Lahingud Sangaste-Otepää ruumis

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
sturman
Liige
Kontakt:

Re: Lahingud Sangaste-Otepää ruumis

Postitus Postitas sturman »

käisin täna paari kohaliku vanamehe juures uurimas nii tanki,kui ka lennuki asja.lennukist pole enam midagi järgi-laiali tassitud,kuigi 70-ndatel selle ümbrusest veel juppe on leitud,vast on veel.tanki jutt vastab tõele.sarapuult läks sõja ajal palktee üle raba ja üks oli kõrvale teest läinud ning sisse vajunud.olen ise huvitatud olnud aastaid tagasi sellest tankist aga ei ole lihtsalt aega olnud-huvitavamaid kohti on vahele tulnud,vast nädalavahetusel vaatan üle.lootusi väga ei pane,sest kõik põhineb juttudele.restu mõisa juures lasti neli vene tanki ja üks saksa soomuk põlema-rääkis vana,kes ise oli näinud.
Antsmaalt
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Antsmaalt »

3 tanki lasti sarapuul selle ligidal õhku mis kinni jäi. Üks tank jäi üleval pool kinni ja lasti õhku. Lisaks Opel maultier. Soos oleva tangi kuppel viidi 70ndatel viina raha eest vanaraua. Tank jutu järgi välja veetud(ei tundu tõenäoline), 70-80 vahel olevat saanud veel sisse piiluda. Lennuk olevat tee all - kus,mis täpselt sellega mõeldi ei tea kahjuks. Kuskilt lugesin, et ca 150 inimest hukkus seal kokku vist. Muidu kraami leidub igasugu, 2m kassettidest reaktiivmootoritega kamani. Mingisugused fotod olevat ka selle kandi kohta.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

Muideks! Väike kommentaar neile foorumlastele, kes sageli räägivad, kuidas nad kohalike vanameestega rääkinud on ja need olla pajatanud sõjalugusid ning, et siin aja seal olla seda ja teist jne., jne.
Need tänased vanamehed on kõik sündinud juba omajagu aega peale suurt sõda ja pole sellest sõjast mitte silmapilkugi näinud. Ka pole nad enamasti näinud OMA SILMAGA mingit tehnikat ega sõjaaegset suuremat rauda kusagil vedelemas. Ja kui neist "vanameestest" keegi midagi sellist räägibki, siis on tegu kas siis end deliiriumi joonud parmuga, kes lihtsalt oma tervislikust seisundist tulenevalt näeb selline vana välja ja üritab end huvitavaks tehes endale õlleraha välja lantida või on tegu meelemõistusetu valetajaga, kes tahab end lihtsalt huvitavaks teha.
Väidan oma kogemustele tuginedes, et kõikvõimalik suurem raud, mis võis sõjast maha olla jäänud viidi majandite poolt 60-ndatel 70-ndatel, kui majanditele ülaltpoolt kaunis kõrged vanarauaplaanid peale pandud olid, minema. Eks mina oma 56. sünniaastaga olen kah väidetavalt selline "vanamees" ja mäletan seda aega hästi, kui veel viimaseid raske raua jäänuseid kõikvõimalikest ja -võimatutest kohtadest sovhoosi rasketehnikaga välja sikutati. Vaid mingeid pisidetaile võib olla neist masinaist vaid kohtadele maha jäänud, muud mitte.
NB! Mina "vanamehena" pole aga näinud ega kuulnud suure sõja ajast isiklikult, vaid ikka vaid oma vanamehelt ja selle sõpradelt, kes oleksid need pärisvanamehed, kes ise asja juures olid - kuid nad on praeguseks juba kõik surnud.

Seda siis. Seega soovitan neid nn. vanameeste pajatusi teatava skepsisega kuulata.
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Külajutud (sh. ka sõjalood) antakse edasi põlvest-põlve ning igaüks lisab neile ka veidi värvi juurde nagu väärikatele muistenditele kohane. :)
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Boss
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Boss »

Olen ka Sarapuu Kassi ala uurinud. SU85 koha leidsime, veits eemal Opel Blitz juppe. Jõe ääres ka soomuse tükke.Mul 17.08.44 saksa aerokad Sangastest Kassini. Üks tank tee ääres seisab ja 1947 aasta aerokal samas kohas kumab midagi. Vene 76mm hülsiräbalaid tee ääres,
Antsmaalt
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Antsmaalt »

hillart kirjutas: 02 Dets, 2024 20:04 Muideks! Väike kommentaar neile foorumlastele, kes sageli räägivad, kuidas nad kohalike vanameestega rääkinud on ja need olla pajatanud sõjalugusid ning, et siin aja seal olla seda ja teist jne., jne.
Need tänased vanamehed on kõik sündinud juba omajagu aega peale suurt sõda ja pole sellest sõjast mitte silmapilkugi näinud. Ka pole nad enamasti näinud OMA SILMAGA mingit tehnikat ega sõjaaegset suuremat rauda kusagil vedelemas. Ja kui neist "vanameestest" keegi midagi sellist räägibki, siis on tegu kas siis end deliiriumi joonud parmuga, kes lihtsalt oma tervislikust seisundist tulenevalt näeb selline vana välja ja üritab end huvitavaks tehes endale õlleraha välja lantida või on tegu meelemõistusetu valetajaga, kes tahab end lihtsalt huvitavaks teha.
Väidan oma kogemustele tuginedes, et kõikvõimalik suurem raud, mis võis sõjast maha olla jäänud viidi majandite poolt 60-ndatel 70-ndatel, kui majanditele ülaltpoolt kaunis kõrged vanarauaplaanid peale pandud olid, minema. Eks mina oma 56. sünniaastaga olen kah väidetavalt selline "vanamees" ja mäletan seda aega hästi, kui veel viimaseid raske raua jäänuseid kõikvõimalikest ja -võimatutest kohtadest sovhoosi rasketehnikaga välja sikutati. Vaid mingeid pisidetaile võib olla neist masinaist vaid kohtadele maha jäänud, muud mitte.
NB! Mina "vanamehena" pole aga näinud ega kuulnud suure sõja ajast isiklikult, vaid ikka vaid oma vanamehelt ja selle sõpradelt, kes oleksid need pärisvanamehed, kes ise asja juures olid - kuid nad on praeguseks juba kõik surnud.

Seda siis. Seega soovitan neid nn. vanameeste pajatusi teatava skepsisega kuulata.
Enamus juttu ongi prseguseks lahkunud inimeste räägitud ning
siiamaani on mu vanavanaema ja teiste jutud kelle pered siin 1800 aastast elanud on üpriski täppi läinud.
Lisaks ei ela me enam nõuka ajas, kus kõik parmud on. Tegelikult on ümbruses ka praegu elus inimesi, kes on siin juba kõvasti enne sõda elanud ja sõja ajal siin olnud. Ning kelle kirjelduste järgi ka kändude alt peidetud asju leidnud. Suur osa infot mis kirjutasin, on pärit saksa päevikutest. Lisaks ka hunnikuga jutuga kokku minevat kraami. Ma olen kõvasti üle 1000h siin ringi käinud ja igasugu infot otsinud. Enamus kama lasti ribadeks ja veeti HOBUSTEGA minema. Lisaks korjati siinkandis suht palju kraami hunniku ja lasti õhku, ning ka tean inimesi kes peale sõda neid pomme ja asju soodesse matmas käisid. (Naabrile ei öeldud ja jäid akendest ilma)
Jõkke vajunud masin on üpriski kindlalt seal kus ta jäi. Va kuppel.
Ülemise kohta pole viitsinud vaadata, kuid 34 lülisi ning soomusplaate küll leidub läheduses, täpselt nagu väidetav deliiriumis vana ka väitis.
Me maa pealt viibisid nii sakslased lühiajaliselt kui ka venelased pikemalt, kes naabril pliidi välja lõhkusid ua sellest maja ette uue tegid. Ka on 7 sakslast maetud siia(algul oli 6 ühes kohas ja 1 teises kuid maeti 6 juurde ümber,üks peaks olema ohvitser), venelastest pole keegi rääkinud.
Igatahes pointless postitus ja ei saa siiamaani selle vajaduse mõttest aru, va seda, et tundute olevat oma 57 aasta jooksul päris palju ülli saavat olnud. Küsimusi tekkis võite teada anda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline