Autotehnikateema

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
maksipoiss
Liige
Kontakt:

Re: Autotehnikateema

Postitus Postitas maksipoiss »

vanahalb kirjutas: 08 Juul, 2024 22:32
Just lugesin uudistest , et Eestis sõidetakse aastas 6000 kitse vorstiks. Tulesid võib julgelt juurde riputada.
Kui suurematel teedel on vastutulijaid nii palju, et naljalt kaugtulesidki eriti kasutada ei saa ,pole neist lisatuledest suurt tolku. Teine jama on kuidagi eriti hästi särama saadud liiklusmärkide ja igasuguste postidega (mul isegi täiesti tehaseseades kaugtuledega), nende tagant teele tulevat looma on üsna halvasti näha
STI69
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas STI69 »

Tegelikult on töötav lahendus olemas, ka Eestis on seda katsetatud. Pidi ikka liiga kallis olema: https://www.plastimat.de/en/products/ro ... -reflector
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

STI69 kirjutas: 09 Juul, 2024 7:10 Tegelikult on töötav lahendus olemas, ka Eestis on seda katsetatud. Pidi ikka liiga kallis olema: https://www.plastimat.de/en/products/ro ... -reflector
Kolm aastat tagasi jõudis teema ka ajakirjandusse. Kas asi vahepeal edasi ka arenenud, seda ei tea.

https://maaelu.postimees.ee/7207819/jah ... reflektori
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

OLAVI kirjutas: 08 Juul, 2024 6:44
Manurhin kirjutas: 08 Juul, 2024 6:03 Oluline muudatus: kõikidel uutel autodel Euroopa Liidus peab olema automaatne kiirusepiiraja
Huvitav, millal inimeste bezatreerimine kohustuslikuks muutub?
Eile kell 12.18 juba panin viite, eelmisele lehele, samale artiklile, koos AutoIdioodi asjakohase tõlkega EU Liiklushartas avaldatud ametlikust tekstist, mis kirjeldab planeeritud nõudeid autotootjatele ja muude teemakohaste linkidega.

Aga kuna kaasaegne lugeja vist ei osta uusi autosid ja ei usu üldisi EU kehtestatavaid trende ning ei viitsi lugeda pikemaid tekste, siis vist seetõttu jäi see post tähelepanuta?
Postitus Postitas Manurhin » 08 Juul, 2024 6:53

Vabandust, tõesti jäi kuidagi kahe silma vahele :oops: .

Ei tasu vabandada, sest "Kordamine on tarkuse ema".

Tahtsin ainult delikaatselt vihjata, et seltsimeestele kes ei saa aru lausest: "Näe ja ole nähtav" või ei suuda oma valgustite valgusnumbreid kokku liita, siis nendele on EU plaanide poolt kodanike elu mõjutamise mõistmine vist "väga tume maa".

Ja 3 aasta pärast on vaja halada, et "miks keegi minule varem ei rääkinud" või "esitage tõendid".
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Mu meelest on LEDbaride jms. lisatulede puudus, et kui peab lähikatele ümber lülitama siis ei näe s...agi. Silmad harjuvad lisatulede tekitatud heledusega ära ja lähikate valgus tundub nagu pimedus, põhimõtteliselt.
Eraldi teema on toredad sellid, kes oma prožed peale jätavad. Kas hajameelsusest või pohuismist. Ikka jõhker on sihukesele debiilikule vastu sõita.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Vanasti reguleeriti taolisi asju pagasnikus leiduva pesapallikurika või sõrgkangiga, neutraliseerides liigsed tuled. :D Vähemalt 1990ndate esimeses pooles. Kui ma noorena harrastasin 100W tuledega sõitmist, millele lisaks põlesid veel suured 55W udukad (100 m pealt meenutas tuumaplahvatuse vaatamist), on korra üritatud. Muidugi, kui autost välja tulin, kaasas mõnekilose kaaluga roolilukk, siis kadus omakohtu soov ära, ju siis polnud solvang nii suur, et Ford Sierra meest suutis 412 Mosse pimestada.

Politsei on ka korra noominud, et miks te noormees valgustatud asulas kaugtuledega sõidate. Ma ei hakanud neid muidugi valgustama, milles tegelikult asi on, vaid lasin kõrvad lonti ja ütlesin, et unustasin. Kui sul on lähituledes 100W pirnid sees, siis muidugi, valgustab nagu väsinud Sierra kaugtuled.
Hiljem, vanema ja targemana olen mõistnud, et pole vaja taoliselt siga mängida ja ise muhku norima minna.

Tõsi, 412 originaallaternad olid piisavalt vastupidavad ja kvaliteetsed, et see vägivald välja kannatada - tänapäeva auto plastmassist laternad sulaks kiiresti üles. 412 reflektor oli plekist ja kroomitud ning klaas oli päris klaasist, ning latern päris suur ka. Kuigi palja käega ei maksnud katsuda, võis käe põletada. H4 pirne oli selleks saada küll, nii 80W/100W kui ka 100/110W, peal muidugi hoiatus, et "For off road use only".

Loodan, et mõistate nüüd mu sapisust igasugu imetulede lisamise vastu, meenutab enda hilisteismelise meeletuid aastaid. Hiljem olen üritanud põhilaternad ikka korras hoida, vajadusel neid vahetada ning kasutada tugevdatud valgusega (kuid legaalse võimsusega) pirne.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
maksipoiss
Liige
Kontakt:

_dumbuser_ kirjutas: 07 Juul, 2024 18:13 Ma ka aru ei saa mismoodi neile kõiksugu lollakate lambikeste fännidele ei jõua pärale, et kui esiklaas on puhas ning tulede peal ka sitt maha klopitud aga ikka kottigi ei näe siis ehk peaks hakkama mingit silmaviga kahtlustama.
Põhjus võib olla ka liig eredaks keeratud armatuurivalguses või ka kuskil silme ees sirav nuti- või gps seade.
maksipoiss
Liige
Kontakt:

AMvA kirjutas: 07 Juul, 2024 15:57 Neid saab õnneks välja lülitada. Tüütu on, et seda peab peale igat käivitamist tegema. Mis tähendab seda, et näeme rohkem töötava mootoriga autosid seismas. Loodus muidugi võidab sellest.
Kiiruse piiramise funktsiooni saab Hiluxil õnneks ka menüüst täiesti välja lülitada, piirangute näitamine armatuuris jääb.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Paar päeva tagasi hukkus kokkupõrkes põdraga üks tuntud anestesioloog.
Nagu kuulda oli, siis soodustavaks asjaoluks oli mingi piduri venimine, millest hakati mööda sõitma ja siis juhtuski.
Poleks venijat, poleks ka õnnetust.

Minu moto on, et maanteel venijad, kes sõidavad kolonn sabas, peaks saama trahvitud sama mõõduga, mis analoogse numbriga ületajad.
Sõidan iga päev Paldiski-Saue vahet ning Keila-Valingu vahel, kus on kummaski suunas 1 rada ning pidevjoon keskel, on igapäevane probleem, et mingi 60ga munev liiklusgeenius muneb ees ja 10 autot kolonnis sabas. Siis lähevad lahti igasugu napikad ja ohtlikud asjad.

Ma ei tea, kuidas see täna reguleeritud on, aga kui mina autokoolis käisin (oli juba EV seadus siis), oli asi sedasi, et kui sa ei sõida teel lubatud suurima kiirusega ja sinu taha tekib kolonn (see algab teisest autost), pead sa paremale võtma ja võimaldama kiirematel mööduda. Tänastes "autokoolides" sellist pisiasja vist ei õpetatagi. Gaz-52 juhile (mis polnud kiire auto ja maanteel 90 ei läinudki) taoti seda õpetajate poolt eest ja tagant sisse.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Üks huvitav kontingent on "70-ga sõitjad". Vahet pole kas 90 alas või 50 alas, kiirus on tüüpidel 70. Kusjuures nad vist pikivahet ka ei adu eriti, kuna asulas kipuvad ennast eessõitja stangesse kinni sõitma, praktiliselt. A ma pole suutnud profileerida, kas tegemist ättidega või mõne muu grupiga, üritanud käpelt eest ära saada.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Minu moto on, et maanteel venijad, kes sõidavad kolonn sabas, peaks saama trahvitud sama mõõduga, mis analoogse numbriga ületajad.
Sõidan iga päev Paldiski-Saue vahet ning Keila-Valingu vahel, kus on kummaski suunas 1 rada ning pidevjoon keskel, on igapäevane probleem, et mingi 60ga munev liiklusgeenius muneb ees ja 10 autot kolonnis sabas. Siis lähevad lahti igasugu napikad ja ohtlikud asjad.

Ma ei tea, kuidas see täna reguleeritud on, aga kui mina autokoolis käisin (oli juba EV seadus siis), oli asi sedasi, et kui sa ei sõida teel lubatud suurima kiirusega ja sinu taha tekib kolonn (see algab teisest autost), pead sa paremale võtma ja võimaldama kiirematel mööduda. Tänastes "autokoolides" sellist pisiasja vist ei õpetatagi. Gaz-52 juhile (mis polnud kiire auto ja maanteel 90 ei läinudki) taoti seda õpetajate poolt eest ja tagant sisse.
See teema on keeruline. Sõitja valib enda jaoks ohutu kiiruse... nii nagu tema tunnetab, et suudab ohutult sõita.
Sundides teda kiiremini sõitma võib tekkida uus oht - juht ei saa ohutu sõiduga enam hakkama... mis omakorda viib järgmise teemani, milleks on sõiduoskus, erinevate liiklusvahendite ja juhtide teele pääsemine/lubamine jms.

Lisaks...
LS § 50. Sõidukiiruse valimine
(7) Juht ei tohi:
1) põhjendamatult aeglase sõiduga takistada teisi sõidukeid;

§ 53. Juhtide vastastikused kohustused möödasõidul
(4) Kui sõidutee laius, kulg või seisund koos tiheda vastassuunaliiklusega ei võimalda ohutult mööda sõita aeglasest, suurest või piiratud sõidukiirusega sõidukist, peab sellise sõiduki juht vähendama kiirust ning vajaduse korral hoidma esimesel võimalusel võimalikult tee äärde, et tema taha kogunenud sõidukid pääseksid ohutult mööda.
https://www.riigiteataja.ee/akt/117032011021?leiaKehtiv

...mis omakorda viib jälle järgmise teemani, milleks on sõiduteede laius (ja sõidutee kogulaiuse see laius kus saab ohutult kas liigelda või peatuda teisi takistamata)...

viewtopic.php?p=567446#p567446
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 11 Juul, 2024 15:01 Paar päeva tagasi hukkus kokkupõrkes põdraga üks tuntud anestesioloog.
Nagu kuulda oli, siis soodustavaks asjaoluks oli mingi piduri venimine, millest hakati mööda sõitma ja siis juhtuski.
Poleks venijat, poleks ka õnnetust.

Sa suudad järjekordselt tõestada (eriti kui meenutada ka sinu hiljutist pesapallikurikaga vehkimise juttu), et sa oled üks lihtlabane ülekasvanud rullnokk.

Kust sa võtad, et see möödasõidetav venis?

PS. Ja selle pesapallikurikaga ole ettevaatlik, õige mees võib sulle su enda kurikaga mõistuse pähe taguda.
avrnbr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas avrnbr »

wolfgang kirjutas: 11 Juul, 2024 15:14 Üks huvitav kontingent on "70-ga sõitjad". Vahet pole kas 90 alas või 50 alas, kiirus on tüüpidel 70. Kusjuures nad vist pikivahet ka ei adu eriti, kuna asulas kipuvad ennast eessõitja stangesse kinni sõitma, praktiliselt. A ma pole suutnud profileerida, kas tegemist ättidega või mõne muu grupiga, üritanud käpelt eest ära saada.
Ma olen ka selliseid kohanud. Roolis olijat pole alati suutnud tuvastada, kuna asub teine sõiduka suhtes kõrgel ja alati peeglisse ei paista.
Aga väga tüüpiliselt on tegu kuni mitmekümnetonnise täismassiga liikuriga. Töömehed ühesõnaga.
OK, seda ma suudan mõista, et 90 alas 70-ga sõidetakse. Raske koorem, küttekulu, tehnoseisund, mis iganes. Loll, kes seda põhjendada ei oska.
Aga mis vigastus sama liikurit 50-alas 70-ga suruma sunnib?
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Aga väga tüüpiliselt on tegu kuni mitmekümnetonnise täismassiga liikuriga. Töömehed ühesõnaga.
Kaumis kahtlane heietus, sest sedasorti liikurite juhte kannustab tagant Töö- ja puhkeaja seadus ning vaevalt nad massiliselt 90 alas 70ga kulgevad. Muu suurekaaluline transport on aga teedel piisavalt marginaslne nähtus, et imelik on nende ümber mingot teemat arendama asuda.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
avrnbr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas avrnbr »

Ma kirjutasin neist, keda mina kohanud olen.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist