EMO-t on tegelikkuses raske üle koormata, sest triaazhiõde paneb vastavalt kaebuse raskusele sulle värvi ja mingi väiksema kaebusega võid sa sinna istuma jäädagi - 8 tundi on tavaline. Raskemate kaebustega patsiendid pääsevad siiski eelisjärjekorras arsti juurde.parkija kirjutas: ↑12 Veebr, 2025 11:20 Ei tea kõiki peensusi kuid mind on pereõde üritanud jalavigastusega puksida EMO sse , kui ülejärgmiseks päevaks pereõe vastuvõtule aja sain , lahenes minu tervisemure sidumistoas haava puhastamise , korraliku sideme tegemise ning antibiootikumide kuuriga , ma lihtsalt teatasin : ma teadliku inimesena ei lähe EMO sse , EMO on sellistele haigetele , keda toob kohale kiirabi .
Palju on "mitteteadlikke" isikuid kes lihtsalt et siva uuringule pääseda lähevad mingi kaebusega EMO sse , sest järjekorrad uuringutele on vahest mitu nädalat , nii neid EMO si üle koormatakse .
Nutt ja hala
Re: Nutt ja hala
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Olen nõus.Üldjuhul on perearst tööl mõnet tunnid päevas ja isegi vist mitte igal tööpäeval. Kui sa laupäeval peal lõhki kukud siis jääd ootama, millal ta tööle tuleb? Vaevalt, et ta 24/7 valves on ja valmis välja sõitma. Sellist asja ei lubvaks töö ja puhkeaja seaduski. Ja isegi, kui on vaja õmmelda, kui vastuvõtuaeg siis kujuta nüüd seda perearsti kabinetti ette - paar emmet oma järgalstega, vanemad inimesed ja siis laekub üks 15 cm peahaavaga tüüp, morssi lahmab.
Pigem on mure selles, et väiksemates kohtades on "traumapunktid" ära kaotatud, kus mingi velssker peenemat näputööd tegi ja EMO-d on suuremate keskhaiglate juures ja nad ei saa nüüd selle koormusega hakkama. Ja vaja on osa koormust kellegi teise kaela veeretada. Veider, et selleks keegiks on perearstid, kellest niigi on defitsiit. Kui see on probleem siis oleks pigem mõistlik kiirabi brigaadide pesadesse luua ka mingi lauake, kus saakski väiksemad traumad kohapeal ära lahendada. hetkel nad seda teha ei tohi.
Fundamentaalne viga on aga tänases "esmatasandi tervishoius", mis tuleks sissejuhatuks uuesti tegemisele saata (või kuidas iganes seda uue ilmakodaniku saamise protsessi nimetada).
Asi nimelt selles, et täna on igati ok teha mingeid mikro-praksiseid ühe arsti ja 1-2 õega, puhas perearsti äriline otsus. Ja väljaspool tööaega patsientidega töötamist keegi ei nõua. Seepärast valgubki abita jääv mass EMO-sse.
Mina olin lapsena suht põdura tervisega ja käisin selles tollases "esmatasandi tervishoius" üsna tihti. Toona mingit EMO-sse mineku võimalust polnudki, ainult kui kiirabi kutsusid. Umbes 15 tuhandelises väikelinnas oli täitsa normaalsete võimekustega polikliinik, kus hiliste tundideni ühes aknas tuled põlesid, seal istus valvearst koos valveõega, kes lahendas sellliseid kiireid asju, mis kiirabi alla ei mahtunud. On mind sinna korduvalt veetud. See oli võimalik seetõttu, et samas organisatsioonis (polikliinik) oli neid toonaseid perearste (nimetati jaoskonnaarstideks toona) piisavalt, et erilise töökangelaslikkuseta mehitada ära need paar valvemeediku kohta.
Mul oli umbes 15a tagasi probleem kroonilise kurgumandlite põletikuga ehk kroonilise angiiniga, mida lõikusele ei tahetud saata. See lõi välja tavaliselt seoses stressiga, enamasti nädala lõpus. Oli täitsa sissekäidud rada minna reede õhtu EMO-sse, saada sealt vajalik retsept, käia Tõnismäe valveapteegis ja esmaspäeval minna tervena tööle. Perearst oleks mind vastu võtnud ehk esmaspäev-teisipäev alles. Hiljem leppisime kokku nii, et mul oli ravimikarp alati kodus varuks.
Ehk siis see EMO meil üle koormatud just seepärast, et meie esmatasandi tervishoid on alla arvestust ning sealt ei saa üldjuhul kiiret abi - kuna selle korraldus ongi selline, et seal polegi võimalik mingeid valvearste-asju pidada. Et seda teha ja probleemi lahendada, tuleb perearstid sundida organiseeruma suurematesse keskustesse, millele tehakse ka kohustus osutada abi väljaspool tööaega. Täna saadab selle asemel perearst ise oma patsiente EMO-sse. Ja väiksemates kohtades pole seegi võimaik.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Iirimaal on mingi meditsiini süsteem kus perearstid käivad valves mingis " velskri punk " . Inimesed kes oma valuga EMO minna ei taha saavad sealt abi. Näiteks mingi valu. Elav järiekord. Arst vaatab üle kas mingi rohi aitab või tuleb koheselt haiglasse minna.
https://www2.hse.ie/services/find-urgen ... southside/
https://www2.hse.ie/services/find-urgen ... southside/
Ka UK - s. Seda näeb ka seriaalist "Doktor Martin". https://www.imdb.com/title/tt0408381/
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Dr Martin tegutses ikka Cornwallis Inglismaal (Inglise lõunarannikul), mitte Iirimaal.
Tõsi, selle nimetus Port Wenn on välja mõeldud, päris asula on nimega Port Isaac.
Tänane EMO ülekoormamine (minge sinna reede õhtul kell 20 näiteks!) tuleneb põhiliselt ikka sellest, et inimestel on vaja abi, aga "esmatasandi tervishoid" seda ei paku.
Selleks, et neid järjekordi mõistlikuks muuta, tuleb esmalt see pereastide anarhia lõpetada, mitte kunstlikult visiiditasusid tõsta või muid takistusi tekitada. Lihtsalt EMO teenus on kiire ja professionaalne, erinevalt pereastide paaripäevasest järjekorrast. Tehke see "esmatasanid tervishoid" sama heaks ja juhtub ime, reede õhtul kõigutavad arstid seal jalga. Hetkel, arvestades perearstide nappust, tunnevad viimased end igati kindlalt ega kavatsegi liigset liigutust teha.

Tõsi, selle nimetus Port Wenn on välja mõeldud, päris asula on nimega Port Isaac.
Tänane EMO ülekoormamine (minge sinna reede õhtul kell 20 näiteks!) tuleneb põhiliselt ikka sellest, et inimestel on vaja abi, aga "esmatasandi tervishoid" seda ei paku.
Selleks, et neid järjekordi mõistlikuks muuta, tuleb esmalt see pereastide anarhia lõpetada, mitte kunstlikult visiiditasusid tõsta või muid takistusi tekitada. Lihtsalt EMO teenus on kiire ja professionaalne, erinevalt pereastide paaripäevasest järjekorrast. Tehke see "esmatasanid tervishoid" sama heaks ja juhtub ime, reede õhtul kõigutavad arstid seal jalga. Hetkel, arvestades perearstide nappust, tunnevad viimased end igati kindlalt ega kavatsegi liigset liigutust teha.
Viimati muutis Kapten Trumm, 12 Veebr, 2025 14:09, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
No ja mida ma siis kirjutasin?Kapten Trumm kirjutas: ↑12 Veebr, 2025 14:06 Dr Martin tegutses ikka Cornwallis Inglismaal (Inglise lõunarannikul), mitte Iirimaal.![]()
Hetkel on perearstid koonduma hakanud keskustesse, kus on siis tüüpne ruumilahendus - perearst keskel oma toas ning kumbki õde oma kambris paremal ning vasakul. Nende ülesanne on arsti kaitsta uksest sissetungivate ilma ajata patsientide eest. Samas ei ole keskuses perearstid kuidagi seotud, vaid ongi hunnik eraldi praksiseid füüsiliselt ühes hoones. Kui keskel olev arst või mõlemad õed ise tõbised, siis praksis kinni ning kodanikud peavad ka väiksemate hädadega EMO-sse suunduma või ootama. Vist ei ole süsteemi, kuidas ühe perearsti nimekirjas olevat tõbist jooksvalt teise pereasti juurde suunata. Mingi mõtteveeretamine on olnud, et nädalavahetusel võiksid mingid valves perearstid olla, aga selle juurutamisega läheb aega.Fundamentaalne viga on aga tänases "esmatasandi tervishoius", mis tuleks sissejuhatuks uuesti tegemisele saata (või kuidas iganes seda uue ilmakodaniku saamise protsessi nimetada).
Asi nimelt selles, et täna on igati ok teha mingeid mikro-praksiseid ühe arsti ja 1-2 õega, puhas perearsti äriline otsus. Ja väljaspool tööaega patsientidega töötamist keegi ei nõua. Seepärast valgubki abita jääv mass EMO-sse.
Kuidas asi alguse sai - sattus ette nupuke https://www.ajakiri.ut.ee/artikkel/2185. Sealt jääb mulje, et 1990-ndate aastate algul oli osadel meditsiinitöötajatel kujutlus 1930-ndate aastate Eesti Wabariigi arstidest kui jõukatest ning lugupeetud ühiskonnaliikmetest ning samas mõnedes kõrvalriikides perearstisüsteem funktsiooneeris. Seega 1991 tundus kõigile hea mõte see üle võtta.
Nüüd aga pole kusagilt võtta ajamasinat, et tagasi hüpata ning mainida, et ehk ei ole väga hea mõte.
Tegelikult sa eksid. Tänapäeval just koonduvad perearstid suurematesse arstikeskustesse. Minu perearst näiteks töötab perearstikeskuses, mis võtab uues büroomajas terve korruse.Kapten Trumm kirjutas: ↑12 Veebr, 2025 13:32
Ja selliseid on viimasel ajal ikka väga palju juurde tekkinud. Aga 24/7 nad ei tööta jah.
Nõus.Fundamentaalne viga on aga tänases "esmatasandi tervishoius", mis tuleks sissejuhatuks uuesti tegemisele saata...
...Umbes 15 tuhandelises väikelinnas oli täitsa normaalsete võimekustega polikliinik, kus hiliste tundideni ühes aknas tuled põlesid, seal istus valvearst koos valveõega, kes lahendas sellliseid kiireid asju, mis kiirabi alla ei mahtunud. On mind sinna korduvalt veetud. See oli võimalik seetõttu, et samas organisatsioonis (polikliinik) oli neid toonaseid perearste (nimetati jaoskonnaarstideks toona) piisavalt, et erilise töökangelaslikkuseta mehitada ära need paar valvemeediku kohta.
Jaoskonnaarstid käisid graafiku alusel kordamööda nn valvearstiks ja töötasid ka laup.-pühap. ja pühade ajal.
Valvearsti sai ka vajadusel välja kutsuda.
Lisaks nö tavalistele polikliinikutele kus jaoskonnaarstid olid valvearstid, olid suuremates kohtades valvearstid (lastearst) ka lastenõuandlates e. "lastepolikliinikutes".
https://valvekliinik.ee/ Aga pühapäeval ei võta nemadki.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Neid on väheseid ja peamiselt Tallinnas.AMvA kirjutas: ↑12 Veebr, 2025 14:22Tegelikult sa eksid. Tänapäeval just koonduvad perearstid suurematesse arstikeskustesse. Minu perearst näiteks töötab perearstikeskuses, mis võtab uues büroomajas terve korruse.Kapten Trumm kirjutas: ↑12 Veebr, 2025 13:32
Ja selliseid on viimasel ajal ikka väga palju juurde tekkinud. Aga 24/7 nad ei tööta jah.
Minu pereast nt omab kesklinnas endise lastepolikliiniku hoones 3 tuba ja seal on tööl 1-2 inimest.
Mis valveteenust nad pakkuda suudaks?
Ja need arstid võivad olla suures kliinikus, kuid juriidiliselt on eraldi isikud ikkagi. Pool rehkendust.
Täna neilt valvet ei nõuta. Ja kui nõutaks, siis oleks kisa taevani. Ja sugugi mitte kõik ei tee ka koduvisiite, haige lapsega üsna tülikas probleem. Siis haiged inimesed kakerdavad mööda kliinikut ja nakkusajal muutub see nagu nakkuskoldeks - kui enne ei saanud, siis peale arstil käimist said kindlasti.
Viimati muutis Kapten Trumm, 12 Veebr, 2025 17:17, muudetud 1 kord kokku.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
kas seal haigekassa kaardiga saab? Hinnad paistsid olevat tavapärased erakliiniku omad. Kui sotsmaksu maksad, siis peaks olema õigus mingi 5-20 eurose visiiditasuga piirduda.
Mul omal EMOga kaks kokkupuudet. Üks positiivne. laupäev. Luumurd. TartU EMOs tehti kiirelt pilt ära ja kohe kips peale. Mingit passimist ei olnud. Üks laps, kes suusamäelt tuli peale mind sai vastuvõtule enne mind. Kõik oli organiseeritud, järjekorrd, vastuvõtt. kõik oli arusaadav. Tipptopp
Teine lugu. Pühapäev ja õhtune aeg. Tundsin, et hakkab pilt sahtlisse minema. Naine kutsus kiirabi. Pandi juhtmed külge ja tehti süsti ning talutati masinasse. Tallinna EMO. Vedelesin kinnirihmatatult kanderaamil ilmselt vastuvõtu eesruumis kusagil, kusjuures sõidu aeg lubati lihtsalt istuda autos istme peal. Minuga koos ootas politsei valve all mingi lõhkilöödud tegelane käeraudades. Järjekorda patsientidest ei näinud. Mingi aeg võeti kanderaam alt ära ja kästi raha ära maksta ja siis pääsesin esmasesse vastuvõttu. Õde ütles, et arsti jutule pääsen alles öösel mingi aeg. Ja lisas, et väga ei ole mõtet nagu oodata ka. Ma ei viitsinud oletatavat 4h oodata ja kuna juba oma jala peal sain vabalt kõndida siis leppisin kokku, et näitan ennast hommikul väeosas arstile ette. Tellisin Boldi ja sõitsin kodo tagasi.
Ma olen aru saanud, et rahvas pöördub EMO poole liiga palju just argipäeval ja töötundidel, kui pereaarsti juurde ei pääse kohe oma tilkuvat nina ette näitama. Ja see olevat suurem probleem, kui see, et oma vigastatud kehaosasi seal lappimas käiakse.
Minu oma perearsti keskuses tegeleb minu muredega lisaks perearstile ka pereõed ja vahel ütleb sõna sekka hoopis mingi spetsialist. Kui mure siis saadad läbi portaali kirja ja vastus koos juhistega tuleb väga kiirelt. Õnneks millegi tõsisemaga kui külmetus ja regulaarne arstlik kontroll pole olnud vaja nende poole pöörduda.
Teine lugu. Pühapäev ja õhtune aeg. Tundsin, et hakkab pilt sahtlisse minema. Naine kutsus kiirabi. Pandi juhtmed külge ja tehti süsti ning talutati masinasse. Tallinna EMO. Vedelesin kinnirihmatatult kanderaamil ilmselt vastuvõtu eesruumis kusagil, kusjuures sõidu aeg lubati lihtsalt istuda autos istme peal. Minuga koos ootas politsei valve all mingi lõhkilöödud tegelane käeraudades. Järjekorda patsientidest ei näinud. Mingi aeg võeti kanderaam alt ära ja kästi raha ära maksta ja siis pääsesin esmasesse vastuvõttu. Õde ütles, et arsti jutule pääsen alles öösel mingi aeg. Ja lisas, et väga ei ole mõtet nagu oodata ka. Ma ei viitsinud oletatavat 4h oodata ja kuna juba oma jala peal sain vabalt kõndida siis leppisin kokku, et näitan ennast hommikul väeosas arstile ette. Tellisin Boldi ja sõitsin kodo tagasi.
Ma olen aru saanud, et rahvas pöördub EMO poole liiga palju just argipäeval ja töötundidel, kui pereaarsti juurde ei pääse kohe oma tilkuvat nina ette näitama. Ja see olevat suurem probleem, kui see, et oma vigastatud kehaosasi seal lappimas käiakse.
Minu oma perearsti keskuses tegeleb minu muredega lisaks perearstile ka pereõed ja vahel ütleb sõna sekka hoopis mingi spetsialist. Kui mure siis saadad läbi portaali kirja ja vastus koos juhistega tuleb väga kiirelt. Õnneks millegi tõsisemaga kui külmetus ja regulaarne arstlik kontroll pole olnud vaja nende poole pöörduda.
Arvan, et miskeid uuringuid saab ikka haigekassa raha eest ka teha aga visiitide eest tuleb vast ise maksta. Eks seda peaks üle küsima. Leidsin ka pühapäevi katva perearstiteenuse, pooletunnise reageerimisajaga: https://salu.md/et/
Tasulist perearstiteenust pakuvad ka Fertilitas, Confido ja Meliva. Osad kindlustusfirmad pakuvad ka tervisekindlustust, millega saab arstiabile ligi kiirelt, isegi hambaravile. Näiteks: https://iizi.ee/eraklient/ravikindlustus
Ehk siis otsides miski lahenduse ikka leiab.
PS: EMO-s kiirabiarste ei jätku ja tavaliselt on tööl ainult üks. Neile abiks on paar residenti, kes iseseisvalt otsuseid teha ei tohiks aga reaalsuses ikka teevad. TÜK-is on residentidega lihtsam, ülikoolihaigla ikkagi...
Tasulist perearstiteenust pakuvad ka Fertilitas, Confido ja Meliva. Osad kindlustusfirmad pakuvad ka tervisekindlustust, millega saab arstiabile ligi kiirelt, isegi hambaravile. Näiteks: https://iizi.ee/eraklient/ravikindlustus
Ehk siis otsides miski lahenduse ikka leiab.
PS: EMO-s kiirabiarste ei jätku ja tavaliselt on tööl ainult üks. Neile abiks on paar residenti, kes iseseisvalt otsuseid teha ei tohiks aga reaalsuses ikka teevad. TÜK-is on residentidega lihtsam, ülikoolihaigla ikkagi...
...eee...Some kirjutas: ↑12 Veebr, 2025 17:54 Leidsin ka pühapäevi katva perearstiteenuse, pooletunnise reageerimisajaga: https://salu.md/et/
Tasulist perearstiteenust pakuvad ka Fertilitas, Confido ja Meliva.

Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: avrnbr ja 2 külalist