Lihula sammas

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
aksel90
Liige
Kontakt:

Re: Lihula sammas

Postitus Postitas aksel90 »

isonts kirjutas: 15 Sept, 2024 11:51 Ära keeruta, vasta lihtsale küsimusele?
Kas neid sõdureid peame mälestama rajades neile mälestusmärk?
Misasja sa kärgid siin? Ma oma viimases ja ka varasemates postitustes olen enda arust väga selgelt öelnud, mis minu arust oluline on - see on tegu, mitte riietus. Ja just seda tegu tuleb meeles pidada, mitte takerduda sellesse, mis neil seda tegu tehes seljas oli. Kas nüüd jõudis kohale?
aksel90
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 15 Sept, 2024 12:15 Politseiaktsiooni hindamisel pole vähimalgi määral oluline, kas käitumine on loll või mitte. Olla loll ei ole keelatud.

Politsei teema tood sina siia sisse, aga minu arvates on need kaks eraldi küsimust (ja ma hoiaks nad ka lahus):
1) kas mälestusmärk poeaks olema selline, nagu ta on - see on see, millest räägin mina
2) kas politseil oli mingi alus või selle samba ära korjaiseks - see on see, millest ma seni ei ole rääkinud

Viimasele küsimusele vastates - jah, ka mina ei ole leidnud seni midagi, millega saaks juriidiliselt korrektselt põhjendada samba konfiskeerimist. Teisisõnu - antud juhul oleksin ma selle sambaga valmis samamoodi leppima nagu klaasist ristiga Vabaduse väljakul - diletantlik ja ebaesteetiline - aga demokraatia on demokraatia.
Kriku kirjutas: 15 Sept, 2024 12:15 Sest faktiliselt kandsid suurem osa neist, kes üritasid bolševismi Eestist eemal hoida, seda mundrit...?
Ah jäta nüüd! Vabadus, kangelaslikkus ja isamaa ei ole nii kitsas mõiste, et seda peab tingimata niimoodi küündimatu naturalismi võtmes käsitlema. Päris kindlasti on universumis palju paremaid ja poeetilisemaid ja mõjuvamaid ideid, ainult et nende kinnipüüdmiseks on vaja kunstnikku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Madis Reivik kirjutas: 15 Sept, 2024 13:51Aga kui sa ütled seda sama mõnele Manhattani kullapoe Rabinovitchile "actually in our country nazis were the good guys" siis noh.. Rabinovitch pole süüdi et ta sind nagu hullu vaatab ja leti all punast nuppu vajutab.
Miks peaks keegi kullapoes Holokausti arutama :dont_know: . Sellisteks aruteludeks on oma kohad, nagu näiteks see meie foorum siin. Ja kui inimene juba sellisesse kohta tuleb, siis ta võiks küll arvestada ka võimalusega, et talle mainitakse, et 1942. aasta eduraport Estland ist Judenfrei oli tegelikult üle 75% osas bolševike töövõit vms.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

aksel90 kirjutas: 15 Sept, 2024 14:46Politsei teema tood sina siia sisse, aga minu arvates on need kaks eraldi küsimust (ja ma hoiaks nad ka lahus):
1) kas mälestusmärk poeaks olema selline, nagu ta on - see on see, millest räägin mina
2) kas politseil oli mingi alus või selle samba ära korjaiseks - see on see, millest ma seni ei ole rääkinud

Viimasele küsimusele vastates - jah, ka mina ei ole leidnud seni midagi, millega saaks juriidiliselt korrektselt põhjendada samba konfiskeerimist. Teisisõnu - antud juhul oleksin ma selle sambaga valmis samamoodi leppima nagu klaasist ristiga Vabaduse väljakul - diletantlik ja ebaesteetiline - aga demokraatia on demokraatia.
Siis oleme kokku leppinud :) 1) minu arust ka ei peaks, 2) nii on.
aksel90 kirjutas: 15 Sept, 2024 14:46
Kriku kirjutas: 15 Sept, 2024 12:15 Sest faktiliselt kandsid suurem osa neist, kes üritasid bolševismi Eestist eemal hoida, seda mundrit...?
Ah jäta nüüd! Vabadus, kangelaslikkus ja isamaa ei ole nii kitsas mõiste, et seda peab tingimata niimoodi küündimatu naturalismi võtmes käsitlema.
Ei pea, aga ma mõistan neid, kes just sellist kujutusviisi eelistavad. Lõppude lõpuks on sel ju pikk traditsioon.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

aksel90 kirjutas: 15 Sept, 2024 14:35
isonts kirjutas: 15 Sept, 2024 11:51 Ära keeruta, vasta lihtsale küsimusele?
Kas neid sõdureid peame mälestama rajades neile mälestusmärk?
Misasja sa kärgid siin? Ma oma viimases ja ka varasemates postitustes olen enda arust väga selgelt öelnud, mis minu arust oluline on - see on tegu, mitte riietus. Ja just seda tegu tuleb meeles pidada, mitte takerduda sellesse, mis neil seda tegu tehes seljas oli. Kas nüüd jõudis kohale?
Ära siis takerdu sellesse, mis vorm sellel kujul seljas on? Fakt on see, et selles vormis nad võitlesid.
Sa oled ju eestlane mitte Manhattani kullapoe Rabinovitch? Miks me sinule peame selgitama, mille eest meie sõdurid võitlesid?
aksel90
Liige
Kontakt:

isonts kirjutas: 15 Sept, 2024 15:57 Ära siis takerdu sellesse, mis vorm sellel kujul seljas on? Fakt on see, et selles vormis nad võitlesid.
Sa oled ju eestlane mitte Manhattani kullapoe Rabinovitch? Miks me sinule peame selgitama, mille eest meie sõdurid võitlesid?
Mina ja takerdun? See ei ole mina, kes üritab nui neljaks just niimoodi disainitud mälestusmärki üles panna, mis siis, et see on juba piisavalt hõõrumist ja vastuseisu tekitanud. Ma saaks aru, kui see oleks ainuke võimalik kujundus meie universumis, millega Eesti meeste vabadusvõitlust tähistada, aga ei ole ju.

Seega tõepoolest, milleks sellesse kujundusse takerduda? Oletan, et tegemist on mingi trotsiga, ehk teisisõnu - vabadusvõitluse mälestamisest olulisemaks on muutunud mingid teisesed argumendid. Sisu on taandunud vormi ees. Mis sunnibki mind juba teab-mitmes kord küsima - kumb on olulisem, kas vabadusvõitluse mälestamine või see, et see võitleja oleks just Saksa vormis?
croman40
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas croman40 »

Eesti sõjamehed võitlesid bolševismi vastu erinevates vormides, aga kui nendest valitakse seda võitlust sümboliseerima kuritegelikuks kuulutatud organisatsiooni vorm, siis midagi ei ole parata, meie sõbrad Euroopa Liidus ja USA-s seda ei mõista.
Seega tuleks teha ratsionaalsemaid valikuid ja kuigi mitte nii visuaalselt mõjuvad, oli nt. Omakaitse ridades 2 x rohkem ja piirikaitserügementides pea sama palju liikmeid kui Eesti Leegionis.
isonts
Liige
Kontakt:

Ja just siis saabki need, kellele see ei sobi saata kutse külastada erinevaid muuseume Eestis, kus on näha millist vormi meie võitlejad kandsid. Kui ei tea meie rahva ajalugu siis tehke see enne kobisemist endale selgeks, Pole enam see sajand, kus polnud vahendeid, et endale mingigi pilt ükskõik millise rahva ajaloost ette manada ja selgeks teha.
Ajalugu salgab maha üks suur riik meie kõrval. Kas meie tahame olla samasugune?
aksel90
Liige
Kontakt:

isonts kirjutas: 15 Sept, 2024 18:11 Ja just siis saabki need, kellele see ei sobi saata kutse külastada erinevaid muuseume Eestis, kus on näha millist vormi meie võitlejad kandsid. Kui ei tea meie rahva ajalugu siis tehke see enne kobisemist endale selgeks, Pole enam see sajand, kus polnud vahendeid, et endale mingigi pilt ükskõik millise rahva ajaloost ette manada ja selgeks teha.
Ajalugu salgab maha üks suur riik meie kõrval. Kas meie tahame olla samasugune?
Kui nüüd päris aus olla, siis ühe muuseumi puhul olen mina hoolitsenud selle eest, et mannekeen seda vormi kannaks. Muuseum on selle vormi jaoks hea koht.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

croman40 kirjutas: 15 Sept, 2024 17:38oli nt. Omakaitse ridades 2 x rohkem ja piirikaitserügementides pea sama palju liikmeid kui Eesti Leegionis.
Nojah, aga 20. eesti diviis oli sõjaliselt kõige relevantsem.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tasub meeles pidada, et mida kauem WWII Eestis edasi kestab, seda kasulikum on see Kremlile. Ühiskonna lõhestamise instrumendina.
Samba autorid võiks ka kaks korda mõelda, mida ja kuidas teha, teema on mõnevõrra tundlikum kui paistab.
Iseenda julgeolekut kahjustavad ainult mõjuagendid ja kasulikud idioodid.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
isonts
Liige
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: 16 Sept, 2024 10:14 Tasub meeles pidada, et mida kauem WWII Eestis edasi kestab, seda kasulikum on see Kremlile. Ühiskonna lõhestamise instrumendina.
Samba autorid võiks ka kaks korda mõelda, mida ja kuidas teha, teema on mõnevõrra tundlikum kui paistab.
Iseenda julgeolekut kahjustavad ainult mõjuagendid ja kasulikud idioodid.
Mingit viidet ka oskad anda, kus selgelt mingid märgid näitavad, et selle mälestusmärgi püstitamine ühiskonda lõhestab?
Lisaks ootaks viidet sellel, kuidas selle mälestusmärgi püstitamine eesti riigi julgeolekut kahjustab?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Üritad nüüd demagoogiavõtte abil väita, et WWII instrumentaliseerimine ei lõhesta? Vene meediat jälgivale vene publikule saab taaskord edukalt esitleda narratiivi, kuidas Eesti on üks natsimeelne riik ja nood käivad veelgi vihasemalt ja umbusklikumalt, rusikas taskus ringi?

Ei ole tarvis igasugu provokaatorite nimel sedasi ambrasuurile viskuda, eksole.

Sinimägede lahingud olid 80 aastat tagasi, noorimad osalejad oleks tänaseks 96 aasta vanused. Kogu teema taustal soojendab end seltskond, kes on antud sündmustest ehk raamatust lugenud. Sama nutt käib nende vene sõjaveteranide show kohta.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
isonts
Liige
Kontakt:

Veelasele ei meeldi nii ehk naa, et me 2 maailmasõjas saklaste poolele hoidsime ja nende mundris meie sõdurid võitlesid. Ammugi ei meeldi see neile, et me üht või teist viis neid mälestame.
Pole vaja teha nägu, et kui me seda ei teeks siis nad meise kuidagigi sõbralikumalt suhtuksid.
Me toetame üsna üksmeelselt Ukrainat. Mis sa arvad , et see neile rohkem meelt mööda on? 2. maailmasõjas langenute mälestamine on kõkimõki selle kõrval. Nii sinisilmne ei saa ikka olla.
Kui Solovjov kiidaks meie peaministrit operatiivse tegutsemise eest siis tooks see rõõmu sinu päeva?
nukkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nukkel »

Mittu lehte nüüd erinevaid ajaloo käsitlusi. Mind isiklikult huvitav kust riik sai õiguse eraomand ära võtta.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline