Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Rebane11
Liige
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Kusjuures Husgvarna frees vihmadega kukkus uppi ja pean käima putitama - pole ka kerge. Honda mootor, aga ilmselt viltu olles bensiin tilkus kolvi peale.
Raske on seal küünalt kätte saada, eile ehitasin küünlavõtit.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Saite vist minust valesti aru. Ma rääkisin tasuvast kartulikasvatusest. Hobikorras võite kartulit kasvatada kasvõi lasnaka rõdul poti sees.
Mu oma vanemad kasvatavad suvise kartuli siiani ise kuigi 15km kaugusel on tuhandeid tonne sisaldav hoidla kust võib võtta palju süüa jaksad. Neil on suvekodus lihtne meetod: maha paneme vaid niipalju, kui suvega kohe ära süüakse. 10m vaod. Ühest servast hakkab minema: eriti varajane etteidutatud, siis lihtsalt varajane jne kuni teise serva jääb vagu eriti hiliseid. 30sammu uksest ongi vagu, võtad pesa või paar, sealsamas vagude kõrval on tünn puki otsas - kraanist uhad mugulad puhtaks ja kohe potti. Hakata aga endale talvekartulit analoogselt kasvatama - selleks peab ikka väga igav olema.
Nagu Rebane11 siin vihjas - isegi kartul vajab hea saagi tarvis palju hoolt. Pritsil on tööd pmst maikuust kuni augusti lõpuni - herbitsiidid, pestitsiidid, mineraalid, väetised ja lõpuks pealsetapp.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Mitte ainult kartul pole see, mis näiliselt niisama kuludetta kätte tuleb. Mesimumm on ainuke, kes mee kohale toimetab, aga pole ka fakt. Mesinikud teavad kulusid.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Ärge kasutage ostetavaid sisendeid (saab küll!) ja arvestage füüsilist tööd jõusaali kasutamise hinnaga - oletegi plussis rahaliselt. Kartul on üks saagikamatid kultuure pinnaühikult kalorite arvestuses. Kasvatamiseks ei ole vaja muud kui labidat ja ülesvõtmiseks konksu (labidaga saab ka, sellega töötavad venelased). Teine selline käsitsi kasvatatav kultuur on mais, aga sellega ei olda siin harjutud, kuigi ka varased sordid on olemas.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Millele need teadmised põhinevad? Mainisin siin, et energia jäävuse seadused kehtivad. Midagi andmata tulemus on midagi saamata.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

2korda2 kirjutas: 09 Aug, 2024 13:07 Saite vist minust valesti aru. Ma rääkisin tasuvast kartulikasvatusest. Hobikorras võite kartulit kasvatada kasvõi lasnaka rõdul poti sees.
Mu oma vanemad kasvatavad suvise kartuli siiani ise kuigi 15km kaugusel on tuhandeid tonne sisaldav hoidla kust võib võtta palju süüa jaksad. Neil on suvekodus lihtne meetod: maha paneme vaid niipalju, kui suvega kohe ära süüakse. 10m vaod. Ühest servast hakkab minema: eriti varajane etteidutatud, siis lihtsalt varajane jne kuni teise serva jääb vagu eriti hiliseid. 30sammu uksest ongi vagu, võtad pesa või paar, sealsamas vagude kõrval on tünn puki otsas - kraanist uhad mugulad puhtaks ja kohe potti. Hakata aga endale talvekartulit analoogselt kasvatama - selleks peab ikka väga igav olema.
Nagu Rebane11 siin vihjas - isegi kartul vajab hea saagi tarvis palju hoolt. Pritsil on tööd pmst maikuust kuni augusti lõpuni - herbitsiidid, pestitsiidid, mineraalid, väetised ja lõpuks pealsetapp.
Ma kasvatan ka paari vagu suvel söömiseks. Talvekartuliks ei peaks väga palju rohkem kasvatama. Pritsinud pole kunagi millegagi.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Mul parematel päevadel oli ikka 2-3 ha kartulit. Ja pritsisin ikka vahel. Praegu rehkendatakse 40 -50 ha minimaalselt tasuv kartulipind olevat. Et oma saagist lahti saad.
Ma kunagi oma töökoha kaudu sain 8 kotti tippsibulaid. Pea poolele hektarile jagus. Saak miss sugune. Naised seal ju rohisid. Müüa polnud kuhugi. Mitu tonni sibulaid lihtsalt viisime prügimäele. Kasvatada võib iga loll, katsu müüa...
Ma oma naistele ühtegi ettepanekut midagi teha enam ei tee.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Kriku kirjutas: 09 Aug, 2024 13:46 Ma kasvatan ka paari vagu suvel söömiseks. Talvekartuliks ei peaks väga palju rohkem kasvatama. Pritsinud pole kunagi millegagi.
Kui suvekartuli jaoks kulub paar vagu, siis aastaringseks kulub vähemalt 8 vagu (tingimusel, et tarbid kartulit aastaringi enam-vähem samas tempos). Värsket kartulit võtad pmst juuli, august, september. Kui ilmad soosivad, siis saab midagi natuke varem ja midagi natuke hiljem. Pmst ikkagi kolm kuud. See on veerand aastast. Talvekartuliga aga on veel terve rida agasid:
1. Ons sul vaba aega kui võtmise aeg käes ja kas just sel ajal ilma ka on?
2. Ons sul kaste/kotte/võrke kuhu kartul panna?
3. Transport?
4. Ons sul hoidla kus kartul enam-vähem viisakalt pea jaanipäevani kestab? Proffil on hoidlas vingem kliimaautomaat kui ta enda majas. Loomulikult on hoidla kottpime (ühtegi statsionaarset valgustit hoidlas polegi, et keegi ei saaks tuld põlema unustada).
Ma lihtsalt näen kõrvalt, mis on vajalik kevadise krõmpsuva kartuli jaoks.
Pigem suitsetage liha, tehke sisse seeni ja marju, varuge kuivaineid. Kui peaks päris sõda tulema ja see pikemaks ajaks kestma jääb - vaat siis võib kartuli peale mõelda.
1 asi on küll, mis hirmus lihtne - kõrvits! Meil oli varem jagatud nii, et minul 2 taime, vanematel 2 taime ja õel 2 taime. Ja siis tulemusi jagasime (no vahel ikka juhtus, et ühel või teisel ei tulnud välja). Viimased 2 aastat pole mina enda omasid enam pannud - pole mõtet. Nende nelja taime pealt oleme saanud 100-150kg kõrvitsaid. Kaks aastat tagasi nägi "säilitamiseks" riiul välja selline:
IMG_20220821_143055848.jpg
Viimati muutis 2korda2, 09 Aug, 2024 15:54, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Hoidla on. Ülejäänu kohta nagu ütlesin: oleneb, kui kalliks keegi oma aega hindab. Mina hindan nii kalliks, et kuidagi ei tuleks välja, aga mina olen mina.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Ma 4-5 aastat kartulit ei söönud mujal kui Salvesti supis. See suvi olen ostma hakanud.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Nii , minu mõte oli ikka oma tarbeks , mitte tööstuslikuks suurtootmiseks , nüüd võiks kartuli sortide kohta teadmisi / soovitusi jagada .
Rebane11
Liige
Kontakt:

Jõgeva naised jagavad ehk neid teadmisi.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

ise kasvatan kartuleid ainult oma tarbeks ja seega varajast paar vagu - sordiks Paroli.
Talvekartuli ostan, sest vaja 3 kotti ja selle nimel ei tasu ise sahmerdada.
Põhirõhk on talveks oma porgand, punapeet, sibul, küüslauk, hernes ja uba. Niisama söögiks tomat ning kurk.
Seeni saab metsast nii palju, et juba jälle on keeld peal - keegi peab ju sisse ka tegema ... :lol:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Meil on väga varane "Solist" ja lihtsalt varane (praegu sööme) "Gala".
Rebane11
Liige
Kontakt:

Mul on kimmas T-40, adrad, värgid. Piirdun kasvuhoone ja pisikese 10x6 maasikapeenraga.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: alfa hotel, Bing [Bot] ja 1 külaline