Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
vanahalb
Liige
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas vanahalb »

Lemet kirjutas: 24 Okt, 2024 10:53
Fucs poolt eelmisel lehel toodud seadusandluses on ka mõiste üksiktalund . Selle kohta pole piiranguid kehtestatud vaid on märgitud et reguleeritakse eraldi määrusega
Ilmselt sõltub see ka ajast. 50ndate algul lajatati igal juhul üksiktalunditele sellised maksud selga, et neid oli sisuliselt võimatu tasuda.
Ei tea mida selle "üksiktalundiga" tollal mõeldi. Mina ei teadnud 1970-80-ndatel ühtegi tänase FIE sarnast talunikku. (Ega ma muidugi ei pidanudki kõiki tundma). Oldi tööraamatu järgi kolhoosnik või riigipalgal ja tegeleti asjaga vähemalt kirjade järgi põhitööst vabast ajast. Palgatööd ei tohtinud kasutada. Palgatöö (inimese ekspluateerimine inimese poolt) kasutamise keeld oli selline põhipostulaat nagu praegult on mõni EL aluslepingu tekst. Kaupade vaba liikumine näiteks millega alati tuleb arvestada kui mingit seadust tegema hakata.

Meiekandis oli metsnikul küll rohkem lehmi kui tavalisel kolhoosnikul. Karjatas neid metsaheinamaadel kuhu kolhoosil nagunii asja polnud ja need polnudki vist kolhoosi maad. Hobune oli ka riigi poolt nagu enda oma. Üldse hakkas keskusest eemale liikudes nõukogude võim ähmastuma. Klassivend elas Kuusalu poolt minnes juba üsna Aegviidu polügooni serval ja neil oli talu nagu noor mõis. 1986 a suvel pidasime seal koolilõpupeo järelpeo ja neil oli paar traktorit, sh MTZ 52 ja veoautoloks millega avalikel teedel ei sõidetud. Lehmi ei läinud lauta lugema ja võib-olla neid polnudki seal. Olid suvel polügoonil karjamaal.

1982 aastal tutvustati mäletatavasti NSV Liidu toitlusprogrammi ehk öeldi juba kantslist maha et nii edasi minnes on varsti sitt leivakotis. Parteile ja valitsusele endale oli see enam-vähem selge juba 1970-ndatel ja kõrgemalt võidi anda signaale et "kulaklike ilmingute tekkimisel võib silma kinni pigistada". Või neid hoopis soodustada. Talumehed siis ka vaatasid et lubatud on üks lehm. Aga mullikas jäi sügisel tapamajja viimata (ei mahtunud auto peal) , nüüd on kaks lehma peres ja ei pandagi kinni ? Oot-oot, siis võib ju mitu lehma olla. Meil oli niikaua kui ma mäletan kaks lehma kuigi siit Fucs i toodud seadustest lugesin välja et niipalju poleks tohtinud olla.

1982 a toitlusprogrammiga koos tuli igasuguseid direktiive umbes et "Väikepõllumajanduse edendamisest " jms ning igasugusedd piirangud läksid leebemaks. Mumeelest hakati hulgakaupa broilereid kasvatama ja riigile müüama. Tööstusel kästi samuti kaasa aidata ja siis tulid motoblokid vabamüüki. Varemalt neid polnudki. Me ostsime samuti MTZ-05. Traktori mõõtu ta välja ei andnud kuid niitis päris korralikult. Osa heinamaad oli puisniit Põhja-Eesti rändrahnudega ja muidu käsivikati töö.

Selle söödapeedi , mida paljud on meenutanud, rohimist ma sovhoosi ajast mäletan ja olen ise ka rohinud. Aga kuidugi ei tule meelde et peeti kunagi siis koristatud oleks. Ähmaselt küll meenub et et rohimine oli rohkem sotsiaalprojekt et lastel suvel tegevust oleks. Põld aga künti suve lõpul koos maltsa ja äbarike peetidega maamulda ning rahu mõisas.
Kirovi kolhoos seevastu rentis peedipõldu oma töötajatele. Majand valmistas põllu ette, külvas peedi maha ja huvilised said siis vastavalt võimetele omale mingi hulga vagusid rentida. Mina seda ei tahtnud, muudki tööd oli palju. Kontoriinimesed kes 8-17 tööl olid võtsid ja muu selline rahvas. Rohisid oma vagusid suvel vabast ajast, sügisel võtsid üles ja müüsid kolhoosile. Ülevõtmisega oligi selline probleem et pealsed tuli ka ära lõigata. Mingi kombain oli mumeelest selleks ostetud aga see oli suhkrupeedi kombain mis ei kõlvanud. Söödapeet on teistsuguse kujuga. Uusmaasaajad siis tagusid matseetedega pealseid maha ja loopisid oma saagi hunnikutesse. Igaühel olid omad kuhjad, nimesiltidega ja neid viidi põllult traktoriga kaalumisele. Jumal hoidku kui juhtusid valest kuhjast peedi võtma.

Jama tekkis vahel sellest et vagusid võeti liiga ahnelt. Mitte selle järgi et kui palju jõuab hooldada vaid et kui palju sügiseks raha vaja on. Pindala oli teada , keskmine saagikus ka ja see kuipalju kilost makstakse. Siis võeti ikka kohe nii et sügiseks vähemalt külgkorviga mootorratta raha koos oleks. Ei jõutud seda rohida ja põld läks samasuguseks nagu sovhoosi peedivaod olid. Siis sõimati, lubati tribunali alla saata ja kolhoosist välja ajada. Majand kündis ja külvas, raiskas seemet ja kõik on lastud hukka minna.
Runkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Runkel »

vanahalb kirjutas: 24 Okt, 2024 21:20 Kirovi kolhoos seevastu rentis peedipõldu oma töötajatele. Majand valmistas põllu ette, külvas peedi maha ja huvilised said siis vastavalt võimetele omale mingi hulga vagusid rentida. Mina seda ei tahtnud, muudki tööd oli palju. Kontoriinimesed kes 8-17 tööl olid võtsid ja muu selline rahvas. Rohisid oma vagusid suvel vabast ajast, sügisel võtsid üles ja müüsid kolhoosile. Ülevõtmisega oligi selline probleem et pealsed tuli ka ära lõigata. Mingi kombain oli mumeelest selleks ostetud aga see oli suhkrupeedi kombain mis ei kõlvanud. Söödapeet on teistsuguse kujuga. Uusmaasaajad siis tagusid matseetedega pealseid maha ja loopisid oma saagi hunnikutesse. Igaühel olid omad kuhjad, nimesiltidega ja neid viidi põllult traktoriga kaalumisele. Jumal hoidku kui juhtusid valest kuhjast peedi võtma.
Jah, nii oli. Saagikoristusajaks ajas majand traktori ka välja ja siis sai talgukorras sõbra ja veel teiste peredegagi saak traktori peale loobitud. Siis käidi omakorda sõbra pere peete üles võtmas. Rohida väga palju suvel ei tulnudki, ma arvan 1. aasta, kui püüdsime hoolsamad olla käisime arvatavasti 3 korda põlluviilu üle, järgmisel juba 2 ja jälgisime, et põld väga inetuks maltsaseks ei läheks. Entusiasm vähenes linnarahval kiiresti. Saagikoristus oli lõbusam, sest, jah, võeti koos. Mul oli tööriistaks Saksa tääk. Tuli tõesti pealsed ka maha lüüa. Üldse olid talgurahval päris huvitavad relvad abiks. Vanemad siis manitsesid, et väga ei eputaks, kui võõrad mööda sõidavad või nii. Vaevalt aga et neid ilmselgelt keelatud terariistu võimud ära korjama oleks tulnud, toitlustusprogramm vajas täitmist.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

vanahalb kirjutas: 24 Okt, 2024 21:20Meiekandis oli metsnikul küll rohkem lehmi kui tavalisel kolhoosnikul. Karjatas neid metsaheinamaadel kuhu kolhoosil nagunii asja polnud ja need polnudki vist kolhoosi maad. Hobune oli ka riigi poolt nagu enda oma.
Metskonna oma, ma arvan. Metskondadel oli 1980-ndatel veel tobe kohustus hobust kasvatada. Ega tal suurt muud rakendust polnud kui laste saanisõit ja siis majapidamistööd.

Akf mart2 või mõni teine vana metsamees vajadusel täpsustavad.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Meil oli metskonnas mitu hobust. nendega tehti selliseid veotöid, mille jaoks traktorit ei saanud (või ei tahetud) kasutada.
Näiteks veeti metsast välja kohustusliku saunavihtade tegemise materjal, väikese harvendusraide raiutud peenem puit, tööd taimeaias, veeti heina ning muu pudipadi.
Kodused aiamaad(+ küla teenustöö) loomulikult ka. 8)

NB! Metsavahid elasid kaugemal, enamasti olid keskealised ning peale mootrratta ja hobuse neil sageli muud transporti poes käimiseks ei olnudki.
Soovitan siitsamast foorumist otsida, kuidas sõiduautode muretsemine toimus!
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Meie onu Ossil oli Luaz. Põristas sellega Varem oli tal Sapakas, aga see jäi alatasa kuhugi kinni. Ossi kanseldada olid vist ka ministri loomad, vähemalt heinategu. Tetre mõtlen.
Selle Väikse- Emajõega seoses meenub, et mu teine onu astus 1946 ? miinile ja sai kannavigastuse. Taheti võimalikult vähe lõigata, aga lõigati lõpuks pea kubemeni. Gangreen oli nobedam.
Viimati muutis Rebane11, 25 Okt, 2024 21:25, muudetud 1 kord kokku.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Meenub mu isa juubel. Korraga oli Oss värava taga, vaja Luazi veidi lükata. Mindi kaema - too Luazik oli kõrvuni sitapatareis. Valgetes pluusides sünnipäevaliste hulgas vabatahtlikke lükkajaid polnud, Ossile otsiti puhtad püksid ja kuna ta oli nagunii mitu pitsi teistest ees, siis sulandati seltskonda. Emajõe poisid, nagi Oss ise kogu aeg kinnitas. Tema isatalu ja minu isakodu jäid sinna kust Punaarmee üle Väikse -Emajõe murdis. Isale lapsest saati oma.
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas davidsoniharald »

Kapten Trumm kirjutas: 24 Okt, 2024 10:10
Aga nagu ma eespool ütlesin (mille sa kvootimisega oled osavalt kustutanud), et sellega ise kokku puutumata tekivadki sellised väärarusaamad nagu sa siin levitad, et justkui varastamisel see kõik püsiski. Ei püsinud. See on selline tüüpne lumehelbekese lihtustatud arusaam elust. Eelkõige tähendas see eratootmine (mida tehti peamiselt käsitsi ju) väga palju tööd, mida kuskilt varastada polnud võimalik. Aga lumehelbekeste põlvkond ju arvabki, et piim tuleb poest ja raha pangaautomaadist.
Mis asi on "kvootimine"?

Ma ei ole kuskil väitnud, et "justkui varastamisel see kõik püsiski". Paned mulle sõnu suhu, mida ma öelnud ei ole. Teisele inimesele sõnade suhu panemine on jällegi üks levinud demagoogia võtetest.

Ka sildistamine "lumehelbekesteks" on demagoogia. Enda ego upitamiseks või nii.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Muide, erasektorile müüdi kvootide alusel kombikormi(jõusööta, Jahu)
Peetidega nii, et ma noore spetsialistina võtsin kohe 2 peedimaad. Külimiseks sai naine võetud ja kõplamise mure lahendas Betanol. Harvendamine ja ülesvõtmine jäi. Aga sellest peedirahast ja aasta preemiast (kasumlikkus oli üle 5 aasta keskmise, siis sai aastapalga jagu preemiat) sai kenasti 3 toalise korteri sisustada ja remontida. Muidugi meie sehved olid puidutöötlemise ministeeriumist ja minu istekoht paigutati süldipeol ministri oma kõrvale. Maksma pidin ise, aga ühe toa mööbli sain eelisjärjekorras. See oli tol ajal suur asi ja vast paar pitsi jäi puudu sellest et tasuta saanuks.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Kriku kirjutas: 25 Okt, 2024 6:42
vanahalb kirjutas: 24 Okt, 2024 21:20Meiekandis oli metsnikul küll rohkem lehmi kui tavalisel kolhoosnikul. Karjatas neid metsaheinamaadel kuhu kolhoosil nagunii asja polnud ja need polnudki vist kolhoosi maad. Hobune oli ka riigi poolt nagu enda oma.
Metskonna oma, ma arvan. Metskondadel oli 1980-ndatel veel tobe kohustus hobust kasvatada. Ega tal suurt muud rakendust polnud kui laste saanisõit ja siis majapidamistööd.
Anti ka majandite poolt hobuseid kes juba oma elukaare lõpu poole lähenesid talunikele oma lauta hoida/toita ja kasutada - ilmselt majand enam ei viitsinud nendega jännata. Mingi kasutus neil majandites siiski pidi olema et omati. Meil maal naabril näiteks mäletan 3 erinevat suksut 80-ndatel mis riburada pidi tema laudast läbi käisid ning vajadusel ka meie kartulilappi hooldada aitasid. Kui eelmine kadus ja uus ilmus siis räägiti laste küsimise peale ikka et läksid rebasefarmi toiduks. :)
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Nood setukad võisid ju olla 20-aastased. 1963 vms. aastal võis olla veel kuskil mõtet varssa üles kasvatama hakata.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Meil oli samuti sovhoosi poolt antud hobune. Saamislugu oli selline et veel kuskil 1975-76 (käisin siis külakoolis) veeti hobusega piima pukkide otsast ca 3-4 km kaugusele meiereisse või koorejaama. Siis läks piimavedaja pensionile ja vedama hakati autoga. Hobune jäi üle ja anti meile talusse. Koos hobusega ka suur tükk masinaga niidetavat heinamaad sovhoosi põllust. Hobuse eest pidi hoolt kandma, talle heina tegema ja kasutada võis ise ning kasutas ka külarahvas. See käis siis niimoodi et tuldi hobust küsima mingiks tööks ja mõnikord aidati vastutasuks heina teha. Või lubati mingit teenet enda poolt. Naabril oli veel enne sõda ehitatud kuivati kus oma vilja sai kuivatada. Paar talu edasi oli korralik mahlapress koos purustajaga. Meil oli õunapuid palju ja mahla tehti ikka kümnetes liitrites.
Hobune sõi nagu kaks lehma ja oli meil aastaid enne kui päris vanaks jäi ja tapale viidi. Kuskil 1980 ja natuke peale, siis käisin juba kaugemal suures koolis, viidi vahel talvel hobusega suurele teele kooli bussi peale. Tee oli hommikuti auto jaoks liiga täis tuisanud ja üle 3 km minna. Talvel ja nädala sees olime internaadis.
Mingid hobuseriistad anti ka - paar vankrit, saan, niidumasin mis polnud komplektne, looreha , adrad ja äkked. Osa asju olid veel wabariigi ajast rehe all.
Bilansis oli ta ikka sovhoosis ja sealsest laost uuendati vahel varustust - sedelgad ja rangid ja ohjad ja mida vaja. Omaarust oskan veel praegultki hobuse vankri ette rakendada . Päris kindel küll ei ole :)
retti
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas retti »

Kriku kirjutas: 27 Okt, 2024 10:32 Nood setukad võisid ju olla 20-aastased. 1963 vms. aastal võis olla veel kuskil mõtet varssa üles kasvatama hakata.
Olen 60 tel põllutöid teinud saksa armeest mahajäetud hobusega.Oli siis veel päris kobe.Hammaste järgi 26-28 aastat vana. Ainult hammustama kippus kui miski ei meeldinud
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Majandites, jah, mingil ajal kadus vajadus hobuste järele ära. Kui just ekstra hobuste kasvatusega ei tegeletud, siis mida nendega ikka teha? Põllutööd teeb traktor, veotööd veoauto (või traktor haagisega), metsas sai samuti traktoriga asjad aetud. Kobedamad hobused anti soovijatele, päris kronud läksidki rebastele söögiks. Kõrvalmärkusena, filmi "Põrgupõhja uus vanapagan" lõpustseeni jaoks, kus Jürka kirstu surnuaiale veetakse, oli vankri ette vaja üht eriti kondist ja niru hobust. Rebasefarmist see lõpuks saadigi. Aga filmis "Tuulte pesa" stseenis, kus metsavennad hobuse maha lasevad, lastigi hobune päriselt maha. Olevat olnud endine Rõuge postihobune Uku ja kui ma nüüd õigesti mäletan, siis 28 aastane.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Ain Mäesalu (s. 1955) rääkis ükskord, et tema on veel kõiki maatöid hobusega teinud, isegi kesa kündnud. Eks sealt kuskilt see veelahe lähegi.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Mulle õpetas vanaisa nii muldamist kui põllukündi, sai hobust rakendatud eri masinate ette.
Kui väike poiss olin, siis vanaema oli kirjas kolhoosi tallimehena ja veel tsaariajast laudas seisis kümmekond hobust. Eemal oli nn. tõllakuur, kus hoiti hobuseriistu ja varustust - kabjaraudadest kuni plaanvankrin, loorehad ja hobuniidukini ja kõiksugu adrad-äkked.

Hiljem metskonna ajal, kui Sondas olin, siis metskond hobuseid otseselt ei "tootnud" - kui üks vanaks jäi, siis viisime Rakvere rebasefarmi ja sealt tõime veidi noorema tagasi, Tasustamine käis naturaalmajanduse korras... 8)
Enamus kodusest põllutööst tegid metsavahid ikka hobustega.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline