Tekstis ei öelda, kui kaugel Kuramaast on kõik need teised rootslaste võimu all olevad saared, mida vahetult enne Kuramaad mainitakse. Teiseks võis ju lugeda Kuramaa tipu Lääne-Eesti saarestikuga kokku - Kolkast Sõrveni on lõpuks vähem maad kui Kolkast Ventspilsini.croman40 kirjutas: ↑15 Juun, 2024 11:05Toote siia korduvalt mõtte, nagu võinuks Kuramaa tipp olla Adami teksti kohaselt eraldi, teiseks saareks. Vaatasin järgi, tema maadekirjelduses ei ole muutusi toimunud, jätkuvalt ei ole Courland/Kuramaaga seoses ühtegi teist saart mainitud?Kriku kirjutas: ↑09 Juun, 2024 10:40 Jah, see annabki võimaluse oletada, et Kuramaa tipp kuulus nende paljude teiste hulka.
Kuramaa saareks pidamine siiski viitab sellele, et ta ei teadmised ei ulatunud Lääne-Eesti rannikuni, sest siis tekib küsimus, miks ta Riia lahte väinaks pidas. Ei ole loogiline, et ta tundis nii hästi Lääne-Eesti rannikut, aga ühiskondlikult ja majanduslikult palju arenenumast Daugava alamjooksust ei teadnud midagi. Daugmales löödi lõppude lõpuks ju isegi raha.
Ma püstitasin küsimuse, et mis alusel ta suurest Estlandi saarest räägib, kui Lääne-Eesti on mere poolt vaadates nii liigendatud, et seda võiks rannikuni jõudmata mitmeks saareks pidada. See, et "palju saari" selle küsimuse lahendab, oli teie oletus - kuid see oletus saab paika pidada ainult juhul, kui ta teadis katkematust Lääne-Eesti rannikust nonde saarte taga.
See ei ole minu tõlgendus. Vt. näiteks Lang 2007, 230:
See Daugmale-Laukskola kompleks oli väga tähtis administratiivne ja kaubanduskeskus, tõeline aolinn. Daugmales on isegi vermitud Lääne-Euroopa müntide koopiaid , mis muidu levisid üksnes liivlaste alal. Seda argumenti on kasutatud selleks, et rõhutada riigimoodustumisprotsessi olemasolu liivlastel.
On muidugi tore, et teil on oma arvamus, kuid see on siiski vaid teie arvamus, millega te omistate autorile väiteid, mida ta väljendanud ei ole. Kui tsiteeritud lauseid lugeda nii, nagu need kirja pandud on, mitte nii, nagu neid lugeda tahetakse, siis tähendavad need vaid seda, et saari on tema teada rohkem, kui ta kirjeldab. Väide, et ta neist ülejäänutest midagi teab, on meelevaldne.croman40 kirjutas: ↑15 Juun, 2024 11:05arvamuses, et kui on kirjutatud (peatükk 16) „seal meres on palju teisi saari“ või (17) „nendest saartest kolm on märkimisväärse tähtsusega" või (19) „selles meres on ka väga palju teisi saari“, tuleneb automaatselt, nagu olnuks kroonikul teadmisi ka nende saarte kohta, mida ta täpsemalt ei kirjelda.
Mina tean ka, et Läänemeres on palju saari - kas sellest tuleneb, et mul neist kõigi kohta teadmised? Päris kindlasti ei ole ja ma ei tea isegi nende koguarvu. Ma ei tea isegi Eesti vete saarte koguarvu, kuigi võiksin kahtlemata skitseerida tõesema kaardi kui Adam või tema allikad.
Te ülal juba nõustusite

Ühel neist asub kristliku Taani kõige kuulsam sadam, nagu ta ise ütleb, ja teine on uskmatute maa, kuhu ta paigutab palju kulda, paganlikud surnutega läbi käijad, kes elavat munkade kombel, ja ettekuulutaja, kelle juures käiakse ka Hispaaniast ja Kreekast. Kas te tõesti peate tõenäoliseks, et ta võiks esimese asukoha või suuruse määramisel 60+ kilomeetriga eksida ning peate samas teise puhul tema poolt nimetatud päevateekondi usaldusväärseks? Või siis peate vea tõenäosust umbes samaks lihtsalt seetõttu, et füüsiline vahemaa Bremenist on umbes sama?
Jah, Kurzeme liivlased (Venta jõe järgi).croman40 kirjutas: ↑15 Juun, 2024 11:05Läti ajaloolasi on samuti juba viidatud, siin veel üks (Läti ajaloolaste käsitluses olid need läänemeresoomlased Vendid):https://dspace.lu.lv/dspace/bitstream/h ... 26.ocr.pdfReview of the archaeological material previously obtained in northern Kurzeme and new fieldwork shows that the 11th-12th century inhabitants of northern Kurzeme cannot be equated with the Livs of Vidzeme. Although related, these were two separate ethnic groups. The similarities identified already in the 1930s between the Vendic burials in Cēsis and the flat cemeteries of the 11th-12th centuries in northern Kurzeme are confirmed by the latest studies, indicating unequivocally that the latter belonged to the Vends. The people buried in the stone setting graves of the 1st millennium AD in northern Kurzeme can be regarded as predecessors of the Vends. From the 11th century, in the course of Couronian expansion, the Vends were Couronised, although they retained their language. For this reason, in the 14th century and later these Couronised Vends began to be known as Livs, since their language was close to the Liv language of Vidzeme, still very familiar at that time.
Ülal heitsite mulle ette, et ma 9. sajandi allikat mainides võrdlevat õunu apelsinidega, aga nüüd toote 11. sajandi kontekstis ise ära 13. sajandi allikatele viitava tsitaadi. Küsin uuesti, kust te võtate, et Kuramaa tipu liivlased juba 11. sajandil baltlastega kokku olid sulanud?croman40 kirjutas: ↑15 Juun, 2024 11:05Juba läbi käinud V.Lang „Läänemeresoome tulemised“ :Kuramaa tarandkalmete eripära on keraamika puudumine ning lõuna poolt pärit balti esemetüübid, sh relvad. Nagu teisel pool Riia lahte nii leidis ka Põhja-Kuramaal aset läänemeresoomlaste segunemine baltlastega, täpsemalt kuršidega, aga seda sellise määrani, et 13. sajandi alguse kirjalikud allikad ei tee neil etnostel enam mingit vahet (Tõnisson 1970, 465; 1974, 187; Zemītis 2011, 78). Koiva- ja väinaliivlastega võrreldavat eripärast materiaalset kultuuri Põhja-Kuramaa läänemeresoomelisel rahvastikul hilisrauaajal ei kujunenud, kuid neil on siiski rida ühisjooni (laibamatmine, mõni ehtetüüp, komme panna hauapanuseks savinõu).