Integratsioon ja Eesti venekeelsed

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Runkel
Liige
Kontakt:

Re: Integratsioon ja Eesti venekeelsed

Postitus Postitas Runkel »

Isamaa, Ekre jt eelnõu on järgmises sõnastuses:
Eesti Vabariigi Põhiseaduse muutmise seadus

§ 1. Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahvi 156 lõige 2 muudetakse ja sõnastatakse järgmiselt:

„Kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel on seaduses ettenähtud tingimustel hääleõiguslikud selle omavalitsuse maa-alal püsivalt elavad vähemalt kuueteistaastased:
1) Eesti kodanikud;
2) nende riikide kodanikud, kellega Eesti Vabariigil on vastastikust valimisõigust võimaldav välisleping, mis on Riigikogu poolt ratifitseeritud.
https://www.riigikogu.ee/tegevus/eelnou ... se-seadus/

Vene ja Valgevene kodanikelt ja hallivatimeestelt tuleb valimisõigus asap ära võtta, eelnõu läbiminekul lendab pesukausist välja ka EL riigid. Või nagu Seeder pillas, sõlmige siis oma liitlastega lepinguid, kui soovite. Kehv eelnõu minu meelest. Reformi kunagine Vene ja Valgevene kodanike õiguste peatamine ja sotside deklaratsioonivariant on soperdis. Kahju küll, kui riigikogus kompromissi ei soovita leida. Aga see poleks üllatav. Presidendi valimiste ümber käib ažiotaaž samuti hooajaliselt - vahetult enne ja pärast valimisi.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Kui kaua selle eelnõu ( Isamaa ja ekre jt. ) menetlemine kestaks , kas saaks enne valimisi seaduseks ? Kas sotsid oleksid valmis venitama ja oma tegeliku pale nähtavale tooma ?
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Runkel kirjutas: 26 Okt, 2024 9:32 Kas me oleme ELi riikidega vastastikku valimisõiguse andmise lepingud sõlminud? ELiga või iga riigiga eraldi? Mis seis on ÜK-ga, kes liidust lahkus?
EL aluslepingud annavad selle liidu kodanikele vastastikku KOV taseme valimisõiguse (täpset sõnastust ei viitsi otsida aga midagi stiilis "ei tohi diskrimineerida teiste liikmesriikide kodanikke"). Parlamendivalimiste puhul seda õigust antud ei ole.

PS muutmise kaudu oleks tulemus kindlam aga ajaliselt läheb väga kriitiliseks. PS muudatuste menetluse nõuded on sellised, et tõrkeid ei tohiks sisuliselt üldse olla ja lisaks on kindlasti lisaks teistele vaja vähemalt ühe vastuoleja (KE, sotsid) hääli.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Lemet kirjutas: 25 Okt, 2024 9:31
Õiguskaitseorganitele nähakse ette protseduurid, kus nad peavad põhjendama ja tõestama, et see [Eestile vaenulik tegu – toim.] on juhtunud
Tõesti-tõesti- politsril ei olegi midagi muud teha, kui hakata kõiki välismaalasi kontrollima või tõestama nende lojaslsust. Kui loll saab üks minister olla...
Paistab, et minister tuli jälle sedavõrd-kuivõrd mõistuse juurde: https://www.delfi.ee/artikkel/120334057 ... selgrootus . Teised sotsid muidugi pahased, et kuidas siis nii äkki, alles oli muhe loll ja nüüd korraga...
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Minuarust pole see Odinets ise Põhiseadust üldse lugenudki.
Päris alguses on et põhiõigused on ette nähtud kodanikele ja elamisloaga välismaalastele . Siis et kedagi ei tohi diskrimineerida ...igasuguste asjade... poliitiliste veendumuste tõttu.

Selliseid nimekirju võib ju teha et need kes on Putini poolt valida ei saa või et valida saavad ainult need kes on Reformierakonna poolt vms.
Nagunii kaevatakse poliitilise diskrimineerimise pärast kohtusse ja sandimal juhul tühistatakse valimised tervikuna.
aksel90
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aksel90 »

Paistab, et suurem osa sotse on ühiskonnaõpetuse tunnist poppi teinud ja selle asemel, et koos ülejäänud klassiga demokraatia põhitõdesid omandada, kuskil kuuseheki taga salaja Marxi lugenud... Igasugune meelsuskontroll - mida sunnitud lojaalsuse deklareerimine on - on totalitaarsete riikide pärisosa ja demokraatia puhul täiesti vastuvõetamatu. Mul tuleb õudus peale, kui ma mõtlen, et Läänemets või Odinets räägivad seda jama tõsimeeli - see näitab, et tegelikult on Putini Venemaa neist vaimselt ainult kukesammu kaugusel.

Selline ühe osa valijate suhtes mingite täiendavate nõuete kehtestamine on vastuolus ka printsiibiga, et seadused peavad kõigile olema ühesugused. Vastasel juhul - miks ainult vene kodanikelt mingit deklaratsiooni küsida, võiks ju lasta igasugu asju deklareerida näiteks rohepöörde vastastel, ekrepooldajatel, varrovooglaidudel jne?

Kui keeruline saab olla need neli-viis demokraatia põhiprintsiipi endale sisuliselt selgeks teha, et rohkem mitte niisuguse üdini lolli jutuga inimesi šokeerida?!
Lynx
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lynx »

aksel90 kirjutas: 05 Nov, 2024 21:40 Mul tuleb õudus peale, kui ma mõtlen, et Läänemets või Odinets räägivad seda jama tõsimeeli
Mul endal tekib kuri kahtlus, et kas nad ikka saavad täitsa oma tarkusest nii lollid olla? Hanloni habemenuga muidugi soovitab eeldada lollust pahatahtlikkuse asemel, mida toetab ka see, et ülejäänud poliitikud pole seda ideed ühemõtteliselt aukudeks lasknud.
lennumudelist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lennumudelist »

Sotsid pidasid siis täna seda maratonkoosolekut. Arvasin juba, et kuulutavad välja ekstroopilise nõukogu nagu Strossi ulmejutus. :) Otsustasid aga lihtsalt Läänemetsal edasi minna lasta.

Läänemets isiklikult tegi oma margi minu silmis eelmisel nädalal murumadalaks. Mis kärbes mehele kõrva lendas, et meelsuskontrolli ideega maha sai, mina ei taipa.

Praegu kahtlustan rohkem ahnust, kui rumalust. Poliitikud ei ole rumalad. Kui keegi kogu aeg sama rauda taob, on tal põhimõtted. Kui tõenditeta meelt muudab, siis kõrgeid ideaale kahtlustada ei maksa.

Ise olen veidi nukker. Varsti elab siin suur arv inimesi, keda ükski poliitik kuulda võtma ei pea. Ma pole julgeolekuekspert, aga arvan, et see on probleem. Kui minuga nii tehtaks, siis mina võiksin muutuda ohtlikuks - arvaksin, et mult on ära võetud oluline õigus, mille olen välja teeninud. Ma ei saa eeldada, et teised on paremad inimesed kui mina. Oluline osa neist on Eestis sündinud ja võivad leida põhjust arvamaks, neile tehakse ülekohut.

Ja lõpuks eriline linn nimega Narva, kus on kodanikke pool elanikest. Kui alla poole hääleõiguslikuks osutuvad ja neist veel alla poole hääletada suvatsevad, ei saaks mina ausa näoga öelda, et seal omavalitsuses on demokraatia, vaid ütleksin et seal on pudru ja kapsad.

Pikapeale saavad ka praegu hääletuks tehtavad inimesed kodanikeks, kuid mingi protsent võivad jääda vimma kandma. Loodetav kasu on ajutine ja selle nimel aetakse hulk inimesi närvi. Mingit erilist kahju nad "valesti valides" teha ei oleks saanud.

Rohkem ma ei arva, ei taha siia foorumisse sisepoliitikat tuua.
Erureamees
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Erureamees »

Minu meelest pole valimisõigus mingi õlalepatsutus, vaid osa kodakondsuse avaldumisest, mis on nagu leping kodaniku ja tema riigi vahel. Vähemalt minu meelest peaks see nii olema. Ma ei suuda küll praegu ette kujutada, kuidas saaks inimene olla samaaegselt lojaalne Eestile ja Venemaale.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Ise olen veidi nukker. Varsti elab siin suur arv inimesi, keda ükski poliitik kuulda võtma ei pea. Ma pole julgeolekuekspert, aga arvan, et see on probleem. Kui minuga nii tehtaks, siis mina võiksin muutuda ohtlikuks - arvaksin, et mult on ära võetud oluline õigus, mille olen välja teeninud. Ma ei saa eeldada, et teised on paremad inimesed kui mina. Oluline osa neist on Eestis sündinud ja võivad leida põhjust arvamaks, neile tehakse ülekohut.
Nii nukker, et sa nukker oled. Mina ei ole näiteks. Vene kodanikel on kodumaa olemas kuhu valima minna ja mille valimistel nad osalevadki 95% toetustega toetades huilod. Kellel see kodakondsus "juhuslikult"/"olude sunnil" või hall pass, on olnud 33 aastat, et keel ära õppida ja omale kodakondsus taotleda, aga seda ei ole tehtud. Järelikult pole huvi või on olnud õigustatud ootus, et küll need kuratõ ikka meie ees poevad ja vingerdavad ja üldse kohe tulevad naši ja näitavad kes siin peremees on. See oht on meie enda tekitatud, et ei ole selgelt näidatud, kes peremees on.
lennumudelist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lennumudelist »

wolfgang kirjutas: 06 Nov, 2024 8:39 ja mille valimistel nad osalevadki 95% toetustega toetades huilod.
Reaalselt käib Eestis valimas mõnituhat Venemaa kodanikku mõnekümnest tuhandest.

Riigikantselei tellib regulaarset statistikat mittekodanike meelsuse osas. Mitte mingit 95% Putini fännide karja ei paista ei hallipassimeeste ega VF kodanike seas. Tõesti, Ukraina toetamist pooldavad leigemalt, kui eestlased.

Aga konstruktsioon, et kuna nende vaated jätavad soovida, ei vääri nad valimisõigust, ei meeldi mulle üldse.

Nad ei lähe Venemaale, vaid saavad siin kodanikeks. Osad jõuavad muidugi enne muudele radadele lahkuda (Putinit käivad valimas kõige rohkem teleka abil ajupestud vanurid).
manjabes
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas manjabes »

lennumudelist kirjutas: 06 Nov, 2024 10:11 Aga konstruktsioon, et kuna nende vaated jätavad soovida, ei vääri nad valimisõigust, ei meeldi mulle üldse.

Nad ei lähe Venemaale, vaid saavad siin kodanikeks.
Millal nad saavad? 30 aastat on aega olnud. Selles vaates ei tohiks liiga palju nurisemist olla, et omal ajal hea tahte märgiks avansina antud KOV valimise õigus nüüd tagasi võetakse. Praegu enam ei toimi see argument, et kui me omalt poolt piisavalt head tahet välja näitame, küll nemad siis ka lõpuks (head eeskuju järgides) kodanikeks saavad. Kes tahtsid, on ammu saanud, kes ei saanud need ilmselgelt ei taha ja üksikute "süsteemi hammasrataste vahele jäänud" "heade venelaste", kes oma kodakondsusest loobuda ei saa, traagika ei ole minu meelest teab mis argument, seda enam, et nood "head venelasedki" suhtuvad sellesse õigusesse nii, et tšuhnaad PEAVAD seda neile võimaldama (kes rohkem, kes vähem läbi lillede).
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Nad ei lähe Venemaale, vaid saavad siin kodanikeks
Irw...eriti hea oli Odinetsi kätemurdmine kaamera ees teemal...paljud neist on sündinud siin, elanud siin ja nüüd me ei lase neid hääletama". Et need siin sündinud ja siin elanud pole vaevunud elementaarset keelt selgeks õppima ja on võtnud endale vene kodakondsuse, jääb sotsidel kuidagi kahe silma vahele. Üks selline kodanik tuli mulle eile kaupluse leti taga ette....noorsand varastes kahekümnendates. Minu eestikeelsele küsimusele tuli vastus, et " možno po russki, ja ne govorju po estonskij". Küsimusele "Potšemu" ei saanud muud vastust, kui et "Tak polutšilos"...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Gideonic »

Lemet kirjutas: 06 Nov, 2024 12:22 Irw...eriti hea oli Odinetsi kätemurdmine kaamera ees teemal...paljud neist on sündinud siin, elanud siin ja nüüd me ei lase neid hääletama". Et need siin sündinud ja siin elanud pole vaevunud elementaarset keelt selgeks õppima ja on võtnud endale vene kodakondsuse, jääb sotsidel kuidagi kahe silma vahele.
Ma ka seda juttu kuulnud ja minu kohene vastuküsimus oleks:"Väga hea, aga miks nad siis ei saa valida riigikogu valimistel?" ja kuulata mis ta siis väidab :D
Nad ei lähe Venemaale, vaid saavad siin kodanikeks
ELi välised kodanikud ei pea saama valida kohalikel omavalimistel, väga paljudes EL riikides ei saa. Nõue riigis X elades riigikeel ära õppida on ka kohustuslik enamvähem kõikjal, k.a. Venemaa. See ei ole kuidagi uskumuse järgi diskrimineerimine.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist