Vaenlast tuleb tunda ja tema keelt osata

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Greta
Liige
Kontakt:

Re: Venemaal plahvatab ja põleb

Postitus Postitas Greta »

Tarmo Männard kirjutas: 20 Aug, 2024 1:59
Ma ju ometi tean venelaste kõnemaneeri, aga ikka ja jälle ei väsi imestamast seda möga, mida nad suust välja ajavad. Heliriba järgi tundub seda showd vaatavat issi Igor, emme ja nende umbes 6 aastane tütar Liza.
Mis mind hämmastas ja nende vestluse tõlget tegema sundis on asjaolu, et seda tehakse väikese tütre juuresolekul ja niisugune kõnepruuk pole kummalegi vanemale vähimalgi määral imestamisväärne. Selge, šokiseisund. Aga ikkagi, tegemist pole noorte purjus kukkedega vaid sollidses eas lastevanematega!

(Vaidluse koht on väljend "job tvoju mat", mille kangus võiks meil olla umbes "täiesti perses" või ka "türa küll". Aga jätsin selle hetkel siiski otsetõlkeliseks, sest seda ütleb justament EMA.)

LIZA: Kas sa näed?
ISA: Mahuti lõhkes.
LIZA: Aga mina ei kuulnud.
ISA: No näed ju, vaata. Vat see on juba halb. See on juba paha.
LIZA: Mul on hirm...
ISA: Nüüd nad paugatavad varsti kõik.
LIZA : Läheme siit ära. Mul on juba palav.
ISA: Kõik. Nüüd on kõik putsis.
EMA: Ma nikkusin su ema... Igor, tule ära! Läheme sinna.
LIZA: Kuhu sinna?
ISA: Sinna, okste taha.
EMA: Kõik süttisid. Said aru, nad kõik põlevad. Liza, tule siia, tibuke.
ISA: Kõik. "Kavkaz" on nüüd putsis.

Haige ühiskond, haiged inimesed!
Mul meenus sellega Tarkovsky film "The Mirror"
https://www.youtube.com/watch?v=PBZsj8FPSbo
TTT
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TTT »

Minge tehke "tillukene tiir" mitte venemaal, vaid meie (teises) eestis, sõitke vahel linnalähirongis ja te kuulete eestkeelset üliroppu möga noorte naiste suust. Tarmo ja Greta, te hakkate sealsamas oksele...
Teatrimajas seda seda pole :dont_know:
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Re: Vaenlast tuleb tunda ja tema keelt osata

Postitus Postitas isakene »

Nädalajagu tagasi, Virumaal motoorienteerumisvõistluse punkte maha märkides sattusin ühe kehvas seisus mõisa õue peale. Toksin punkti andmeid tabletisse, auto aknad lahti, akna taga käratseb punt mudilasi, lasteaed-algklassid. Mingil hetkel tuli tahtmine punkti tunnuseks märkida "Eesti kõige ropumate suudega pärdillod" see vene video tekst oli selle kõrval oja vulin... kui räiged roppused tekstist välja jätta, siis alles jäid vaid sidesõnad ja kirjavahemärgid. Ja see oli tõeliselt haigelt räige tekst, ma oma elus olen ikka igasugusel tasemel seltskonda näinud, aga see pärdikukari virutas kõigile pika puuga, andku päris makaagid mulle andeks... puhtas eesti keeles...
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
diesel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas diesel »

oh kuulge, nimetage seda keele (taand)arenguks näiteks. aga ingliskeelses lihtrahva kõnes on futsk oma eri versioonides täiesti tavaline ja näiteks soomlastel on vi..u ka mitmetähenduslik ja üldrahvalikus tarbimises.
MeelisV
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MeelisV »

Just. Soomlastel käib se v...u ja per...le samuti pere keskel ja laste juures ja isegi lastele suunatuna.
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sander17 »

Eesti kohta siin toodud näited on siiski üksikjuhtumid ja keskmine täiskasvanud eestlane küll niimoodi ei ropenda nagu keskmine täisealine venelane. Teate seda isegi väga hästi.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

TTT kirjutas: 20 Aug, 2024 9:17 Minge tehke "tillukene tiir" mitte venemaal, vaid meie (teises) eestis, sõitke vahel linnalähirongis ja te kuulete eestkeelset üliroppu möga noorte naiste suust. Tarmo ja Greta, te hakkate sealsamas oksele...
Teatrimajas seda seda pole :dont_know:
Mina kuulsin viimati keset Viljandit nii umbes põhikooli lõpu plikade suust.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Ma ravisin isegi oma naise sellest pahest priiks, kippus ikka tutvuse algul vahest midagi vängemat ütlema. Lastest ei räägigi. Kurat paar korda aastas on lubatud, kui haamriga näpu pihta läheb või nii. Sidesõnana mitte. Seda minu vanemad jälgisid ja ma ise hiljem ka. Loodan et lapsed jätkavad. Muidu läheb see nii märkamatult vohama.
krijgsvolk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krijgsvolk »

MeelisV kirjutas: 20 Aug, 2024 12:52 Just. Soomlastel käib se v...u ja per...le samuti pere keskel ja laste juures ja isegi lastele suunatuna.
Muide, see v...ttu- leksika on ka Soomes juba mõne aasta elanud eesti naistele täiesti korralikult külge hakanud. Käib muu jutu sees ülimalt sundimatult, nt tugeva emotsionaalse väljendi kinnituseks. Krt, minul on ebamugav, neil ilmselgelt mitte! :lol: Lihtsalt suhtlemisest tulnud tähelepanek.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

V...tu! kasutatakse ka raadio otse-eetris ja pole kuulnud et keegi eetrikeelu oleks saanud. See on samasugune sidesõna nagu Kadõrovil "don"

Samas on mulle öeldud et jumal hauda! (jumalauta, jumal hoidku!)on nii karm kirumissõna et ära seda viisakas seltskonnas küll kasuta :)
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Gideonic »

Sander17 kirjutas: 20 Aug, 2024 13:00 Eesti kohta siin toodud näited on siiski üksikjuhtumid ja keskmine täiskasvanud eestlane küll niimoodi ei ropenda nagu keskmine täisealine venelane. Teate seda isegi väga hästi.
Tallinna tänavapildis tuleb küll igati nõustuda, aga eks siin ka väga sõltub kes ja kus. 15 aastat tagasi Peterburis käies olin täiesti šokeeritud et tänaval ja metroos ja üldse avalikus ruumis on inimesed vaiksed ja viisakad.

Eks see linn oli ilmselt ka ka üks suur erand ja oaas avaral Venemaal (kes teab mis seal nüüd on) aga jah, jäi igatahes üsna läbivalt silma.

Teine asi on see, et ropendavaid, lõugavaid ja ülbitsevaid noori leiab ka ju eestlase seas. Lihtsalt inimestel on omane hinnangu andmiseks valida kategooriaks nn "suurim lahustegur" (ehk suurim iseloomustav grupp millesse sa ise ei kuulu).

Kui õhtul aknataga käib räme venekeelne sõim on minu esimene assotsiatsioon "kuradi veneIased!" Kui see on eesti keeles on tavaliselt "kuradi ossid / jõmmid!" :D
Leo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

Valimatu ropendamine viitab sellele, et seda esitav inimene ongi pätistunud lumpen, kes ei suuda oma emotsioone ilma suguelundeid nimetamata väljendada. Haritud venelasele oleks kindlasti Lasnamäe turg paras kultuurishokk, sest see nõukogude inimeste loomaaed on ikkagi täiesti loomastunud biomass.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Ma arvasin, et seda pole, sest minu lähikonnas pole. Mu eelviimane maimuke läks kutsekasse, ei osanud talle midagi öelda, tegin vaid tema lemmiktoitu.Pea pool haridusest tuleb ju ühikast.
Täna siis uudis, et palus vahetada tuba, sest toakaaslase keelekasutus ja hügeen alla selle mida tema kuulnud -näinud ja viisakaks on harjunud pidama. Palve rahuldati. Kivi kukkus südamelt, oskab küll enda eest seista.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Vabandan arutellu sekkumise eest.

Meie noortel on ropendamine üks osa "kõvatamisest" - oskan ja julgen!
Kui sul midagi muud välja pakkuda ei ole - tark pea, kõva rusikas, sporditulemused, Suur Vend, jne. - siis ega rohkemat ei oskagi nad teha... :cry:

Vene rahvusel on aga roppused normaalsed side- ja asesõnad. Teine kultuur(itus).
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Rebane11
Liige
Kontakt:

Vaenlast tuleb tunda ja tema keelt osata

Mul ämm fännab minu lihakonserve. Ja kuhjab purke igale poole. Pimedas koperdasin ühe sellise nutsu otsa. Saatana silmamuna oli ainus, mida ütlesin.
Valu on, aga ribi vist terve.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline