ESTPLA 7-10 U.S. M35 2.5 ton truck-custom soomusauto Academy 1/72

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
Vasta
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

ESTPLA 7-10 U.S. M35 2.5 ton truck-custom soomusauto Academy 1/72

Postitus Postitas calico »

Tervus üle pika aja siis ka minu poolt. Olen tõsi küll mõnda aega siit eemal olnud ja postitanud pigem lihtsamal teel ehk telefoni kaudu pigem Facebooki, kuid see projekt mis hetkel käsil on, nõuab lausa siin selle valgustamist rohkem. Tegemist siis tellimustööga mis tuli juhuslikult ühe vana veterani poolt. Tellimustööd on minu puhul pigem selline töö mida võtan vastu äärmisel juhul ja pikkade hammastega, pean seda hobi rohkem iseenda jaoks huvitavate asjade tegemiseks, neil vähestel hetkedel kui mul seda aega teha on ja aega nagu me teame pole kellegil liiga palju. Kuid vahel juhtub tulema pakkumisi mis käivitavad endalgi huvi ja põnevust, siis saab selliseid asju ikka vastu võtta. Nii ka antud juhul juhtus: algul tuli ettepanek panna lihtsalt see auto kokku ja värvida, sest tellijal endal puudus selline aeg ja võimalus, kuid soov seda mudelit oma mälestuseks saada oli suur. Edasi uurides mis selle huvi põhjustab, tuli välja et tellija olla sellega sõitnud ja häid mälestusi jätnud, ning kui pilte hakkasin vaatama, hakkasid peas hammasrattad tööle, ning tellimuse vastuvõtmine toimus kergesti. Eriti huvi pakkus just see et antud masin tõotas tulla põnevam just sellega et see oli ümber ehitatud. Asi nimelt selles et kui Estpla-7 Iraaki läks, said nad Usakatelt lihtsalt puukastidega veoautod kuid kuna Eesti mees ei istu niisama käed rüpes ja oma elu kallis on, nikerdati elementaarsed kuulikaitsed aja jooksul neile ise. Masinad ise olid siis kasutusel kuni ESTPLA-10ni, peale seda saadi juba toekamad soomusmasinad. Mis ma siin ikka jutustan kellegi teise juttu, äkki on siin nii mõnigi neid asju näinud ja sõitnud mees, oskab ehk ise paremini neist rääkida, oleks tore mõnda kommentaari neilt siin isegi lugeda. Esimeseks pildiks panen netist avalikult leitud pildi, milline see siis laivis välja nägi. Masinaid oli kolm, Eesti poisid panid neile nimeks Kõu, Vanapagan ja Pikker, viimane sai siis kliendi soovil ette võtta.
Pilt
Pilt
https://www.youtube.com/@Rihosk76 Üks vähestest Eesti mudelikanalitest Youtubes 8)
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

Re: ESTPLA 7-10 U.S. M35 2.5 ton truck-custom soomusauto Academy 1/72

Algus oli väga lihtme, tegemist ju Academy mudeliga, siis oli flashi üldiselt vähe, detailid selged ja ilusti välja joonistunud, instruktsioon selge. ole ainult mees ja pane kokku. Muidugi ei ole ma juba ammu lihtsalt hõbedaseks värvitud plastikust esitulede fänn, seega loomulikult sai epoliimist tilgutatud eelnevalt puuritud natuke ehtsama olemisega tuled. ja üldiselt kuni kabiini kokkupanemiseni sai ilusti instruktsioone jälgitud, sealt edasi läks rohkem scratch builtinguks.
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
https://www.youtube.com/@Rihosk76 Üks vähestest Eesti mudelikanalitest Youtubes 8)
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

Edasi siis arengutest-hetkel on mul mudel juba värvimisel, niet lõpusirgel, siin nüüd aga eelnevast edasi:
Pilt
Pikkeri masinal oli ainukesena kõrvalistuja tuuleklaas puudu ja selle asemel tükk vaateavaga soomust.
Pilt
Katusesse tuli muidugi auk teha, kuhu pidin nullist ehitama hakkama MG jaoks torni.
Pilt
Kasti küljed vahetasin peaaegu täielikult nii nagu ka päris autol
Pilt
Radika esimese otsa asemel sai ka plekijäätmeid kasutada, esiosal raam tuli mul üleüldse lühemaks saagida ja vintsimissüsteem ära kaotada.
Pilt
Traadist sai tehtud isetehtud relsid, no liiga rahul nendega pole kuid samas imiteerivad piisavalt hästi originaale.
Pilt
Ja seejärel sai kasti sisu järgi aimatud ning hakata torni planeerima.
fossiil
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas fossiil »

Ise ma ma nendest uuema aja massinatest palju ei tea.., aga tehtud töö avaldab muljet, ootan järge!
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

Aitäh fossiil! Siit tuleb siis edasi:
Edasi tuleb siis keerulisem osa-isetehtud turell MG-3 jaoks kabiinile. Viimasest olevat veterani sõnul USAkad täiesti pöördes olnud, heh, eks nende vanaisasi oli selle eelmise mudeliga piisavalt lastud... :twisted:
Igatahes KP torn ise oli kuskilt saadud soomusplaatidest ise kokku keevitatud, tundub et autol oli algul endal pöörlev turell, mis võibolla kasutusele jäi.
Torni kohta mul puuduvad mõõdud, kõik tuli nö silma järgi ise kuidagi teha. Eks ma muidugi pisut väriseva käega seda tegin, oleks pidanud polüstüreeni noaga lõikama, kuid lõpuks on asi nii väike et prilliomanikud ehk teisest toast vaadates annavad andeks.
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Eks tagantjärgi oleks pidanud natuke madalamaks vist jätma (siin toorikul küll võtsin veel kõrgusi maha) kuid nii väiksel mõõdul tundub kõik natuke liiga suur-kaasa arvatud materjali paksus. Minu mudelitegemiste lõpptulemus ei rõhugi lõpuks mitte 100% mõõdutäpsusele kui just lõppresultaadi visuaalsele rahuolule mis peab kõigepealt vaimustama mind ennast. Antud juhul küll teen tellimustööd teisele inimesele, seega peaks olema esmane hidamisõigus kliendil. Kuid kuna ta oleks olnud lihtsalt õnnelik Academy toorikugi kokku ladumisest, on ta ülejäänud boonusest mis ma teen lihtsalt vaimustuses, seega olen ma ise siin kõige suurem kriitik.
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Peeglite süsteem oli muidugi oluliselt keerulisem sel masinal juba originaalis kui seda Academy seda karbis pakkus, kuid natuke mässamist traatide ja fooliumitega, aega võttis kuid ehk aega sai!
Pilt
Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

Nonii, siin siis läheb lugu edasi:
Eks selle värvi aimamisega oli omajagu tegemist, erinevad fotod, erinevad kvaliteedid, valgused, nüüd nuputa see keskmine välja. Algatuseks tegin vallejo US olive drab üldise värvimise kui krundiks
Pilt
Siis kõik lisatud custom armor ja nende scratch built metallitööd olid võõbatud teistmoodi sinakasrohelise või rohekassinine, selle ma miksisin siis ise kokku
Pilt
MG-3ed mul endal varudes puudusid, kuid seda rolli mängisid mõned wermachti figuuride käest näpatud MG-42, ehk petab ära.
Pilt
Tihti avastasin juba värvimise käigus mingeid väikseid detaile mis olid puudu, siis kleepisin neid juurde. Antud juhul olid sellised väiksed jalaga toetamiseks vmt väikesed astmed torni küljes.
Pilt
Siis asusingi erivärvilise detaile otsima ja neid üle värvima
Pilt
rattaid ma esialgu külge ei pannud, kuna kavatsesin kenasti neid tolmutada ja arvasin saavat nii paremini ka endid värvida.
Pilt
kuna dekaale antud masinal pole kunagi keegi teinudki, katsusin teha tähised markeriga ise, lootes kerge tolmutamisega need teha selliseks et oleks aru saada nende olemasolul, kuid lootes skaala väiksusele kui keegi palja silmaga norima hakkaks.
Pilt
Siis selleks et antud mudeli detailsuse sarnasemaks muuta, tegin juurde paar lõiketraadi rulli ja araabiakeelse hoiatussildi, mille kopeerisin ühe originaali foto pealt, ning trükkisin välja.
Pilt
Tolmutamine andis küll vahvat efekti kuid kõver traadist tehtud kastiraamistik häiris mind väga.
Pilt
Lõikasin stüreenplastikust ribad ja töötlesin neid väikse lihvija ja liivapaberiga, ning sain parema visuaalse tulemuse kui seda olid traadid.
Pilt
Pilt
värv ja tolm uuesti selga ja valmis ta saigi
Pilt
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

Ja siit siis ilupildid, US sõdur mõne pildi peal on ainult illustratiivne, lihtsalt mõõduks juurde pandud.
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tubli töö!
Hindan mehi, kes selliseid asju "from scratch" ehitavad 8)
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
fossiil
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas fossiil »

Valmis sai see tilluke porikoll - sellises mõõtkavas on ikka tükk tegu hunnik pisikesi juppe kokku nokkida..
Tulemus on igati hea!
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

Tänud tänud. Nüüd on see tellijal juba kodus riiulil, käis ekstra ja tõi peotäie Iraagi liiva ka auto rataste alla, ning tundus tulemusega väga rahul olevat. Minu rõõm oli juba sellest rõõmust kellegile rõõmu teha. Tänud tähelepanu eest! 8)
Kasutaja avatar
calico
Liige
Kontakt:

Ja et panna selleks aastaks see teema lukku, tegin ka video selle kohta
https://youtu.be/yMS_KYlOQtw?si=8Wk7ShoVNue7MmFi
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist