Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mul ema oli enne pinsile minekut väikse külapoe müüja. Tragimad kunded ostsid tal õlut ikka püstakute(6 kasti)kaupa. Kuldset otra oli ikka linnades müügil, aga midagi paremat, näiteks Tartu, oli harva. Saku õlut üldse Lõuna - Eestis polnud, leibadega sama teema. Kui sugulsed käisid, siis tõid eksootikat ja viisid lõunast ka midagi kaasa.
Aastad siis olid 80 -ndad.
Aastad siis olid 80 -ndad.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kui muidu toidust, siis piruka tegemine läheb vist tormiliseks. Kätukesed ei jõua kasvavat nõudlust rahuldada ja sai soetatud planetaar mikser. Praegu põrnitseme veel üksteist, aga pühapäeval on plaan ta jahuseks mäkerdada.
-
- Liige
- Postitusi: 2322
- Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
- Asukoht: Pärnu
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Siis toimus ju veel ka selekteerimine pudeli värvuse põhjal, oluline oli saada pruunis pudelis mitte rohelises

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kui asi hapu tundus olevat siis pandi näpuotsaga soola. Pole sinna suunda isegi vaadanud, kunagi oli Tartus UMPs. Õllerestoran Humal. Seal oli üldse Bermuuda kolmnurk, kus poisid kaduma läksid loengute ja seminaride vahel - UMPS, restoran Volga ja Misha baar.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Lõuatäis naeru ka. Heale kursavennale andis vanaema 100 rutsi et lapselapsele kingiks käekell. Käisime siis kellaäri ja õlleka vahet, plaanides milline parim. Mingi 12 rutsine osutus lõpuks taskukohaseks, aga mis vanaema sellest kellandusest jagas. 
Ubes nagu praegu Eestis - arutelu maksab.

Ubes nagu praegu Eestis - arutelu maksab.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Minuarust oli see lihtsalt ilusammaksipoiss kirjutas: ↑30 Jaan, 2025 21:10 Siis toimus ju veel ka selekteerimine pudeli värvuse põhjal, oluline oli saada pruunis pudelis mitte rohelises. Teemaks oligi säilivus minu mäletamist mööda.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma mäletan, et õllel oli säilivusaeg seitse päeva. Maa poodi võis suvel sattuda laost viie-kuue päeva vanune õlu ja siis suvel mõni mees keeras pudeli ringi ja vaatas kas ja kui palju sadet on. Aga ära joodi kõik.
Ma igaks juhuks küsisin täna oma endise klassiõe käest üle. Ta läks pärast keskkooli kääritamist õppima ja kogu tööinimese elu töötas Tartu Õlletehase laboris. Kunagi mainis, et tema allkirjaga läheb õlu pudelitesse. Tema kinnitas ka, et säilivus oli seitse päeva. Kirjutas, et kui auto sõitis Toome poe juurde, siis mehed juba poe ees ootasid ja kinnitas, et Tartu õlut tehti harva. Meil sai 1978. aastal viis aastat keskkooli lõpetamisest ja klassi kokkutulek toimus Tartumaal. Raekoja platsil saime kokku, võtsime takso, sõitsime õlletehase väravasse. Klassiõel oli orgunnitud sinna neli suurt pruuni paberi kotti õlut ja limpsi täis, need pagasnikusse ja Võrtsu äärde ühe majandi saun-suvilasse. Õlut ja limpsi jäi järgmisel päeval veel kohalikule sauna orgunnijale ka.
Viimati muutis wk2, 31 Jaan, 2025 11:57, muudetud 1 kord kokku.
Bertel Gripenberg: See lõhe on sügavam surmast, on sünge, pime ja lai - ta lahutab inimest sellest, kes punaseks kiskjaks sai.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Õlleteemale vahelduseks - tekkis hirmus soolaseisu ja panin Rakvere soolapeekoni pannile rasva sulatama. Tüdrukud läksid mööda ja hoidsid peast kinni, milline normaalne inimene sellist pekki sööb? Aga nuh, lõpptulemus pigem selline krõbe ja hetkel praen saadud rasvas kartuleid. Et kasutasin teraspanni, mida keegi teine nagunii ei kasuta siis arvatavasti saan sama rasva veel pikalt muna jms praadimiseks kasutada.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Tiktok on mulle õpetanud, et peekoni krõbedaks saamiseks tuleb seda vees praadida.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mul läheb selle toorpeekoni kõrvale ka kaks muna ja ühe mugulsibularõngad sinna kõrvale särisema.Some kirjutas: ↑31 Jaan, 2025 11:53 Õlleteemale vahelduseks - tekkis hirmus soolaseisu ja panin Rakvere soolapeekoni pannile rasva sulatama. Tüdrukud läksid mööda ja hoidsid peast kinni, milline normaalne inimene sellist pekki sööb? Aga nuh, lõpptulemus pigem selline krõbe ja hetkel praen saadud rasvas kartuleid. Et kasutasin teraspanni, mida keegi teine nagunii ei kasuta siis arvatavasti saan sama rasva veel pikalt muna jms praadimiseks kasutada.
Selleks, et ümbrus enamvähem viisakaks jääks, siis ostsin prismast pannile sõela peale. Mingi 6 ja natuke peale eurosid oli. Laseb veeauru läbi ja rasva jätab pannile
Ikeas veel odavam
https://www.ikea.ee/et/products/toiduva ... t-40449168
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Profikokad praevad õli ja võiga. Või moodustab õli pinnale kerge vahukihi, mis takistab pritsimistahto42 kirjutas: ↑03 Veebr, 2025 16:06Mul läheb selle toorpeekoni kõrvale ka kaks muna ja ühe mugulsibularõngad sinna kõrvale särisema.Some kirjutas: ↑31 Jaan, 2025 11:53 Õlleteemale vahelduseks - tekkis hirmus soolaseisu ja panin Rakvere soolapeekoni pannile rasva sulatama. Tüdrukud läksid mööda ja hoidsid peast kinni, milline normaalne inimene sellist pekki sööb? Aga nuh, lõpptulemus pigem selline krõbe ja hetkel praen saadud rasvas kartuleid. Et kasutasin teraspanni, mida keegi teine nagunii ei kasuta siis arvatavasti saan sama rasva veel pikalt muna jms praadimiseks kasutada.
Selleks, et ümbrus enamvähem viisakaks jääks, siis ostsin prismast pannile sõela peale. Mingi 6 ja natuke peale eurosid oli. Laseb veeauru läbi ja rasva jätab pannile
Ikeas veel odavam
https://www.ikea.ee/et/products/toiduva ... t-40449168
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kogenud kokad kasutavad vist praadimiseks selitatud võid (müügil erinevate kaubanduslike nimedega), rasvasisaldusega 99,x%, mis võimaldab kõrgemat pannitemperatuuri kui taimsed õlid ja seega kiiremat praadimist?
https://www.google.com/search?newwindow ... 99&dpr=1.5
https://www.google.com/search?newwindow ... 99&dpr=1.5
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Algul viskad peekoni pannile kui see valmis, munad. Ei mingit võid ega õli.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Eks igaks asjaks oma õli. Selitatud või ehk ghee suitsemispunkt peaks olema 250C, ehk siis tõesti kõrge. Kusjuures tudraõli on põnev - vist ainus külmpressitud taimeõli, mille suitsemispunkt on 240C, kõik teised taimsed õlid vajavad rafineerimist.
https://tervisekool.ee/tervisekool/fail ... likkus.pdf
Minu üllatuseks on külmpressitud rapsiõli sama tervislik kui oliivi oma.
Aga peekonit praen ikka tema enda rasvas, õli panen vaid tilga kuumale pannile ja hõõrun peekoniga õliõhukeselt laiali ja siis sulatan madalal temperatuuril rasva välja. Ja loomulikult praen pärast selles rasvas krõbedaid mune!
https://tervisekool.ee/tervisekool/fail ... likkus.pdf
Minu üllatuseks on külmpressitud rapsiõli sama tervislik kui oliivi oma.

Aga peekonit praen ikka tema enda rasvas, õli panen vaid tilga kuumale pannile ja hõõrun peekoniga õliõhukeselt laiali ja siis sulatan madalal temperatuuril rasva välja. Ja loomulikult praen pärast selles rasvas krõbedaid mune!
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist