Margus Kiis kirjutas: ↑02 Mär, 2025 19:32
See ju tüüpilind putinoidide jutt ju. Miks Putin 2022 sõda alustas siis?
Võib küll olla putinoidi jutt aga selline arusaam mul asjast on.
Poroshenko 2014-2019 oli selline klassikaline Ukraina riigipea keda ametiaja lõppedes tavapäraselt võlla taheti tõmmata. Tegelikkuses sai mingi paragrahvi Donbassis susserdamise eest ja ettevõtetest jäi ilma. Juhtusin just enne 2019 a presidendivalimisi Kiievis olema , sõitsin tänavalt püütud taksoga ja kuulasin mida taksojuht teoretiseerib. Poroshenko sai kõva koslepi kuni selleni välja et olevat kuskil ajateenija borshisupi ära söönud ja et teda küll keegi enam ei vali. Küsisin et keda te siis valite ja arvas et Zelenski. Ma küll kahtlesin et samasugune oligarh ju, muteada Kolomoiski mees. Taksojuht venitas kuidagi kahtlevalt et noooo, vaatame, vaevalt et ta Poroshenkost hullem on.
Venelased 2022 oma nime all sisse tungides võisid olla arvamusel et Ukraina on sõjast tüdinud ja mingit erilist vastupanu ei teki. Neil on ju samuti agentuur, võib-olla sõidavad ka taksoga või töllavad kuskil rahva hulgas ning fikseerivad meeleolusid. Lisaks antakse raha et seda meelsust kuhugi poole kallutada. Et raiskamise eest vastutusele ei võetaks on siis hea kirjutada ettekandeid et kõik läks asja ette ja elanikonna meeleus on "1A". Mulle tundub küll et Putinil oli ilustatud arusaam ja ta arvas et sõjatüdimuse tõttu on oma 70% elanikkonnast Venemaa poole. Siis on õige aeg tankidega sisse sõita. Euroopa tölllidelt ei kuule nagunii muud kui nördimusavaldusi ja Biden on nõrk. Vaata mis Afganistanis kokku keeras.
Kui kohalikud ei toeta pole mingit mõtet niimoodi sõjaväega peale lennata. Seepärast koristati end üsna kiiresti ka Põhja-Ukrainast ja Harkovi ümbrusest. Donbassis ja Krimmis oli perspektiivi.
Peale neid valimisi tuli koroonaaeg ja mul endal polnud Ukrainasse suurt asja. Tuttavad ukrainlased küll seletasid et 2022 on asi Putini hüpoteetilisele arvamusele risti vastupidi ja 2014 a 50-50 suhte asaemel on nüüd 70 % läänemeelsed ja 30% venemeelsed. Ning vastupidiselt Zelenski jutule olid nad kindlad et venelased ründavad ning said tänu sellele perekonnad 2022 veebruaris Lääne-Ukrainasse ja mõned töökaaslased enda oma ka Soome ära saata/tuua.
Aga eks kui kunagi Putini arhiividele ligi pääseb näeb täpsemalt et mis kaalutlused ja lootused tal olid.
PS
Sellist maavarade diili pakuti Trumpile esimesel ametiajal ka Afganistanis ja ta ei võtnud vedu ning pidas õigemaks üldse välja tõmbuda. Trumpi tegemised on ju sellelaadsed et pole talle ei Iraaki ega Afghanistan vaja ja sellega et Euroopa enam appi ei tule teda ei hirmuta. Üldse pole vaja mingi maailmapolitseinik olla. Nokitseb omette ookeani taga saare peal ja kui kuskil jälle karvupidi kokku minnakse irvitab pihku ja müüb sõbrahinnaga relvastust.