Tõnismäe pronkssõdur ja Teise Ilmasõja aus memoriaal

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
Janka
Liige

Postitus Postitas Janka »

hummel kirjutas:... kusjuures ka meie marurahvuslastega peaks olema rahu majas ikka mõneks ajaks.
Looda sa.....
Ma ei usu enam mitte midagi. Küll leiduks siis ka järgmiseid hulle ,kellel hädasti tarvis oleks minna Maarjamäele punaveteranide järeltulijaid ja sõjas vene poolel hukkunute tagaleinajaid torkima.
Mida rohkem loen neid rahvusliku liikumise toetajate postitusi ,seda enam saab selgeks ,et tegemist on noorte ,harimatute jõuguga ,kes rahvuslipp ühes ja pudel teises käes on valmis kõike purustama ,põletama ,hävitama täpselt samamoodi nagu kommude tallalakkujad tegid seda peale II MS lõppu.
Niikaua ,kui selle jõugu ninamehed ei suuda jagada õiget teavet ,ei sea paika konkreetset ja ausat tegutsemisplaani ,ei suuda korrigeerida sellesse liikumisse registreerinute liikmeskonda ,nimetaks kõike toimunut kaootiliseks tõmblemiseks ja vägagi matslikuks käitumiseks.
Kui Eesti Rahvuslik Liikumine ei tee õigeid järaldusi ,siis ei muutu küll midagi enne kui kuju hävitatud.
hummel kirjutas: On igasuguseid radikaale ja skandaalitsejaid (keda ilmselt suunatakse piiri tagant), kuid nad tegutsevad nii või teisiti, kuidas aga jaksavad.
Vaat see mõte vaevab mindki ,et idapoolt on tehtud võimast propagandat ,justkui siia oleks saadetud käputäis diblasid="diplomaate" mingit "uut usku" jutlustama. Kas mitte see laineid lööv Rahvuslik Liikumine pole idapoolse propagandaveski vesi?
[i]Last thing I remember, I was Running for the door
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

:idea:

Tekkis uus hull idee pronksmehega seoses.
Huvitav, kuidas ta sobiks Harju tänava varemetele? Panna see mees kuhugi kõrgemale müürile või augu äärele, kuhugi madalamale veel valaks ühe pronksist leegionääri istuma, pea kätel? Siis kõlbaks sinna viia lilli nii võitjatele, kaotajatele, langenutele kui hukkunutele.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Uitaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Uitaja »

:idea:
Kuju võib jääda kohale, aga vahetada ära plaat. Uuel plaadil võiks olla kirjas, palju eestimaalasi Punaarmee mundrit kandes hukkus rindel ja tööpatis.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hummel »

Mis puutub meie igasugustesse "hüperrahvuslikesse liikumistesse", siis seni, kuni nende tegevus ei omanda vaimset ja intelligentsile rõhuvat väljundit, on nende püha üritus nii või teisiti rohkem niisama ärplemine.
Loomulikult, kui vaja, leitakse igasugu põhjusied, et tänaval meelt avaldada, kuid pronksmehe küsimuse rahuldava lahendamisega võetaks neilt ära märklimisväärne trump, mille taustal end nähtavaks teha ja laineid lüüa. Kui nad kavatseksid ka Maarjamäele lehvitama minna, siis seda kiidaks ilmselt heaks ülimalt tagasihoidlik % eestlastest.
Täna on aga natuke teisiti, sest märgatav osa rahvast tundub siiski seda ettevõtmist aktsepteerivat.

Kuju varemetele viimise ja ümber sättimise variant on nn "kunstiline", mitte ühiskondlik lahend. Meil pole vaja aga seda ausammast ehtida või upgrade-da, vaid on vaja leida talle osapooli rahuldav koht väljaspool kesklinna. Monumendil endal pole minuarust kunstiliselt küll midagi viga - normaalselt ja profilt ning terviklikult valmistatud. Leegionäriga ja veel varemetele (mille tekkes võib punakotkaid süülisteks pidada) kokku panek on tegelikkuses mõnitav ja ei too järelikult kindlasti head, pigem teeb asja hullemaks.
Kindel on, et Punaarmees võidelnud peavad saama oma geroi -sid sõjamehi oma pronksvärgi juures mälestada hoolimata sellest, et see pole paljude rahvuslaste arvates eetiline. Sõjas langenud sõdur on austamist väärt. Ja nad teevad seda nagunii ka hoolimata põlisrahva või marurahvuslaste arvamusest/aktsioonidest. Küsimus vaid selles, et KUS ja KUIDAS.
Maarjamägi on lihtsalt võrdlemisi reaalne koht, mis võiks üldse punaveterane ja muid vastavaid tegelasi ümberpaigutamise suhtes moraalselt rahuldada. Need vene agitaatorid, kes on üldse igasuguse ümberpaigutuse vastu, on samasugused madalalaubalised nagu eestlased, kes tahavad kuju õhku lasta, Venemaale postitada või lihtsalt kuhugi ära peita. Emba-kumba tahte järgi talitamine oleks samavõrd madalalaubaline tegevus.

Vene kogukonna probleem on siinjuures kogukonnasisene tõsine organiseeritud massiline ajupesu, mis ei lase neil oma ajast-arust šovinistlikust ajalookäsitlusest loobuda (hoopis süvendab seda!). Ja me oleme sunnitud sellega täna kahjuks arvestama! Kahjuks pole suudetud praktiliselt midagi ette võtta venelastele ajaloo ümberõpetamiseks - faktidel põhineva tõe valgustamiseks. Kui õnnestuks mingi vastav programm käima lükata, kaoks ilmselt mõne aasta pärast iseenesest ka riigivaenulik ja punavõimu ülistav toon neil üritustel!
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Sa, Soobel, teed sama vea nagu hulk helgeid päid enne Sind. Taagepera on muidugi lootusetu isemõtleja ja tema ideed on senimaani "intellektuaalselt huvitavad", kuni ta neid agarate lollide ja aferistide abiga ellu viima ei hakka. Meenutagem kasvõi mr. Frankensteini lapsukest RP-t! Kusiste kuuekümnendate produkt Veidemann ei aja isegi haigutama enam mitte ja halturtsik Lapini soov "käsi külge panna" on oma proosalisuses isegi sümpaatne (edgarikella honorar on arvatavasti juba otsas). Kõik need mõttehiiglased ei saa paraku aru ühest lihtsast asjast - kui puder on põhja kõrvetatud, siis võid sinna sisse segada mida tahes, sööki, mis kokka kiidaks, sellest enam ei saa.
Võib küll veidemanlikult sugereerida imetlust stalinliku terrori kõrgajal käsu korras loodud skulptuuri autori võimekusse sellistes tingimustes kunsti teha, aga tõde peitub paraku selles, et selle monumendi püstitamise ajal oli eesti rahva absoluutse enamiku igapäevaelu totaalne õudus. Veidemannid võiksid skulptor Roosile juurdemõeldud nutikuse ja pronkskujule igasuguste võimalike ja võimatute tähenduste andmise asemel lugeda ühe teise Roosi, Jaan Roosi päevaraamatut sellestsamast 1947-st aastast, kus isegi “naeratus inimese näol tundub kuriteona”. http://vana.www.postimees.ee:8080/leht/ ... htm#neljas
Kellelgi ei olnud aega leinata juba tapetuid, sest tuhanded ootasid veel tapmist ja keegi ei teadnud millal tuleb tema kord. Asemele toodi teadagi keda. Meie eestlased peame neid nüüd mõistma, Juku-Kalle õpetab! Eks püüamegi mõistlikkuse piires. Teame hästi, et vene sõdur ei maksnud elusast peast midagi ja laibana jäeti vedelema kuhu juhtus, seega ei tea enamus sugulasi kus nende isad, vanaisad, onud jne. oma otsa leidsid ja auku aeti.
Koht peab olema, kus oma austust ja leina väljendada, ning slaavi kombe kohaselt kasvõi sümboolsel haual sada grammi võtta ja peale haugata. Selleks sobib eestlase tehtud leinav pronksist punaväelane ideaalselt. Aga valime selleks koha, mis inimlikult mõistetava leina taha pugevatele suurvene šovinistidele nende revanšistlikeks spektaakliteks ei sobi.
Monumentide teisaldamine (mitte hävitamine) pole mingi haruldane sündmus – Tartu Garnisoni kalmistul taastatud Lõuna-Eesti vabastajate monument taaspüstitati teise kohta, sest algsel kohal puhkavad punakotkad meeskondade kaupa, Kreutzwald tegi Emajõe kaldapealsel koha vabaks Kalevipojale ja Smuuli eksirännakud lõpevad Lasnamäest pääsenuna Muhus – milles probleem? Probleemseks muutub reaalsus ainult lambanahast ilmajäetud hundile. Aga pole vaja osatada, toppides pronkskuju mingeid sõjakahjusid vahtima, ega püüdke vägisi kõiki kõigile armsaks teha – ikka see bla-bla “kõigile ohvritele ja kõigile pääsenutele”. Eriti kentsakas on seda kuulda osade eestlaste suust – oleme ikka maailmameistrid kõigi teiste “mõistmises”! Ma tahaks, kurat, teada, kus siin selle maamuna peal võiks olla see koht, kus keegi vaevuks korraks ka eestlasi mõistma???
P.S. Raseeritud taskufüürerite kahtlustamine Vene eriteenistuste tellimuse täitmises on neile liigne au – nii etteaimatavaid selle saab kaudselt juhtida nagu pavlovi koeri, aga neid ei maksa selles süüdistada, sest inimesed sünnivad paraku ebavõrdsetena ja kui jumal pole andnud, siis ei vala ka kopaga miskit kõrvade vahele.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Et siin foorumis tsensuuriga viimasel ajal suured probleemid, avastasin äsja enda jaoks ühe uue foorumi:
http://rahvuslikliikumine.ee/foorum/index.php

Nii et igaüks, kel peale püssivedru kumeruse pisut ka muid, üldinimlikke huvisid, vaadake järele - järsku meeldib!
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Nojah, kui juba selle teema aruteluks õige kohta ära viidatud - siis teema lukku...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Tõnismäe pronkssõdur ja Teise Ilmasõja aus memoriaal

Postitus Postitas Kriku »

Eesti sõjamuuseum esitas Tallinna kesklinna valitsusele taotluse, et pronkssõduri kuju antaks neile üle, sest see juba asub muuseumi hallataval kalmistul.

„Meie selle kalmistu eest hoolitseme, seda kaitseme ja arendame,“ ütles Eesti sõjamuuseumi direktor Hellar Lill. Kui selgus, et kuju ei kuulugi veel muuseumile, esitatigi taotlus linnavalitsusele. „Tundus mõistlik, et see võiks olla meie hallata, sest niikuinii meie hoolitseme selle eest,“ ütles ta. Mingeid teisi plaane muuseumil direktori sõnul pronkssõduriga ei ole ning kuju jääks oma asukohale täpselt nii, nagu see seal praegu on. Lille sõnul oleks tegemist lihtsalt omaniku vahetusega. Lill saatis kesklinna linnaosavalitsusele taotluse selle nädala teisipäeval. „Me teame, et kesklinna valitsus on selle taotluse kätte saanud, aga meil ametlikku vastust ei ole,“ ütles ta. „Mõned aastad tagasi vandaalitseti selle kuju kallal, siis tegelikult ka meie tegelesime sellega, et ta korda saaks uuesti,“ rääkis Lill. „See on selguse mõttes vajalik asi,“ põhjendas ta taotlust.

Delfi rääkis ka Tallinna kesklinna vanema Sander Andlaga, kelle sõnul on taotlus igati õigustatud. „Mina olen sellega nõus, kelle muu omanduses kui mitte sõjamuuseumi omas peakski see olema,“ ütles ta. „See, et ta linnale kuulub, on minu jaoks üsna huvitav.“ „Kuna see asub nende hallataval kalmistul, on loogiline, et on ka kuju nende hallata,“ arvas Andla. „Sõjamuuseumi esitatud taotlus on minu arvates küll igati mõistlik.“ Andla sõnul ei ole veel ametlikku vastust antud, sest linn pole veel üldist seisukohta kujundanud. „Kindlasti kujundame linna seisukoha ka ja siis on vaja paika panna protseduurid, kuidas see hakkaks minema, aga mina pean seda mõistlikuks,“ ütles ta.
https://www.delfi.ee/artikkel/120326602 ... i-moistlik
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

18 aastat on möödas ning kuna Lihula kivi teema meil on, siis ei näe põhjust ka seda kinni hoida. Ja too eelmine viidatud koht on vahepeal loomulikku surma surnud.
Puurija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Puurija »

Vanaisa Andrus Ansip: "See telefonikõne leidis tõepoolest aset, aga see on vaid üks episood kogu sündmuste ahelast. Me olime põhjalikult valmistunud pronkssõduri teisaldamiseks, sest kõik ohuhinnangud ütlesid, et pronkssõdur tuleb kohe Tõnismäelt ära viia, sest kui teha seda kolme aasta pärast, on majanduslik ja sotsiaalne kahju kordades suurem. Prognoosisime ka seda, et sündmused võivad väljuda kontrolli alt. Tõime pealinna 780 politseinikku mujalt Eestist. Kui saabus pronkssõduri ala piiramise ja tarastamise aeg, siis Edgar Savisaar ulatas endale teadmata abikäe. Kaarli kiriku kõrvale oli toodud asfaldifreesimismasin ja millegipärast arvas Kremlit toetav liikumine Notšnoi Dozor, et selle masinaga hakatakse pronkssõdurit ära viima. Kogu Notšnoi Dozor oli kõrgendatud valmisolekus terve ööpäev enne piirkonna tarastamist. Inimesed ei suuda kaua magamata olla ja seetõttu valvas õigel päeval asfaldimasinat vaid kolm inimest ühes autos. Enne tara paigaldamise algust vaadati üle, mis inimesed need on. Nad üritasid kohe abiväge kutsuda, aga ... (muigab – E .E.) paraku puudus Tõnismäel mobiililevi, nii et nad ei saanud abi kutsuda. Tarastamine toimus vaikuses. Rahvas hakkas kogunema Tõnismäele 26. aprilli õhtul ja siis väljus sündmustik kontrolli alt. Rahvusringhääling, TV3 ja eriti Kanal 2 olid väga operatiivsed ning pilt Tõnismäel toimuvast jõudis otse rahvani. Mulle saadeti pidevalt sõnumeid politseimaja juhtimiskeskusest endises Kalevi kommivabrikus. Palusin öösel kokku kutsuda kriisikomisjoni. Suundusin ka ise juhtimiskeskusse, aga tee peal helistasin Jaak Aaviksoole ja ütlesin, et pronkssõdur tuleb kohe ära viia. Ta küsis algul unisena, miks sellega nii kiire on. Ma ütlesin, et pane telekas käima, säti end ruttu riidesse ja sõida politseimajja. Ka politseimajas olid paljud teist ööpäeva üleval – inimesed ei tahtnud ajalugu maha magada. Mulle esitati ülevaade sündmustest. Midagi uut ma ei kuulnud. Seal siis ütlesin, et pronkssõdur tuleb kohe ära viia, sest kui inimesed hommikul ärkavad ja näevad, et kogu linn on segamini pekstud ja ainus puutumatu koht on pronkssõduri ümbrus, siis järgmise 15 aasta jooksul ei ole siin riigis ühtegi rahva jaoks autoriteetset valitsust. Siseminister Jüri Pihl ja politseimajja jõudnud kaitseminister Jaak Aaviksoo olid ka nõus. Helistasime Pihli ja Aaviksooga valitsuse liikmeid läbi. Tegime keset ööd valitsuse telefoniistungi, kus otsustasime pronkssõduri teisaldada. Kaitseministeeriumist hakkasid asju korraldama Lauri Tumm ja Meelis Oidsalu, Tarmo Miilits oli politsei poolt operatsiooni juht. Mingil hetkel toodi telefon mulle. Sel ajal lammutati praeguse Solarise koha peal Sakala keskust ja nad tahtsid kasutada sealset ekskavaatorit. Pidin peaministrina rääkima ettevõtte juhiga, sest mees oli öise kõne peale arvanud, et keegi teeb temaga halba nalja, kui palub tulla pronkssõdurit ära viima. Ma ütlesin, et on hetki, kus tuleb otsustavalt tegutseda, ja ma palun, et te korraldaksite selle asja ära. Nii ta tegi. Müts maha selle mehe ees. Siis saabus pressiteate tegemise aeg. Inimesed olid teist ööd üleval ja entusiasmi keegi ei ilmutanud. Võtsin siis ise paberi ja hakkasin pressiteadet koostama. Selle enda kirjutatud originaaleksemplari andsin rahvusarhiivi. Minul arvutit kaasas ei olnud, aga õige pea oli viis laptop’i ümber laua ja nii see pressiteade valmis. Viimaseid lauseid oli, et valitsuse otsus pronkssõduri teisaldamise kohta on täidetud. Politseimajast sõitsime Jüri Pihliga Stenbocki majja. Peatusime Tõnismäel ja rääkisime politseinikega. Kõik olid väsinud. Sel ööl ma ei maganud. Hommikul korraldasime valitsuse istungi. Kolmveerand seitsme paiku helistati rahvusringhäälingust ja küsiti, mida tähendab lause, et otsus hauatähise teisaldamise kohta on täidetud. Tähendab seda, et on ära viidud, vastasin mina. See uudis lasti eetrisse kohe, ebatavalisel ajal enne täistundi. Ja ma tean mitmeid peresid, kus sellele järgnesid rõõmurõkatused. Kas just ootamatult palju, aga üllatav oli see, kui paljud kinnipeetuist olid kriminaalse taustaga. Kiminaalse taustaga inimeste hulgas levis väga kähku info, et nüüd on võimalik midagi krabada. Teisel õhtul paljud tulid protestima juba seljakottidega, et oleks, kuhu kalleid teksaseid ja muud kraami panna. Need ei olnud üksikud ullikesed, kes tulid võtma Lay´s-i krõpse või Libresse sidemeid. Teiseks õhtuks olime korralikult valmistunud, arreteeritud laamendajaid hakati D-terminali viima ja mässuhoog rauges õige kähku. Järgnes Georgi lintidega ehitud autodega aeglane sõitmine, aga politsei tegutses taas väga otsustavalt. Aeglaselt sõitjaid juhiti parkimisplatsile, trahve menetleti väga aeglaselt ja aeglaselt sõitmise isu läks üle... Avalik arvamus toetas väga tugevalt pronkssõduri teisaldamist, aga mitmed akadeemilised inimesed mõistsid selle hukka, meedias peeti sageli kogu konflikti Stenbocki majast initsieerituks. Meediaettevõtete Liit valis mind 2007. aasta pressivaenlaseks, sest ma olevat summutanud diskussiooni. Diskuteeritud oli aastaid, tegutseda oli vaja. 2006. aastal konfiskeeris ju politsei Tõnismäel Eesti riigilipu, keeras rulli ja peitis autosse. See oli häbi. Samas Eesti varasematele valitsustele pole mingit põhjust ette heita, et nad varem seda monumenti ära ei viinud – selle ümber ei olnud ju mingeid pingeid. Aastaid käisid seal veteranid. Putin hakkas võimule saades sihiteadlikult ehitama vene rahva identiteeti ümber nn suure isamaasõja võidu ja pronkssõdur oli selle kampaania osa. Pronkssõduri juurde lisandusid punapühade ajal kooliõpilased, siis lasteaialapsed, siis hakati tooma kooliõpilasi väljastpoolt Tallinna ning pinged aina kuhjusid, kuni eestlaste rahvuslipp politseiautosse peideti. Kui keegi ütleb, et see pronkssõduri äraviimine rikkus suhted Venemaaga, siis ma soovitan mõelda, mis toimus hiljem Maidanil ja Krimmis või Ida-Ukrainas."
https://eestinaine.delfi.ee/artikkel/12 ... mine-votab
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krizz »

Väga käpardlik töö, mida sm. Ansip püüab suureks õnnestumiseks maalida. Anti vastastele aega atra seada. Oleks tulnud ilma igasuguse eelneva vihjeta minna ja kuju ära viia. Punkt. Asukoht kuhu viidi on ka muidugi tragikoomiline - nende meeste haudade peale, kes võitlesid punastega ja olid nende ohvrid. Heal juhul Maarjamaal muuseumis oleks sellele sobilik koht olnud. Seega kõik, nii algus kui ka lõpp, kõik tehti valesti.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Mul on üks selline tuttav, kes ka tagantjärele ALATI TEAB, kuidas kõik oleks pidanud olema. Mida kaugem sündmus, seda täpsemalt teab ...

Kui küsida mingi asja kohta selle toimumise ajal, siis millegi pärast ei taha arvata - et las mõtlevad need, kelle ülesanne see on, sest "temal niisama ei plõksi"!
:mrgreen:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Oleks ma ette pooltki nii tark kui mu ämm tagantjärele, tavatseb mul üks tuttav öelda...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krizz »

mart2 kirjutas: 25 Apr, 2025 8:54 Mul on üks selline tuttav, kes ka tagantjärele ALATI TEAB, kuidas kõik oleks pidanud olema. Mida kaugem sündmus, seda täpsemalt teab ...
Sina tead, et tema ALATI teab jne. Suured teadjad ju kõik. Mul on konkreetses küsimuses konkreetne oma arvamus. Kui sina nimetad sellist operatsiooni käiku igati edukaks ja õnnestunuks, siis well, palju õnne sulle. Mina ei viitsi musta valgeks rääkida ja vice versa. Edu! :wink:
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

krizz kirjutas: 25 Apr, 2025 23:45 ... Kui sina nimetad sellist operatsiooni käiku igati edukaks ja õnnestunuks, siis well, palju õnne sulle. ...
Ma ei saa hinnata "igati" mõistet, sest ei tea kogu taustainfot, mis valitsusel, KAPO-l ja teistel asjaosalistel struktuuridel oli.
Tean ainult oma piiratud teadmisvajaduse kohaselt, et suurem planeeritud mäsu suudeti ennetavalt ära hoida.

Suur pluss oli see, et juhtunu avas nii mõnegi kahtleja (Eestis ja välismaal) silmad naaberriigi ning tema käpikute osas. Vahel, kahjuks, on vaja veidi valu, et õppetund kohale jõuaks.

Lõpetan.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline