Hetkel liigub RB rong kui kiiresti? Vot just - selleks ajaks kui RB-l päriselt ka lõpuks kaubarongid liikuma hakkavad (kui hakkavad), on Poola ja Leedu teedeehitused lõpetanud ja maanteel liiklus sujub.
Õigupoolest on minu jaoks müstiline, et keegi kelle jaoks on probleemiks Saksamaale 3 aluse saatmine*, näeb lahendust kaubarongis. Seal läheb ühe vaguni täis saamisele veel rohkem aega ja seejärel ei saa ka kohe minema panna, sest see konkreetne vagun peab lisaks veel õige koosseisu leidma.
Mis puudutab RB militaarset eesmärki, siis ma olen skeptliline kasu osas Eestile. Õigemini - rahuajal annab RB kindlasti võimaluse suuri koosseise kiiremini liigutada. Kui aga juba on asi kehva, siis ... Meenutame Kertši silda. Venelased teadsid, et tegemist on kriitilise sõlmega. See asus rindejoonest oluliselt kaugemal kui meil RB VF või Valgevene piirist on ja ikkagi läks nagu läks. Seejuures on RB niidil lugematu arv sildu/viadukte millest igaühe ära laskmine niidi katkestab - pmst ei ole võimalik kogu ulatuses kvaliteetse õhutõrjega katta (või vältida "eksinud talumehe" väetisekoormaga õnnestust).
Ma olen juba vähemalt 10 aastat öelnud - RB peaks olema lahendatud "vene laiusel", valdavalt ühe rööpapaarina, 160km/h standardi järgi. Oluliselt odavam ehitada ja seob oluliselt paremini kogu ülejäänud Baltikumi olemasolevat raudteevõrku (ja nagu Fucsi laetud viimasest reklaamjutust selgub - ega kahe asemel ühe rööpapaari rajamine mahtusid tegelikult piirama hakkagi). Ümberlaadimise jaam Kaunases juba on.
* - ma töötan võib öelda suures logistikafirmas - kui su alused ootavad päevi edasiliikumist ja see on sulle probleemiks, siis kasuta suuremat operaatorit või ole valmis kiirema tarne eest rohkem maksma. Raudteel maksaks sellised saatjad selliste koguste sama tähtajaga tarnimise eest päris kindlasti oluliselt rohkem.