Donald Trump JÄLLE president

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
isonts
Liige
Kontakt:

Re: Donald Trump JÄLLE president

Postitus Postitas isonts »

AMvA kirjutas: 03 Apr, 2025 13:11
isonts kirjutas: 03 Apr, 2025 12:47 Ma ei tea kus kohast see 39% tuleb, aga mul üks sõber väidab, et sinnakanti need jäävadki. Mõne eest vähem mõne eest rohkem, aga väga vähestel juhtudel alla selle. Peab silmas siis kokku impordimaks+käibemaks osadel kaupadel lisaks veel aktsiis.
Ma ei tea, mida su sõber väidab või kust ta need numbrid võtab. Aga WTO järgi on EU kaalutud impordimaksude üldine keskmine 2,7%. Põllumajandustoodetele 8,4% ja mittepõllumajandustoodetele 2,3%
Trump ajas muidugi maailma hulluks ja keeras kõik peapeale.. Mina olen ka kuulnud varianti, et ta ei võta lihtsalt riikide poolt impordimaksu aluseks vaid arvestab juurde kogu selle surnuksmaksustamise.Toon lihtsa näite: lääne masinatele rakenduv 25% on kõkimõki selle kõrval, mis rakendub usa ratastehnikale. Tollimaks+käibemaks+registreerimistasu+aastamaks. Kunagi lugesin ja täpselt ei mäleta, aga kas mitte Levise toodetele usast ei rakendu juba aastaid 25% tollimaks+käibekas. Parfümeeriale sama, sigaretidele sama + aktsiis?
Rääkimata sellest, et migiosa põlllumajandustooteid ilmselt ei lubatagi üle EU piiri..
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

wolfgang kirjutas: 04 Apr, 2025 8:25 See tahvel, mis mehel käes oli, piltidel, kus ta oma tolle tutvustas. Kas need numbrid on valed seal? Sest, kui ei ole siis jääb mulle natuke arusaamatuks, millest kära, taaskord. Ses tabelis oli 3 veergu - riigi/ühenduse nimi, nende tollid USA kaubale ja USA kehtestatavad tollid nende kaubale. USA kehtestatavad tollid olid iga rea puhul pm. USA kauba tollid/2. Nn. Hiina toll USA akubale 67%, USA toll Hiina kaubale 34% või siis EL toll USA kaubale 39%, USA toll EL kaubale 20%.
Ma ei oska hinnata, kas Trumpi tollid on hea või halb mõte, aga kui neid pahatahtlikuks pidada siis tekib küsimus, kas USA kauba maksustamine seda ei ole ja kas sellega peab nõustuma, ilma igasuguse vastusammuta?
Ma olen igasuguste tollide, toetuste ja tariifide vastane ja leian, et majandus peaks valdavalt nn. turu reeglite järgi toimima, aga antud juhul saan ma USA-st aru. KUI see tahvel endal õigeid numbreid kannab.
Kuule, ole kena ja uuri ikka ise kah veidi, mis need reaalsed tollid on, mitte küsi mingi suvalise tahvli andmeid idioodi käes, muidu jätad endast veidi turaka mulje.

Nee numbrid seal ei ole mitte tollid vaid kaubandusbilansi puudujääk USA kahjuks. Miks see oranzh orangutang need numbrid sinna pani, küsi JD Vance käest.
TT69
Liige
Kontakt:

Venemaa majandus ja sanktsioonid II

Postitus Postitas TT69 »

AI tollid siis või?

Ameerika Ühendriikide administratsiooni poolt kehtestatud imporditollide aluseks oli uskumatult lihtne valem: riigiga tekkinud kaubandusdefitsiit jagati selle riigi USAsse eksporditud kaupade mahuga. Kui tulemus jäi alla kümne, määrati tariifiks lihtsalt 10 protsenti. Nii lihtne – ja nii sarnane sellele, mida pakub ChatGPT, kui temalt küsida, kuidas tariife arvutada.

https://majandus.postimees.ee/8223331/u ... oovitusega
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

isonts kirjutas: 04 Apr, 2025 8:25
isonts kirjutas: 03 Apr, 2025 12:47 Ma ei tea kus kohast see 39% tuleb, aga mul üks sõber väidab, et sinnakanti need jäävadki. Mõne eest vähem mõne eest rohkem, aga väga vähestel juhtudel alla selle. Peab silmas siis kokku impordimaks+käibemaks osadel kaupadel lisaks veel aktsiis.
Ma ei tea, mida su sõber väidab või kust ta need numbrid võtab. Aga WTO järgi on EU kaalutud impordimaksude üldine keskmine 2,7%. Põllumajandustoodetele 8,4% ja mittepõllumajandustoodetele 2,3%
Trump ajas muidugi maailma hulluks ja keeras kõik peapeale.. Mina olen ka kuulnud varianti, et ta ei võta lihtsalt riikide poolt impordimaksu aluseks vaid arvestab juurde kogu selle surnuksmaksustamise.Toon lihtsa näite: lääne masinatele rakenduv 25% on kõkimõki selle kõrval, mis rakendub usa ratastehnikale. Tollimaks+käibemaks+registreerimistasu+aastamaks. Kunagi lugesin ja täpselt ei mäleta, aga kas mitte Levise toodetele usast ei rakendu juba aastaid 25% tollimaks+käibekas. Parfümeeriale sama, sigaretidele sama + aktsiis?
Rääkimata sellest, et migiosa põlllumajandustooteid ilmselt ei lubatagi üle EU piiri..
Käibemaks, registreerimistasu, aastamaks ja aktsiis rakendub KÕIKIDELE kaupadele, vaatamata päritolule.
Ja teksade tollimaksu võid ju ise EMTA lehelt vaadata, ma ei viitsi seda sinu jaoks otsida.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Kuna õiged teksad on tehtud puuvillast ja puuvill on strateegiline toore, siis teksade tolle ja teksakaubanduse muid piiranguid peaks eraldi vaatama.
Kui turist toob hinnalipikuga teksad üle piiri, siis ta peab isegi need EU tollis deklareerima.
Lihtsalt "sinised püksid" on eraldi teema.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
isonts
Liige
Kontakt:

AMvA kirjutas: 04 Apr, 2025 8:59

Käibemaks, registreerimistasu, aastamaks ja aktsiis rakendub KÕIKIDELE kaupadele, vaatamata päritolule.
Ja teksade tollimaksu võid ju ise EMTA lehelt vaadata, ma ei viitsi seda sinu jaoks otsida.
USAs ilmselt ei rakendu või ei rakendu sellises mahus? Seega on USAsse eksportida kaupa soodsam. Ega ilmaasjata imimesed USAst omale soodsamat kraami telli. Alates autodest lõpetades aluspesuga. Enam muidugi ei ole...
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

isonts kirjutas: 04 Apr, 2025 9:35

USAs ilmselt ei rakendu või ei rakendu sellises mahus? Seega on USAsse eksportida kaupa soodsam. Ega ilmaasjata imimesed USAst omale soodsamat kraami telli. Alates autodest lõpetades aluspesuga. Enam muidugi ei ole...
Ise ka said aru, mida kirjutad?

Kuna USA-sse on soodsam eksportida, siis on kasulik USA-st kaupa Euroopasse tellida????
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Elon Muski isa ütles, et tema ja ta poeg suhtuvad Putinisse kirglikult ja peavad Putinit tugeva liidri eeskujuks.

"Oleks rumal teda mitte imetleda, sest ta on alati rahulik. Ma kuulan tema kõnesid - ta ütleb loogilisi asju. Väga raske on Putinist mitte vaimustuses olla" - Errol Musk

https://t.me/petrenko_iHS/7720
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

USA president Donald Trump teatas eile, et vallandas mõned Valge Maja riikliku julgeoleku nõukogu ametnikud. Päev varem kohtus Trump paremäärmusliku aktivisti Laura Loomeriga, kes väljendas Trumpile muret tema personali lojaalsuse üle.

Trump pisendas Loomeri mõju nendele vallandamistele, aga Loomer õhutas presidenti Valge Maja Ovaalkabinetis toimunud kohtumisel välja puhastama need personali liikmed, keda Loomer peab Trumpi MAGA agendale ebapiisavalt lojaalseks, kinnitas mitu informeeritud allikat Associated Pressile.
https://www.delfi.ee/artikkel/120368310 ... oreetikuga
isonts
Liige
Kontakt:

AMvA kirjutas: 04 Apr, 2025 9:46

Kuna USA-sse on soodsam eksportida, siis on kasulik USA-st kaupa Euroopasse tellida????
Mis siin imeliku on? Kui imporditav kaup on odav siis hoiab ka kohalik kraam madalat hinda. Jubinad millest toodetakse saadakse soodsamalt kätte. Ikka ostetakse sealt kus on kaup odavam ja kui selle tõkestamiseks tõstetakse impordimakse siis lõppeb see pidu ära.
Ma isegi 10-15 aastat tgasi tellisin USAst elektroonikat, militaaarnänni, tsiklite ja sõiduautode jubinaid. juba pikemat aega ei tasu üksikisikul isegi 30 eurost leathermani sealt ilmselt tellida. Meie oma riik maksustab sind vigaseks
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

isonts kirjutas: 04 Apr, 2025 10:08

Mis siin imeliku on? Kui imporditav kaup on odav siis hoiab ka kohalik kraam madalat hinda. Jubinad millest toodetakse saadakse soodsamalt kätte. Ikka ostetakse sealt kus on kaup odavam ja kui selle tõkestamiseks tõstetakse impordimakse siis lõppeb see pidu ära.
Ma isegi 10-15 aastat tgasi tellisin USAst elektroonikat, militaaarnänni, tsiklite ja sõiduautode jubinaid. juba pikemat aega ei tasu üksikisikul isegi 30 eurost leathermani sealt ilmselt tellida. Meie oma riik maksustab sind vigaseks
Ja millised maksud siis Leathermanile lisanduvad kui sa sealt Eestisse tellid ? Vs siit kohapealt ostes ?
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

isonts kirjutas: 04 Apr, 2025 10:08

Ma isegi 10-15 aastat tgasi tellisin USAst elektroonikat, militaaarnänni, tsiklite ja sõiduautode jubinaid. Nüüd ei tasu üksikisikul isegi 30 eurost leathermani sealt ilmselt tellida.
Sul on väga huvitav arusaam majandusest.
Kaubal on olemas tootja väljamüügihind, nimetame seda näiteks Ht. Tootja tehase väravas on Ht kõigile sama. Nüüd lisanduvad kaubale transpordikulud T, impordimaksud IM, osades riikides käibemaks KM, osadel kaupadele aktsiis A jne.
Kui sa tellid selle kauba USA-st Euroopasse, siis lisanduvad selle kauba hinnale täpsed samad maksud, kui see kaup tuleks kuskilt selle kauba päritoluriigist otse Euroopasse. Lisaks pead sa kõik need maksud maksma veel ka saatmiskuludelt, mis USA puhul on päris kõrged.
Kunagi oli lihtsalt see maksuvaba kauba piir suurem, oli vist mingi 120 eurot (koos saatmiskuludega), aga ega see ei teinud USA-st tellitavat kaupa mingiks eriti soodsaks asjaks. Mõnede kaupade puhul on USA veebipoodides kauba saadavus lihtsalt parem.

Sa võiks ju tuua mõned näited, milline auto või mootorratta osa hind USA-st ostes (koos kõigi kulude ja maksudega) ja sama osa Euroopast ostes
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Ega seda Leathermani maksuarvutust me vist ei näegi, Amva, kui me seda ise ei tee. Rikub hea narratiivi surnuksmaksustamisest ära ;)

Muski seiklustest
https://www.delfi.ee/artikkel/120368148 ... e-onnistus
väike lõik ka

Valitsusallikate sõnul täitis Musk seni administratsioonis piksevarda rolli ja tõmbas enda peale suure osa negatiivsest tähelepanust, mis muidu saanuks osaks Trumpile. Nüüd aga toob miljardäri märgatav mõjuvõim parteis kasu eeskätt demokraatidele. „Temast on saanud valimistel mürk ja demokraadid teevad Elonist oma põhisõnumi,“ rõõmustas üks demokraatide sotsioloog Politicole antud kommentaaris.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

isonts kirjutas: 04 Apr, 2025 10:08 ... Mis siin imeliku on? Kui imporditav kaup on odav siis hoiab ka kohalik kraam madalat hinda. Jubinad millest toodetakse saadakse soodsamalt kätte. Ikka ostetakse sealt kus on kaup odavam ja kui selle tõkestamiseks tõstetakse impordimakse siis lõppeb see pidu ära.
...
See pidu saigi otsa - eriti ameeriklaste jaoks!
Meil on võimalus osta ikka veel Hiinast ja mujalt, kus tootmine odav, kuid ameeriklastel on kõigel protsendid otsas.
Enamus nende odavkaupu tehti just väljaspool USA-d, sest ega muid ei oleks odav (näit. tööjõukulu). Selle raha eest ei hakka keegi ameeriklastest tööle ning illegaalid, kes võibolla oleks nõus, saadetakse välja ... :mrgreen:

Igaks juhuks tuletan meelde, et tootja saab oma hinna kätte kauba saatmisel. Toll lisandub alles riigipiiri ületamisel ning selle maksab maaletooja (USA-s), liites sellise lisakulu edasimüügi hinnale. Lõpptarbija tänavalt tühjendab rahakotti ...
Ühtlaselt kõigile tollidega lajatades võttis "geenius" sisuliselt ära võimaluse valida soodsamat importi ja sellega madalamat lõpphinda!
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
tsivi_list
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tsivi_list »

AMvA kirjutas: 04 Apr, 2025 10:24 Sa võiks ju tuua mõned näited, milline auto või mootorratta osa hind USA-st ostes (koos kõigi kulude ja maksudega) ja sama osa Euroopast ostes
Tahaks ka teada, mida head sealt USAst üldse osta on. Autosid nad toota ei oska, mootorrattaid ka mitte.
Ma ei tea ühtegi USAs toodetud asja, mida ma osta tahaks. Teenuseid küll, jah. IT valdkonnas on USA väga tugev aga masinatest oskavad nad vaid arvuteid projekteerida, et siis neid Hiinas toota.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bretschneider ja 6 külalist