Politsei on sinu sõber ja ment sinu vaenlane

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Lemet
Liige
Kontakt:

Re: Politsei on sinu sõber ja ment sinu vaenlane

Postitus Postitas Lemet »

Ei leia, palun viita
2016 juuni või juuli.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Sten1111
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sten1111 »

Miks on nii et trahve tehakse enamasti põhjendusega et vaat mis oleks võinud juhtuda kui...
Aga kui juhtub liiklusõnnetus, süüdlane vaidleb ja möliseb, takistab liiklust siis ei tehta midagi kui politsei saabudes süü omaks võtab. Viimase klouni pealekes õnnetuse põhjustas kirjutasin veel avalduse ka, sellepeale öeldi et politsei seda ei menetleb vaid kindlustus :wall:
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Politsei tegeleb preventiivse kasvatus- ja ennetustööga (sh. trahvide kujul), tagajärgedega tegeleb kindlustus.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Sten1111
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sten1111 »

Vaatasin raporti saadet. Kajastati siis ühte puhumisreidi. Kaamera filmis paarikümne meetri kaugusel ja mikrofon pidi olema siis politseiniku küljes. Jäin sellepeale mõtlema ja tekkis küsimus et kas neid kliente teavitatakse ka sellisest salvestamisest? Juttu tehti seal pahalasteha ja ka nemdega kes rikkumisi toime ei pannud.
Isiklikult ei oleks nõus mitte üht sõna ütlema kui teaks et kogu see jutt paisatakse õhtul tv3 eetrisse.
Kasutaja avatar
Sander17
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sander17 »

Kirjeldan kahte juhtumit enda noorusaegadest (ca 20 aastat tagasi), kus ma puutusin kokku reaalsete mentidega.

1) Tulime ühes väikelinnas sõbraga poest. Mina olin siis 18, sõber 16. Olin enda tarbeks ostnud mõned pudelid õlut ja kuna kotti mul polnud, panin need matkapükste taskutesse. Käes mul ühtegi kinnist ega lahtist pudelit ei olnud, avalikus kohas joomist ei toimunud. Saime vaid paarsada meetrit jalutada, kui üks mööduv politseiauto peatus ja meid kamandati tagaistmele. Täitsime käsku ja kui juba autos olime, küsisime: "Mille eest?" Selle peale öeldi, et me kuradid ülbitseme ka veel ja teatati "viime teid praegu jaoskonda ja peksame läbi". See oli nagu tõesti üllatav. Keset päist päeva peetakse ilma mingi põhjuseta kinni ja kui julgeme põhjust küsida, siis lubatakse läbi peksta. Täiesti kindlalt meie poolt mingit ülbitsemist ei olnud, ma ei hakka kunagi isegi purjus peaga ülbitsema, kui vastaspool on silmnähtavalt tugevam- ja kaks erivarustuses politseinikku seda kahtlemata on :D Ennem jaoskonda sõitmist otsustati meid siiski ka puhuma panna ja puhusime mõlemad 0 promilli. Peale seda küsiti mõned küsimused a la "mis teil plaanis täna on?" ja lasti meid siiski minema, peksmine jäi ära.

2) Paar aastat hiljem tulime sama sõbraga ürituselt, tema juhtis kainena autot ja mina olin tagaistmel. Sõitsime sisse "kõik puhuvad" reidi. Sõber oli purukaine, nagu mainitud, aga auto dokumentidega miski ei klappinud. Suunati meid kõrvale ja hakati asja kohapeal uurima ning andmebaasidest infot otsima. Mingil hetkel tekkis ametnikel arvamus, et me oleme selle auto ärandanud. Ma hakkasin naerma selle peale, teadsin auto minevikku oma 5 aastat ja tundsin ka eelmist omanikku hästi. Ta oli selle auto minu sõbrale hiljuti müünud, aga ju siis andmebaasides ei olnud info korrektne või uuendatud. Nüüd öeldi sõbrale: "Kui sa kohe tõtt rääkima ei hakka, viime su eemale metsa ja peksame nuiadega nii läbi, et.." Ma olen täiesti kindel, et see ei olnud suusoojaks öeldud. Aga kuidagi saime jälle nii asjad räägitud, et peksmiseks ei läinud ja asi lahenes ära. Saime autoga peale väikest viivitust edasi sõita.
lennumudelist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lennumudelist »

Mhm.

Minul 95% kokkupuuteid on positiivsed ja professionaalsed olnud. Isegi siis, kui purjus isik, kelle pärast pipar sai välja võetud (pihustamine ei olnud vajalik) oli valeväljakutse teinud, mille tõttu kiirreageerijad saabusid.

Aga siiski olen ka negatiivset näha saanud. Näiteks õigusvastaselt ruumi läbi otsimist ja püüdlust seda valdajale telefonitsi valetades legaalseks meisterdada (ainult et midagi ei leitud, nii et kogu teater tekitas ainult usaldamatust).

Ühel sõbral olid mingil perioodil rasta patsid. Need paksud Aafrika stiilis. Jäi mulje, et need on kindel narkojoobe tunnus, tal oli pidevalt politseiga teemaks narkokontroll. :D Tundus, et kohe kui savu teed, tekivad pähe rastad ja nende järgi saab siis ära tunda. :D Paraku polnud ta kunagi "rastadega vahele jäädes" kanepit tarbinud, ning samuti polnud tal lehekestki kaasas. Jäi mulje sellisest välimuse põhjal mingi seltskonnaga vägikaika vedamisest, et "teen kui tahan" vs. "midagi sa ei tee, küll me su avastame" vs. "ega ikka ei avasta, kui oma tarbeks ettevaatlikult teen".

Minu mulje: aastatega on kompetents tõusnud ja vastu tulnud ametisse paremini sobivaid isikuid. Samas, võimalik et olen ise aastatega aina igavamaks läinud ja aina igavamas seltskonnas liigun, nii et keegi ei taipa "grilli sisse lülitada".
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

Kirjeldan kahte juhtumit enda noorusaegadest (ca 20 aastat tagasi), kus ma puutusin kokku reaalsete mentidega.
Mnjaa, ca 2000 algusega hakkas politsei ikka jalgu alla saama, pigem mäletan põhikooliõpilasena oli ca 94-95 aastal käitumine, et patrull viis kaagid metsa ja andis korralikult tappa, toppides 4 tüüpi kitsukese Vitara tagakongi (olgu öeldud, et need kes viidi, väärisid oma saatust :D ). 2000-ndate alguses võisid nad veel teha selliseid ähvardusi, aga reaalselt metsa vist enam ei viinud. Samas tollal üliõpilasena toimus insident, mis tekkis tühja õllepudeli prügikasti viskamisest ja lahenes tänu sellele, et ülbe politseiniku paarimees oli normaalne ja vedas õhku täis mundrimehe jõuga minema. 90-ndate lõpp ja 2000 ndate algus oli aeg, kus politseist käis ka korralik puhastus, pandi kinni ja lasti lahti mitmeid allilma tegelastega mestis olevad kriminaalpolitseinikke, peaaegu pool Tallinna liikluspolitseist läks altkäemaksu eest kohtu alla, meenub ka juhtum, et politseinike eest niisama ärajooksnud koolipoisse peksnud patrullijad lasti lahti ja läksid kohtu alla ehk politseis toimus palju positiivseid muutusi, mis naaberriikides Lätis ja Leedus hakkasid toimuma alles ca 2010 paiku (meenutagem, et meil liikluspolitseile altkäemaksu pakkuda oli juba väga riskantne, kui seal oli see tavaline praktika)

Aga hilisemast ajast on politseiga meeles professionaalne klienditeenindajalik suhtumine ja abitus probleemi lahendamisel või kurjategijaga tegelemisel, mis on kohati pannud igatsema neid 94 aasta konkreetseid võmme, kes kiirelt tabatud pättidele ka kehalised karistused kohapeal välja mõõtisid. Näiteks on mul positiivne kokkupuude legendaarse kurikuulsa politseiniku Brjakiniga, kes mind ja sõpru rünnanud kolm Vene päti kiirelt kinni püüdis ja maha väänas ja neile veel korralikud matsud kirja andis. :D Mälu järgi tema allakäik politseinikuna sai alguse ta paarimehe tapmisest narkari poolt, aga võibolla ka varem.
Ühel sõbral olid mingil perioodil rasta patsid. Need paksud Aafrika stiilis. Jäi mulje, et need on kindel narkojoobe tunnus, tal oli pidevalt politseiga teemaks narkokontroll
Kolmene ca 4-5 aastat vana Bemm oli ka võmmimagnet, mäletan et laenasin vennalt ja isegi, kui minimaalselt oli kiirust üle, sõideti järgi ja peeti kinni ning imestati, et taust on puhas ja ametlik töökoht ka olemas (radari eksimuse mahavõtmisel selgus, et reaalselt ületasin 3 km piirkiirust ja trahv tehti ikka ära, kuigi varasemad rikkumised puudusid), tundsin ennast korraks, nagu neeger USA-s, selline korralik "rassistlik profileerimine" oli. :D , rääkimata vennast, keda päris tihti vilkurite sähvides mitte millegi eest "kontrolliks" peatati.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

Minu viimane värvikas kohtumine mentluse esindajatega toimus aastat 3-4 tagasi Tallinnas, Pärnu maantee ja Vabaduse puiestee Laagri poolses taaskohtumiskohas. Seal oli ummik ning ummikus seistes võtsin vastu telefonikõne - sõitvas autos ei rääkinud. Mõni minut hiljem foori alt pääsedes oli mul selja taga värvimuusika ning mundris mehed tulid mulle selle koha pealt moraali lugema. Rääkisin neile omapoolse vaate ära ning seepeale sain emotsionaalselt laetud tiraadi vastu - "Mis, vaidled ka veel?! Me võime su siin kaheks tunniks koha peal rahunema panna!". Ma nõustusin selle nende vabadusega, kuid ei unustanud lisada, et ega mul otseselt kiiret ei ole ning läppar on autos - jõuan "rahunemise" jooksul neist loo kokku kirjutada küll, küll see ära avaldatakse. Seepeale kästi mul sealt kiiresti kaduda :).
Lemet
Liige
Kontakt:

mis naaberriikides Lätis ja Leedus hakkasid toimuma alles ca 2010 paiku (meenutagem, et meil liikluspolitseile altkäemaksu pakkuda oli juba väga riskantne, kui seal oli see tavaline praktika)
2016 öösel Riia ümbersõidul peeti terve kolonn(6-7 autot) kinni ja kaseeriti väidetavalt punase alt läbisõitmise eest raha. Minult konkreetselt 50 eurot. Meil oli toona juba selline asi mõeldamatu, Lätis aga tundus olevat tavaline praktika.
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

Tooks ka ühe näite positiivsest küljest. Sai mõne aasta eest sõidetud puhkusele Lõuna-Eestise mööda Tartu maanteed ja enne Viljandi teeotsa pikast uimerdavast rekkast mööda sõidetud. Antud kohas oli 90-nd lubatud, aga spidoka järgi läks 132, kuna oli tihe liiklus ja suhteliselt märg ilm. Mõne hetke pärast vilkurite disko sabas, peeti kinni ja viisakalt küsiti, et kuhu nii kiire, ära fikseeriti vist radari järgi ca 123 90-ne alas. Sain aru, et nüüd on asjaga päris pekkis, kuna kiirus üle 20-ne üle ja ka load võivad kehvemal juhul minust ajutiselt eemalduda. Vihastasin ja ütlesin otse, et kas te arvate et ma koguaeg niiviisi kihutasin, nägite ise, et peale möödasõitu võtsin hoo normaalseks ja ei kihutanud sama kiirusega edasi. ID kaart võeti kaasa ja mõtlesin, et urisen pärast edasi, kuna vähemalt vanasti tuli protokolli koostada sinu juuresolekul. Naispolitseinik tuli tagasi, ütles, et pakuvad kiirmenetlust, taust puhas, nö uus esmane rikkumine ja panid kiiruseks mitte 123, vaid midagi väiksemat st trahv 300 ja laod alles. Jõudsin vaid karjatada, andke protokoll ruttu siia, kirjutasin alla, et nad ümber ei jõuaks mõelda. Tuttav politseinik ütles hiljem, et mul vedas, kuna reaalselt enamikel on tänapäeval radar videoga, mis läheb hiljem protokolli osaks ehk mingit "vastutulekut" üldiselt ei tule, kuna videopilt räägib enda eest.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ambur123 »

Aastakümnete tagused juhtumid on toredad (või siis mitte nii toredad) mälestused, kuid mitte enamat. Kaasaegse politseiga neil eriti enam ühist ei ole. Samuti on elu oma välja pakutavate situatsioonidega piisavalt mitmekesine ning ka politseinik inimene, nii et teinekord ei tea, kas ise oleks samas olukorras teisiti käitunud. Ning eks ka politseisse satu igasuguseid: kellele lööb munder ja vilkur pähe, kes ei saa oma tööga hakkama, kellel on probleemid närvidega või midagi muud ... meist igaühel on oma "seljakott".

Minul on siiani politseiga kas head või väga head kokkupuuted. Aga kui te juba kirute, siis mul omal on kah üks kentsakas vahejuhtum jagada ca 5-6 aasta tagant. Tööpäeva talveõhtul ca üheksa / poole kümne paiku koju minnes nabis mind kinni üks prügikastide taga varitsenud patrull. Seda selle eest, et koju minnes jalutasin punase tulega üle ülekäigukoha: tänav ja ümbruskond oli sellel kellaajal täiesti väljasurnud ja ei näinud mõtet lörtsis rohelist tuld oodates külmetada. (Ma ei ole kamikadze, et sõitvate autode ninade vahel pimedas teele kargaks.) Õige, patrull peabki rikkumisele reageerima, kuid et ma muidu puhta registriga, siis ei saanud ma aru, miks mind trahvima peaks ja ei piisaks hoiatusest. See kange soov oli aga neil selgesti olemas, kusjuures noor meespolitseinik ei suutnud mitte kuidagi ära põhjendada, miks ta mind trahvima peab / tahab ... (Ja see ärritas teda ennast vist kah :D ) Lõppes lugu sellega, et mind menetleti autos ca tund ja tehti 10-15 eurot trahvi.

Kohtusse kaebama ma ei hakanud minema, kuigi pulli pärast oleks võinud. Aga prefektile kirjutasin küll, kes (minule meeldivaks üllatuseks) võttis oma tihedas graafikus vaevaks ka tavakodaniku kirjale vastata. Arutasime natuke asja ja leidsime lõpuks üheskoos, et on pahasti, kui politseinik ei suuda oma käitumist kodanikule selgitada muudmoodi, kui "ma tahan ja teen".

Mitte, et ma nüüd patja märjaks nutaks aga selline pimedas prügikastide taga ülekäigu juures hiliste kojuminejate varitsemine ning "tahan ja trahvin" tekitas küll tunde, et kohtusin "politsei trahvimasinaga". Jah, minu silmis tekitas see väikese pleki mundrile - seda eeskätt tollele raisakotkana peale lennanud ja iga hinnaga ära trahvida tahtnud noorele politseinikule, mitte asutusele. Olulisim oli aga see, et just päev-kaks varem oli meedias kisa selelst, kuidas tundide kaupa ei suudetud saata patrulli maha võtma maanteel tuigerdanud ilmselge joobekahtlusega veoautojuhti, sest vabu patrulle ei olnud. Ja samal ajal passitakse vaiksel tänaval prügikastide taga...?
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Lemet kirjutas: 13 Sept, 2024 11:29
mis naaberriikides Lätis ja Leedus hakkasid toimuma alles ca 2010 paiku (meenutagem, et meil liikluspolitseile altkäemaksu pakkuda oli juba väga riskantne, kui seal oli see tavaline praktika)
2016 öösel Riia ümbersõidul peeti terve kolonn(6-7 autot) kinni ja kaseeriti väidetavalt punase alt läbisõitmise eest raha. Minult konkreetselt 50 eurot. Meil oli toona juba selline asi mõeldamatu, Lätis aga tundus olevat tavaline praktika.
Mu leedu ülemus küsis kusagil aastal 2005, et kui palju pakkuda. Tol ajal juba arvasin, et läheb kinni kui pakub. Veidi varem oli mul jama leedu politseiga. Sain Vilniusest auto, reede õhtu, kena päikseline ilm ja vajutasin kodu poole. Mingi 120+ vast. Toda muidu pandud pahaks, aga antud kohal mingit kaablit tee äärde pandud ja märgid veel üleval. 50. Leedu auto, eesti juht. Arutasime seal, see ju hooletus et märgid korjamata. Lõpuks ütlesid otse, et klaarime niisama, 50 LIT. Aga ma olin juba tol ajal plastiku peal, sularaha netu.Ei LIT, LAT ega EEK. Kirjutasid siis protokolli kus kirjas, et esmaspäeval kell 11 Panavjesise politseisse komisioni. Loomulikult ma ei läinud. Sellega lõppes, kuigi edasi käisin 6 aastat Leedu vahet, olin eeskujulik liikleja. Oleks nad kohapeal mulle mingi arve joonistanud, ma oleks ära maksnud, aga minna ekstra kuhugi.
maksipoiss
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas maksipoiss »

Täna Poolast tulles võeti Salatskriva vahel maha ja sain teada , et Lätis ja Leedus läheb sõiduk juba alates 3-st tonnist teemaksu alla. Tükk aega grillis, aga tulema sain ilma trahvi (500-1000 euri) või meelehea küsimise-pakkumiseta :)
Lemet
Liige
Kontakt:

Leedukas küsib kõigi, ka väikeste N1 autode eest teemaksu (tavatsevad mõlemal pool, nii Läti kui Poola suunal paari paari kilomeetri kaugusel passida) Lätis on aastast 2017 üle 3 tonni samuti maksualune, väiksemad saavad ilma.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Aastat 4-5 tagasi sain RIX-is valesti bussipeatuses peatumise eest trahvi, mida pole siiani õnnestunud ära maksta. Mingi huvitav formular mis ei kvalifitseeru sepa makseks. Seda on uurinud nii eesti kui läti pangad - viimases öeldi, et selle tasumiseks peab olema lätis pangakonto ja sisse tuleb logida mingisse lätikeelsesse maksekeskkonda. :wall: Selline huvitav viis sealmaal teha inimestest persona non grata'd. Lätis hiljem ka asja olnud aga valdavalt üritan sealt eemale hoida.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline