Heameelega, ammu oleks juba võtnud. A näe, keegi ei paku. Lähikonnas ühel mehel on paar šotlast, aga tal omalgi maad küll.
Majapidamismured
Re: Kliimamuutustest
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
-
- Liige
- Kontakt:
Mine neid hulle tea, äkki plaanivad seda tööd vikatiga niitmisena tellima hakata 

Ma tegin kunagi päris 90 -ndatel umbes sellist asja traktori ja randaaliga. Tavaline põllurandaal ja et raskem oleks panin veel mingi betoonploki või rauakolaka peale. Jõudluse oli äge - 2-3 hektarit pooliku laupäevaga. Seal oli vaja nõukaajal võssa kasvanud heinamaa uuesti viljakandvaks muuta. Ühe korra randaalimisest muidugi ei aidanud, tiirutasin seni kuni kõik oli maamulda hakitud.isakene kirjutas: ↑14 Veebr, 2025 12:16 Ma vaikselt tegelen oma talu puisniidu vabariigiaegse oleku taastamisega. Väiksemas mastaabis, mis tõenäoliselt toetuse alla ei käi. Võssakasvanud heinamaa võsafreesiga töötlemise hinnapakkumine oli mõni aasta tagasi suurusjärgus €3000/ha. Kevadel tuleb tõenäoliselt bobcat võsafreesiga rentida, eeldatav rendihind suurusjärgus €400 päev ja päevatöö ideaaltingimustel suurusjärgus 3000 m2. Reaalis arvestan natuke peale 2000-ga
Palju sõltub sellest ka et kui palju seal puisniidul rändrahne on. Kui on tõsine Kalevipoja kivikülv siis on sellise 3-meetrise randaaliga ilge nikerdamine ja pool tööd tuleb mingi kitsama riistaga teha et ilus jääks.
Oleks see nii lihtne, oleks see töö ammu unustatud. Aga mitu nüanssi on.
Esiteks, vana sooheinamaa ehk vähemalt meeter pehmet turbamulda ja kamarat ei tohi purustada. Muidu saad pärast masinaga peale ainult purukuival kesksuvel, muul ajal võtab traktor otsemaid suuna ainult maakera keskpunkti suunas ning kättesaamine on vähemalt päevane operatsioon. Ja kui paar-kolm niiskemat suve järjest juhtub olema, lähed uuesti võsalõikajaga peale. Teiseks, maastik koosneb praegu käsivarrejämedustest kändudest ja köiejämedustest pajujuurikatest, seda kraami randaal ei võta ja pajujuurikas ajab hullu moodi võsu. Paar aastat olen vasaratega hooldusniidukiga seda silunud, kuidagi saab hakkama, aga tulemus on niru. Saaks vähemalt kännud ja pajujuurikad maatasa, siis saab ka hooldusniidukiga järjele.
A vist läheb väga OT-ks kätte.

Viimati muutis isakene, 14 Veebr, 2025 21:38, muudetud 1 kord kokku.
Ise olen talgute korras 10+ aastat erinevaid niite taastanud-hooldanud. Käsitööna on see aeglane ja vaevaline, aga paljudes kohtades ei saa masinaga mitte midagi teha, enamasti kivide tõttu või on jõhkralt üle kasvanud kadastikud. Nagu ka ärakasvanud puisniidu või rannaniidu puhul pole loomadega midagi teha, tuleb esimene ots ikka käsitsi või masinaga teha. Tihedad kadastikud on muu taimestiku suhtes ikka täiesti surnud maa, pime ja viljatu. Lammas kõnnib omale tunneli valmis või veis pressib raja sisse, aga kadakas seetõttu kusagile ei kao. On ka ilusaid kadastikke, näiteks Kesselaiul, aga paljudes kohtades ei pea küll südant vaevama, kui maha lõikad. Igasugune taastamistöö on eelduseks, et hiljem oleks võimalik karjatada, heina teha enamasti mitte, tänapäevaste võtetega kindlasti mitte. Lisaks avab taastamine maastiku ja muudab selle taoliseks, nagu see on sajandite jooksul kujundatud, hetkel on paljudes kohtades näha vaid aastakümnete pikkust täis kasvamist, isegi merd pole näha. Pillirooga sama teema, kasvab ette nagu sein, ainult niitmisest või veiste karjatamisest on abi, hiljem ka mõnes kohas ehk lambad. Ühes kohas olla maaomanikult küsitud luba tema maal karjatada, aga ei antud luba, sest lehmad va hirmad loomad teab mida veel teevad. Aga kui naaberkrundil hakkas mitme aastakümne järel jälle meri paistma, siis suhtumine muutus. Nii nagu paljudel teemadel, arvajaid on palju, aga enamus neist pole ise käinud, teinud ega näinud, mis ei takista sõna võtmast. Ja veel üks argument - Eestimaa muutub oluliselt ilusamaks. Kui ei usu, minge käige Sääre poolsaarel ja Kõinastu leedel, Rumpo poolsaarel ja Võilaiul, Nedremaa puisniidust rääkimata.
Kui on probleem, tõmba lõuga
See oleks tegelt hea idee kitse talunikele. Kevadel rendib oma karja välja kellele kes maksab ja talvel teeb üleliigsed lihaks. Ainuke töö on elektri piirded panna " kliendi " niidule.
Elektri piire kl kitse kinni ei hoia. Nagu ka kõik muud aiad.
Aastatega kõike proovind.
Ainus mis aitab on kõvast rauast keevitatud trellid ja lisaks veel elekter sees.
Puidu, aeroci ja muud pehmemad materjalid söövad ära, betooni peksavad puruks. 2mm plekist uksest tulid läbi ööga.
Kõiksugu riive, haake, lukke õpivad avama kiirelt jne.
Nüüd ukse ees 25x25 raud trellid ja jäi lõpuks pidama.
Muidugi räägitakse, et meil mingid ründekitsed, et teistel nii hull pole

Ja neile ei meeldi kolida ka, tahavad kodus olla.
Kristo 53980192

Re: Majapidamismured
Nagu kirjutasin, 25x25mm raud puuris (puur on ikka suur, nii 5x5m). Õues on 2 meetrit aed ja elekter. Algul ikka lammutasid a elekter läks võimsamaks ja lõpuks andsid alla.
Ausaltöeldes, enne võtaks karu kui kitsed

Kristo 53980192
Re: Majapidamismured
Mul oli oma hundikoeraga (Rosin nimeks) sama seis. Aiast välja küll ülevalt, küll alt. Kõik taluaegset vaakum ja veetorud on aia alust julgestamas. Huvitusin juba USA-Mehhiko piiri ehitusest. Nüüd ta 5 aastane, viimane väljaskäik lõppes tal kurvalt (aastavahetusel), keegi oli hammustanud 3 suurt haava kintsu. Saanudki aru, kui väravast sisse lasin, edasi oli ta 3 -4 päeva kuudis. Arvasin et solvunud et ta ketti pandi. Kui välja tuli, siis nägime neid haavu. Mis iganes, paranes ja kevadel plaanis neid hullumeelseid kiiruga ehitatud aedu veidi silmale viisakamaks muuta. Sest koer on nüüd hästi kodutruu.
EV energia ja julgeolek
Milline on tavaline köögikülmik mis tarbib 1,5kWh ööpäevas? Anna mingi näide
Milline kõrge köögikülmik võiks tarbida ööpäevas 0,2kWh suvel ja talvel praktiliselt üldse? Too mõni näide. Seleta selline külmik suvel tarbib rohkem kui talvel kui ruumis on kogu aeg temperatuur nt. 22 kraadi.
Re: EV energia ja julgeolek
Miski kümme+ aastat vana külmiku puhul täiesti normaalne. A 0,2 kWh tarbimisega külmikut tahaks mina ka näha. Kui lausungi autor just õllekasti suurust minikülmikut silmas ei pidanud...
Kuna külmiku energiatarve sõltub otseselt ukse avamiste arvust (õhuvahetus) ja külma pandava aine kogusest ning temperatuurist, siis on külmiku energiatarve pidevalt muutuv suurus, mis on kasutusel alati suurem min tarbimisest.
Kui ainult "kõrge köögikülmik" mahub mõiste "külmik" alla, siis külmikute erisuste selgitamine läheks antud teemast pikalt väga kaugele.Milline kõrge köögikülmik võiks tarbida ööpäevas 0,2kWh suvel ja talvel praktiliselt üldse? Too mõni näide. Seleta selline külmik suvel tarbib rohkem kui talvel kui ruumis on kogu aeg temperatuur nt. 22 kraadi.
Mul näiteks on ka 230L külmik, mille min ööpäeva elektrikuluks olen nädala päevakeskmisena mõõtnud 0,13kWh ja 0,2 tekkib siis kui ka ust avada.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Tegelikult, et mida väiksema mahuga on risttahukas (külmik), seda suurem on selle rumilise kujundi mahu (kasulik ruum) ja seinte pindala suhe, ehk välismõõtudelt väiksema külmiku energiatarve jahutatava toiduaine koguse kohta on suurem, kui suures külmikus.
(Sama füüsika kehtib ka energiasäästliku maja kuju optimumi kohta.)
Külmikute tehnilistest andmetest saab näha, et näiteks kui 230L sügavkülmikule piisab kompressorist võimsusega 120W, siis 20L mahuga väikekülmikutel kasutatavate kompressorite võimsus on ca 50W.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Sihuke tarbib 0,263 kWh ööpäevas: https://onoff.ee/et/kulmikud/99865-lieb ... 980-1.html
Samas selline kõrge on 0,285kWh ööpäevas: https://onoff.ee/et/kulmikud/85796-bosc ... 25443.html
Üldiselt külmiku õue seadmine võrdub peatse uue külmiku ostmisega. Vähemalt nii ütles mulle müügimees, kui ma tahtsin omale varjualusesse sügavkülma kirstu muretseda. See on nüüd seal pool aastat tiksunud - näis, kaua kestab. See reklaam, et "töötab ka õues" pidavat meie kliimas suht-koht mögga olema.
Samas selline kõrge on 0,285kWh ööpäevas: https://onoff.ee/et/kulmikud/85796-bosc ... 25443.html
Üldiselt külmiku õue seadmine võrdub peatse uue külmiku ostmisega. Vähemalt nii ütles mulle müügimees, kui ma tahtsin omale varjualusesse sügavkülma kirstu muretseda. See on nüüd seal pool aastat tiksunud - näis, kaua kestab. See reklaam, et "töötab ka õues" pidavat meie kliimas suht-koht mögga olema.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bretschneider ja 5 külalist