Nutt ja hala

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas davidsoniharald »

diesel kirjutas: 03 Okt, 2024 16:29 ommuku just nägin mingit uurimuse kokkuvõtet, kus selgus, et ka teise põlve somaallased on soomes 99 protsenti kirjaoskamatud. number on raju ja tundub ilmselgelt vigane olema, aga vist ikka pole, kuna eestlastel oli see protsent ka priskelt üle kümne. ilmselt peetakse silmas kirjaoskust soome keeles.
oluline oli, et aafriklased ja musulmanid olid enam-vähem kõik tabeli ühes servas ja muud sisserännanud teisel pool.
Kõlab üsna uskumatuna. Palun viidet sellele uurimusele.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
diesel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas diesel »

twitteris oli. nüüd ei leia kuidagi üles enam. proovisin ka koogelmoogeliga otsida, aga sama asja ei leidnud.
vabandust.
diesel
Liige
Kontakt:

leian sarnast juttu uuringust pisa testide teemal. vist võrreldakse eri rahvaid soomlastega. võimalik, et oli tõlgendus sellest.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Üks värskem uurimus mille netist kohe leiab on see
https://ktl.jyu.fi/fi/pisa/978-952-86-0 ... 22_jyx.pdf
Kui keegi suudab end läbi närida :)

Sellele on viidatud Soome ajakirjanduses (lihtsustatult) ja ilmselt on twitteri ja facebooki sarnased allikad asja veel elementaarsemaks ajanud.

Üldiselt on kõige suuremad immigrantide rühmad Soomes 2022 aastal nn Venemaa 17%, Eesti 13%, Somaalia 8% ja Iraak 8% . Siis tuleb hulk väiksemaid gruppe. Lähisvälismaaks arvatakse Venemaa, Eesti ja Rootsi (2%) Ülejäänud kõik on kaugemalt ja 3-5 % rühmad on Türgi, Afghanistan ning muud taolised värvilised riigid.
Selles uurimuses pole konkreetselt riigipõhiselt kirjaoskust lahatud. Küll aga jaotusena Soome, lähivälismaa ja kõik teised. Lähivälismaalt tulnutel on paremad tulemused kui kaugema kandi meestel aga kehvemad kui soomlastel. Mis on nüüd selgituseks mu väitele et immmigrandid ja veel eriti kõrbepojad kisuvad Soome PISA tulemusi alla.
Lugemisoskus alla arvestuse ehk 2 taseme on 18 % soomlastest, 39% teise põlve immigrantidest ja 61% erimese põlve sisserändajatest.

Võimalik et sarnaseid uurimusi on veel tehtud . Arvestades et nii eestlased kui somaallased on nii arvukalt esindatud. Või on twitteri suunamudijad asjale loominguliselt lähenenud. Isegi Soome õhtuleht oli seda uurimust üsna populaarteaduslikult edastanud :)
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

diesel kirjutas: 03 Okt, 2024 19:18 twitteris oli. nüüd ei leia kuidagi üles enam. proovisin ka koogelmoogeliga otsida, aga sama asja ei leidnud.
vabandust.
A ei no kui twitteris oli siis peab küll tõene info olema.
diesel
Liige
Kontakt:

davidsoniharald kirjutas: 03 Okt, 2024 22:20 A ei no kui twitteris oli siis peab küll tõene info olema.
iroonia on kohatu.
platvorm nagu iga teine, kus mistahes materjale jagada.
öelnud siis kohe, et aktsepteerid minimaalselt vaid mõnes tuntud teadusajakirjas avaldatud materjale.
poleks siis raisand enam oma aega sulle viite otsimisega.
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Kus mis iganes materjale jagada. Aga materiali seal ei jagatud ju. Hoopis esitati mingit alternatiivset fakti kui absoluutset tõde , mida sa siis tiražeerisid. Ma söön oma mütsi ära, kui sa kuskilt mingi tõsiselt võetava uuringu suudad leida, mis sinu esitatud fakti kinnitab.

Veelkord: internetis võib ükskõik kes ükskõik mida väita.

Oleme vist jõudnud maailma, kus igaks saab endale sotsiaalmeedia algoritmide abiga luua infovoo, mis toidab ja toetab tema isiklikku maailmapilti. Nii öelda personaliseeritud infovoog. Seejuures ei ole info täpsus või paikapidavus üldse tähtis, tähtis on info abil tarbija tähelepanu võita. See ongi ju sotsiaalmeedia omaniku eesmärk. "Kui midagi pakutakse tasuta, siis mis on kaup?" Odavalt müüd ennast kahjuks.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Hiljuti mingis teemas tirisite mind Kaitseliitu nii et mul käed õlgadest siiani valutavad.Napilt läks, et otsa jäid.
Viimati muutis Rebane11, 05 Okt, 2024 6:50, muudetud 1 kord kokku.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Too minu isiklik mure. Aga aasta jooksul jälginud jälgimatut. Kodaniku märgukiri - kohe salastatud. Tegelikult kõik on salastatud. Valime me siis suurema või läikivama plakati järgi?
Patriotismi see ei tekita.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Rebane11 kirjutas: 04 Okt, 2024 21:53 ...Aga mul on tõsine küsimus - mida ma seal Kaitseliidus kaitseksin või keda kaitseksin? Teaksin ma seda, ehk teeksin toda. Riik minu lähedasi ja mind ei kaitse, miks peaksin mina pingutama? Vahet ju pole. ...
Nii idiootset juttu polegi militaar.net-is ammu lugenud.
Oma sõpru, naist, lapsi, vendi, õdesid ja tuttavaid kaitsed, tainapea. Kas sa arvad, et ukrainlased kaitsevad kõik palehigis Železnõid või? Pärast Butšat?
Rebane11
Liige
Kontakt:

Sina udupea võiksid veidi süveneda.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Rebane11 kirjutas: 04 Okt, 2024 22:25 Sina udupea võiksid veidi süveneda.
Ei, täiesti õige märkus oli - pärast Butchat ei tohiks tsiviilisikust mehel olla küsimust, kas olla valmis kaitsmiseks või mitte. Võin olla täitsa kindel, et naissoost inimesed, vanusest sõltumata, vägistatakse ja tapetakse, meessoost inimesed võibolla vägistataks ja siis tapetakse. Miks anda trumbid eos vastasele, kui võiks mõnegi neist maha võtta või teatud koolituste pealt KL-is suuta neid enne koduukseni jõudmist korralikult rappida?
Klassikaline "pea õlgade vahele"-suhtumine, mis mind klassikalise segaverelise mustlasena/eestlasena eestlaste juures retsilt häirib. Tra, oleks nagu aeg targaks saada, sadu aastaid on peeru vahele saadud juba selle möku-mentaliteediga, võiks nagu õppida, et relv on okei asi - mõeldud värdjatele (loe: alamrassile ehk väljamõeldud "rahvusele") mõjumiseks.

EDIT: Ma olen KOV ja riigivõimuga vaidlemistes sinu poolt - olen isegi kohtus käinud nendega. Aga oma kodu, lähedaste ja maa kaitsmisel ei ole vaja nende peale mõelda, vaid pere, sõbrad, kodukant on see, mille eest sa seisad ja vajadusel sured. Või on kellelgi üllamaid eesmärke elamisel?
Ääremärkusena - võid alati tulla nende hulka, kes esiteks "omad vargad" ära laseb ja siis tegeleb venelasega. Jõuab ilusti kõike :)
professional retard
maksipoiss
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas maksipoiss »

Kilo Tango kirjutas: 04 Okt, 2024 22:13
Rebane11 kirjutas: 04 Okt, 2024 21:53 ...Aga mul on tõsine küsimus - mida ma seal Kaitseliidus kaitseksin või keda kaitseksin? Teaksin ma seda, ehk teeksin toda. Riik minu lähedasi ja mind ei kaitse, miks peaksin mina pingutama? Vahet ju pole. ...
Nii idiootset juttu polegi militaar.net-is ammu lugenud.
Oma sõpru, naist, lapsi, vendi, õdesid ja tuttavaid kaitsed, tainapea. Kas sa arvad, et ukrainlased kaitsevad kõik palehigis Železnõid või? Pärast Butšat?
Klassikaline näide riigi ja valitsuse samastamisest :evil:, valitsus ei ole igavene. Kuigi see , et poliitikud enam kuidagi valimisi ei paista pelgavat, paneb natuke kukalt kratsima.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

maksipoiss kirjutas: 05 Okt, 2024 9:48valitsus ei ole igavene
Ka riik mitte. Meie asi on teha kõik, mis meie võimuses, et rahvus oleks.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

maksipoiss kirjutas: 05 Okt, 2024 9:48 Kuigi see , et poliitikud enam kuidagi valimisi ei paista pelgavat, paneb natuke kukalt kratsima.
Putin ka ei pelga valimisi. Maduro ka mitte. Huvitav küll, miks? :wink:
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 3 külalist