Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
ahto42
Liige
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ahto42 »

Kilo Tango kirjutas: 12 Nov, 2024 16:54
ahto42 kirjutas: 12 Nov, 2024 15:36 Meil on veel leivaga suht hästi, aga jänkistanis on ikka paras keemia.
https://www.youtube.com/watch?v=6n1ffkZtfbg
Sojaõli välja jätta, siis enamus neid koostisosi on ju täiesti normaalsed. Suhkur käib leiva sees ikka enamasti. Üldreegel konkreetselt rukkileibade puhul on, et mida tumedam leib, seda rohkem suhkrut.
Ma söön koorikleiba ja seal ma koostisosades suhkrut ei näe
klemm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas klemm »

Eit mul küpsetab tumepruuni leiba, ilma suhkruta.
Niiet läheb kuidagi pruuniks küll.
Kristo 53980192
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Sajandeid ja veel praeguste vanemate inimeste eluajal oli rukkileib toode, mis koosnes jahust, veest, juuretisest (mitte pärmist!) ja natukesest soolast. Kõik. Peenleivast praegu ei räägi. Kus ma praegu sellist leiba osta saan? Lätis ja isegi Saksamaal tehakse veel sellist rukkileiba. Meil on müügil ainult "leivalaadsed tooted". Vanamoor, kas moorlaste suhkrut ja gaurkummi panid? Hüsteeriline naer rehetares... Tänapäeva eestlasele pidavat ilma suhkruta leib olema liiga hapu... Äärmisel juhul aetakse leib magusaks ainult linnasejahu kasutades (siis saab ka kenasti tume), aga kindluse mõttes lisatakse ikka suhkrut ka. Ja siis oleme oma "musta leiva" üle uhked.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Mul ema tegi ka juuretisest (juuretist saab ise ka teha), vahel pliidiahjus, vahel päris ahjus sütel. Suhkru kohta ei mäleta aga ahjusoe leib maitses ka niisama väga hea.
Juuretise õpetus: https://www.leibur.ee/kuidas-valmistada ... juuretist/
Paistab, et too Rukkipala on ilma suhkruta: https://www.leibur.ee/tooted/leiburi-rukkipala/
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Juuretisega leivateost on teemasse varem postitatud, otsitagu.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

ahto42 kirjutas: 13 Nov, 2024 2:06 Ma söön koorikleiba ja seal ma koostisosades suhkrut ei näe
Mul just milneti sirvimise kõrval kohvi ja Rukkipalast võileiva manustamine käsil ning pakend käepärast. :D
Koostisosade hulgas suhkrut välja toodud ei ole ja eraldi on kirjas "ilma lisatud suhkruta". Allpool on kalorsuse tabel. Seal on seletatud, et toote 100g sisaldab süsivesikuid 46,2g, millest suhkrut 0,8g. Nii et võib öelda küll, et täitsa suhkruvaba toode.
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
MeelisV
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MeelisV »

Sai siin täistunni saadet vaadatud üle mitme kuu.
Lisaks juba integratsiooni teemale oli viimases saates ka toitumise teema.

Kuidas jälle ametnikud mängivad töö tegemist.

Jutuks siis toiduohutuse ja hügieeni nõuded nn. Kaasamüügi köökides. Sellised mis on tehtud bussipeatuse või väravaputkasse ehk mõnda tootmishoonesse vms.

Kui tellid toitu kas sa siis vaatad ka kust see tegelikult tuleb ?

Ehk siis selle saate kolmas lugu.

https://duoplay.ee/8314/taistund
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

See vana hea retro, mõnus, meeletu feeling...
Selveris vana hea klassika saadaval. Küllap saate isegi aru, kumb purk on 40+ aastat vana ja kus sees on poldid-mutrid ja kumb on hiljuti ostetud.
Manused
DSCN4164.JPG
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

ahto42 kirjutas: 13 Nov, 2024 2:06
Suhkur on juba viljaterade sees ja ilma suhkruta naturaalset leiba ei olegi. Rukkis on suhkrut rohkem kui nisus.
https://majandus.postimees.ee/3355801/l ... isaldusega

Kolme leiva koostisosade võrdlus

1. leiva koostisosad: rukis 68% (täisterajahu, idandatud terad, linnasejahud), vesi, odralinnaseekstrakt, pärm, sool – siin lisatud suhkrut üldse ei ole, ainult idandamisel ja linnastamiselt tekkinud looduslik suhkur. Ei ole ka lisaaineid.

2. leiva koostisosad: rukkitäisterajahu (65%), vesi, idandatud rukkiterad (10%), rukkilinnasejahu, suhkur, sool, paksendaja guarkummi, emulgaator E482 – siin on koostises puhas suhkur, aga lisaks veel looduslik idandatud teradest ja linnastest..

3. leiva koostisosad: rukis (rukkikroovjahu, rukkitäisterajahu, rukkilinnasejahu), joogivesi, nisujahu, suhkur, odralinnaseekstrakt, jodeeritud sool, pärm – lisatud puhas suhkur ja looduslik linnastest.

Esimeses suhkrut 4,4, teises 3,5, kolmandas 7,5 g 100 grammi kohta.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Mu vanaonu musta leiva peal sai Austraalias jalad alla. Eestis jurist.
Eks tehti ka muud, aga kuna baltlasi oli palju ja tema ainuke kes musta leiba küpsetas, siis kundesid jagus. Tütar rääkis, et kell 3 pidi juba tainaküna juures olema ja kell 6 soojad saiad leivad letis.
Tänapäeva Eestis pole selline pagulaste pagariäri ilmselt võimalik? Et pada, 2 kätt ja mingi ahi.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Rebane11 kirjutas: 16 Nov, 2024 0:52Tänapäeva Eestis pole selline pagulaste pagariäri ilmselt võimalik? Et pada, 2 kätt ja mingi ahi.
Miks ei ole? Koduköögi tunnustamise protsess pole niiväga keeruline, mul naine hiljuti tegi selle läbi.
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas davidsoniharald »

Tean ka vähemalt kaht ukrainlanna, kes siin kondiitriäri on loonud. Üks neist siin videos:

https://menu.err.ee/1609521127/sefiiris ... -saab-suua

Teisel on selline üritus: https://www.facebook.com/usenko.iryna

Tublid inimesed.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Täna sai siis alustatud uut projekti - sardelle. Tegelikult oli plaanis verivorst, aga kuna minu piigad ahjus tehtud tangupudru peale kaapisid Hesburgerisse, nii et vaibad kortsus, siis verivorst jääb ootama tulevikku. Püüan oma mainet taastada, noh. Schwartenblock podiseb pliidil, homme siis tõe hetk.
ahto42
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ahto42 »

vanahalb kirjutas: 13 Nov, 2024 19:32
ahto42 kirjutas: 13 Nov, 2024 2:06
Suhkur on juba viljaterade sees ja ilma suhkruta naturaalset leiba ei olegi. Rukkis on suhkrut rohkem kui nisus.
https://majandus.postimees.ee/3355801/l ... isaldusega

Kolme leiva koostisosade võrdlus

1. leiva koostisosad: rukis 68% (täisterajahu, idandatud terad, linnasejahud), vesi, odralinnaseekstrakt, pärm, sool – siin lisatud suhkrut üldse ei ole, ainult idandamisel ja linnastamiselt tekkinud looduslik suhkur. Ei ole ka lisaaineid.

2. leiva koostisosad: rukkitäisterajahu (65%), vesi, idandatud rukkiterad (10%), rukkilinnasejahu, suhkur, sool, paksendaja guarkummi, emulgaator E482 – siin on koostises puhas suhkur, aga lisaks veel looduslik idandatud teradest ja linnastest..

3. leiva koostisosad: rukis (rukkikroovjahu, rukkitäisterajahu, rukkilinnasejahu), joogivesi, nisujahu, suhkur, odralinnaseekstrakt, jodeeritud sool, pärm – lisatud puhas suhkur ja looduslik linnastest.

Esimeses suhkrut 4,4, teises 3,5, kolmandas 7,5 g 100 grammi kohta.
Mu postituse mõte oligi ju, et koosisosades lisatud suhkrut ei ole. Kõik mis on, on loomulik süsivesik.
Üldiselt püüan enda menüüs vältida lisatud suhkruid niipalju kui võimalik. Et suhkrulaksu saada, on õun ja banaan.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

ahto42 kirjutas: 21 Nov, 2024 13:19 ...

Mu postituse mõte oligi ju, et koosisosades lisatud suhkrut ei ole. Kõik mis on, on loomulik süsivesik.
Üldiselt püüan enda menüüs vältida lisatud suhkruid niipalju kui võimalik. Et suhkrulaksu saada, on õun ja banaan.
See on nüüd juba mingit sorti narrus. Suhkur on suhkur. Mingit vahet ei ole, kas see on lisatud või tekkinud kuidagi toidu valmistamise käigus vms. Grükeemiline indeks on sama. Oluline on kiudainete ja süskarite osakaal. Väide "loomulik süsivesik" kehtib muide ka suhkru kohta (Euroopas eraldatud suhkrupeedist enamasti).
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline