Millist raadiosagedust ja millega kuulata?

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
OLAVI
Liige
Kontakt:

Re: Tsiviilkaitse elik kodanikukaitse tänases Eestis

Postitus Postitas OLAVI »

mart2 kirjutas: 02 Nov, 2024 11:07
OLAVI kirjutas: 01 Nov, 2024 23:39 ...
Meil puudub igasugune ametlik riigiteavitus. (Umbmäärane soovitus kuulata raadioid, ei ole tõsine.)
Näiteks täna teatas Kuku uudistes juba pärast lõunat, et Narva ei maksa suverehviga sõita aga riigiraadiost seda ei kuulnud.
Väga ebaõnnestunud võrdlus. Ilaolud, ...
... Kas järgmisena on vaja igale noorukile kõrvale riigi poolset kondoomipaigutajat, et ise ähmiga valesti ei teeks? :wall:
Kui peale naelkummide midagi pähe ei mahu, siis peab eraldi juhtima tähelepanu puudusele, et meil puudub üldse elanikkonna teavitus, et millisest infokanalist saab kodanik ametliku riigiinfot.
Olen siin ka varem toonud välja viited, et "raadio toimimine" ei ole meie riigi elutähtsa teenuse osutajate nimekirjas olemas.

Kui riigis puudub ametliku riigiinfo levitamise korraldus, siis puudub ka riigil kohustus ametlikku infot jagada ja jäädaksegi lootma, et "vast eraraadiod midagi räägivad".

Tehnikakaugetele isikutele võib olla üllatus, et Tallinnas on FM sagedusalas kuulda ca 30 erinevat raadiojaama ja Tartus ca 18 erinevat jaama + nendele lisaks DAB+ saated.

Soovitus "kuulata raadiot" on väga lihtsameelne, sest kui inimesel on oma (kaasaegsesse) raadiosse salvestatud ainult paar oma lemmikprogrammi ja need vaikivad, siis vaikib ka selle inimese raadio.
(Jätkuvalt järjest jooksvat muusikat võib info mõttes lugeda ka "infovaikuseks", nagu nõuka ajal oli Luikede järv telekas.)

Kui piirkonnas kaob elekter ja ruuterid vaikivad, siis kui paljud suudavad oma (nuti)telekale eetrisignaali sisestada, et riigitelevisiooni ilma netiühenduseta näha?
Kui vanemad inimesed veel mäletavad, et raadiosignaale saab "katusele veetud traadiga" vastu võtta, siis noorem põlvkond loodab nutiseadme sots.meediale.

Kes Hispaania uputuse kajastamist jälgib, siis see on kindlasti märkanud inimeste kurtmist infopuuduse üle, sest et mobiilside ja -internet on katkendlik ja kohati üldse ei toimi.

Mobiilneti toimimist ülekoormuse olukorras on kindlasti ka meil paljud isiklikult tundnud suurematel rahvaüritustel ja aastavahetusel ning see ei ole alati usaldusväärne.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

No mina küll mäletan üleriigilise info jagamise testi - kui kuulutati välja kiire teavitus ühe reservüksuse kogunemiseks ning seda tuli erinevate saadete/lõikude vahele nii teles kui ka erinevates raadiojaamades. Kõigile koju paberikandajal nagunii ei jõuaks.
Ei vaidle vastu et võiks olla sagedamini, kuid selleks peab ikkagi endal raadio-televiisor töös olema. Loota ainult mobiilsidele nagunii ei saa, sest nii nagu on võrk ülekoormatav, on ka serverid ja süsteemid häkitavad.

Hispaania näide on tegelikult "klassika" - igal aastal on kõikides Vahemere äärsetes riikides suurte sadudega tulvaveed, eriti suured piirkondades, kus veehaardel on mäed-kõrgustikud ning veevoolu kanaliseerimine kirsastesse sängidesse suur. Teada on, et kui mägedes sajab, siis varsti madalamal ujutab, kuigi seal võib päikene paista!
Aga ikka on alati ootamatu nagu meie kummivahetuse venitajatel esimene lumi ...
Näiteks Šveitsis oli mitu matkarada, mille ees olid märgid, mis keelasid sinna vimasadude ajal minna, ikkagi mindi! :wall:

No inimene ei vastuta ise millegi eest, ikka riik.
Riik võiks ka kriisivaru kuidagi mulle koju kätte tuua, mitte et ma ise peaks poes käima ja raha kulutama ... :mrgreen:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
lootsik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lootsik »

OLAVI kirjutas: 02 Nov, 2024 12:23 Kui riigis puudub ametliku riigiinfo levitamise korraldus, siis puudub ka riigil kohustus ametlikku infot jagada ja jäädaksegi lootma, et "vast eraraadiod midagi räägivad".
Akf kindlasti on lugenud lehte https://www.olevalmis.ee/et/juhis/ohuteavitus.
Minu meelest on seal kanalid ilusti üles loetud ja neid on ka korduvalt (vähemalt ERR'i omasid) testitud.
mart2
Liige
Kontakt:

lootsik kirjutas: 02 Nov, 2024 15:26
OLAVI kirjutas: 02 Nov, 2024 12:23 Kui riigis puudub ametliku riigiinfo levitamise korraldus, siis puudub ka riigil kohustus ametlikku infot jagada ja jäädaksegi lootma, et "vast eraraadiod midagi räägivad".
Minu meelest on seal kanalid ilusti üles loetud ja neid on ka korduvalt (vähemalt ERR'i omasid) testitud.
Akf lootsik saab valesti aru - Keegi peaks ikkagi OLAVI-le personaalse selgituse tegema, mingi mõttetu massipostitus voldikuna postkasti (mõnda aega tagasi) ei ole pädev ...
:wall:

Lõpetan.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
OLAVI
Liige
Kontakt:

lootsik kirjutas: 02 Nov, 2024 15:26
Sõna ERR on sinna hiljem tekkinud, sest varem oli lihtsalt soovitus "kuulake raadiot".
Kui paljud üldse teavad, et milliseid raadiosaateid edastatakse ERR nime all?
Raadiost on konkreetselt nimetatud Vikerraadio RDS teksti jälgimine aga kui paljudel taskuraadiotel üldse on RDS olemas või kasutaja oskab seda sisse lülitada.
Taskuraadiotel tavaliselt ei ole RDS funktsiooni, sest see tarbib liigselt energiat ja lühendab oluliselt taskuraadio tööaega.
mart2 kirjutas: 02 Nov, 2024 15:42 ... Keegi peaks ikkagi OLAVI-le personaalse selgituse tegema, mingi mõttetu massipostitus voldikuna postkasti (mõnda aega tagasi) ei ole pädev ...
Minul endal ei ole vaja aga näen pidevalt inimesi, kes ei oska isegi ERR raadiojaama valida ja neil käib mingi saatemuusika ainult ning nende raadiovastuvõtu kogemus piirdub ainult köögi- või autoraadioga.

Selle asemel, et avaldada lühike nimekiri maakondadest ja ERR saatjate sagedused kasvõi 10 maakonnast peab inimene hakkama neid kuskilt otsima. (Kuskohast?)

Kui paljud siinkirjutajatest on, mitte koduköögis vaid suvalises Eestimaa hõredalt asustatud kohas (metsas), proovinud ise taskuraadioga mõnda konkreetset riigiraadiojaama otsida?
Arvestades, et raadio patareides olev elekter on piiratud ressurss ja uudised tulevad tavaliselt täistunnil.

Kas leiate ERR kodulehelt näiteks Raplas kuuldava riigiraadio sageduse? https://www.err.ee/

Saatja sageduse teadasaamiseks peab minema Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet lehele https://ttja.ee/eraklient/side-ja-meedi ... inghaaling
ja sealt alla laadima 37Lk PDF dokumendi kust leiab saatjate levikaardid.
https://ttja.ee/sites/default/files/doc ... .09.11.pdf
lootsik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lootsik »

OLAVI kirjutas: 02 Nov, 2024 17:14 Kas leiate ERR kodulehelt näiteks Raplas kuuldava riigiraadio sageduse? https://www.err.ee/
Ma vaataks sellelt lehelt https://vikerraadio.err.ee/810245/vikerraadio-sagedused
Paar lähimat saatjat suudan ehk ilma tugiisikuta välja nuputada.

Aga kui ma ohust veel teadlik ei ole, siis kuidas ma tean, et pean Vikerraadio peale kruttima.
Ega kodus vist peale vanema põlvkonna keegi enam raadiot ei kuula. Isegi paljudel ei ole enam.
No autos veel on raadiod.

Ma ikka arvan, et mobla (ja mõnes linnas sireenid) on see, mis mulle esmase teabe annab.
Või õhtuti ehk riba ETV pea.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Tsiviilkaitse elik kodanikukaitse tänases Eestis

Postitus Postitas Some »

Mina lihtsalt krutiks sagedusi kuniks miskit kuuldavale tuleb. Või kui kaasaegsem raadio siis vajutaks scan nuppu.
mart2
Liige
Kontakt:

OLAVI kirjutas: 02 Nov, 2024 17:14 ... Kui paljud siinkirjutajatest on, mitte koduköögis vaid suvalises Eestimaa hõredalt asustatud kohas (metsas), proovinud ise taskuraadioga mõnda konkreetset riigiraadiojaama otsida?
Arvestades, et raadio patareides olev elekter on piiratud ressurss ja uudised tulevad tavaliselt täistunnil.
...
Kui inimene elab "karumustikas" ja ainuke side on raadio, siis tal on see ka juba parima kuuldavusega jaamale lülitatud, mitte ei hakka iga kord uuesti otsima.
Või peaks? :scratch:
Teistest kaugemal elavatel inimestel on üldjuhul ka kriisivaru kodus valmis, sest sõltumata teavitustest peab vajadusel saama hakkama ka suvalise tormi tekitatud kahjudega.
Igasuguseid apokalüptilisi näiteid võib genereerida, kuid eralduses elavad inimesed/pered arvestavad selliste võimalustega.

Suurem probleem on linnanoortega, kelle silmad jälgivad ekraanil Instagrami ning kõrvades taob playlist-i tümakas - neil pole kasu ka raadisageduste loetelust.
OLAVI
Liige
Kontakt:

lootsik kirjutas: 02 Nov, 2024 19:02 ... Aga kui ma ohust veel teadlik ei ole, siis kuidas ma tean, et pean Vikerraadio peale kruttima.
Ega kodus vist peale vanema põlvkonna keegi enam raadiot ei kuula. Isegi paljudel ei ole enam.
No autos veel on raadiod.

Ma ikka arvan, et mobla (ja mõnes linnas sireenid) on see, mis mulle esmase teabe annab.
Või õhtuti ehk riba ETV pea.
Kui teist päeva juba metsas kuuse all oled, siis ei ole enam moblast ega ETV tekstiribast kasu (kui töötavaid seadmeid ei ole) ja nüüd tahaks juba poodi minna aga ei tea, et mis võim linnas on.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Some kirjutas: 02 Nov, 2024 19:23 Mina lihtsalt krutiks sagedusi kuniks miskit kuuldavale tuleb.
Või kui kaasaegsem raadio siis vajutaks scan nuppu.
Nagu näha, siis puudub paljudel kogemus nõrgemate signaalide püüdmisel.
Scan nupule vajutades otsib raadio ainult tugevaid jaamu ja nõrkadest jookseb lihtsalt üle ning jääbki otsima.
Järjest käsitsi sagedusi sirvides tuleb iga 0,1Mhz antenni liigutada ja otsida parema levi kohta, et raadio jaama ära tunneks ning häälitsema hakkaks, ehk see on päris tüütu tegevus.
mart2 kirjutas: 02 Nov, 2024 19:26 Kui inimene elab "karumustikas" ja ainuke side on raadio, siis tal on see ka juba parima kuuldavusega jaamale lülitatud, mitte ei hakka iga kord uuesti otsima.
Või peaks? :scratch:
See kohalik tugev jaam ei pruugi häda korral enam töötada ja seega peabki kaugemaid, nõrgemaid otsima hakkama.

Kui kuuldav riigiraadiojaam on varem teada, siis mõistlik on see sagedus kohe raadio mällu salvestada või maalriteibile raadio taha kirjutada, et vajadusel oleks seda lihtne leida, sest häda korral ei pruugi olla netti abiks.

Näiteks tänapäeval müüdavad BT kõlarid, millel on reklaamiks ka raadio lisatud ning müüakse ka raadio nime all, siis sellised nikerdused kaugema saatja nõrga signaali vastuvõtuks ei sobi.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Mina ei tea millise imeraadioaparaadi ma peaks soetama et mängiks Vikerraadiot näiteks Tiskres ja ja Muraste külas ja peab olema tavaline nupust häälestatav sest need digi/pigi displeiga "söövad" patareisi väga hea isuga .

Ehk selline : Philips, FM, analoog, must - Kaasaskantav raadio
TAR2506/12
Philips
OLAVI
Liige
Kontakt:

parkija kirjutas: 02 Nov, 2024 21:05 Mina ei tea millise imeraadioaparaadi ma peaks soetama et mängiks Vikerraadiot näiteks Tiskres ja ja Muraste külas ja peab olema tavaline nupust häälestatav sest need digi/pigi displeiga "söövad" patareisi väga hea isuga .

TAR2506/12
Philips
Sellist lihtsat ja nupust keeratavat ei olegi leidnud, sest kujuta ette sellisele 13cm skaalale 30 raadiojaama ning kuidas nende vahel õige kruvides välja sorida.
Pööratavast nupust häälestatavaid on aga ikka digidispleiga.
"Patarei isu" on tänapäeval juba möödanik, kui enamus raadioid on akudega, päeval kuulad ja ööseks laadima.
Vähemalt 2000mAh akuga raadiod töötavad sõltuvalt heli tugevusest, laadimata mitu päeva.
Muidugi kaugus saatjast 20km seab raadio tundlikusele ka oma nõuded.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 0:36
parkija kirjutas: 02 Nov, 2024 21:05 Mina ei tea millise imeraadioaparaadi ma peaks soetama et mängiks Vikerraadiot näiteks Tiskres ja ja Muraste külas ja peab olema tavaline nupust häälestatav sest need digi/pigi displeiga "söövad" patareisi väga hea isuga .

TAR2506/12
Philips
Sellist lihtsat ja nupust keeratavat ei olegi leidnud, sest kujuta ette sellisele 13cm skaalale 30 raadiojaama ning kuidas nende vahel õige kruvides välja sorida.
Mul on kodus selline analoogskaalaga, võin pilti teha.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Oleks kena seda pilti koos "aparaadi" kirjeldusega kaeda , mul oli kunagi ilmselt eelmise põlvkonna mudel , see mängis kahe D elemendiga päevast päeva vast pool aastat enne kui patareid olid kutud ja vahetust vajasid . Kuidagi nõrk on see raadiojaamade levi , mul on hetkel üks Panasonic u transistor , väga tundlik asukoha suhtes , igas köögi nurgas ei "laula" .
OLAVI
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 03 Nov, 2024 6:51
OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 0:36

TAR2506/12
Philips
Mul on kodus selline analoogskaalaga, võin pilti teha.
Iga raadio pilt on ka netist leida aga see ei muuda tõsiasja, et Lõuna-Eestis kasutatav nöörskaalaga raadio ei ole igapäevaselt mugavalt kasutatav Põhja-Eestis, kus kuuldavaid Eesti ja Soome saatejaamu on FM skaalal üle kolme kümne ja on lisaks nende saatajate omavahelised häired ning LED lampidest ja muudest toiteplokkidest tekitatud häired.

Tänapäevaste (ühe mikrokiibiga vastuvõtjaga) raadiote antennisisendis ei kasutata enam filtreid ja seega ka "pikema traadi" antenni külge sidumine tundlikuse parandamiseks ei aita, sest samas suureneb ka häirete nivoo.
Vastuvõttu saab parandada kitsale sagedusribale häälestatud välise antenniga aga sellisel juhul ei ole see vist enam "taskuraadio".

Näiteks see 14eur hinnaga, mahedama heliga (ei kribise nii nagu taskuraadiod tavaliselt) ja 2800mAh kahe paralleelse 18650 akuga töötab mitu päeva jutti ning töötab ka ühe akuga.
On mul laual, ühe igapäevase raadiona kasutuses juba üle aasta (ma mälukaarti ei kasuta).
https://www.aliexpress.com/item/3261294 ... 796dF9XT3i
Pilt
Viimati muutis OLAVI, 03 Nov, 2024 13:29, muudetud 1 kord kokku.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline