Teadagi

Teadagi
Ma tunnen päris mitut tipparhitekti, kelle kavandatud majad on kas olulise funktsiooniga või linnade südametes. Nad on kõik õppinud ERKI's/EKA's.OLAVI kirjutas: ↑04 Jaan, 2025 23:15Fucs kirjutas: ↑04 Jaan, 2025 19:27 Arhitektid.
1. Eesti Kunstiakadeemia. ...
... Arhitektuuri ja linnaplaneerimise õppekaval on võimalik süvendatult omandada teadmisi ja spetsialiseeruda restaureerimise, maastikuarhitektuuri või planeerimise suunale. ...
https://www.artun.ee/et/erialad/arhitek ... /ulevaade/
2. Tallinna Tehnikakõrgkool. ...
... Rakendusarhitektuuri (Applied Architecture) õppekava pakub lõpetajale võimalust ennast täiendada magistriõppes arhitektuurse projekteerimise ja planeerimise alal või tegeleda uurimis- ja teadustööga.
https://www.tktk.ee/sisseastujale/oppek ... hitektuur/
3. TalTech. TalTechis ...
.... Erialaõppeained: Elamute projekteerimine; Ühiskondlike hoonete projekteerimine; Linnaehitus ja linnaplaneerimine.
https://taltech.ee/sisseastuja/bakalaur ... rhitektuurNäitab, et esimesed 2 kooli õpetavad arhitektuurseid kunstnike, kes "võiks osata joonistada ilusaid objekte".
Vormistada nägemuse.
Kolmandas koolis õpetatakse rakendusarhitektuuri (inseneeriat), et "ilusate majade" konstruktsioon oleks võimalik valmis ehitada.
Peaks olema suutelised nägemust ajas kestvalt teostama.
Kes on tellijana maja ehitanud ja arhitektidega kokku puutunud, peaks vist vahet mõistma?
Ilmselgelt konkreetse "arhitekti" võimetes. Lugupeetav oskab ministriproua Alenderi projekteeritud hoonest näite tuua? Mis illustreeriks tema reaalset erialast võimekust arhutektuuriteaduskonna lõpetajanaMilles probleem?
Midagi nii lolli pole tükk aega näinud. Mõnikord oleks vaikimine tõesti kuld.OLAVI kirjutas: ↑04 Jaan, 2025 23:15 Näitab, et esimesed 2 kooli õpetavad arhitektuurseid kunstnike, kes "võiks osata joonistada ilusaid objekte".
Vormistada nägemuse.
Kolmandas koolis õpetatakse rakendusarhitektuuri (inseneeriat), et "ilusate majade" konstruktsioon oleks võimalik valmis ehitada.
Peaks olema suutelised nägemust ajas kestvalt teostama.
Kes on tellijana maja ehitanud ja arhitektidega kokku puutunud, peaks vist vahet mõistma?
Iga "kunstniku" suurim soov on omale, oma nimega seotud monument püstitada ja kõige odavam kunstnikule, on seda teha tellija raha eest.maksipoiss kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 9:21Teadagi. Ja elu on neil ilus, kuna eraisikutest tellijad armastavad väga nende käest ilusaid majapilte tellida. Mina olen selle jamaga kokku puutunud muidugi ehitajana, tellijad on pigem projekteerimise protsessi ajal nendega kampas ,igasuguseid analooge mitteomavaid lahendusi produtseerimas
.
Probleem on juhi (arhitekti) maailmanägemuses ja juhtimisstrateegias, et kas juhib kõlavaid populistlikuid loosungeid pilduv tegelane või reaalseid olusid arvestav isik.
Ja olemegi "pimeda" enesekindlusega jõudnud olukorda kus väljast vaadates paistab "kunstiteos" olema, aga kus üks sein peab olema tuulikutest ja teine sein hakkepuidust ning vaadake ise, et kuidas talvel oma toa soojaks saate.Madis Reivik kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 13:15 Kogemustega arhitekt sobiks hästi ministriks - arhitektilt on nõutav eelkõige enesekindlus ja diplomaatia.
Tavaline olukord - ehitaja, tellija, järelvalvaja, mingi ohmu omavalitsusest jne kõik istuvad pika laua taga ja vahivad tigeda näoga arhitektile otsa. Kes peab hoolimata kõigest jääma kindlaks et "see sein tuleb tellistest" mitte puust ja kipsist.
...
...vahivad tigeda näoga arhitektile otsa... Tõenäoliselt peab akf Madis siinkohal silmas mitte enam arhitekti, vaid juba ehitusinseneri. Arhitekt tavaliselt sellise koha peal just koos eelmainitud seltskonnaga seal pika laua taga just seda "kunstiteost" meisterdabki, kuniks projekt ehitusinseneri/konstruktsiooniinseneri/tugevusarvestaja vmt teostusinseneri töölauale läbi analüüsimiseks ja/või allkirjastamiseks sattub. (Mäletame ju küll ühte tuntud lauset ühe ravimihoidla rajamise asjus: "Projekteerimises ei saa viga olla, projekteerijal on 8. tase!" Just sel samal ajal vaidlesin ma oma lastega (täiskasvanud ikka), et projektis on viga sees, vaatamata 3D-le ja mida iganes, on ühes ja samas probleemses ruumipunktis kaks olulist kommunikatsiooni eri suundades läbi liikuma planeeritud. Esimene vastus oli, et projekteerija (mitte enam arhitekt) ei eksi, sest temal on 7. tase, aga mina olen, kahju küll, kõigest üks 55-aastane "paberiteta hobiehitaja", ja üleüldse, see ei ole suur probleem. Loomulikult oli mul õigus, aga tänu konkreetsele situatsioonile tuli tehniline kommunikatsioonide lahendus koos paneelide koostemuudastuse-täpsustusega mitte ainult selles kohas, vaid ka mujal veel enne paneelide valu ümber projekteerida. (P.S. üksikprojektina tehases valatud paneelidest eramu valmis-rätsepa-konstruktsioon). Pärast tuli juba valmis paneelidega montaažipäeval veel üks oluline projekteerimis-kala välja, ja veel selline, mis peatas montaaži kuni uue paneeli valamiseni. ...7. tase....OLAVI kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 14:15Ja olemegi "pimeda" enesekindlusega jõudnud olukorda kus väljast vaadates paistab "kunstiteos" olema, aga kus üks sein peab olema tuulikutest ja teine sein hakkepuidust ning vaadake ise, et kuidas talvel oma toa soojaks saate.Madis Reivik kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 13:15 Kogemustega arhitekt sobiks hästi ministriks - arhitektilt on nõutav eelkõige enesekindlus ja diplomaatia.
Tavaline olukord - ehitaja, tellija, järelvalvaja, mingi ohmu omavalitsusest jne kõik istuvad pika laua taga ja vahivad tigeda näoga arhitektile otsa. Kes peab hoolimata kõigest jääma kindlaks et "see sein tuleb tellistest" mitte puust ja kipsist.
...
Mida sa nüüd sellega tahtsid öelda oma eelmise, äärmiselt piiratud kui pehmelt öelda, kommentaari kontekstis?OLAVI kirjutas: ↑05 Jaan, 2025 13:13
Probleem on juhi (arhitekti) maailmanägemuses ja juhtimisstrateegias, et kas juhib kõlavaid populistlikuid loosungeid pilduv tegelane või reaalseid olusid arvestav isik.
On ju lahinguväljalgi vist näha, kas meeleheitlik hurraaa karjumine saab mõistuse üleoleku vastu?
Nagu sa panid ehk tähele, siis ma vastasin OLAVI mõnda arhitekte koolitava kooli halvustavale kommentaarile, kus ei olnud ministriprouast juttu, vaid pandi ikka tervele koolile täie rauaga.
Äkki oligi loll ja veeti niisama koolist läbi?
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline