Rühmavanem vs rühmaülem

Trtmppa
Liige
Kontakt:

Re: Rühmavanem vs rühmaülem

Postitus Postitas Trtmppa »

Kapten Trumm kirjutas: 15 Mai, 2025 12:26 Miks ta KL-s ei toimi? Kui mina õppisin RÜ-ks, siis RV kursus tegi samu asju, välja arvatud esimene nädalavahetus, kus neil olid omad, tagala teemad.
Taktikaõpe oli sama ja sellest on rohkem kui 15a tagasi.
Lingi taga peitub EKV(sh KL lisa) uus allohvitseride teenistus- ja karjäärimudelit tutvustav artikel.
Mitte toimimise all pidasin silmas, et see uus mudel on KV-s juba rakendust leidnud aga KL-s veel mitte. Rühmavanemate koolitamine toimub ikka, hetkel viib seda läbi KL Kool rühma juhtkonna kursuse nimetuse all.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Kapten Trumm kirjutas: 15 Mai, 2025 12:26 Miks ta KL-s ei toimi? Kui mina õppisin RÜ-ks, siis RV kursus tegi samu asju, välja arvatud esimene nädalavahetus, kus neil olid omad, tagala teemad.
Taktikaõpe oli sama ja sellest on rohkem kui 15a tagasi.
Ei toiminud siis ega toimi ka praegu. Nime järgi RV kursus võib ju olla, aga kui seal tegeletakse jaoülema teemadega, mitte RV teemadega, siis.. Ca 15 aastat tagasi samamoodi.
Pole näinud ühtki (misiganes) koolist kursuselt tulnud rühmaülemat, kes oskaks rühma reaalselt ka juhtida ning veel vähem olen näinud koolitatud rühmavanemat, kes midagi oma ametikoha täitmisest ka teaks või loogikatest aru saaks.
Kõik asjalikud RÜ-d ja RV-d on saanud oma taseme läbi praktika, kas siis elukutselises üksuses või KL-is.
On malevaid, kes on asja enda kätte võtnud ja teevad omaalgatuslikult RV kursuseid. Peamiselt on just allohvitserid selle käsile võtnud, sest nutt tuleb muidu kogu aeg peale. Kui Kool suudab päriselt rühmavanema asjad selgeks teha ja ka edasiandmiseks vormida, siis on viis-pluss. Kitsaskoht on selles, et iga õppiv RV võiks saada ka rühmalaadse asja, mida kantseldada pikemalt kui üks päev kursuse jooksul - ja see pole juba enam reaalne.
professional retard
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Umbes 15a tagasi, kui ma sellega tegelesin, siis ei tehtud RV-le mingeid jaoülema teemasid, vaid kursus 90% oli sama, mis RÜ oma, erines ainult esimene moodul, mil RV tegelesid tagala/logistika asjadega. Taktika, sh maastik olidki kaks kursust koos. Muidugi, kui sul on 40 matsi, siis maastikul peab keegi ka olema JÜ, sõdur jne. Kõik ei saa RÜ-d olla.

Ma ei taha siinkohal laskuda vaidlusse, mis pädeb ja mis mitte, lihtsalt konstenteerin, et RV taktikaliselt RÜ-ga samale pulgale koolitamine oli KL-s leiutatud juba nii 20 a tagasi.

Mis puudutab neid jaoülema teemasid mitte-jaoülematele, siis Lahingukoolis toimuv VROK läks ka selle peale vist 2007 või nii. Põhjenduseks öeldi, et selle napi ajaga piisava aluspõhjata õiget RÜ-d teist ei saaks nagunii, aga teeme enamvähem selgeks jao asjad ja siis vähemalt suudate JÜ tegevust kontrollida ja vajadusel ise oma jagusid õpetada. Aastaid hiljem sain aru, et see oligi õige, sest õpetada jaole varitsust või kiirrünnakut ei tekitanud erilisi probleeme, sest KL üksustes kipub ka see seersantkoosseis olema nagu on (vähemalt toona oli). Ühtlasi tehti hästi selgeks drillimise tähtsus (millest sain ka hiljem aru). Kui täna minult küsida, et jao 6 kontaktdrilli - paari päevaga teen selle igale jaole selgeks, niiet nad ise ka ei usu, kui laduselt see toimida saab.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline