Riigikaitse eelarve

Vasta
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Re: Riigikaitse eelarve

Postitus Postitas Martin Herem »

https://www.err.ee/1609446116/kvj-sojal ... sti-pinnal
Ei tea kas Merilo ehitab ka omale uut töökohta?
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Kindral Väli seisukoht:
https://arvamus.postimees.ee/8092071/ne ... emoistmine
"Kui miljardeid minnakse nõudma piltlikult öeldes ainult sihtmärgistamise tabeli alusel, mille tavaliselt koostab käsutuses olevate relvasüsteemide alusel kolonelist diviisi suurtükiväe ülem, siis on meil probleem."
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kaunikesti kallutatult kontekstist väljatebitud postitus. Sest tegelikult öeldi ju hoopis muud..

.
Lisaks NATO väevõime arendamise ettepanekutele tutvustati neljapäeval valitsusele ka sõjalist nõuannet täiendava laskemoona soetamiseks. Kuigi uudise esimeses versioonis väideti, et nõuande detailid ei ole avalikud, täiendati uudist kolmveerand tunni pärast kaitseväe avaldusega, et kui raha ei anta, siis tuleb sõda meie õuele. Kahjuks tuleb järjekordselt tõdeda, et sõjaline nõuanne on ammu kaotanud oma erialase relevantsuse ja muutunud poliitilise retoorika lahutamatuks osaks. Seniste avalduste põhjal on ebaselge ka see, mida sõjaliseks nõuandeks üldse pidada? On see jutuajamine poliitikuga suitsunurgas, slaid ettekandest akadeemikutele või paari inimese isolatsioonis tehtud matemaatiline harjutus?

Ma väga loodan, et valitsusele esitati korralik analüüs, mis sisaldas erinevaid konfliktistsenaariumeid koos eskalatsioonivariantidega, liitlaste plaanitud panustamist, lisaks maaväe süsteemidele ka õhu- ja mereväe sisendit, võimalikke alternatiive erinevatele efektidele jne ehk kõike seda, mida üks korralik staabianalüüs peaks sisaldama. Kui miljardeid minnakse nõudma piltlikult öeldes ainult sihtmärgistamise tabeli alusel, mille tavaliselt koostab käsutuses olevate relvasüsteemide alusel kolonelist diviisi suurtükiväe ülem, SIIS on meil probleem.

Sõja ja purustustega ähvardamine võib ju abiks olla. Hirm on tugev motivaator. Kuid kaitseväe avalduse peale võib küsida ka teistpidi ehk kas 1,6 miljardi andmine laskemoonaks välistab sõjategevuse jõudmise Eesti pinnale, katastroofilised purustused ja inimkaotused? Kui keegi kibeleb sellele vastama kindlalt jah, siis ma kahtlustan, et tegelikult tahetakse see poolteist miljardit investeerida hoopis teadlastesse, kes leiutaks seadme, millega saaks Putini mõtteid distantsilt lugeda. Või järsku suudavad meie tublid luurajad selle raha eest värvata kedagi Putini siseringist, kes Kremlis toimuvat reaalajas meile üle kannaks.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
isonts
Liige
Kontakt:

Mul on küll selline kahtlane tunne, et just selles sinu poolt punaseks markeeritud lõigus mainitud analüüsi sellises mahus ei ole valitsusele esitatud.
Aga vbl ma eksin ja ainult selline spetsiifiiline laskemoon sellises koguses ongi meil ainult vastase võitmiseks puudu.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Venelased ütlevad, et kui näib, siis tuleb risti ette lüüa...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
LupusII
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LupusII »

Kuidas krt need Välid ja Kiilid oma kindrali pagunid peale said? See on nende kuulekate kindralite keedetud supp mida nüüd tõesti profesionaalsed kindralid helpima peavad. Oleks Välil ja Kiilil olnud sellist selgroogu nagu on Heremil ja Merilool ei peaks me täna sellel teemal tõmblema.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Eelmine peaminister kasutab viimast võimalust, et nii maksuküüru kaotamise edasi lükkamisele kui julgeolekumaksule vastu tuututada:
Minust ei saa pärast erakonna esimehe kohalt lahkumist sellist erakonna esimeest, kes oma järglast pidevalt avalikult kritiseerib. Täna on mul viimane päev, kui saan praegust valitsust kritiseerida ilma, et ma seda lubadust murraks. Seetõttu on mul hingel paar asja.

Esiteks, minu arvates on vale lükata maksuküüru kaotamine edasi. Maksuküüru kaotamine suurendab inimeste sissetulekuid ja alandab tööjõumakse. Nii IMF kui ka Eesti Pank toovad maksuküüru kaotamise välja kui ühe lähiaja kõige olulisema majanduskasvu soodustava reformi. Maksuküüru kaotamise lubadusega võitsime kahed valimised. Sisuliselt tähendab praegune edasilükkamise otsus astmelise tulumaksu põlistamist, millele Reformierakond on varasemalt alati vastu seisnud.

Veelgi hullem viga on minu arvates ettevõtetele tulumaksu kehtestamine. See läheb otsesesse vastuollu meie põhimõtete ja meie lubadustega. Selliste otsustega lörtsime me oma valijatelt saadud mandaati ning hävitame maksukeskkonda, mis pole Eestit mitte ainult hästi teeninud, vaid mida on korduvalt ka rahvusvaheliselt tunnustatud kui kõige konkurentsivõimelisemat. Ütlesin 2018.aastal erakonna esimeheks saades ja kordan täna sellest ametist lahkudes, et maksusüsteem peab olema lihtne ja arusaadav kõigile ning toetama majanduse alustala – eraettevõtlust.

Peab kehtima põhimõte, et ei maksustata seda, mida me tahame, et kasvaks. Me tahame, et ettevõtted areneksid ja investeeriksid saadud kasumi tagasi arengusse ja töötajatesse. Kui taganeme oma põhilubadustest ja põhimõtetest, siis tekib küsimus, et millega me teistest erakondadest eristume?
https://epl.delfi.ee/artikkel/120320380 ... ne-on-vale

Prioriteedid on paigas, pole midagi öelda.
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rabapistrik »

isonts kirjutas: 08 Sept, 2024 17:51 Mul on küll selline kahtlane tunne, et just selles sinu poolt punaseks markeeritud lõigus mainitud analüüsi sellises mahus ei ole valitsusele esitatud.
Aga vbl ma eksin ja ainult selline spetsiifiiline laskemoon sellises koguses ongi meil ainult vastase võitmiseks puudu.
Pole mõtet oma kahtlaste tunnetega spekuleerida. Kui otsustajatel on vaja mingil põhjusel minna rohkem detaili, siis arvutuse aluseks olevasse ohuhinnangusse ja arvutuse metoodikasse saavad nad kindlasti süveneda. On tõenäoline, et Neeme Väli külvab poliitiliste punktide saamiseks kahtlusi ja tema sõnastustega saab pihta ka Kaitsevägi.

On kokkulepitud mingid efektid, mida lahinguväljal saavutatakse ja KV/KAMIN panid hinna efektidele, mille Eesti peaks omade jõududega saavutama. Pole mõtet nende efektide (suurusjärgulist) hinda kahtluse alla seada. Kui tahta summat vähendada, tuleks muuta neid efekte või seda, kes neid efekte tekitab. See omakorda võib tähendada ka varem seatud poliitlise eesmärgi muutmist, võimalik, et ka Balti riikide pinnal toimuvate lahingute aktsepteerimist vms. Kas nt Isamaa ettepanek oleks sel juhul a) aktsepteerida lahinguid Eesti pinnal või b) veenda teisi riike kuidagi kiiremini ja rohkem panustama? (mida, mulle näib, proovitakse niikuinii teha)
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Krrt! Meestel on ikka haugi mälu?

Tuletame siis meelde -
1) Herem on üelnud, et 1,6 saadikokku nii, et aluseks ei võetud mitte DOS, sest selle tegelikku kulu on raske hinnata isegi Ukrainas, vaid mõjutamist nõudvad sihtmärgid ja arvestus, kui palju on vaja moona nende hävitamiseks.
2) Sellist arvutust tehti ikkagi kogu Kaitseväe planeeritud vahendeid arvestades ja kaasatud olid ilmselt kõik osakonnad (eriti luurajad, kes hindavad sihtmärke ning nende hulka)
3) Meil on ennemgi kolonele olnud kindralite kohtadel, nii et see pole üldse näitaja. Samas mõni kindral olekski võinud jääda koloneliks (NB! Isiklik arvamus!). Koloneli ja kindrali vahe on väga õhuke, selleks sammuks on vaja lisaks teadmistele-kogemustele ka hetkelist vajadust, vaba positsiooni ning poliitilist huvi/tahet.
4) tinglik kõneviis annab aimu, et kõneleja tegelikult ei tea mis täpselt oli vaid oletab... Sellistes asjades oletamine on avalikkusega mängimine! :twisted:
Lemet kirjutas: 08 Sept, 2024 14:58 Kaunikesti kallutatult kontekstist väljatebitud postitus. Sest tegelikult öeldi ju hoopis muud.
.
... Seniste avalduste põhjal on ebaselge ka see, mida sõjaliseks nõuandeks üldse pidada? On see jutuajamine poliitikuga suitsunurgas, slaid ettekandest akadeemikutele või paari inimese isolatsioonis tehtud matemaatiline harjutus?

Ma väga loodan, et valitsusele esitati korralik analüüs, ... Kui miljardeid minnakse nõudma piltlikult öeldes ainult sihtmärgistamise tabeli alusel, ...

... Kui keegi kibeleb sellele vastama kindlalt jah, siis ma kahtlustan, et ...
Isiklik arvamus - kibestunud targutamine ja enda tähtsamaks rääkimine.

PS. Olen mitme ülalpool toodud kindraliga pikemalt koos töötanud ja seetõttu on õigus omale arvamusele olemas.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
isonts
Liige
Kontakt:

Sama artikli üks lõik: "Lisaks NATO väevõime arendamise ettepanekutele tutvustati neljapäeval valitsusele ka sõjalist nõuannet täiendava laskemoona soetamiseks. Kuigi uudise esimeses versioonis väideti, et nõuande detailid ei ole avalikud, täiendati uudist kolmveerand tunni pärast kaitseväe avaldusega, et kui raha ei anta, siis tuleb sõda meie õuele. Kahjuks tuleb järjekordselt tõdeda, et sõjaline nõuanne on ammu kaotanud oma erialase relevantsuse ja muutunud poliitilise retoorika lahutamatuks osaks."
Kas kindral väidab, et ka KV juhtkond tegeleb poliitikaga? Või seda, et KV juhtkond on poliitikute käpiknukud eelarve aukude lappimiseks? Minule endale on jäänud mulje, et KV juhtkonna sõjalist nõuannate kasutatakse pigem selliselt. Ütles ju KM otse välja, et 1,6 miljardit ei tule. saate ainult 800 miljonit? Samas maksude tõstmise põhjus oli just1,6 miljardi kokku ajamine? Kuhu siis ülejäänud raha suunatakse? 800milli moonale ja 800 milli muudeks eelarve kuludeks?
Ma kujutan ette, et Mihhail kirub oma mõtetes endist KM kantslerit, et miks ikka ei jäädud puuduoleva 3 miljardi juurde ja seda poole võrra vähendati..
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

täiendati uudist kolmveerand tunni pärast kaitseväe avaldusega, et kui raha ei anta, siis tuleb sõda meie õuele.
Ja mis jutt see üldse on???
isonts
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 09 Sept, 2024 11:54
täiendati uudist kolmveerand tunni pärast kaitseväe avaldusega, et kui raha ei anta, siis tuleb sõda meie õuele.
Ja mis jutt see üldse on???
https://www.err.ee/1609446116/kvj-sojal ... sti-pinnal
"Karotamm märkis, et valitsuse ja kaitseväe juhataja vaheline arutelu oli konstruktiivne ning sisukas, ent ei soostunud sellest ülevaadet andma.
"Kaitseväe juhataja sõjalise nõuande ja NATO väevõime eesmärkide detailid ei ole avalikud," ütles ta."

Oletan, et artikkel lõppes esialgu nende sõnadega.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Minu arvamus algusest peale on olnud, et idee sellest, et võtame positsioonid sisse riigipiiril ja äsame sealt VA pihta ameeriklastelt ostetud täppisrelvadega, pole realistlik. Pole realistlik selles mõttes, et meie ministrid pole IDF kolme sõja veteranid, vaid tavapärased profaanid, kes kahtlustavad lihtsalt KV lisaraha õngitsemises ja lähtuvadki sellest "kui pool küsitust saad, on hästi". Teiseks on üsna kahtlane, et poliitikud, kes lõid KVJ valikus kartma paari erukindrali kisa avalikkuses, julgevad anda KVJ-le loa rünnakuks VF territooriumil, kui VF väed pole veel piiri ületanud.

Aga see, kas laseme VA meie riiki 100 km sisse (koos kõigega, mida ta seal korda saatma hakkab), tulebki veeretada avalikkusele lauale, mitte võimaldada Pevkuri taolistel seda vaikselt (taas) kalevi alla lükata, et saaks jälle rahus sussi edasi sahistada.

Vajadusel teha samamoodi nagu Herem ja Salm tegid selle moonarahaga. Täna ei räägitaks ka 800M-st kui valitsust poleks kahvlisse pandud. Mul on selline kahtlane tunne, et Eesti vajaks hädasti märksa reljeefsemat kaitseministrit kui konflikte pelgav Pevkur. Antud raha tuleb välja võidelda selle otseses tähenduses ja teiste ministeeriumite kisast hoolimata.
Viimati muutis Kapten Trumm, 09 Sept, 2024 12:49, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Minu arust "sõda tuleb meie õuele" on hämamine, sest see on kahetähenduslik:
1) sõja poliitiline risk tõuseb;
2) sõja korral tuleb EKV-l võidelda rohkem Eesti territooriumil.

KV rääkis teisest, aga näib, et autor püüab jätta muljet, et esimesest.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mis sa poliitilise riski tõusu all silmas pead, seda et liitlased ei tule?
Eelmine peaminister kasutab viimast võimalust, et nii maksuküüru kaotamise edasi lükkamisele kui julgeolekumaksule vastu tuututada:
Ju ta siis tahab ignorandina ajalukku minna, seni pretendeerisis sellele kohale üks parteikaaslane.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist