Kriku kirjutas: ↑12 Dets, 2024 9:44
Ma ei saa tegelikult KVJ jutust mitte midagi aru. Võib-olla ma olen liiga rumal inimene

.
Esiteks, Venemaal ei ole praegu mitte mingit huvi konflikti külmutada. Venemaad saadab - vähemalt tema enda definitsiooni järgi - praegu sõjaline edu. Kõik senised Venemaa rahutingimused on olnud veenvalt ebarealistlikud, seisnedes sisuliselt Ukraina alistumises.
Teiseks, külmutatud konflikt, mille puhul sanktsioonid kehtima jäävad (ilma vene vägede taandumiseta puudub igasugune alus neid maha võtta) kägistaks Venemaad edasi peaaegu samas tempos nagu praegugi.
Kolmandaks, arvata, et Venemaa sellistes tingimustes, kus majandus jätkuvalt alla käib, 300 000 meest on Ukrainas seotud ja soomustehnika otsakorral, hakkaks veel NATO-ga sõdima...
4) Minu arust ei ole Putinil jätkuvalt mitte mingit muud strateegiat kui Ukrainas täispanga peale edasi panna. Vägisi tekib mulje, et "külmutatud konflikt" on tegelikult eufemism Ukraina alistumise kohta, mida ei taheta suhu võtta.
Minu arusaam asjast -
1) Huvi on kindlasti, sest majandus käib alla. Selline oma "tugevuse" deklareerimine on iga läbirääkija tööriistakotis. Tuletame meelde Tartu Rahu läbirääkimiste ajal toimunud väeüksuste liikumist läbirääkimise akende alt.
Vaherahu ja külmutamine on alati "variant B", kui täielik alistamine ei õnnestu.
2) Kuigi sanktsioonid jäävad kehtima, siis edasi juurde ei keerata ning osade puhul on juba (kahjuks!) leitud asenduskanalid. Külmutamine aitab, tänu rahalõhnale, leevendada poliitikute poolset sanktsioonide kontrolli!
3) Praegu käib sõjaline jõud alla, sest kaotused ületavad remondi ja juurdetootmise. Kui külmutamisega võtta võrrandist välja kaotused, siis jäävad veel edasi (pikaks ajaks) remont ja juurdetootmine. Kavaliteet ei pruugi olla küll võrreldav enne-sõda-tootmisega, kuid tänu "sõbralike riikide" abile saab osa vajalikke komponente ikkagi kätte. Jõud hakkab kasvama!
4) Võimalusi vähemalt kaks! Eks ta surub edasi, kuni selgub Trumpi tegevuse suund ja maht. Kui "läheb õnneks", siis jätkab tõesti. Kui aga saab halva signaali Washingtonist, siis hakkab tegelema konflikti külmutamisega juba hõivatud joonel. Kogub jõudu ning sobival hetkel leiab ettekäände uuesti alustada. Kas seda just Ukrainas, ei tea, kuid võimalusi on ka mujal - Baltikumist Taga-Kaukaasia ja Kesk-Aasia STAN-ideni.
Kas Ukraina võiks kunagi tagasi saada hõivatud alad?
Võimalik, kuigi see on raske ja valuline.
a) Venemaa kaotab ja on sunnitud tagasi tõmbama. NLiit vs. Afghanistan, Armeenia Karabahhiast.
b) Majanduslik olukord Venemaal, peale konflikti külmutamist, halveneb edasi ning on vaja teha mingil põhjusel järeleandmisi. NLiit lahkus omal ajal Bornholmilt, Austriast, Ida-Saksamaalt. Iisrael lahkus Siinailt.
c) Venemaa oma sisemiste protsesside tõttu mureneb edasi. Samas Ukraina saab taastuda ning elujärg paraneb. Mingil hetkel olukord muutub selliselt, et lagastatud Ida-Ukraina tahab tagasi emamaa rüppe. Kahe Saksaama taasühinemine.
Ärme hakka siin vaidlema, see on lihtsalt minu arusaam, millega
ei pea nõustuma!

Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...