Nutt ja hala

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Lemet kirjutas: 13 Mai, 2025 14:40
Tegelikult vabaduse viljakates tingimustes hävitati kogu maaelu.
Sellisteloosungite väljahõikajatelt olen ma läbi aegade tahtnud küsida, et kuidas ja kes täpsemalt seda va maaelu ikkagi hävitas? Ja mida oleks tulnud teisiti teha?
Mart Laarist suurem põllumajanduse hävitaja oli ilmselt põhjatu NSVL turu ärakadumine - senini oli igasugusest toodangust lahtisaamine lõputu nõudluse tõttu väga lihtne. Ehk see protsess oli niiehknaa vältimatu. Samamoodi kadusid kaardilt ka NSVL aegsed tehased, mille toodang oli mõeldud NSVL musta auku ja mille järgi kadus nõudlus. Eestis tehti kunagi isegi ekskavaatoreid.

Kui vaadata nt sotsmaade rasketööstust, siis näiteks milline sotsialismiaja sõiduautobränd sealt on tänaseni iseseisvalt ellu jäänud? Nende tehaste peamine väärtus öeldi olevat kinnisvara, kus nad asusid. Eks samad protsessid olid seal ka põllumajanduses, mida rohkem oma turule suunatud oldi, seda edukamad olid peale suure ja jagamatu lagunemist. Eesti põllumajandus on kogu aeg olnud tugeva ekspordisuunitlusega, juba Pätsu ajast, hiljem oli "eksport" NSVL suurlinnadesse ja pärast juba päriseksport.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Aga ikka ju Laar süüdi, et NSVL turg ära kadus.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Leedu läks teist teed ja kolleegidega sealt - kõigil oli 5-10 lehma, kes maal elasid. Soome EÜ astudes ma Mattilt küsisin, et kas ta ei karda? Ei kartnud sest ta oli Iso, 20 lehma nagu mul. Ei teagi enam, Matti sai metsas surma aga mis saanud Soome 20 lehmasest talust - ei tea. Mind nulliti ära.
Lihtsalt paha hakkab, kui praegu räägitakse jaanalinnu talust või muust sellisest. Pärandniitudest.
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TALUPOEG TALUJA »

Maaelu hävitamine käis meil täie hooga. Kes selles kahtleb, järelikult ise ei ole kursis põllumajanduse ja ka selleaegse elu-oluga.

T.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

TALUPOEG TALUJA kirjutas: 13 Mai, 2025 16:12 Maaelu hävitamine käis meil täie hooga. Kes selles kahtleb, järelikult ise ei ole kursis põllumajanduse ja ka selleaegse elu-oluga.

T.
Äkki siis kirjeldaks, saaks ka teised targemaks. Muidu jääb ikka väga üldsõnaliseks.
Rebane11
Liige
Kontakt:

AMvA kirjutas: 13 Mai, 2025 16:31
TALUPOEG TALUJA kirjutas: 13 Mai, 2025 16:12 Maaelu hävitamine käis meil täie hooga. Kes selles kahtleb, järelikult ise ei ole kursis põllumajanduse ja ka selleaegse elu-oluga.

T.
Äkki siis kirjeldaks, saaks ka teised targemaks. Muidu jääb ikka väga üldsõnaliseks.
[/quote

Mingi memm oli venemaal rasedaks jäänud ja arstid küsisid et kuidas? Pioneerid käivad, kõike neile seleta ja näita.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 13 Mai, 2025 15:26 Aga ikka ju Laar süüdi, et NSVL turg ära kadus.
Laar kuulutas välja tollivaba Eesti, aga EÜ jättis tollid alles. Vähi ajal sai esimest korda teravilja müüa maailma hindade alusel, Enne oli põllumajandussaadustel fikseeritud hind. et Tallinn nälga ei jääks. Kui maha põlesin, siis oli kurss selline et 1 tm lauda 20 lehma pidaja naljalt ei ostnud. Maksis sama palju kui kuu sissetulek.
Kuhu on kadunud imeodav külmutatud blokkliha, millega põllumees tol ajal konkureerima pidi?
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Praegult on samuti Eesti ja muu hiljem liitunud idabloki põllumajandustoetused väiksemad kui vanadel olijatel. Ja sellegi pisku võitlesid ühinemisläbirääkimistel välja hoopis poolakad.
Vargamäe tüüpidel on viimane aeg jalad kõhu alt välja lükata ja nõuda eurokolhoosis võrdset kohtlemist . Muidu seisavad nagu müür igasuguste võrdsuste ja vendluste eest aga kui toidujulgeolek jutuks tuleb ainult nohisevad ja lubavad Hispaaniast sisse osta.
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Vaat , ei tea kuidas täpselt nende eu toetustega oli , mõned teadjad väidavad et oli iga riigi asi , milleks toetusi küsida , meie "vuntsid" küsisid , et saaks infrastruktuuri kaasajastada ehk teedesse ja betooni raha uputada , teised kes lõunapool ja põllumeeste proteste ei talu küsisid toetusi põllumeestele , kui tõene see kõik on , aga kunagi keegi Vikerraadios esinedes nõnda väitis .
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

Ma tõesti eriti ei viitsi enam seletada, sest seda on näinud ja seda on kogenud kõik kes vähegi põllumajandusega tegelesid.
Lohutuseks rahulolematutele ja pimedusega löödud inimestele selline lugu:

Kohaliku Põllumeeste seltsi esimehele oli siis algusaastatel pakutud toetusi. A.T. oli siis öelnud: "Ma olen terve ja tugev mees, saan endaga hakkama ja miks ma peaksin toetusi(põllumajandustoetusi) üldse vajama? Miks? Ma kahjuks enam rohkem sellest loost ei mäleta...

Ma lisaks niipalju veel oma elukogemusest, et see on tõesti imelik, et põllumajandustootja, talunik jne. peab täitma igasuguseid nõudeid ja siis jagatakse vastavalt hektari peale teatud summad. Jagajad muidugi saavad ka ise sealt katlast omale kulbiga võttes kõhud täis....
Ma ise oma lolli peaga mõtlen, et tegelikult, kui iga maamees saaks oma töö eest ja oma kasvatatud vilja jne. eest ausat õiglast hinda, poleks mingeid toetusi üldse vaja! Reaalselt, kas see muidugi üldse võimalik oleks? Ma ei oska ise midagi lisada, sest ma ei tea, mis toimub mujal maailmas. Ja nahh, on neid maakaid siis üldse vaja? Ei oleks meil igapäevaselt süüa vaja, oleks asi selge-päevapealt tuleks tulu mittetoov tegevus lõpetada! Aga.... lõunaks läheb meil kõigil kõht tühjaks....

Ja kui kellegil huvi veel midagi teada saada, siis TRÜ tegi 95 aastal riiklikul tasemel uuringu teraviljakasvatuse tasuvusest. Kel ligipääs, saab lõpuks teada, milles asi.... et osad väiketalud oma tegevuse lõpetasid. Veel võite uurida statistikat, palju oli talusid, sealghulgas eraldi, palju väiketalusid jne. Ja palju neid nüüd alles.
Muidugi, oma osa oli ka vene turu kadumisel. Vaba turumajandusel, erastamisel jne. Ja need rammusad lehmad mis meie isatalust ära viidi, saabusid peale kolhoosi lagunemist tagasi väikeste karvaste lehmasarnaste olevustena, kahe nisaga, kes ei andnud ei piima ja seisid vaevu omil jalul.... oleks te neid näinud oma silmaga, te oleks kõik perseli kukkunud!

T.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kui minule 1999. aasta Jõululaupäeval anti üle kiri, et minu igapäevast tonni piima alates 1 jaanuarist vastu ei võeta, transport kallis, siis 10 km raadiuses kukkus kokku kõik. Suurpõllumees et tule su pisikest heinamaad niitma.
Ehk siis põllumajanduse lagundajateks olid piimakombinaadid ja nimetud suurpõllumehed? Aga mitte reaalmatemaatika, mis näitas ära piimaveo tasuvuse sõltuvalt kaugusest ja piima hulgast (ja selle tootmise stabiilsusest) ja ammugi mitte idaturu ärakadumine, mis enam odavate hindadega kütust, jõusööta ja väetist ei tarninud, aga kallite sisenditega toodetud kaupa enam väga osta ei jsksanud ega ka tshtnud. Kuramuse suurpõllumehed (loe:kulakud), ma ütlen...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
vanahalb
Liige
Kontakt:

parkija kirjutas: 13 Mai, 2025 19:20 Vaat , ei tea kuidas täpselt nende eu toetustega oli , mõned teadjad väidavad et oli iga riigi asi , milleks toetusi küsida , meie "vuntsid" küsisid , et saaks infrastruktuuri kaasajastada ehk teedesse ja betooni raha uputada , teised kes lõunapool ja põllumeeste proteste ei talu küsisid toetusi põllumeestele , kui tõene see kõik on , aga kunagi keegi Vikerraadios esinedes nõnda väitis .
Ei-ei , põllumajandustoetused on ikka igale EL riigile ette nähtud. Ette nähtud on nad niimoodi et EL kunagised asutajad saavad protsentuaalselt kõige rohkem, näiteks Soome hilisema liitujana juba vähem ja viimases lõpus liitunud Idablokk juba oluliselt vähem. Või teistmoodi õeldes - Tallinnas müüakse dumpinghinnaga Hispaania tomatit ja see on ebaaus konkurents.
Soomes noh, minumeelest ei osteta põhimõtteliselt niisugust kaupa (seda peaks kaupluste ostujuhtidelt täpsemalt uurima) . Täna vaatasin, Prisma suurustes poodides on ainult Soome enda tomat või kurk , üle 3 EUR/kg. Poola või Hispaania oma polegi näinud.

Maaelu väljasuretamisest üks kättejuhtunud artikkel.
https://www.pollumajandus.ee/uudised/20 ... setoetused

Käsitleb ühtlasi USA ja EL toetuste võrdlust. Vana Euroopa , Ilmselt siis ka Austria :) , suured toetused olevat mõeldud sealsete väiketootjate hingeshoidmiseks. Idabloki toetusi, olgugi et nad on väikesed kasutatakse seevastu kohalike suurtootjate kapitaliseerimiseks. Nii see maaelu välja surevatki?
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

Kas mitte polegi "kellegi" eesmärk pärismaalaste käest kõige võtmine? Algul suretatakse väiksemad, natike suuremad hiljem. Maad ostetakse kokku väiksematelt, müüakse edasi suurematele kohalikele ja lõpuks parseldatakse kõik välismaalastele maha. Rahu majas. Kohalikest saavad orjad nagu vanasti.... Kaugele meil see asi lõpuks välja jõuab.... ehk õnnestub veel nähagi!

Automaksu korraldajad talitavad ka sama sistemi järgi. :mrgreen:

T.
vanahalb
Liige
Kontakt:

TALUPOEG TALUJA kirjutas: 13 Mai, 2025 20:52 Kas mitte polegi "kellegi" eesmärk pärismaalaste käest kõige võtmine? Algul suretatakse väiksemad, natike suuremad hiljem. Maad ostetakse kokku väiksematelt, müüakse edasi suurematele kohalikele ja lõpuks parseldatakse kõik välismaalastele maha. Rahu majas. Kohalikest saavad orjad nagu vanasti.... Kaugele meil see asi lõpuks välja jõuab.... ehk õnnestub veel nähagi!

T.
Siin tuleks võib-olla lähtuda põhimõttest et maad ei müüda. Seda saab rentida - üheks, kümneks 49-ks, 99- ks jne aastaks. Rendihind on siis maamaks + enda tulu.
Mul on samuti Tallinnale juba nii lähedal maad et kinnisvaramaaklerid tunnevad vahel huvi. Ma olen öelnud juba pärast telefonis tutvustamist ("Tere mina olen x firmast "Maa ja rahvas" ) et ei maad küll müüa pole. Mingitel tingimustel saab rääkida rentimisest. Siis ollakse jahmunud et eeee... põllumaa rentimisest olen küll kuulnud aga et elamumaa... No aga nii see on.
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

Keegi rääkis siin piimast.... kas Viljandi piimakombinaat (mujal teised kombinaadid) ei oleks mitte pidanud saama põllumeeste omandusse? Selle said ju hoopis teised..... Ebaõiglust oli palju. Peapõhjust teame me ju kõik. Oleks hea onu, annaks hea tädi jne......
Mis aga oleks kindel olnud- kui piimatööstus oleks põllumeestele-karjakasvatajatele saanud, oleks meil kindlasti maal elu hulga parem saanud.
Mingid külajutud liikusid ka vanasti sellest, et meil käisid "Väljamaised spetsialistid" nõustamas kuidas kõike persse keerata... Ma ei tea kas sellel ka tõepõhi all oli, aga vahest on imelik oma kõrvaga kuulata ja oma silmaga näha, et targaks õppinud inimesed ajavad lolli juttu suust välla.... hakka või uskuma. :mrgreen:

T.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist