NATO artikkel 5

Vasta
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Esimest korda arutati The Times videoplogis selle üle,et USA võib loobuda artikkel 5 arutamisest oma liitlastega,kui see ei sobi Geeniuse sõprusele Putleriga.
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

USA Maga senaator Utah osariigist Mike Lee olevat tweetinud,et aeg on NATO-st lahkuda,vihjates sellele,et sama meelt on ka Geenius.Lugenud läbi Boltoni raamatu ja kuidas tema tööajal suudeti see asi ära hoida,siis ma ei imesta.
Kasutaja avatar
BlancoNegro
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas BlancoNegro »

Pigem on olukord, et kasutatakse võimalust väljapressimiseks. Selge one, et Lääne-Euroopa on lohisenud kaitsevaldkonnas.
Tsiteerin eilset Newsweeki artiklit

"Stephen M. Walt, a Robert and Renee Belfer Professor of International Affairs at Harvard Kennedy School, said: "To be perfectly blunt, no one knows. He has no deep commitment to NATO and he has long argued that Europe should do much more to defend itself.

"But he may prefer to stay in NATO in order to have influence over its policies, while constantly complaining about what the Europeans are doing and using the threat of withdrawal to coerce them on both economic and security matters."
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Asi millega saab USA asju välja pressida on tuumavõimekus aga oletame,et hetkel on prantslastel-brittidel saamas asjast kõrini ning mingil hetkel nad otsustavad,et laiendavad oma seni vaid riikliku tuumakaitse ka Euroopa osa peale.
Ma mäletan seda nõukaaegset NSVLiidu retoorikat,et miks prantslaste tuumaühikuid ei loeta NATO omaks olevateks.Tollal ei olnud Prantsusmaa NATO sõjalise osa liigi vaid ainult kooskõlastasid oma tegevust poliitiliselt.
Aga NATO sõjalisse osasse uuesti tagasipõõrdudes on nad olnud seal aktiivsed osalejad,ma ei mäleta enam kui palju on Prantsusmaal tuumavõimekust aga pakun ümmarguselt 300 lõhkepea kanti,kõik peaks olema allveelaevadel.Tõsi eelmise Külma Sõja ajal oli ka taktikaline tuumarelv neil olemas,koos kandjatega.Pommituslennukite ja keskmaa raketi näol,kui ma ei eksi,siis lennukimargiks oli Mirage 4.Keskmaa raketi nime enam peast ei mäleta aga meenub,et paigaldatud oli AMX alusvankrile ja tegevuskauguseks oli kuskil 500-600 km,eeldati,et neid tuleb kasutada pealetungiva Punaväe vastu Saksamaal.Nii pommitaja,kui keskmaaraketid läksid pensionile 90-nendate alguses seoses NSVliidu kokkukukkumisega.Nii,et tehnoloogia on olemas ja kindlasti uuemal ajal muudetaks lõhkepead ka kompatsemaks,kui tõesti tahetakse.
Ja,kui asi läheb pingeliseks,siis ma ei välista seda,et muule Euroopale tehakse ettepanek,ok me võtame tuumagarantii üle aga koos maksame uute rakettide loomise ja tootmise eest.
Wiki andmetel on tuumarelva võimekuse loomine siiani alles ka Rootsil ja Šveitsil.Rootslased vist jõudsid kõige lähemale sellele kolmanda riigina Euroopas,isegi kandurid olid valmis lennukite ja iseliikuva suurtüki näol.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Tegelikult on tänu NATO-le ka USA sõjatööstus suht heas toonuses. Paljud hanked olid seotud sellega, et NATO-s kasutatakase ja US oligi ise see liit, kus saadi loota varude täiendamisele ning logistikale (varuosad, upgrade jne).
Nii mõnedki pikaajaliselt ette planeeritud hanked mis veel täitmata, võivad minna tühistamisele/ümbervaatamisele - näiteks F-35 asendatakse Grippeni, Eurofighteri või korealaste lennukitega.

Kui nad lahkuvad, siis hakkavad ilmselgelt siin domineerima rohkem kohalikud tootjad, turg suureneb ning tekib ameeriklastele suurem konkurents ka mujalt maailmast - Iisrael, Lõuna-Korea, Jaapan, India, Brasiilia, LAV.
Iisrael ja Korea on juba selgelt nende varvastel kaudtule süsteemide osas.

Pikas perspektiivis kaotavad nad ise rohkem, sest näiteks juba mitmes kohas mainitud "Ukraina-abi Europakett" on suur tagantlüke meie kontinendi sõjatööstusele (kindel tellimuste perspektiiv).

Isiklik vaade asjale - kapitalistid loevad raha ning Trumpist on kõvemaid rahakotte, kellel sõjatööstuses suurem palgatöötajate number üleval pidada!
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Hetkel toimuvad asjad väga kiirsti kahe Euroopa tuumariigi pealinnas,hetkel peaks Briti parlamendis esinema peaminister ülevaatega Euroopa julgeoleku kohta ning niipalju nagu ma Sky News hetke ülevaates aru sain kaalub valitsus välisabi andmise vähendamist ja selle raha koheselt suunamist kaitsesse.Ei tea,kuidas arutlused seal lõpevad aga ütlen veel asjad arenevad väga kiirsti,eriti peale Saksa valimiste lõppu ja Macroni kohtumist Geeniusega.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Enne kui eilne kohtumine USA presidendi Donald Trumpi ja Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi vahel kaosesse vajus, ütles Trump ajakirjanike küsimustele vastates, et Ühendriigid on jätkuvalt pühendunud Poolale, Balti riikidele ja NATO-le tervikuna. Küsimuse USA suhtumisest NATOsse tõstatas ovaalkabinetis Poola ajakirjanik, kes mainis Trumpi eelkäija Joe Bideni otsust paigutada pärast Venemaa täiemahulise agressioonisõja algust Ida-Euroopasse täiendavaid USA sõjaväelasi. Ta uuris Trumpilt, kas viimane kavatseb hoida neid edaspidigi NATO idatiival.

«Ma olen väga pühendunud Poolale. Ma arvan, et Poola on tõesti astunud esile ja teinud NATO jaoks head tööd. Nagu te teate, on nad maksnud rohkem, kui nad pidid. Nad on üks parimaid inimrühmi, keda ma olen iial tundunud. Ma olen väga pühendunud Poolale. Poola on karmis naabruskonnas,» rääkis Trump, viidates Poola kaitsekuludele, mis ületavad selgelt NATOs kokku lepitud kahte protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Ajakirjaniku jätkuküsimusele, kas Poolale näidatav USA pühendumus laieneb ka Baltimaadele, vastas Trump: «Balti riigid… See on ka karm naabruskond. Aga me oleme pühendunud. Me saame olema väga pühendunud. Ja me oleme pühendunud NATO-le.»

USA president kordas taas üle oma varasema avalduse, et NATO Euroopa liikmed peavad tõstma kaitsekulusid. Varem on käinud ta välja kaitseinvesteeringute viimise viiele protsendile SKTst, kuid sedavõrd palju ei kuluta tegelikult kaitsele ka Ameerika Ühendriigid ise. «NATO peab astuma esile ja eurooplased peavad astuma rohkem esile, kui nad on seda teinud. Ja ma tahan näha nende võrdset panust. Sest nad panustavad palju vähem, kui meie. Ja nad peaks olema vähemalt võrdsed. Kas te mõistate seda? Miks teeb seda USA? Meil on ookean vahepeal. Miks paneb USA nii palju rohkem raha sisse ja muid asju, kui Euroopa?» lausu Trump. «Olles seda öelnud, nagu te laususite, on nad loomulikult olnud väga abivalmis. Aga me panustame palju rohkem, kui nemad. Ja ma arvan, et nad peaks saama võrdseks,» jätkas USA riigipea.
https://maailm.postimees.ee/8201856/tru ... aitsmisele

https://www.reddit.com/r/BalticStates/c ... he_baltic/

Väljend, mida ta Poola ja 3B kohta kasutas, oli tough neighbourhood.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaur3 »

Kriku vahendatud naabrivalve uudise juurde üks kaart ka ebatavalise nurga alt.
IMG_2646.jpeg
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Just-just, Airstrip One :)
HAT
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas HAT »

kaugeltuuriv kirjutas: 18 Veebr, 2025 12:56 USA Maga senaator Utah osariigist Mike Lee olevat tweetinud,et aeg on NATO-st lahkuda,vihjates sellele,et sama meelt on ka Geenius.Lugenud läbi Boltoni raamatu ja kuidas tema tööajal suudeti see asi ära hoida,siis ma ei imesta.
Ok, geenius ja tema tantsutüdrukud oma arvamusavaldustes NATO ja sealt lahkumise teemadel.
Meie vaates idas ,vaba vene rahvas https://t.me/libertypeople/28667 97.5K subscribers / vene keeles arvab nagu süüdimõistetud
korruptant V.R. pole paha ja näeb midagi uut:
osatõlkes
Kui Trump tõmbab USA NATO-st välja, on see isegi hea.
NATO on juba surnud struktuur, lihtsalt keegi ei taha seda avalikult tunnistada.
USA lahkumine avab tee uue PÄRIS sõjalise liidu loomisele, kus osalevad EL, Suurbritannia, Kanada, Türgi, Ukraina jne.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Endine Briti luure MI6 ülem arvab, et varsti võib orkistan NATO art. 5-te. Baltikumi suunal testida
Bracing stuff this from former Chief of Secret Intelligence, John Sawers on @BBCr4today. Europe is waking up from its slumber, but hoping we haven't left it too late:
"If I was a small European country in the centre of the continent, I would have a big question mark in my mind as to whether #NATO’s article five guarantee could be relied upon under this presidency. We have to preserve what we can of this transatlantic relationship over what would be a very turbulent four years.

NATO’s security guarantee was never 100 per cent certain anyway but it was sufficiently credible that Russian leaders always avoided confrontation with NATO. Now we might see not just #Putin continuing the conflict with #Ukraine but he will continue to attack Western infrastructure and we may see incursions across the border into the Baltic states just to test Article 5 and see how NATO responds. We do have to really gird ourselves for a very difficult security environment in Europe."
https://x.com/azrielb/status/1896481266423255466
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Peeeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeeter »

Praegu palju NATOt õhus Eesti ja Läti kohal. Läänemerel B52. Tartu kohal pilvedest kostab ka midagi, millel saatja väljas.
"Et kui oleks niisugune võimalus, et teil võiks iga päev võim vahetuda, siis te kaebaksite nii kaua üksteise peale, kuni jääks järele üks ainuke - kõige julmem, kõige ahnem ja kõige salakavalam."
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

Kaks RC135, üks B52, üks NATO AWACS, kaks hollandlaste tankurit, mis ilmselt tangivad F35. Elu keeb.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

Mingi natuke suurem NATO õppus - rootslastel on ka nii Erieyed kui Korpenid õhus.
Sakamoto
Liige
Kontakt:

Euroopa suurriigid

Postitus Postitas Sakamoto »

Hetkel käib Eest ja Läti ja Läänemere kohal tõsine Nato luurelennukite ralli https://www.flightradar24.com/MMF18/395e7bfc
MMF18
RRR7206
NATO06
JAKE17
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline