Vaatasin tuubis ühe USA uudisteagentuuri videolõiku,kes Ameerikamaale alumiiniumi veavad.
Esikohal oli oma ekspordiga Kanada ja väga suurelt.Edasi tulid Mehhiko ning Hiina.EL oli viimaste seas ning kogused olid liidetud kokku koos teiste riikidega nimetuse all ülejäänud riigid.Nii,et otseselt EL suuri koguseid sinna ei ekspordi.Ma mõtlesin,et milleks ja pakun,et enda autotööstus,kus järjest rohkem toodetud elektriautod sõõvad suurema vajaduse ära,need korpused peaks neile autodele suuresti alumiiniumi juppe omama,pluss suur hulk Airbusi lennukeid.Norra,mis kiiresti elektriautosid ostab näitab küll seda,Teslate tänavapilt on muutunud kiirelt teistsuguseks.Lisaks neile on tõusnud ka visuaalne osa VW,AUDIDE,jne Euroopa tootjate osas.
Metallidega on suht sama asi aga erinevusega see,et Hiina on eesotsas,kui ma õieti mäletan,siis EL olid kolmandad ja eksportisid väga spetsiifilist toodangut,mida USA kodumaiselt ei toodagi.
Kindlasti on muutunud mõtlemises julgeoleku osas ka põlvkondade vahetus,ma ütleks,et isegi need,kes on sündinud 80-nendate lõpus tänu oma eale ei mäletagi NSVL sigadusi ning ei pea Venemaad suureks ohuks,keda panna esimeseks.Neile on Venemaa samasugune kapitalistlik riik nagu USA,pigem mure Hiina pärast on domineerivam tänu nende kiirele tõusule ja hiinlaste võimalusele kinnitada kanda kaubanduslikult seal,kus enne olid USA turud.Vaadates hiinlaste ekspansiooni Aasia nendesse piirkondadesse nagu kogu see Kagu-Aasia,siis USA on kindlasti seal kaotanud turgusid või Aafrika regioon.
Teine asi on haridus,mille tase on väga kõikuv ja toodab massi,mille kõrval Eesti gümnaasiumilõpetajad on nagu öö ja päev paremuse poole.Tuubis,mida muidugi tuleb pipraga võtta on isegi videosid,kus ülikoolide tudengid ei suuda vastata küsimustele,mida mina mäletan õppisin viiendas-kuuendas klassis.
Olen nõus kapten Tummiga,ainuke asi,mis takistab orkide võimutsemist juhul,kui USA eemaldub Euroopast on tuumavõimekus.Hetkel on tegelikult ainult prantslastel enda originaalne tuumavõimekus.Enda raketid,enda lõhkepead.Brittidel on ainult alused,raketid USA-st ja lõhkepead vastavalt USA juhisele toodetud.Pealegi peaks UK siis murdma oma erisuhte USA-ga,et midagi hakata iseseisvalt tegema.Ja prantslastel on ainukesena võimalus midagi kosmose alal muuta,ainukesena Euroopa riikidest omavad nad võimekust midagi orbiidile lasta.USA teab seda väga hästi nagu ka Musk.Tuumavõimekuse saavutamine eeldab aga seda,et Euroopa suured lepivad selleks kiirelt kokku kogu kolmes komponendis.Lennuväe,tuumaallveelaevastiku ja minimaalselt keskmaarakettide osas.
Midagi väga rasket peaks juhtuma,et see juhtub.
Kolmas asi,mis tõesti on ajanud muutustele USA-s,lisaks põlvkondade suurele vahetusele ning Hiina ohule on see,et teadvustatud on meeletu eelarvedefitsiidi mittejätkusuutlikus.Aga see reaalsuses minu arust tähendab seda,et me näeme tegelikkuses Reiganoomika ja Thatcherismi surma.Tollibarjäärid,suurte kaubanduslepete puudus oli osa kogu Lääne majandusuhtluses vaata,et kuni 80-nendtate alguseni,seda me oma silmaga ei näinud,kuna piirid olid ees.Kõrvalpõige korraks Brexitisse,mis te arvate,miks vanemad inimesed hääletasid aktiivselt selle poolt,nende meenutuses ei olnud tollitariifidel ja suuremate kaubandusplokkide puudusel halba maiku juures,sest nad mäletasid aega,kui need olid.
Mida noorem põlvkond USA-s sooviks on oma koduturu kaitse,mastaabid on seal erinevad.Võrreldav kogus rahvastikku elab ka EL-is aga kahtlemata järgmise 5-6 aasta perspektiivis peame otsustama,kas luua uus sõjaline blokk,kus ka oleks hüüdlause Teeme Euroopa Suureks või tuleb hakata tuumakatte eest meeletut raha USA-le maksma.
https://www.youtube.com/watch?v=hThY8l3n8jw
Lisan siia Sky News uudise ja ülevaate seisust brittide silmade läbi.
USA sõnul peab Euroopa suurendama kaitsekulutusi sarnaselt USA tasemele.Huvitavad graafikud,mis näitavad kui palju tegelikult tuumakate Euroopale maksma läheks,kui nad seda paluvad.Hetkel siis orkide kaitsekulutused on koos sõjaga 7 protsendi juures koguproduktist graafiku järgi.PS.Huvitaval kombel on brittidest juba praegu tõusnud mõõda sakslased.Prantslased kulutavad suurtest kõige rohkem kaitsele,mis on loomulik tänu tuumavõimekusele.Tuumapomm maksab,eriti siis,kui kõik on omamaine.