Pastöriseeritakse ikka seda piima, mis peab pakendis natuke kauem säilima.Nüüd aga nuputan, kuidas Eestis pastöriseerimisega lood on olnud. Noorusaegadel sai lüpsisooja piima tarbitud, edasi läks see piimanõus jahtuma (väga vanadel aegadel kaevuveega tünni, hiljem piimajahutisse), hiljem suundus piimakombinaati. Kas piima talus / individuaalmajapidamises pastöriseerimist on Eesti aladel üldse esinenud või on töötlemine kurnamise ja jahutamisega piirdunud?
Ülikaua seisev piim on kõrgpastöriseeritud.
Piima(toodete) pastöriseerimine toimub 72–75 °C juures 15–20 sekundit ja kõrgpastöriseerimine 80–85 °C juures 1–5 sekundit.
Kui talunik pakendab ise piima, siis ilmselt ka pastöriseerib, muidu ta ei saa sellele anda pikemat säilivusaega.
Ei pea pastöriseerima, aga siis ei saa piimale ka pikemat säilivusaega anda.
Toorpiim säilib ca 3-4 päeva.
Meil on ka mingitel aegadel poest toorpiima saanud osta.
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/64537 ... utomaadist
Nopri talu nt müüb siiani
https://www.nopri.ee/toode/toorpiim/
Müüdaval toorpiimal võetakse ka pidevalt laboriproove. Vanasati pidi need saatma Tervisekaitsetalituse laborisse kontrolli ja veel varem Sanitaarepidemoloogia jaama laborisse... kuidas või kuhu nüüd, ei tea.
Vägavanasti, kui veel piimapukkidelt piima kokku korjati, oli piimaautol laborant kaasas kes samuti võttis iga puki juures ka piimaproovid.
Ilma proovideta/kontrollimata piima ei saa müüa.