähtajaga, nende eluiga ei pikendata.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Ma siiski kinnitan, et meil on olnud ka Javelini moona, mille "parim enne" ei ole tootja nõus pikendama.
Viiskümmend
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Viiskümmend »

Sellised asjad on võimalik koostöös tootjaga selgeks teha ju enne ostutehingut ja jätta need nähtavalt probleemsed partiid siis ostmata?
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Ilmselt taandub ost ka hinnale ning asjaolule, et ei nähtagi ette teatud partii pikaajalisemat säilitamist, kuna "homseks on planeeritud tankitõrjujate lahinglaskmised".
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

Sellised asjad on võimalik koostöös tootjaga selgeks teha ju enne ostutehingut ja jätta need nähtavalt probleemsed partiid siis ostmata?
Teine kord on küsimus lihtsalt tarneajas. Leedukad said ka oma keskmaa-õhutõrje suht kiiresti tänu sellele, et tegu oli kasutatud kraamiga.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline