kuna siin vahepeal kompassidest räägiti..
hoidke kaugele niisugusest:
https://www.bresseruk.com/p/national-ge ... ss-9079000
- See on väga hea peilingaator, kuid väga kehva sisuga. Sellega saadud kurssi ei saa üldse usaldada
- Mutte tundub, et see on samapalju Bresser kui NEED on RYOBI
PROSTER ja tema hiina derivaadid,
- metall korpusega, rasked, peilingaator annab kursi nii ette- kui tahapole, mõnedel on ka kaldemõõtja küljes, uuematel variantidel on kaldemõõtja eraldi külgepandav. Sisude kvaliteet kõigub väga täpsest, ebatäpseni.
- sisud on omavahel vahetatavad.
SILVA, SUUNTO, Retki. kaardikompassid
- Väga head asjad neile, kes pole vaadanud Lotte lõunamaa reisi multikat ja kellel pole eelnevat kokkupuudet vene koolikompassiga, mis oli käekella korpuses (neil vene koolikompassidel näitas punane ots lõunasse ja sinine põhjapoole) kuid nendel skandinaavlastel näitab punane ots põhjapole(vastandid tõmbuvad). Esmakokkupuude nende skandinaavlastega võib imelikke tundeid tekitada
- Retki kompass on natukene halvasti paigutatud skaalaga, see ei ole joonlaua tasandil
- Ainsaks probleemiks on neile lisatud variatsiooni skaala, mis on joonistatud valesse kohta. Profiriistadel ei ole see teps mitte selles kohas
Ma võrdlesin neid asju oma itaalia päritolu laevakompassiga. Kõige täpsemad olid Retki, PROSTER ja üks vene aegne
profikompass. Ühtegi silvat pole veel käeulatusse sattunud.
Sattus kätte SUUNTO MC-2, mida erinevad kiidulaujad netis peavad maailma parimaks. Minu versioon kannab nime USGS ja see ei tähenda muud kui ainult seda, mis skaaladega joonlaud on küljes ja missuguste (topo)kaartidega ta sobib. antud jul siis 1:50000 ja 1:24000 USA (topo)kaardid sobivad. Kompass ise on kõigil MC-2 variantidel sama.
Variatsiooni skaala on pandud sama noodi valesti nagu Retki kompassil kuid siin on sellel ka otstarve, see on klinomeetri (kaldemõõtja) skaala.MC-2 sees on klinomeeri osuti mida Retkil pole.
ainus probleem, kompassi roos on N-S suunal sentrist väljas ca 0,5mm nii et E-W ei satu joonlauaga samale sirgele. See pole eriti suur probleem, kompassi taga on seadistuskruvi millega saab klinomeetri skaalat reguleerida.
Laevakompassiga võrdluse kannatas välja, näidud olid samad.
Olen seisukohal, et navigatsiooni kõlbulik kompass tuleb ise valmistada, muidu lähevad koos pükstega ka naine, auto ja lapsed väiksed panti. Mida asisem on riist, seda kopsakam on selle hind.