Donald Trump JÄLLE president
-
- Liige
- Kontakt:
Re: Donald Trump JÄLLE president
Jällegi natuke ajalugu.Sama asja oli proovinud teha Nixon 1971 aastal,kehtestades tolle kogu maailmale,mis sellest välja tuli on nüüd ajalugu.Ei muutnud need USA-d supertootjaks,peale kümmekond aastat tuli uus majanduspoliitika nimega Reiganoomika,mille lõppu me hetkel näeme.
Miks Nixon proovis seda teha,sest USA oli kaotamas toodangu müüja staatust,see tähendab kaotamas oma domineerivat staatust tootja osas.Selles polnud midagi imelikku,Euroopa oli oma sõjahaavad ära parandanud ning ka see kolooniate kaotuse valu hakkas üle minema.
Lisaks sellele hakkas moodustuma Euroopa Majandusühendus,pakkudes järjest suuremat konkurentsi.Ning siis tuli varsti see 1973 aasta naftalaks,kui OPECI riigid kehtestasid naftaembargo.
Eelkõige lõi see USA autotootjaid,kes ei suutnud kuidagi õppida toota õkonoomsemaid ja kvaliteedis paremaid masinaid.Mingil moel ei ole nad suutnud teha seda siiani.
Mida Euroopa peaks kiiresti õppima on kuidas arendada relvastuse ostmise ja tootmise koostööd ning internetiga seotud oma toodete laiemat levitamist,see oleks valus hetkel arvutimaailmas ja relvamüügis domineerivale USA-le.
PS.Ma ei ole kindel,et see Saksa Tesla tehas toodab kõik vidinad Saksamaal,ei usu näiteks,et tarkvara ja tehnoloogilisemalt keerulisemad asjad konkurentide riigis tehakse.Ma ei usu,et nad seal haavatamatud oleksid.
Miks Nixon proovis seda teha,sest USA oli kaotamas toodangu müüja staatust,see tähendab kaotamas oma domineerivat staatust tootja osas.Selles polnud midagi imelikku,Euroopa oli oma sõjahaavad ära parandanud ning ka see kolooniate kaotuse valu hakkas üle minema.
Lisaks sellele hakkas moodustuma Euroopa Majandusühendus,pakkudes järjest suuremat konkurentsi.Ning siis tuli varsti see 1973 aasta naftalaks,kui OPECI riigid kehtestasid naftaembargo.
Eelkõige lõi see USA autotootjaid,kes ei suutnud kuidagi õppida toota õkonoomsemaid ja kvaliteedis paremaid masinaid.Mingil moel ei ole nad suutnud teha seda siiani.
Mida Euroopa peaks kiiresti õppima on kuidas arendada relvastuse ostmise ja tootmise koostööd ning internetiga seotud oma toodete laiemat levitamist,see oleks valus hetkel arvutimaailmas ja relvamüügis domineerivale USA-le.
PS.Ma ei ole kindel,et see Saksa Tesla tehas toodab kõik vidinad Saksamaal,ei usu näiteks,et tarkvara ja tehnoloogilisemalt keerulisemad asjad konkurentide riigis tehakse.Ma ei usu,et nad seal haavatamatud oleksid.
OT, aga minu teada muutub hapukoor iseenesest laktoosivabaks hapnemisel - bakterid teevad laktoosist piimhappe. Kuidas Soomes hapukoort tehakse, seda ei tea. Samamoodi on laktoosivaba hapupiim ja seda saavad juua kõik, neeger ja eestlane, ei mingit diskrimineerimist seedimise tõttu.
Üldiselt on see jällegi võimu kontsentreerimine Valgesse Majja (Kongressi arvelt). Trump mitte ainult ei kehtestanud tolle, vaid määratles kaubandusdefitsiidi rahvusliku julgeoleku küsimusena. See võimaldab omakorda minna kaubanduspoliitikas Kongressist mööda.
Õhtused uudised / "diagonaalis", nii nagu aru sain......
Järeldus: rapsib pimesi.
"Prognoos" olevat, et suurim kahjukannataja saab olema, paraku, USA.
USA dollari kurss ning US ettevõtete aktsiate ja valitsuse väärtpaberite väärtus langeb.
USA investorid valmistuvad Trump otsuse pikaajalisteks negatiivseteks tagajärgedeks – inflatsioon, majanduse aeglustumine.
USA investorid otsivad intensiivselt turvalisi varasid, "aimates" teiste riikide võimalikke vastumeetmeid.
Karm olevat USA jaoks olukord, et riigid kes omavad dollarit kui reservvaluutat, kaaluvad aktiivselt alternatiivseid võimalusi.
Trump "pimesi rapsimise" riskide tõttu on investorid, üle maailma, hakanud oma "dollarist sõltumise ulatust" põhjalikult ümber hindama.
Tollide osas jääb mulle arusaamatuks, mis probleemi Trump üritab lahendada? Ameerikas on töötus 4.10% ning arvestades tema teist valimislubadust, et kõik illegaalid minema saata, siis poleks tööpuudusesega nagunii probleeme.
Ameerika majanduse konkurentsivõime? Kuidas see peaks seda kasvatama? Pigem kaotab seoses vastutollidega ameerika firmad rohkem turge, kui väike siseriiklik kasv seda tagasi teeb. Pealegi, kui vabal turul ei suuda su tooted konkureerida, siis on see nagunii "surnud tee"
Poliitiline malakas? Minu meelest lajatati enam vähem kõigile midagi. Sõpru see kindlasti juurde ei too.
Hetkel tundub see pigem, föderaalse käibemaksu kehtestamisena väliskaupadele. Ühesõnaga tegemist on kas nii kavala sammuga, mida niisama lihtsalt läbi ei näri või mis hulga usutavam, suure lollusega.
Ameerika majanduse konkurentsivõime? Kuidas see peaks seda kasvatama? Pigem kaotab seoses vastutollidega ameerika firmad rohkem turge, kui väike siseriiklik kasv seda tagasi teeb. Pealegi, kui vabal turul ei suuda su tooted konkureerida, siis on see nagunii "surnud tee"
Poliitiline malakas? Minu meelest lajatati enam vähem kõigile midagi. Sõpru see kindlasti juurde ei too.
Hetkel tundub see pigem, föderaalse käibemaksu kehtestamisena väliskaupadele. Ühesõnaga tegemist on kas nii kavala sammuga, mida niisama lihtsalt läbi ei näri või mis hulga usutavam, suure lollusega.
tõele au andes liitus Zukeberg selle seltskonnaga vahetult enne valimisi kui Trumpi võit tõenäoline oli. Siis raputas endale tuhka pähe ja kaotas igasugused faktikontrollid Facebookist,Ei tundu et nad just miljardärid oleks, pigem miljonäride tase?
Musk, Bezos, Zuckerberg???
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
-
- Liige
- Kontakt:
Saad aru, Ämeerika ei ole great! Aga nüüd on great, sest great man tegi great otsuse ja see teeb Ämeerika great again!
Ta on lihtsalt ullike.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Kus kohal see vaba turg üldse on? Vähremalt pool maailma on selline kellel pole kopikatki raha et üldse midagi osta. Need kellel raha oleks on omi tingimusi seadnud ja mitte alati tollimaksude näol. Euroopal on mingi rohefetish ja nö "neegri higiga" toodetud kaup ei kõlba. Hiinlastel oleks ka ostmiseks raha kuid neil on omatoodang. Kui hakata niimoodi ükshaaval ostjaid otsima siis ei jäägi kedagi.Xender kirjutas: ↑03 Apr, 2025 21:46 Tollide osas jääb mulle arusaamatuks, mis probleemi Trump üritab lahendada?
Oht on hoopis selles et raha läheb riigist välja kui ostetakse igasugust Temu ja Alibaba sodi. Sellele lekkele tuleb kõigepealt tollidega prunt ette saada ja eks siis vaatab edasi. Kui siis veel endal on midagi sellist mida teised järgi teha ei mõista ja peavad Trumpilt ostma ongi juba võit peaaegu käes. Nende vastutollidega saab survet avaldada seal kus USA millestki täiesti sõltuv on. Ma ei tea kas midagi sellist ongi ja kui on saab seda tollieranditega reguleeerida.
Sul tuleb see Trumpi moodi mõtlemine kohe päris hästi välja.vanahalb kirjutas: ↑03 Apr, 2025 23:00Kus kohal see vaba turg üldse on? Vähremalt pool maailma on selline kellel pole kopikatki raha et üldse midagi osta. Need kellel raha oleks on omi tingimusi seadnud ja mitte alati tollimaksude näol. Euroopal on mingi rohefetish ja nö "neegri higiga" toodetud kaup ei kõlba. Hiinlastel oleks ka ostmiseks raha kuid neil on omatoodang. Kui hakata niimoodi ükshaaval ostjaid otsima siis ei jäägi kedagi.Xender kirjutas: ↑03 Apr, 2025 21:46 Tollide osas jääb mulle arusaamatuks, mis probleemi Trump üritab lahendada?
Oht on hoopis selles et raha läheb riigist välja kui ostetakse igasugust Temu ja Alibaba sodi. Sellele lekkele tuleb kõigepealt tollidega prunt ette saada ja eks siis vaatab edasi. Kui siis veel endal on midagi sellist mida teised järgi teha ei mõista ja peavad Trumpilt ostma ongi juba võit peaaegu käes. Nende vastutollidega saab survet avaldada seal kus USA millestki täiesti sõltuv on. Ma ei tea kas midagi sellist ongi ja kui on saab seda tollieranditega reguleeerida.
Need tariifid pigem ei ole majanduslik vaid poliitiline vahend, nagu kuningad vanasti maksustamisega poliitikat juhtisid (ja üks põhjus miks USA loomise ajal ei antud presidendil volitusi neid ilma kongressita määrata.
Tariifide puhul saab, 100 aastat tagasi tehtud muudatuste tõtt reeglites. Seepärast Trump ka neid kasutab. See lõim (sentsiatsionalismi kõrvale jättes) seletab üsna hästi:
https://bsky.app/profile/chrismurphyct. ... uxkmx7wc2m
Trump ootab nüüd lihtsalt kõva kintsukaapimist ja isiklikku pugemist ning suuri esilehelw jõudvaid vastutulekuid kõigi pihtasaanute poolt, siis vb "vaatab midagi ümber"
Tariifide puhul saab, 100 aastat tagasi tehtud muudatuste tõtt reeglites. Seepärast Trump ka neid kasutab. See lõim (sentsiatsionalismi kõrvale jättes) seletab üsna hästi:
https://bsky.app/profile/chrismurphyct. ... uxkmx7wc2m
Trump ootab nüüd lihtsalt kõva kintsukaapimist ja isiklikku pugemist ning suuri esilehelw jõudvaid vastutulekuid kõigi pihtasaanute poolt, siis vb "vaatab midagi ümber"
Ei ole aega oodata. Vist?Trump ootab nüüd lihtsalt kõva kintsukaapimist ...
Trump, väidetavalt, (kohe) järgmiseks tahab pakkuda 58 000 gröönlasele "parimat tehingut", k.a USA kaitse Arktika piirkonnas.
Trump administratsioon, "just praegu", mõõdab, mida maksab kontroll Gröönimaa üle.
Trump usub, et Gröönimaa on strateegiliselt oluline paik ja on kindel, et gröönlastel on parem elada USA "hoole all".
(The Washington Post, mida ma ei näe. Kribasin kuulamise pealt. )
-
- Liige
- Kontakt:
Veel üks huvitav taustafakt,USA väga eduka investmentfirma juht Warren Buffet müüb juba pikemat aega osalusi,oma müügirallit alustas ta eelmise suve lõpus,kui trend oli pigem ostmisele.Ta on kogunud halbadeks päevadeks paraja sularahavaru,kontrollisin tema kommentaare võimalike tollide osas ja selle mõjudest majandusele,mehel oli vaid üks vastus.Tollid on rahakogumise meetod aga nendega üle pingutades tuleb pikem majanduslangus eelmise sajandi 30 aastate stiilis.Vot selline huvitav taustafakt.
Üks asi on Trumpil kintsu kaapimine ja teine aspekt on kaupade päritolu muundumine. Hiinlased on vist juba Putini ukse taga, müts peos et kas saaks millelegi Made in Russia templi peale.
Brittidelt oli samuti eile mingine dramaatiline avaldus et "Brexit päästis briti majanduse" ja edaspidi võib mingi EL kraam GB nime all turule minna.
Trumpi rahmimisega tekib lihtsalt kellelgi võimalus vahelt teha ja keegi saab maailmamajanduses paremad positsioonid kui tegelik elu eeldaks.
No näiteks USA - Hiina - Venemaa kolmnurk. Kui Venemaa võtab omale 10% millest 5% annab Trumpile on kõik osapooled rahul.
Aksel90, ega mina süüdi pole kui Trump samamoodi mõtleb

Pilt mida SP500 on viimasel neljal ametiajal teinud. Esimesed 100 päeva. 

See tahvel, mis mehel käes oli, piltidel, kus ta oma tolle tutvustas. Kas need numbrid on valed seal? Sest, kui ei ole siis jääb mulle natuke arusaamatuks, millest kära, taaskord. Ses tabelis oli 3 veergu - riigi/ühenduse nimi, nende tollid USA kaubale ja USA kehtestatavad tollid nende kaubale. USA kehtestatavad tollid olid iga rea puhul pm. USA kauba tollid/2. Nn. Hiina toll USA akubale 67%, USA toll Hiina kaubale 34% või siis EL toll USA kaubale 39%, USA toll EL kaubale 20%.
Ma ei oska hinnata, kas Trumpi tollid on hea või halb mõte, aga kui neid pahatahtlikuks pidada siis tekib küsimus, kas USA kauba maksustamine seda ei ole ja kas sellega peab nõustuma, ilma igasuguse vastusammuta?
Ma olen igasuguste tollide, toetuste ja tariifide vastane ja leian, et majandus peaks valdavalt nn. turu reeglite järgi toimima, aga antud juhul saan ma USA-st aru. KUI see tahvel endal õigeid numbreid kannab.
Ma ei oska hinnata, kas Trumpi tollid on hea või halb mõte, aga kui neid pahatahtlikuks pidada siis tekib küsimus, kas USA kauba maksustamine seda ei ole ja kas sellega peab nõustuma, ilma igasuguse vastusammuta?
Ma olen igasuguste tollide, toetuste ja tariifide vastane ja leian, et majandus peaks valdavalt nn. turu reeglite järgi toimima, aga antud juhul saan ma USA-st aru. KUI see tahvel endal õigeid numbreid kannab.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bretschneider ja 5 külalist