Mis droonid need olid? Saad lähemalt rääkida? Ja mis järeldusi meie juhtkoond tegi nendest kukkumistest? Mul on hirm et järeldus tuleb et ei olegi mõtet tegeleda, liiga keeruline, ehk läheb moest ärakummikomm kirjutas: ↑03 Veebr, 2025 1:37 Millalgi siin, vististi Ukraina abi teemas, keegi "tark" arvas, et ega Eestis Hiina juppidest kokku laotud droone venelased segada ei suuda. Kirjutasin siis natuke sagedustest ja segamisest ja et tõenäoliselt on tulekul kombineeritud detektor-segajad, mis häälestavad aktiivse segamise lähima (tugevaima signaaliga) drooni sagedusele automaatselt. SDR seda põhimõtteliselt võimaldab. Kahjuks ei suutnud nüüd oma postitust enam leida, küllap siis mõni foorumi jupijumalatest pidas ebavajalikuks.
Aga hiljuti näidati Pealtnägijas nüüd ka avalikult, kuidas Narva kandis kukuvad meie droonid järjepanu alla, ehkki otseselt meie vastu suunatud segamist polegi. Õppida, kahtlemata, on nii mõndagi veel.
Mida Ukrainast õppida?
Re: Mida Ukrainast õppida?
-
- Liige
- Kontakt:
Selle kohta on uudis siin:
Eesti riik on GPS-häiringute tõttu kaotanud juba paarkümmend drooni
Vaatasin seda uudist. Nad on kas valdavalt või eranditult kaotanud droone GPS-i segamise tõttu. Piloot ei ole suuteline FPV-d tegema (instrumentide järgi lendamisest rääkimata) ja vajab GPS-i karguks alla. Kui tõuseb piisavalt kõrgele, et Peterburi segajad tema raadiohorisondile ilmuvad, siis kargud kukuvad alt ära ja piloot jääb hätta.
Tulemusena kehtib meil idapiiri ulatuses NOTAM, et ärge lennutage siin, teie droon võib minema triivida.
Mina elan Tallinna läheduses ja harrastan 2.4 ja 5.8 GHz vahemikes FPV lendu, ning pole mitte mingit mõju veel tunda saanud.
Kui keegi Virumaa või Võrumaa raadioamatöör näitaks spektrogrammi, et mis neil seal eetris toimub, oleks võimalik rohkemat kommenteerida
See on nii uskumatu, ma päriselt ei suuda uskuda.
Hea et adminn hoiatas, ma ei hakka ropendama.
Kas meil Eestis muidu insenere on? Või kõik õppivad soovilinikeks ja võrdõiguslikkuse tagajateks või ma ei tea milleks?
Hea et adminn hoiatas, ma ei hakka ropendama.
Kas meil Eestis muidu insenere on? Või kõik õppivad soovilinikeks ja võrdõiguslikkuse tagajateks või ma ei tea milleks?
Ma ei saa videole ligi, aga see mida ma olen kuulnud ühest õppusest, kus droonid alla kukkusid, see oli liiga absurd et uskuda.lennumudelist kirjutas: ↑07 Veebr, 2025 21:00Tulemusena kehtib meil idapiiri ulatuses NOTAM, et ärge lennutage siin, teie droon võib minema triivida.
Mina elan Tallinna läheduses ja harrastan 2.4 ja 5.8 GHz vahemikes FPV lendu, ning pole mitte mingit mõju veel tunda saanud.
Kui keegi Virumaa või Võrumaa raadioamatöör näitaks spektrogrammi, et mis neil seal eetris toimub, oleks võimalik rohkemat kommenteerida
-
- Liige
- Kontakt:
Videos olid ainult tsiviil-ametnikud ja nende vabriku droonid. Mina ei tea ühestki õppusest, olen tsiviilisik.
Minu kujutelm (võib olla vale kujutelm) on, et rahumeelsed keskonna- ja politseiametnikud, tihti isegi 50+ vanuses ja mitte IT-huvilised härrad ja prouad, lennutavad muutmata firmwarega "seadusekuulekaid" vabriku droone rutiinsetel ülesannetel ("Jüri, palun mine ja mõõda, mitu hektarit metsa on OÜ Pätibande maha võtnud").
Neil on küll tõenäoliselt kaugpiloodi tunnistus, aga nad pigem ei oska hästi lennata, sest pole harjutanud - ei tule toime, kui droon kaardil klõpsates enam ei lenda ja kangidega juhtida tuleks. Siis on kõrge risk, et droon triivib allatuult või teeb hädamaandumise metsa, kust nad teda tihti enam ei leia.
Kui aga olen valesti mõistnud ning lisaks kaotab KL või KV õppustel droone VF segamise tõttu, siis oleks põhjust alarmeeritud olla ja ruttu areneda. Ma usun, et nende sisekultuur viiks selleni, et järgmisena tullakse skänneriga eetrit uurima, tehakse järeldused ja muudetakse kas oma seadistust või varustust.
Tahaksin uskuda, et igal vähegi suuremal üksusel, mis droonidega väljaõpet teeb, on keegi tehnik, kes teab mis on antenn, suunadiagramm, sumbuvus, ja oskab detsibelle lugeda, raadiomodemeid seadistada ja BetaFlightile öelda, mida signaali kaotamisel teha tuleb (kui kaua ilma signaalita olla võib). Ja kindlasti juhtub tal mõni päev tööõnnetus, kus ütleb et ilma signaalita tuleb kukkuda nagu kivi. Seda, et iga üksus suudaks võtta eetris toimuvast spektrogrammi ja hiljem ise analüüsida, ma pigem ei arva - delegeerivad kellelegi, kes paremini oskab.
Minu kujutelm (võib olla vale kujutelm) on, et rahumeelsed keskonna- ja politseiametnikud, tihti isegi 50+ vanuses ja mitte IT-huvilised härrad ja prouad, lennutavad muutmata firmwarega "seadusekuulekaid" vabriku droone rutiinsetel ülesannetel ("Jüri, palun mine ja mõõda, mitu hektarit metsa on OÜ Pätibande maha võtnud").
Neil on küll tõenäoliselt kaugpiloodi tunnistus, aga nad pigem ei oska hästi lennata, sest pole harjutanud - ei tule toime, kui droon kaardil klõpsates enam ei lenda ja kangidega juhtida tuleks. Siis on kõrge risk, et droon triivib allatuult või teeb hädamaandumise metsa, kust nad teda tihti enam ei leia.
Kui aga olen valesti mõistnud ning lisaks kaotab KL või KV õppustel droone VF segamise tõttu, siis oleks põhjust alarmeeritud olla ja ruttu areneda. Ma usun, et nende sisekultuur viiks selleni, et järgmisena tullakse skänneriga eetrit uurima, tehakse järeldused ja muudetakse kas oma seadistust või varustust.
Tahaksin uskuda, et igal vähegi suuremal üksusel, mis droonidega väljaõpet teeb, on keegi tehnik, kes teab mis on antenn, suunadiagramm, sumbuvus, ja oskab detsibelle lugeda, raadiomodemeid seadistada ja BetaFlightile öelda, mida signaali kaotamisel teha tuleb (kui kaua ilma signaalita olla võib). Ja kindlasti juhtub tal mõni päev tööõnnetus, kus ütleb et ilma signaalita tuleb kukkuda nagu kivi. Seda, et iga üksus suudaks võtta eetris toimuvast spektrogrammi ja hiljem ise analüüsida, ma pigem ei arva - delegeerivad kellelegi, kes paremini oskab.
Kuhu meil siin vaesel väiksel maal ikka niiväga areneda on võimalus? Unistada muidugi võib. Aga selle arengutöö teeb praegu meie eest ära Ukraina koos liitlastega. Ja seda palju kiiremalt ja tulemuslikult ehk igakülgse praktika käigus reaalsel lahinguväljal.lennumudelist kirjutas: ↑08 Veebr, 2025 17:25 Kui aga olen valesti mõistnud ning lisaks kaotab KL või KV õppustel droone VF segamise tõttu, siis oleks põhjust alarmeeritud olla ja ruttu areneda.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
-
- Liige
- Kontakt:
No arenemise all peaks mina säärases olukorras silmas - piirdudes raadioside teemaga - kas seadistades kohanemist (uus sagedus, uus võti sageduste vahel jooksmiseks) või paremate juppide hankimise teel kohanemist (uue sageduste ala kasutamine, parema suunateguriga antenn, täpsem antenni suunamine, võimsam võimendi, selektiivsem vastuvõtja, sobivam modulatsioon) või tarkvara arendamist (parem sideprotokoll, parem sidekatkestuste talumine) või taktikalisi uuendusi (repiiter teise drooni peal). Juppide ise valmistamist ma silmas ei pidanud.
Sealjuures oletan, et Venemaa segamisvõtted siin ja Ukrainas erinevad - sest nad tõrjuvad eri kohtades eri sorti droone.
Sealjuures oletan, et Venemaa segamisvõtted siin ja Ukrainas erinevad - sest nad tõrjuvad eri kohtades eri sorti droone.
Siia ulatuv gps-häirimine on ust-luga ja pihkva objektide kaitseks püsti pandud häiringu mõju nagu ka eespool err artiklis kirjas- väheusutav, et narva jõel või kagupiiril harrastatakse mingeid erimeetmeid ppa jm. riigiametkondade vaatluslennuvahendite segamiseks.lennumudelist kirjutas: ↑08 Veebr, 2025 21:55 Sealjuures oletan, et Venemaa segamisvõtted siin ja Ukrainas erinevad - sest nad tõrjuvad eri kohtades eri sorti droone.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
-
- Liige
- Kontakt:
Huvitav analüüs õhuväe tegevusest selles sõjas
https://www.youtube.com/watch?v=5fp5NfBZxuc
https://www.youtube.com/watch?v=5fp5NfBZxuc
RUSI raport veebruar 2025.
https://static.rusi.org/tactical-develo ... y-2205.pdfTactical Developments During the Third Year of the Russo–Ukrainian War
Jack Watling and Nick Reynolds
Pikk intervjuu, aga mitte väga huvitav. Tasuline, kopeerima ei hakka.
https://parnu.postimees.ee/8192916/usut ... ksev-droonAina suuremat rolli riigikaitses mängivad droonid ja Eesti pole siin mingi erand. Nii soetavad relvadiilerid meie kodumaalegi kõikvõimalikku õhuründemoona.
Millist õhuründemoona Eesti riik hangib? Mida nendega teha saab? Kui palju toetutakse Ukraina sõja kogemustele? Kui olulise osa meie relvastusest moodustavad droonid? Droonide hinnaklass võib ulatuda mõnesajast eurost miljonini, millliseid neist Eesti vajab? Millised olulised relvad veel lähiajal Eestisse jõuavad?
Neile ja paljudele teistele küsimustele vastas taskuhäälingu “Sõnu ei söö” saates riigi kaitseinvesteeringute keskuse relvastuse kategooriajuht Ramil Lipp, kelle vastutusalas Eestile relvade hankimine ongi.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
-
- Liige
- Kontakt:
Ukrainlased on hakanud kasutama valjuhääldajatega droone-et ork anna alla sõnumitega
https://www.youtube.com/watch?v=IpRfBLRKlYw
https://www.youtube.com/watch?v=IpRfBLRKlYw
Areneda võiks väga kaugele, aga kui droonide lennutamine reguleeritakse Eestis tõeliseks koormaks ja piinaks, siis paraku lähevad ka inimesed põranda alla. Kui on vähem droone, on ka vähem droonide avastamise ja allatoomise tehnoloogia arendajaid. Kuidas on normaalne keelustada hobidroonide lennutamine segatud GPS signaali piirkonnas, kui paljudel hobidroonidel pole GPSi pealgi?
Oleks võinud koostööd teha hobimudelistidega ja kombineerida FPV ning RC õhuvõitluse teadmised ning Orlan vms droone oleks saanud rammimise teel Ukrainas alla tuua juba kaua aega tagasi. Coroplast vms struktuur, tõukav klapitav propeller ja ühe mudeliga saaks võibolla mitu vaenlase masinat alla tuua.
Kuidas seadusliku offroad sõitmisega Eestis on? Tuleb kogu teekond üle vaadata ja eramaa omanikelt kirjalik luba ette küsida, sest keegi kuskil keeras liiga palju pinnast pahupidi?
Viimati muutis Tikka, 16 Veebr, 2025 14:38, muudetud 1 kord kokku.
https://maailm.postimees.ee/8193631/pos ... lavaemiineUkraina ohvitseride soovitus Venemaa naaberriikidele on üksmeelne – tootke või ostke suurtes kogustes jalaväemiine ning ohu korral ärge kõhelge neid kasutamast. «Kui te praegu ei tee seda, siis nad tulevad ja teil on hilja kahetseda,» lisas ta, pidades silmas, et Eesti ja teised Venemaa naaberriigid võiksid lahkuda Ottawa leppest.
Tasuline, kopeerima ei hakka.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist