Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42790
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Ahjuprae jaoks peab olema nii pekki kui kamarat, mis pärast hamba all ragiseks.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Sisefilee eriti ka välisfilee lõikad õhukeseks, klopid natuke, siis muna jahu (ma olen teinud tainaks, eraldi ei viitsi), siis saiapurust läbi ja pannile. Iga tüki tegemiseks on oma tehnoloogia. Filee niisama ahju või pannile - saadki saepuru hamba vahele.
Välisfileest olen teinud ka rulle. Samamoodi klopitud,sisse rasvast suitsusinki ja praetud sibulat. Kui liha pärast kloppimist ja soolamist ja pipardamist panna ööseks külmkappi, siis sidumise probleem kaob ära, kleepub niigi suurepäraselt.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Kriku kirjutas: 31 Okt, 2024 14:25 Ahjuprae jaoks peab olema nii pekki kui kamarat, mis pärast hamba all ragiseks.
Krikule tänud, kunagi seletasid mulle kunagi ahjus tegemise saladusi. Teen siis sama, tulemused head. Aga see jah - paljast taist ei saa midagi head.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16610
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Rebane11 kirjutas: 31 Okt, 2024 14:00 Minu süldi tavaline retsept ....
Rebane11 kirjutas: 31 Okt, 2024 14:26 Sisefilee eriti ka välisfilee ...
Herr Rebane :!:
Meie ootame siin Teie Krakowi vorsti retsepti ...eee... äää :idea:

Aga me peame nüüd ära minema arvutite juurest paariks tunniks ja Teil on aega selle asja üle järele mõtelda 8)
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Fucs kirjutas: 31 Okt, 2024 14:45
Rebane11 kirjutas: 31 Okt, 2024 14:00 Minu süldi tavaline retsept ....
Rebane11 kirjutas: 31 Okt, 2024 14:26 Sisefilee eriti ka välisfilee ...
Herr Rebane :!:
Meie ootame siin Teie Krakowi vorsti retsepti ...eee... äää :idea:

Aga me peame nüüd ära minema arvutite juurest paariks tunniks ja Teil on aega selle asja üle järele mõtelda 8)
Ikka täie kannaga konnasilmale. Sooldumine ja marineerimine erinevate retseptide järgi 6 -72 tundi. Seega Herr Fucs võib planeerida ka pikemaid ringe. Kuni mul koguneb otsustavust järgmist etappi läbida.
ahto42
Liige
Postitusi: 731
Liitunud: 06 Mär, 2022 13:46
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ahto42 »

Aga siia võib vabalt jagada oma nö üleöö malmpoti liha soovitusi. Küttteperiood kah algas, ei saa kaminahju sooja niisama raisku lasta minna.

Ise olen teinud lihtsalt:
Kamaraga karbonaaditükk, umbes 2-2,5cm viilud, mõlemalt poolt maitsestatud soola, pipra ja lihamaitseainega. Natuke ka mett külgedele määrinud.
Malmpotti, sibularõngad vahele jne.
Ahi kinni, ootan veel mõned minutid ja siis ööseks 7-8ks tunniks ahju.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42790
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Ma olen ikka päeva ajal pannud, 2-4 tunniks, olenevalt lihatüki suurusest. Muidugi võib ka ööseks panna, aga tahaks juba sama päeva lõunal või õhtupoolikul süüa.
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Ei ole halba lihatükki , on kehvad kokad .
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

ahto42 kirjutas: 31 Okt, 2024 17:06 Aga siia võib vabalt jagada oma nö üleöö malmpoti liha soovitusi. Küttteperiood kah algas, ei saa kaminahju sooja niisama raisku lasta minna.

Ise olen teinud lihtsalt:
Kamaraga karbonaaditükk, umbes 2-2,5cm viilud, mõlemalt poolt maitsestatud soola, pipra ja lihamaitseainega. Natuke ka mett külgedele määrinud.
Malmpotti, sibularõngad vahele jne.
Ahi kinni, ootan veel mõned minutid ja siis ööseks 7-8ks tunniks ahju.
Ma tegin eelmine nv Mulgi kapsaid. Kaks kilo kapsas, 1,4 kilo kaelakarbonaadi ja 8 tunniks ahju. Ülihea asi sai.

Viilud minu meelest kuivavad ära, mina ei viilutaks
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Kriku kirjutas: 31 Okt, 2024 17:07 Ma olen ikka päeva ajal pannud, 2-4 tunniks, olenevalt lihatüki suurusest. Muidugi võib ka ööseks panna, aga tahaks juba sama päeva lõunal või õhtupoolikul süüa.
Ma ostsin osta.ee antikvariaadi rubriigist poti. 2,5 l. Selline raske, aga on meile 6 hingele väike. Jätkub vaid liha jaoks, paar porgandit ja sibula saab ka hiljem sisse poetada. Tuleb suurem soetada.
See ööseks ahju ja üldse ahjus küpsetamine huvitab väga.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42790
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Ma olen nii teinud, et ole päeva ajal küpsetanud, õhtul söönud ja siis ülejäänu pannud ööseks ahju tagasi. Hommikuks on liha selline, et ilma hammasteta mälud puruks ja kõik juurikad ühtlast hallikaspruuni värvi.

Ma panen õunu ka potti liha juurde. Ja kaalikaid-porgandeid peale kartulite.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Ma algaja,hambad ka nii 80 -90% veel suus, aga malmpotis tehtud liha jaoks neid vaja pole. Päris uskumatu kui erinev on elektripliidi ahjus tehtust.Sellised tatrapudru, kruubi ja muude asjadega seiklused ahjus ka põnevad.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16610
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Rebane11 kirjutas: 31 Okt, 2024 14:58
Ikka .... konnasilmale.... Sooldumine ja marineerimine ..... 6 -72 tundi .... võib planeerida ka pikemaid ringe.... Kuni mul koguneb ....
No jah.
Järgmise 72 tunni järgne soovitus oleks, et :

* toidufosfaati ära pane
* konnasilmasid - mittemingiljuhul
* piimapulbrit pole ka vaja, aga kui mingi udupeen retseptuur ette näeb, nu siis võib ju panna
Pekitükkidest pidi raudselt loobuma, see oleks minestanise koht.
See on jama lugu. Siis Krakowit ei saa. Saab muu vorstitoote, mis ei pruugi muidugi sugugi halvem olla kui Krakow
A siis oleks vaja veidi rasvasemat sealiha, mitte puhast tailiha.
Peki siis sulandan muu massi sisse
Kui aga pekk ka ikkagi sisse läheb, siis võib see sealiha ka taisem olla.
Kilo loomaliha õnnestus saada... Poole lihast vaaritan konservideks
Ahah.
Et siis, kui kohvipaksuga suitsunurgas vahepeal rääkida, saan umbestäpselt järgmise tuletise:

500gr loomaliha (see on raudpoltkindel siis eksole?)
500gr sealiha (?) (sealiha ikka paned ka eksole onju??)
Tundmatu kogus seapekki sulandunud olekus (noh, 200 grammist piisab kui on 1 kg liha)
Edasi on tume maa, aga ma eeldan et natuke siis soola ja pipart vähemalt eksole noja nitritit ka onju?
Küüslauku kindlasti.
Kui udupeeneid koostisosi (kardemon või muskaatpähkel, naatriumnitrit, vürtspipar) eraldi pole siis ma kasutaks südamerahuga seda "Maitseainesegu Krakowi vorstile 115g" millele ma eelmisel lehel kusagil viite panin. Seal on küll sees köömned ja koriander kardemoni ja/või muskaadi asemel, aga ju siis on OK kui asja nimi selline on.
Liha laseks siis samamoodi osa läbi hakklihamasina ja osa lõikaks noaga väikesteks "guljašitükikesteks", nagu Tõnu Peit seal viidatud videos tegi.
Mina nii palju suhkrut ei paneks, nagu hr. Peit, aga maitseasi.

Edasi siis soolde, 5-6h seisma jahedasse (2-8 kraadi) ja suitsuahju.
Edasi oleneb võimalustest ja soovidest.... kas (esimene ja teine oleks õiged variandid, teised on kohandatud säästuvariandid)
* 80-100 kraadi kuuma ja ca 1h suitsu + 2h keeta ca 75-80 kraadi juures + järelsuitsetada ahjus 35kraadiga kuni 12 tundi, või
* 80-100 kraadi kuuma ja ca 1,5h suitsu + 1,5h keeta ca 75-80 kraadi juures + järelsuitsetada ahjus 35kraadiga kuni 12 tundi, või
* 90-100 kraadi kuuma ja ca 2h suitsu + järelsuitsetada ahjus 35kraadiga neli-viis-kuni 12 tundi, või
* 90-100 kraadi kuuma ja ca 3h suitsu või 80-90 kraadi kuuma ja ca 4h suitsu

Edasi pooleks päevaks-päevaks kusagile rippuma ja kuivama ja peakski valmis olema.

:D
Rebane11
Liige
Postitusi: 2028
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Polnudki ring liiga pikk. Tea jah, kuidas botulismi ja muude karide vahel hakkama saan. Temaatiline klipp: https://www.youtube.com/watch?v=BeLCx58Yeys
Ämm mul see katsejänes. Kui midagi ei toimu tunni jooksul, võib teised ka lauda kutsuda. 2 tundi hiljem isegi maitsta.
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Ma mõlgutan mõtteid hapukapsasupi teemal :
Kas soolaliha või mage liha ?
Kruupidega või ilma ?
Porgandit mis riivitud ja võis pannil praetud lisada või mitte ?

Hapukapsas on ilma köömnete ja porgandita .
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline