Nutt ja hala
Re: Nutt ja hala
Laibad surnukuuri ukse taga elavas järjekorras
.

Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Mul on olnud elus hetk, kus mulle tõsimeeli üks meditsiiniametnik ütles, et kui kehtivat ID-kaarti ei ole, siis tema surma registreerida ei saa. Tema programm ei võimalda. Ma kahjuks enam ei mäleta, kas see oli kiirabiarst, või juba haiglas osakonnas või siis haigla administratsiooonis. Aga nii oli... Küsisin veel, et "tohohh, kas peab hakkama nüüd siis lahkunule kehtivat ID-kaarti taotlema või?" .... Siis ütles, et nüüd tuleb kellelegi kuhugile teatada, kellel on voli ja võim registreerida sellise inimese surma. Et kuskile Siseministeeriumi kellelegi kuskit või miskit.... Ja lugu oligi selles, et vanainimene oli juba sellises staadiumis, et temani enam kehtiva ID-kaarti vajaduse jutt üldse ei jõudnud... Mis pilti, mis dokumenti, mis allkirju sa tema eest üldse enam ajad... Samamoodi pangaasjad: kontorisse ei tule, siis meid (pankureid) ka ei koti. Kaart lõppenud, uut kätte ei saa, netipanka ei ole, pangas juba kord tehtud tähtajatut täisvolitust ei peeta enam piisavaks, vaid nõutakse uuesti üle kinnitamist, ehk siis täis-täisvolitust. Öeldakse, et "näeme küll jah, et teil on tähtajatu täisvolitus, aga me soovime, et konto omanik selle uuesti üle kinnitaks..." jne jne.
See oli veel ikkagi umbes paar aastat hiljem kui aeg, kui Eesti 112 läks üle kaughaldusele, Tartus helistajat (mind) positsioneeritud ei saadud ja kiirabit välja ei tahetud ilma aadressita saata. Pärnus asunud minu tehtud 112-kõnele vastaja järjekordsel Tartus kõigile teada-ja-tuntud ristmikul inimkannatanuga (inimene karjub valust auto all ja on kinni ja see on ka telefoni kuulda) toimunud õnnetusjuhtumi teate peale ütles stiilis, et "mina ei tea neid teie Tartu Kuu-ja-Kurgi-ristmikke, andke konkreetne aadress, ma olen Pärnus". Juht ise oli endast väljas, paanikas ja ei osanud midagi teha... No ja siis ma hakkasin nuputama lähima maja aadressi, mida võiks anda, et kiirabi programmi ära tellitud saaks, sest ristmik ei kvalifitseeru selleks, küll Tartu ekipaaž juba kohe aru saab kus-ja-mis, kui siiapoole sõidab.
Viimati muutis Peeter, 15 Dets, 2024 18:14, muudetud 1 kord kokku.
-
- Liige
- Kontakt:
Vaatan vahest telekast mõnda filmi kus siis vahest viimastel sekunditel päästetakse "Maailm" või tehakse kõikvõimalikke muid trikke.
Kui nüüd tõesti peaks kellegil olema telefoni aku viimasel otsal ja jõuad öelda, et vajad abi, aga koha juhatamisega ja seletamisega tavaliselt ju raisataksegi see viimane ampriraas akust.... siis kuidas saavad hakkama need kes üldse rääkida ei saa mingil põhjusel? Kas 112 võtab ka tekstisõnumeid vastu?
T.

Kui nüüd tõesti peaks kellegil olema telefoni aku viimasel otsal ja jõuad öelda, et vajad abi, aga koha juhatamisega ja seletamisega tavaliselt ju raisataksegi see viimane ampriraas akust.... siis kuidas saavad hakkama need kes üldse rääkida ei saa mingil põhjusel? Kas 112 võtab ka tekstisõnumeid vastu?
T.
Mul isa suri täpselt samal päeval, kui ID kaart viimast päeva kehtis.Peeter kirjutas: ↑15 Dets, 2024 14:28Mul on olnud elus hetk, kus mulle tõsimeeli üks meditsiiniametnik ütles, et kui kehtivat ID-kaarti ei ole, siis tema surma registreerida ei saa. Tema programm ei võimalda....
... Samamoodi pangaasjad: kontorisse ei tule, siis meid (pankureid) ka ei koti. Kaart lõppenud, uut kätte ei saa, netipanka ei ole, pangas juba kord tehtud tähtajatut täisvolitust ei peeta enam piisavaks, vaid nõutakse uuesti üle kinnitamist, ehk siis täis-täisvolitust. Öeldakse, et "näeme küll jah, et teil on tähtajatu täisvolitus, aga me soovime, et konto omanik selle uuesti üle kinnitaks..." jne jne....
Ma nägin, et ID hakkab ära lõppema ja ma olin vahetult enne seda teda ise kodus pildistanud ja selle foto PPA-le saatnud ning isale läbi neti uue ID kaardi taotlenud ja riigilõivud ära maksnud. Uut ID kaarti me kätte ei sanaudki, aga sellest, et avaldus oli tehtud ja uus ID taotletud oli, oli kasu asjaajamisel... siis ma ka mõtlesin, et jumal tänatud, et taotlus tehtud sai.
Pangad... vedasin vähihaige ema enne surma praktiliselt seljas voodist autosse ja sõidutasin panga juurde, et ta saaks vajalikku allkirja anda. Pangatöötajad (kaks inimest, üks pidi olema sõltumatu tunnistaja, et allkirja andja on see kes on ja on ka ikka adekvaatne vms) olid vastutulelikud ja tulid pärast palvet pangakontorist välja autosse seda võtma. Alternatiiv oleks olnud tellida notar koju allkirja andmist tõestama, aga kuna polnud ühtegi vaba notarit võtta, kes "lähiajal saaks tulla", siis langes ära, kuna ema olukord halvenes üle öö ootamatult järsult ning üli kiiresti "enam-vähem" seisukorrast "katastroofiliseks". Tegelikult oleks järgmisel päeval pidanud ema haiglasse viima (arst määras juba nädalake enne), aga surm tuli enne.
Viimases staadiumis vähihaige "adekvaatsuse" hindamine on veel omaette teema, sest nad on üldjuhul narkootilisi valuvaigisteid juba täis pumbatud.
Kui on mõistvaid inimesi, siis saab hakkama, kui ei, siis paras peavalu.
Mulle on pank automaatselt saatnud koju uue kaardi enne kui vana lõpeb. Ei ole isegi tähitud post.
Oli vist niimoodi, et kui panga sisemises programmis on kaart märgitud esindusest kätte saamiseks, siis koju teda enam tellida ei saa. Saadki ainult esindusest kätte. Ja kui on vanem inimene, kellel (veel) netipangavärki ei ole, kontaktiks märgitud juba ei-tea-mis-asjast "pangakontor" siis ükskõik mis liigutuse jaoks tahetakse/taheti isiku kohale tulekut. Isegi uue kaardi postiga koju tellimise kinnitamiseks.Täpselt samamoodi nagu Fucski ka mina oma emaga haiglast onkodiagnoosiga järjekordse kojusaamise esimesel päeval suht otsejoones sõitsime pangast läbi. Lisaks oli samal ajal veel koroona kõrghetk 2020 veel otsa, ei tahetud sissegi lasta, (broneeri aeg jne, kas sa ikka pead üldse väljas olema ja ringi liikuma jne). Võimlesin aja ja audiensi emand-pankuriga välja! Ka ID-kaarti uuendamas käisin emaga samamoodi haiglasolekute vahepeal, NB!: kuna ema polnud koode iial kasutanud, siis selgus, et koodid ei töötagi... ja ka sel juhul alustuseks uute töötavate koodide saamisekski on vaja isiklikku kohalesaabumist...
Noorena ongi kõik ilus ja lihtne.
Senikaua, kuni sul on kõik korras, siis ongi kõik korras, aga nagu sul on mingid mured, nii tundub, et kõik ametid ja organisatsioonid hakkavad justkui meelega näkku panema ja kaikaid kodaratesse loopima oma nõuete jmt-ga jne, a´la nõudes tähtajatule täisvolitusele lisaks "tähtajatu-täisvolituse-uuendatud-lisatäisvolitust" jne.
NB! Aga on võimalusi kuidas riukalikust bürokraatiast läbi pääseda (vajadusel võin ka jagada). Aga see ei pruugi jälle igasse olukorda sobida ja toimida.
Vot see on huvitav jah, et tavalist inimest kotitakse pm. iga asutuse ja ametkonna poolt, aga kui mõni sulist sotsiaaltöötaja vanureid paljaks koorib, siis see saab küll kõik otsad kätte ja ei mingit tõrget.
Paari aasta eest seebipank küll mingit närust notariaalselt tõestatud volikirja ei tunnustanud, tuli piltlikult öeldes ikka inimene koos voodiga nende juurde vedada. Kuigi Eesti seaduse järgi on väga vähe asju, mida üldvolikirja alusel teha ei saa, näiteks abielulepingu sõlmimine.
Kuidas on olukord seal nüüd (ja teistes pankades), ma ei tea.
Kremli troll.
Positsioneerimine peaks aitama. Mis iganes tehnoloogia siis. Mõnel telefonil on sisse ehitatud GPS ja kui asukohanäit on lubatud võib omanik ise ka vaadata et kus ta parasjagu on. Jõuametid ja pääste võivad ilmselt ka ilma loata vaadata. Ürgtelefoni asukoha saab muteada väiksema täpsusega, mastide põhjal arvutades. Kui juba selline tunne et ükspäev võib-olla ei saagi rääkida on selleks hädabinupuga telefon.TALUPOEG TALUJA kirjutas: ↑15 Dets, 2024 15:44 Vaatan vahest telekast mõnda filmi kus siis vahest viimastel sekunditel päästetakse "Maailm" või tehakse kõikvõimalikke muid trikke.![]()
T.
Mingi umbkaudne aadress käib tegelikult ka. Kõll tuletõrje näeb kus suitsusammas tõuseb või kiirabi et kus rahvamass telefonidega filmimas on.
Mina olen pankade riukalikust bürokraatiast pin-kalkulaatoriga läbi pääsenud. Vanasti sai Eestis suurt osa riiklikest ID-kaarti toimingutestki panga kaudu teha ja pin-kalkulaator teatavasti ei aegu. Nüüd on riigiametite poolset asjaajamist rohkem ID-kaarti põhiseks tehtud. Aga olen ikka hakkama saanud kuigi mul seda kaarti pole kunagi olnud.
Pangakaartide vahetamine ja muu taoline pangaasjade ajamine on pin-kalkulaatoriga edukalt teostatav.
-
- Site Admin
- Kontakt:
See ID kaardi teema on kahjuks tuttav jutt.
Ämm oli mul Läti Vabariigi kodanik. Ta jäi juba üheksakümnendatel pensionile ja sai Läti passi, mis kehtis elu lõpuni. Mingit uuendamist ei nõutud. Kuni elu lõpuni.
Praegu vist mingid Schengeni ja EU lepingud selliste dokumentide väljastamist ei luba. Aga 5-aastane kehtivusperiood, eriti vanemate inimeste puhul on ka ikka overkill. Mäletan isale uue ID kaardi taotlemist. Esimene taotlus lükati tagasi, sest foto oli sama, mis 5 aastat tagasi väljastatud kaardil. Värsket fotot oli vaja. Sai tehtud, aga kaardi järgi pidime ikka koos minema kontorisse. Sai valitud sobiv, kuhu ratastooliga ikka sisse sai.
Üle 80 vanainimestel see välimus muutub ikka väga kiiresti ning kindlasti tahavad nad väga palju Schengenis ringi reisida ja elu nautida.
Samas - hilisemast ajast ema dokumentidega ma nii palju jama ei mäleta. Ehk lihtsalt sattusid uuendamise ajad vähe teised. Praegu on vist vaikimisi tähtaeg dokumentidel ka 10 aastat. Aga kui hästi pikalt järele mõelda...
Ämm oli mul Läti Vabariigi kodanik. Ta jäi juba üheksakümnendatel pensionile ja sai Läti passi, mis kehtis elu lõpuni. Mingit uuendamist ei nõutud. Kuni elu lõpuni.
Praegu vist mingid Schengeni ja EU lepingud selliste dokumentide väljastamist ei luba. Aga 5-aastane kehtivusperiood, eriti vanemate inimeste puhul on ka ikka overkill. Mäletan isale uue ID kaardi taotlemist. Esimene taotlus lükati tagasi, sest foto oli sama, mis 5 aastat tagasi väljastatud kaardil. Värsket fotot oli vaja. Sai tehtud, aga kaardi järgi pidime ikka koos minema kontorisse. Sai valitud sobiv, kuhu ratastooliga ikka sisse sai.
Üle 80 vanainimestel see välimus muutub ikka väga kiiresti ning kindlasti tahavad nad väga palju Schengenis ringi reisida ja elu nautida.
Samas - hilisemast ajast ema dokumentidega ma nii palju jama ei mäleta. Ehk lihtsalt sattusid uuendamise ajad vähe teised. Praegu on vist vaikimisi tähtaeg dokumentidel ka 10 aastat. Aga kui hästi pikalt järele mõelda...
Täna peaks piisama kui sõiduk peale õnnetust ise teate välja saadab....vanahalb kirjutas: ↑15 Dets, 2024 20:46Positsioneerimine peaks aitama. Mis iganes tehnoloogia siis. Mõnel telefonil on sisse ehitatud GPS ja kui asukohanäit on lubatud võib omanik ise ka vaadata et kus ta parasjagu on. Jõuametid ja pääste võivad ilmselt ka ilma loata vaadata. Ürgtelefoni asukoha saab muteada väiksema täpsusega, mastide põhjal arvutades. Kui juba selline tunne et ükspäev võib-olla ei saagi rääkida on selleks hädabinupuga telefon.TALUPOEG TALUJA kirjutas: ↑15 Dets, 2024 15:44 Vaatan vahest telekast mõnda filmi kus siis vahest viimastel sekunditel päästetakse "Maailm" või tehakse kõikvõimalikke muid trikke.![]()
T.
Mingi umbkaudne aadress käib tegelikult ka. Kõll tuletõrje näeb kus suitsusammas tõuseb või kiirabi et kus rahvamass telefonidega filmimas on.
Aitabki alati küsida, et kuda see seaduse nõudmine ongi ja kui see erineb nende nägemusest, siis kas nad tahaksid sel teemal ka kohtu kaudu suhelda. Töötab nii PPA kui muude bürokraatidega. PPA puhul - pean ikka mainima, et enesekaitserelvi võib olla rohkem kui üks seaduse järgi, saad ka loa lõpuks. Aga kui tahad seda saavutada, pead ka maksimaalset menetlusaega ootama ning vahepealsed masseerivad kõned pikalt saatma seadust tsiteerides. Sest et ametnikujonn ja juhised ausat kodanikku nu**ida.
Jah, minekul inimese puhul on emotsionaalselt keerulisem, isegi olen nüüd tehniliset võttes kurjategija, sest minekul isa ID-kaardi võtsin enda kätte ja napilt enne tema lahkumist pidin ta arve tühjaks tegema, sest pangast seda ju niipea kätte ei saaks, aga isa võiks väärikalt puhkama ka jõuda..
Süsteem kaotas, muidugi sai isa sängitatud nagu ta soov oli.
professional retard
Huvitavaks läheb, kui need sõidukid millalgi põllurallikateks hakkavad saama.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
Mul on kah praegu veel kahe konto/isiku toimingute jaoks veel Pin-kalkulaatorid alles. Aga ID-kaardi asjade toimetamiste puhul on mul lähikonnas praegu pea kõigil reas tulnud ISE ISIKLIKULT PPA-sse kohale minna, sest netis taotlemisel ilmub märgukiri stiilis "sõrmejäljed vajavad uuendamist, külasta PPA-d". Pildi võid ise teha või fotograafil teha lasta, avalduse võid paberkujul ka postiga saata, või PPA-s valvelauda üle andmise orgunnida, aga vat sõrmejälgede jaoks peab ikka ise kohale minema. Mingi süsteemiga käiakse neid sõrmejälgi ka väljasõidumeeskonnaga võtmas, aga see pidi kah pika vinnga asi olema...Mina olen pankade riukalikust bürokraatiast pin-kalkulaatoriga läbi pääsenud. Vanasti sai Eestis suurt osa riiklikest ID-kaarti toimingutestki panga kaudu teha ja pin-kalkulaator teatavasti ei aegu. Nüüd on riigiametite poolset asjaajamist rohkem ID-kaarti põhiseks tehtud. Aga olen ikka hakkama saanud kuigi mul seda kaarti pole kunagi olnud.NB! Aga on võimalusi kuidas riukalikust bürokraatiast läbi pääseda (vajadusel võin ka jagada). Aga see ei pruugi jälle igasse olukorda sobida ja toimida.
Pangakaartide vahetamine ja muu taoline pangaasjade ajamine on pin-kalkulaatoriga edukalt teostatav.
Ämmale sain ID-asjad aetud nii, et fotograaf käis kodus, tegi pildi. Paberil täidetud avalduse koos ämma allkirjaga viisin PPA-s valvelauda, andsin seal üle. (NB! Seda trikki soovitas valvelauas olnud vanemtöötaja ise). Kättesaamine oli märgitud vist üle piirkondliku sotsiaaltöötaja, kes siis tuleb, veendub isikusamasuses ja dokumendi üle annab. Mäletan, et kui üritasime uurida, et millal siis tuleb, (noh, et üritada jälgida ja tagada, et rohud ja terviseolukord jne võimalikult parem oleks ja ka ise vajadusel justkui julgustuseks vmt lähedal abiks juures olla) siis öeldi, et see nädalane ajaperiood millises vahemikus sotsiaaltöötaja tuleb on salastatud, et tuleb siis kui tuleb, justnimelt selle pärast, et te ei teaks millal ta tuleb. Ja siis tuli seesama piirkondlik sotstöötaja, kes niigi mitu korda oli juba ämma pärast kodukülastusel käinud ja kes nii meid, olukorda, kui ka meie teda kõik teadsime... jnejne
Üldiselt isiklikest erinevatest kogemustest eakate lähikondsete asjaajamiste korda saamiseks pank on neist kõige jäigem ja hoolimatum.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Smith ja 2 külalist