Mida Ukrainast õppida?

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
OnuHeino
Liige
Kontakt:

Re: Mida Ukrainast õppida?

Postitus Postitas OnuHeino »

Ostriv kirjutas: 21 Jaan, 2025 11:37 Mis on põhiline sõnum - meie ei ole valmis droonisõjaks.
Kuidas me kujutame ette seda? Et relvad lihtsalt lähevad moest välja ja neid enam ei kasutata? Ei ole siis vaja kaitset teha?
Ei. Moodsamaid kallimaid relvasid jäetakse tugevamate rahvaste vastu võitlemiseks.
Riiki mis ei valmista ennast mitte kuidagi, hävitatakse kõige algelisemate vahenditega.
Ette pole vaja kujutada. Iga üksuse liige ise näeb, kui piisavalt või mannetult vähe on pea 3 aastase sõja järel meile droonivastaseid võimeid tekkinud ning kui palju me drooni igapäevase vaatlusvahendi või ründevahendina kasutame. Alt-üles intsiatiivi on palju, aga niimoodi võimeid ei arenda. Suures plaanis oleme ikka suures s*tas ja tõesti tänud, hr Ostriv, sellele ilustamata tähelepanu pööramast.
lennumudelist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lennumudelist »

Kilo Tango kirjutas: 21 Jaan, 2025 9:50 4. ...
4. EMP tekitamine (raske arendada, kaotused oma seadmete hulgas)

...aga jah, fiiberdroonid (piirangutega, mida akf Ostriv mainis - "metsas edasi-tagasi lennata ei saa" jm) tunduvad piisavalt perpektiivsed hetkel, et küllap mõnedki tehnika inimesed lihtsalt üritavad mingeid variante rutem töökindlaks saada. Tähtis on, et ei jääks hiinlastele mõistuse eest maksma - hiinlastele tasub maksta ainult osade eest, mida homme muult maalt osta saab.

Droonide sõjas loevad kindlasti 2 täiendavat tegurit:

- tööraadius: kui omad löövad vaenlast kasvõi paari kilomeetri võrra kaugemale

- korduvkasutus: kui droon lendab nii palju paremini, et suudab kamikaze asemel pommitajana töötada (näide: lennuk vajab sama veose transpordiks ca. 65% akumahust, mida quad vajaks)

Metsa sisenemine: jah, mets kaitseb. Aga mina metsas varjudes kardaks ka masinat, mis 1x tunnis käib mulle termokaamera järgi granaate või termiiti pähe puistamas, isegi kui masin ise metsa ei tule, vaid ainult üle lendab.

Isiklikult arvan, et oluline droonitõrje vahend saab olema pika lennuajaga luuredroon (avastab vastase) ja pardarelvaga hävitusdroon (jõuab kiirelt vastaseni, suudab hävitada mitu vastase drooni). Õhuruumi tuleb suuta jälgida ja oma käes hoida, aga need ongi rasked asjad. Hetkel on droonindus tegemas esimesi samme selles suunas (Ukraina haavlipüssiga drooni videot juba nägin, tänud kaasfoorumlasele, kes imelooma tutvustas).
Ostriv
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Ostriv »

OnuHeino - vastuseks:
.
100% jahh, seda tunnistame praegu null seisuna, ja siit edasi -
ma kujutan ette et esimene samm igal võitlejal võtta ette guugl ja küsida näiteks "what are the best frequency jammers to buy, against fpv drones"
.
Ei ole mõtet kiirustada ostmisega, arutada meestega lugeda spetsifikatsioone.
Jahh, fpv töötab sagedustel 300 - 900 Mhz (vb homme midagi muud) ja Mavic 2.4 Ghz. Aga ka pulmadroon Mavic on ohtlik oma skididega, me kaotasime väga palju, häbiväärselt palju nende kranaate loopivate mavikute kätte kuna olime hooletud nende sageduste üle.
.
Need jutud võiksid areneda meil oma vahel just tehnilises osas. Igas KL jaos on insener kes tahaks targutada sel teemal.
Ostriv
Uudistaja
Kontakt:

Oluline asi veel, mida vaja ütelda.
.
Peastaabis ja Kaitseminnis on inimesi kes suhtuvad sellesse probleemaatikasse erakordselt tõsiselt, on ka natukene neid kes arvavad nagu teistes NATO riikides et see on lihtsalt "moe värk - läheb üle".
.
Aga tegeletakse. Lihtsalt meie institutsioonid ei ole ehitatud kiiresti reageerimiseks.
.
See et keegi ülevalt poolt tegutseb ei võta ära iga võitleja vastutust oma ja oma kamraadi elu eest, ja seda enam, ei võta ära üksuse juhi vastutuse meeste elude eest.
.
Vaja lugeda ja õppida. Vaja vaielda ja tõsta häält ülemate poole kes ütlevad et "sa ei tohi jammerit osta sest asi peab olema tsentraliseeritud, muidu kaotame ise oma mavikuid"
- sellele on vastus - "Kaotategi! Teie kurat kaotate oma Maviku aga mina riskin oma ja oma meeste eludega! Ja jammin jahh ükskõik mis pasa mis ripub mul peakohal.!
- vaidluse lõpp.
.
. Meie, olles luures, ei ütle ja ei mõtle mitte ühtegi halba sõna meie jalaväelaste kohta kes jammivad või tulistavad alla meie mavikuid, ise süüdi, poistel on elu kaalul, minul 3k eurot maksev jurakas, mida mul blindaazhis peab veel kümme tükki olema, ja kui ei ole siis ise olen loll.
.
Umbes nii see "koordineerimine omavahel" praegu näeb välja :)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Ostriv kirjutas: 21 Jaan, 2025 11:31Hei Mehed, "Kindral Ostriv" siin.
Üllatav ja meeldiv et sain tähelepanu oma häirekella löömisega. Kardan et arutelu kisub viltu. Minu sõnum tapmistest ja muust on rohkem klickbait, mainisin ka et meie jalavägi on hea, väga hea, minu Avdiivka lahingu kuldne rist kuulub 100% Eestile ja Eesti kaasvõitlejatele - Väljaõppele.
Täname liitumast ja kogemusi jagamast.
seersant Angua
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas seersant Angua »

Minu lugupidamine, härra Ostriv. Andestage, kui olin veidi üleolev oma väljendustes .Olin tol hetkel liiga vihane oma mõtete väljendamisel. Jääge ikka meiega, hindan teie vahetut kogemust väga.
Ostriv
Uudistaja
Kontakt:

Ma tänan teid kõiki ka, Eesti hoidmise eest, ja see teravus ja viha, see on praegusel hetkel väga kohane ja vajalik, kasvõi ütleme üksteisele halvasti oma rühmades, pataljonides, aga arutagem olukorda, ja selleks ergutamiseks on viimane aeg ka.
.
Ukrainlaste uimerdamine enne sõda oli lubamatu, aga Ukraina on suur riik, väga suur, nad said endale seda lubada ja nad jõudsid juba Kiievi lahingute ajal arendada välja Kropiva ja droonide taktika ja ka trikke rakettidega, meil ei ole kümneid brigaade ja kümneid linnasid mida kaotada, sel ajal kui me kaasajastame oma taktikat. Bucha Irpeni ja Mariupoli taoline horror Eesti linnades tähendab Eesti rahva ja kultuuri hävingut.
.
Peame erakordselt vihased ja erksad olema.
nukkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nukkel »

Tunnistan ausalt, et mina ei tea kuidas käituda drooni puhul.
Vastaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Vastaja »

Naabrimees forsseerib üha rohkem fiiberoptilise kaabliga juhitavate droonide tootmist. Poolisüdamikke vorbitakse kodumaiselt nii 4D printimise teel kui ka imporditakse Hiinast( eemisel kuul saabus sealt väidetavalt 1300 pooli koos mähistega). Hiina päritolu tõõpingil kulub 1,35 kg kaaluva ja 10 km kaugusele ulatuva kaabli mähkimiseks 50 minutit.
https://x.com/GrandpaRoy2/status/1879196853658628589
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/do ... 5-part-539
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TTA »

isonts kirjutas: 20 Jaan, 2025 12:04 Täna on droonid nii odavad, et õppuse eelarvesse võib vabalt mõned allalaskmiseks sisse kirjutada..
Kirjutataksegi. Mitte ainult õppuste eelarvesse.
lennumudelist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lennumudelist »

Vastaja kirjutas: 21 Jaan, 2025 16:59 Naabrimees forsseerib üha rohkem fiiberoptilise kaabliga juhitavate droonide tootmist. Poolisüdamikke vorbitakse kodumaiselt nii 4D printimise teel kui ka imporditakse Hiinast( eemisel kuul saabus sealt väidetavalt 1300 pooli koos mähistega). Hiina päritolu tõõpingil kulub 1,35 kg kaaluva ja 10 km kaugusele ulatuva kaabli mähkimiseks 50 minutit.
Mina teeks panused telekomi rullide kasutamisele ümber kerimata. Nad raiskavad seal printimisega vähemalt 5 tundi ja kerimisega ühe. Tulemus tõstab hinda: droonitamiseks mõeldud 10 km rulli eest küsitakse hetkel ca. 300 eurot (plussmiinus X sõltuvalt kogusest ja headest suhetest müüjaga).

Telekomi rulle on mul õnnestunud osta hinnaga 10 € / 1 km ning 35 € / 10 km.

Custom vahenditega tegutsemine ei ole parim valik, kui eesmärgiks on millegi kasutamist ruttu üles skaleerida ja jõukohaseks muuta. Hiina telekomi varustajatel on tõenäoliselt laos kümneid tuhandeid OTDR testkomplekti rulle (OTDR launch cable), mis ootavad drooni, mis neid kanda oskaks. Minu vaade fiibriteemale on: selline droon tuleb disainida ja tööle saada, mingu või nui neljaks. Sest siis saab osta igavaid ja odavaid tsiviilkasutusega tooteid, ning kui hiinlane ei müü, otsida kaupa kõikjalt.
Ostriv
Uudistaja
Kontakt:

nukkel kirjutas: 21 Jaan, 2025 16:46 Tunnistan ausalt, et mina ei tea kuidas käituda drooni puhul.
Kõige oluisema sammu sa tegidki, ütlesid et ei tea.
Edasi on arutelu oma meeskonnas.
1. Droonid on juhitavad raadiolainete vahendusel. Need samad raadiolained mis on autoraadios. On vaja neid raadiolained maha suruda. Jammida.
See on kõige primitiivsem vahend.
Ukrainas, rinde läheduses, sa ei leia autot millel katusel ei ole kolm - neli rauast "seenekest" mis jämmivad igaüks oma sagedust, ja veel antennid ja noolekujulised ja mis kõik veel.
2. On vaja oma meeskonnas rääkida sellest. Autoga kiiresti sõites drooni eest ära ei saa, Autoga paljal platsil seistes isegi jammeriga ei saa ära, inertsiga ikka tabab. Aga autoga kiiresti sõites ja jammer sisse lülitatud eeldusel et jammid laia diapasooni sagedusi ja jammidki selle drooni sagedusi - siis on pääsemine enam-vähem 100%
3. See sageduste teema, see jutuajamine sellest et Maviku luureka sagedused on 2.2-2.5 Ghz, vaja antenni et seda jobu maha suruda, ja Kaazani tehas praegu toodab 550Mhz sagedusega FPVsid sadades tuhandetes, ja on naiivne arvata et nad ei lenda meile pähe, ja vaja ka vastava diapasooniga jammeri meie autole, nii umbes 300Mhz kuni 900Mhz alla suruda. Need teemad peavad meil täiesti tavalisteks teemadeks saama, sest et sellest et me mütleme sellele, oleneb kõik muu tegevus ja varustus. Jahh vaja jammereid, aga on vaja ka akusid, ja milliseid ühendusi vaja, mis on paremad, ja vaja ka vooluallikat meie kaevikusse, milline on parem, kas vaiksem või võimsam, kas teeme eraldi blindaazhi sellele, kas on vaja akut kaevikusse ka, kas Ecoflowd? Mitu? Mis võimsusega? Mis kaableid ostame?
.
See kõik tuleb AINULT praktikaga, ainult emotsionaalse läbielamisega, ükski president või väejuht ei tee seda meie eest, ka Ukraina oma mitte, Ukraina juhtkond siiani ei tea sellest ilmselt.
kummikomm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kummikomm »

Millalgi siin, vististi Ukraina abi teemas, keegi "tark" arvas, et ega Eestis Hiina juppidest kokku laotud droone venelased segada ei suuda. Kirjutasin siis natuke sagedustest ja segamisest ja et tõenäoliselt on tulekul kombineeritud detektor-segajad, mis häälestavad aktiivse segamise lähima (tugevaima signaaliga) drooni sagedusele automaatselt. SDR seda põhimõtteliselt võimaldab. Kahjuks ei suutnud nüüd oma postitust enam leida, küllap siis mõni foorumi jupijumalatest pidas ebavajalikuks.
Aga hiljuti näidati Pealtnägijas nüüd ka avalikult, kuidas Narva kandis kukuvad meie droonid järjepanu alla, ehkki otseselt meie vastu suunatud segamist polegi. Õppida, kahtlemata, on nii mõndagi veel.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

kummikomm kirjutas: 03 Veebr, 2025 1:37küllap siis mõni foorumi jupijumalatest pidas ebavajalikuks
Jaa, prügikastis on tõesti selline postitus, ja prügikasti jõudis see avalõigu pärast:
kummikomm kirjutas: 15 Aug, 2024 23:57Tatti pritsivale lällamisele pole mul midagi vaja tõestada. Nagu härra [...] tekstist lugeda võib, on ta suur sõber Delfi kommentaariumiga.
Sa kas õpid viisakalt suhtlema või kolid "Delfisse" üle. Hoiatus avaliku arutelu avamise eest modereerimise kohta.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Ja taas neenub mulle see kantsler, kelle sõnul olla elanikkonna varjumise teema Teise maailmasõja rudiment, millega polevag meil mõtet ükepea pead murda, veel vähem sellega tegeleda...
..Reisi teisel päeval jõudsid tartlased Kiievisse. Muu hulgas külastasid nad pealinnas ka Okhmadyti lastehaiglat, mida tabas möödunud suvel Vene rakett. Nüüd on ravitöö suuremalt jaolt taastunud, kavandatakse laiendustki.

Haiglas hakkas aga silma, et rohkem kui pooltel patsientidel olid drooni- või raketirünnakutes saadud vigastused, näiteks killuhaavad. See tõsiasi annab aimu, kui suurt rolli mängib elanike kaitsel tõhus varjumiskohtade võrgustik, mistõttu on ukrainlased sellesse sõjaajal aktiivselt panustanud....
https://tartu.postimees.ee/8185830/ukra ... valmistuge
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bretschneider, Smith ja 5 külalist