Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
wk2
Liige
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas wk2 »

Sander17 kirjutas: 15 Veebr, 2025 14:04 Hunti on mõni akf söönud?
Nõuka ajal oli üks Tartu KEKi autojuht haigestunud ja rahva seas oli teadmine, et tolle tõbe vastu olevat hea koera rasv või liha. Teine autojuht oli aga talvel mõni nädal hiljem kogemata ühe iluse priske koera alla ajanud. Oli visanud auto kasti ja teise mehega oli olnud plaan sõpra külastada. Olid siis mõned ilusamad tükid koeraliha ka kaasa võtnud. Palunud proual ära praadida ja toodi sakummiks viina kõrvale lauale. Algul oli ainult haige sõber viina kõrvale praetud koeraliha söönud ja kiitnud, et väga hea liha. Kui teine pudel oli laual, siis olid sõbrad ka maitsnud ja kiitnud, et tõesti, väga hea liha.
Šveitsis ja Itaalias süüakse koera ja kassi liha.
https://www.ohtuleht.ee/505692/sveitsi- ... ikatessiks
Bertel Gripenberg: See lõhe on sügavam surmast, on sünge, pime ja lai - ta lahutab inimest sellest, kes punaseks kiskjaks sai.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

Nuh, kaldun arvama, et kõik, kes 80-ndate lõpus - 90-ndate alguses tihedamalt suvaliste šaslõkiputkade toodangut tarbisid, on mingil hetkel enda teadmata kassi söönud. Korralikult valmistatuna eriti vahet ei tee. Kui hästi pole küpsetatud, siis on spetsiifiline maitse, aga sugugi mitte halb. Krt, korra Piiteri turul sain nii toorest kassi, et lausa kräunus hamba all, see ei olnud enam hea... :lol:
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

retti kirjutas: 04 Apr, 2025 10:27 P.s see soomes müüdav smetana on puhas eestimaine toode ega erine maitse poolest meil müüdavast
front_ru.3.full.jpg
See Eestis tehtud Deliciest smetana ongi peaaegu ainuke hapukoor mida Soomes poest osta kannatab. Üks väiksemas kollases pakendis on samuti söödav, Prisma müüb ja Eesti toode.

Soomlased ise teevad samuti smetanat, erineva rasvaprotsendiga ja niipalju kui ma näinud olen on kõik laktoosivabad. See tähendab ühtlasi ka et magusad.
https://www.valio.fi/tuotteet/valio-hyv ... i-smetana/
tsivi_list
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tsivi_list »

vanahalb kirjutas: 04 Apr, 2025 18:17
retti kirjutas: 04 Apr, 2025 10:27 P.s see soomes müüdav smetana on puhas eestimaine toode ega erine maitse poolest meil müüdavast
front_ru.3.full.jpg
See Eestis tehtud Deliciest smetana ongi peaaegu ainuke hapukoor mida Soomes poest osta kannatab. Üks väiksemas kollases pakendis on samuti söödav, Prisma müüb ja Eesti toode.

Soomlased ise teevad samuti smetanat, erineva rasvaprotsendiga ja niipalju kui ma näinud olen on kõik laktoosivabad. See tähendab ühtlasi ka et magusad.
https://www.valio.fi/tuotteet/valio-hyv ... i-smetana/
Ja mina arvasin, et ma saan vähem toiteväärtust kui ostan laktoosivaba. Pahandasin mõttes tootjaga, kes vastavat allahindlust ei arvesta. A tuleb välja, et lihtsalt teist tüüpi suhkruks teevad.
tsivi_list
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tsivi_list »

isakene kirjutas: 04 Apr, 2025 17:34 Nuh, kaldun arvama, et kõik, kes 80-ndate lõpus - 90-ndate alguses tihedamalt suvaliste šaslõkiputkade toodangut tarbisid, on mingil hetkel enda teadmata kassi söönud. Korralikult valmistatuna eriti vahet ei tee. Kui hästi pole küpsetatud, siis on spetsiifiline maitse, aga sugugi mitte halb. Krt, korra Piiteri turul sain nii toorest kassi, et lausa kräunus hamba all, see ei olnud enam hea... :lol:
Sellest oli hiljuti ERRis vana dokumentaal.
https://jupiter.err.ee/1609261199/suvekaubandus

Lapsepõlv tuli meelde.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Ma seda kassijuttu väga ei usu, kus krt sa selliseid suuri kuubikuid sealt ikka saad. Kisa rohkem kui liha, pool kilo ehk saab.
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Ma seda kassijuttu väga ei usu..
Jep.
Kui tõesti tahta "katsetada", siis ainult kotlet oleks teema.
Vorstiga liialt janti ja pika kiuga liharibasid marineerida, grillida ?
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Kass ehk katusejänes... lihakeha pidi olema raske eristada :)

Jänesesaslokki pole kohanud.
pwn13
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas pwn13 »

ma olen jänest mingis marinaadis söönud. suht magusa poolne oli, erilist huvi ei tekitanud, pigem vastupidi.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

Madis Reivik kirjutas: 04 Apr, 2025 20:46 Ma seda kassijuttu väga ei usu, kus krt sa selliseid suuri kuubikuid sealt ikka saad. Kisa rohkem kui liha, pool kilo ehk saab.
Sa oled kaasaegse hea kraamiga ära harjunud. :D Omal ajal olid putkašaslõkiliha tükid hoopis räbalamad, selliseid kuubikukujulisi lihakäntsakaid nagu praegu igas šaslõkirestos pakutakse, sai tollal vaid eliitsetest paikadest...
Madis Reivik kirjutas: 04 Apr, 2025 21:08 Kass ehk katusejänes... lihakeha pidi olema raske eristada :)

Jänesesaslokki pole kohanud.
Mu taat oli tol ajal kõva jahimees, sageli hulkus üksi kohalikus metsas, hautatud jänes oli kodus iganädalane toidupoolis. Kui umbes samaks suuruseks võtta kassiga, siis jänesest sai päris viisakaid tükke.Ühest jänesekoivast koos kartuliga sai tollane minusugune näljane teismeline korraliku kõhutäie. A kassi ma tõesti ise tükeldanud ei ole, võrdlusmoment endal puudub. :mrgreen:
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Jah, jänes on täiesti hea söödav loom, see on õige. Suppi näiteks annab ka temast väga hästi keeta. Kassi pole enda teada proovinud.

Kas keegi rotti on proovinud? Kõiksugu nälja-aegade kirjeldustes on rottide söömisest palju juttu. Hiir haiseb ja teda tuleb enne näiteks piirituses leotada (sellest on teemas juba juttu olnud), aga rott peaks olema kohe küpsetatav-söödav, väike lihtsalt.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

isakene kirjutas: 04 Apr, 2025 17:34 Nuh, kaldun arvama, et kõik, kes 80-ndate lõpus - 90-ndate alguses tihedamalt suvaliste šaslõkiputkade toodangut tarbisid, on mingil hetkel enda teadmata kassi söönud. Korralikult valmistatuna eriti vahet ei tee. Kui hästi pole küpsetatud, siis on spetsiifiline maitse, aga sugugi mitte halb. Krt, korra Piiteri turul sain nii toorest kassi, et lausa kräunus hamba all, see ei olnud enam hea... :lol:
Teoreetiliselt oleks võimalik kassist saslõki teha, aga hulkuval elukal ei ole ühtegi kehaosa, kust selline saslõki mõõtu tükk lõigata. Tagakintsust ehk ainult. Kokku 2 liha tk. Ühe varda jaoks läheb ikka meeletus koguses kasse. Sealiha oli sellel ajal odav ja ilmselt osteti veel hulgi. Tänagi maksab veerand siga ca 4 eurot kilo. Selle eest saab tervele suguvõsale saslõkki
taavi013
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas taavi013 »

Kriku kirjutas: 05 Apr, 2025 7:23 Jah, jänes on täiesti hea söödav loom, see on õige. Suppi näiteks annab ka temast väga hästi keeta. Kassi pole enda teada proovinud.

Kas keegi rotti on proovinud? Kõiksugu nälja-aegade kirjeldustes on rottide söömisest palju juttu. Hiir haiseb ja teda tuleb enne näiteks piirituses leotada (sellest on teemas juba juttu olnud), aga rott peaks olema kohe küpsetatav-söödav, väike lihtsalt.
Olen aastaid tagasi rotti söönud eriti edevas Belgia restoranis. Väga hea valge liha oli. Midagi kana ja konnaliha vahepealset. Tõsi - tegemist oli spetsiaalselt restorani jaoks kasvatatud rottidega.

Viimsepäeva kontekstis oli rottide söömise teema üheks aluseks James Clavell romaanile "King Rat". See kirjeldab briti-ameerika-austraalia sõjavangide elu teise maailmasõja ajal eriti karmis Jaapani vangilaagris kuskil Kagu-Aasias. Üks peategelastest pani seal vangilaagris käima rottide lihaäri. Tõsi - pepsidele briti kõrgklassi ohvitseridele presenteeriti seda kui kohalikku "mini kitse".

Väga huvitav raamat. Inimeste ellujäämise ja miniühiskonna k'itumine eriti karmides vangilaagri tingimustes. Väga ladusalt kirjutatud, nagu ka ülejäänud Clavelli romaanid. Tema Aasia triloogia sarja raamatud (Tai-pan, Shogun, Noble house) on vapustavalt hea lugemine.

https://en.wikipedia.org/wiki/King_Rat_(Clavell_novel)
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Madis Reivik kirjutas: 04 Apr, 2025 21:08 Kass ehk katusejänes... lihakeha pidi olema raske eristada :)
...
Minu kadunud vanaisa ütles, et korralikul kaupmehel oli alati lihakehal üks käpp küljes, et ostja näeks mis loom (jänese asemel ei pakutaks kassi).
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Malevas sai eksperimendi mõttes konnakoibi, lõkkel plekktaldrikul, võiga praetud.
Sai püütud ämber konni 30 inimesele.
Pehme liha ja pehmed kondid, mitte nii vintsked kui kalaluud ja ei pidanud neid välja nokkima.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline