Kapten Trumm kirjutas: ↑03 Okt, 2024 12:00
Mäletan, et Saksamaal mingi tööstusharu ähvardas üldstreiki ja läbirääkimistel ametühingutega oli seal laual palgatõus 4% aastas. Mitte 10 või 12. Aga see selleks. Lihtsalt taolised palgarallid nagu meil pole Euroopas sugugi iseenesest mõistetavad.
See on ääretult sinisilmne ja lihtsustatud vaatenurk ainult ühe detaili esitlemisega. Riigi majandus on tervik, ja ainult ühe sektori palgaläbirääkimised ei ole seda veel teps mitte. Kui riik tagab oma majandusterritooriumil mingitki stabiilsust, siis saabki kuskil sektoris mingist
ehk-ainult 4% aastas palgatõusust rääkida. Sest see 4% neid rahuldab kokkuleppele minema. Kui seda aga riigi valitsemise poole pealt ei suudeta või ei soovita ja tulemuseks on meeletu üldine hinnatõusude laine, siis ei tahagi keegi enam ainult pelgalt 4% rääkida. Eriti, kui poodides ja arvetel kajastuvate numbritega kaasnevad veel lisaks ka riigipoolsed maksutõusud ja/või uued maksuseadused.
Tööpuudus peab olema 10-15%, siis lähevad asjad oma kohtadele tagasi, inimesed hakkavad oma kohta väärtustama ja natuke teistmoodi mõtlema.
See on jällegi hästi primitiivne lähenemine. Kui inimene saab aru, et tema (tavalise palgalise) pere hakkama saamine ei koti mitte kedagi, siis hakkab järjekordne ränne Soome poole... pluss järjekordne ränne nooremate poolt igale poole mujale "laia maailma". Poiss lõpetas mul 2010 või oli 2011 gümnaasiumi. See oli see aeg, kus valitseski sellise stiili "kui see on kriis, siis ma tahan sellises kriisis elada" järelmid, kui tööealised massiliselt said valusalt sisse töökaotuse, liisingute, elamispindade ja vara ja kõige muuga, loobusid tulevikust Eestis ja läksid kogu peredega ära Soome... Noored gümnasistid samamoodi. Kui mind ikka siia vaja pole, ega mul siis siia ka jääda pole mõtet. Piirid ju lahti jne. Poiss ütles millalgi, et enamus nende gümnaasiumi tookordsest lennust läksid Eestis minema. Ja nüüd millalgi hiljuti ütles ta ka, et enamus ei ole tagasi tulnud. Ma tänan hinges, et minu oma tuli...
Sa tahad sellist olukorda Eestisse tagasi? Mitte üritada hoida stabiilsematki majandust, vaid justnimelt majanduslikke uperpalle ja inimeste lahkumist. Arvad, et peaks tekitama orjaturu, et siis Trummid hakkavad valima, kelle võtavad ja kelle jätavad (nälgima nagu ise ütlesid:
...ei ähvarda 6 kuud kodus näljaraha peal)
Selleks, et see 10-15% tekiks, tuleb lihtsalt tööjõu pakkumist suurendada.
Orjaturu loomise nimel oled valmis järjekordseid pagulasi sisse vedama et Eesti järjekordselt pahupidi pöörata? Panna käima järjekordne karussell, sundida üleliigsed eestlased liikvele, et siis oleks järjekordselt põhjust tuua Eestist lahkunute asemele veel rohkem uut juurteta tööjõudu. Ära unusta, et sa võid ise ju samamoodi väga lihtsalt mingite suht-triviaalsete asjaolude kokkulangemisel orjakupjast hoopis kaubeldavaks objektiks sattuda.
Kaugele polegi vaja minna, ehk sõida korraks Rootsi, käid neis
non-go-zoon-ides ära ja mõtled järele, kas on Eestile sellist asja ikka vaja? (Me ühiskond pole Lasnamäge ja Narvatki veel ära seedida suutnud.)