Iisraeli ajalugu

Muistsed linnused, keskaegsed kindlused, kõik sõjad ja lahingud. Mis iganes leidis aset enne XX sajandit...
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Iisraeli ajalugu

Postitus Postitas Kriku »

Erureamees kirjutas: 13 Okt, 2024 9:23Ükskõik, kes selles süüdi on ei ohusta Euroopat siiski mitte juutide invasioon ja juudiusku pööramine.
Juudiusk muide nagu vene õigeuskki ei missioneeri.
Erureamees kirjutas: 13 Okt, 2024 9:23Mina ei tea kui suur peab moslemite protsent olema, et üleriigiliselt šariaadiseadused kehtestada aga täiesti ilmselt pole selleks enamust vaja.
Täiesti ilmselgelt on selleks suurt enamust vaja, sest see eeldab PS muutmist. Mitte et see vähimalgi määral teemasse puutuks.

LISATUD: šariaadi kehtestamise arutelu liigutatud järgmise põgenikekriisi oleksoloogiasse.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Šariaadiseadused

Postitus Postitas Some »

Selline huvitav lugemine siis:
https://www.internationalhouse.ee/wp-co ... d_02-1.pdf
Kuidas Suurbritannia ja Prantsusmaa Lähis-Idas kõik pekki keerasid, algab PDF-i leheküljelt 21.
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Kontakt:

Re: Šariaadiseadused

Postitus Postitas MadMan »

Some kirjutas: 14 Okt, 2024 16:56 Selline huvitav lugemine siis:
Kuidas Suurbritannia ja Prantsusmaa Lähis-Idas kõik pekki keerasid, algab PDF-i leheküljelt 21.
akf postitab Palestiina propagandisti luulusid. Naljakas ja samas ka kurb.
Pilt
Jameela Prits
Palestiinast pärit Jameela oli Tartu Rahvusvahelises Majas praktikal ja aitas araabia maadest tulijatel Eestis kohaneda. Jameela aitab ka täna meid tõlgetega, põhilise osa ajast tegutseb ta aga Köömnes, kus toetab uussisserändajaid uute tööturul kasulike oskuste omandamisega.
JAMEELA RASHEED AHMAD PRITS, araabia keele õpetaja
Omandanud 2013. aastal bakalaureusekraadi Palestiinas (Al-Quds Open University) erialal "English language and its Teaching Methods".
Al-Quds Open University (Arabic: جامعة القدس المفتوحة) is an independent, distance education public university in Palestine. It was created by a decree issued by the Palestinian Liberation Organization (PLO) in 1991.[1]
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Šariaadiseadused

Postitus Postitas Some »

MadMan kirjutas: 14 Okt, 2024 17:07
Some kirjutas: 14 Okt, 2024 16:56 Selline huvitav lugemine siis:
akf postitab Palestiina propagandisti luulusid. Naljakas ja samas ka kurb.
Lugeda tasub ikka, eriti ajaloo osa.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Sykes-Picot' lepingust on foorumisse ka varem postitatud ja kõrgemal tasemel, kuigi valdavalt mitte eesti keeles: search.php?keywords=sykes-picot .
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Kunagi Jeruusalemmas nokkisin üht türgi ülikooliprofessorit, kes jäi hätta agressiivsete araablastest oliivioksa müüjatega (sellest oliivisalust pärit, kus Kristus kinni püüti). Et samasugused moslemid ju nagu türklasedki ja türklased ka usinad kauplejad. Selle peale urises, et araablased olevat koerad, kes koos inglastega nende vastu sõdisid. Osmanite impeeriumi lõpust jutt siis. Kusjuures, seal koolitusel olid väga erinevatest religioonidest tegelased koos. Nii õigeusklikud, katoliiklased, juudid kui moslemid. Mingil arusaamatul kombel võtsid türklased mind oma kampa.Õhtuti seiklesime araabia linnaosades/restoranides. Pärast liitusid juudid ka meiega (ka üks juudi teoloogiatudeng).
Kristlased nagu suhtlemisest väga huvitatud ei olnud, pärast koolitust kükitasid hotellis. Lõpus neid küll huvitasid see Kolgata tee ja Kristusega seotud paigad.
Et türklased ja mina võtsime seda pisut leigemalt siis sai koos juudiga nii ajaloost kui religioonist rääkida, huvitav oli. Too juudi tudeng teadis peast nii Talmudit, Piiblit kui Koraani. Väga sõbralikult suhtuti üksteisesse.

OT mõte pigem selles, et lähe ei lähe mitte religiooni mööda vaid pigem kultuuride tasandil. Indoneesias on moslemitest naispolitseinikud samal ajal kui Afganistanis aetakse tüdrukuid koolidest välja ja loobitakse kividega.
Kusjuures Eliatis olid enamikud töölised Gazast või Liibanonist, lihtsalt käisid Iisraelis tööl. Said juutidega rahulikult ühes kollektiivis töötatud küll.
aksel90
Liige
Kontakt:

Re: Iisrael vs. Hamas

Postitus Postitas aksel90 »

Qwerty226 kirjutas: 11 Okt, 2023 11:20 Samamoodi nagu narvakaid ei lastud peale II MS tagasi Narva?
See ei ole hea näide, sest paistab nii, et Narva linna tagasipöördumine tegelikult keelatud ei olnud. On müüt, mille tekkepõhjusi võib oletada, aga mitte 100% rekonstrueerida.
drawulf
Liige
Kontakt:

Gaza sõda

Postitus Postitas drawulf »

Minu arust on veits imelik, kui mu pere on tuhat+ aastat mingil maal elanud, ja siis tulevad mingid tüübid ja ütlevad, et ikkagi meie elame nüüd siin, me teeme vot oma riigi ka.

Ma saan aru kust see vajadus tuleb, aga palestiinlased on seal kümneid põlvkondi juba elanud ju :roll: (Loomulikult ei pea ma lugu kummagi poole põhjustatud kannatustest, st rünnakutest, surmadest)

Kas mu arusaam asjast võiks siin kuidagi etem olla? Uurisin selle kohta alles hiljuti seega ehk lähenen liiga pinnapealselt?
diicii
Uudistaja
Kontakt:

Re: Gaza sõda

Postitus Postitas diicii »

drawulf kirjutas: 20 Mai, 2025 23:37 Kas mu arusaam asjast võiks siin kuidagi etem olla? Uurisin selle kohta alles hiljuti seega ehk lähenen liiga pinnapealselt?
Siis sobiks hästi lugemiseks see raamat ( raamatukogudes kenasti ka olemas ) : https://www.apollo.ee/et/jeruusalemm-2.html
ja kui see loetud, siis saab killukesi juurde sellest raamatust ( raamatukogudes ka olemas, aga pikk ooteaeg ) : https://www.apollo.ee/et/see-maailm.html
Erureamees
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Erureamees »

Lihtsalt ääremärkusena. Juudid hakkasid oma üksustega (neil oli mingisugunegi struktuur ja "sõjavägi") araablasi juba enne riigi välja kuulutamist
Lihtsalt ääremärkusena ei elanud neil aladel sugugi kaubalistes kogustes "palestiinlasi" tol sõjaeelsel ajal. Seal, kus tänapäeval on roheline (haljas, mitte hamas) oli kivikõrb. Ja juudid ei tulnud ja võtnud midagi vägivallaga ära. Küll aga hakati nende vara ja elu otsekohe ohustama. A´la krdi kulakud, miks nemad järsku nii hästi elavad kui mul polnud kitsegi jaoks raha. Ja siis tekkisid juutidel igasugused paramilitaarsed ühendused. Araablaste "rahumeelsusest" näiteks UK- s on näiteid tonnide viisi. See, et suurem osa ei ole terroristid ei lenda hästi. Ilma valdava enamiku heakskiiduta poleks see terrorism nii populaarne. Kui sa ikka islamit tõsiselt võtad ja mullad sulle räägivad, mida sa pead mõtlema ja kuidas teiseusulistesse suhtuma, siis aus moslem nii teebki. Araablased on algusest peale eitanud Iisraeli riiki ja jutt kahe riigi lahendusest on ainult venitamine ja propaganda. Samuti suhtuvad nad meisse, ainult, et jõudude vahekord ei võimalda massilist terrorit veel rakendada. Mõne inimese jaoks on mulla, kes kutsub üles teiseusuliste (uskmatute) hävitamisele väljasaatmine ka räige inimõiguste rikkumine.
Igasugused võrdlused Venemaa ja SS-i, Ukraina ja millega veel on ignorantsed. Ja kui ümbritsevad araabia riigid neile nii kaasa tunneksid, siis ei tõkestataks neid traataedade ja kuulipildujatega ( palestiinlasi mõtlen ). Mis sakslastesse puutub siis ma ei kiida ühestki otsast heaks natsirežiimi, aga nõukogude propaganda on neile omistanud palju plaane, mida neil tegelikult polnud. Mingit slaavlaste või spetsiifiliselt venelaste hävitamist kavas polnud.
Ma saan aru, et sihipärane relvastamata inimeste tapmine pole OK, aga mina ei suuda küll Inglasi Saksa linnade pommitamise eest või ameeriklasi Hiroshima eest hukka mõista. Vastus agressiooni eest peabki olema kordades ja kordades valusam. See puudutab ka Venemaad ja praegust sõda. Ja see, et mingi osa ei toeta režiimi pole oluline. Kriminaalne vastutus ja moraalne vastutus jne. on erinevad asjad.
uncle_sid
Liige
Kontakt:

Gaza sõda

Postitus Postitas uncle_sid »

drawulf kirjutas: 20 Mai, 2025 23:37 Minu arust on veits imelik, kui mu pere on tuhat+ aastat mingil maal elanud, ja siis tulevad mingid tüübid ja ütlevad, et ikkagi meie elame nüüd siin, me teeme vot oma riigi ka.

Ma saan aru kust see vajadus tuleb, aga palestiinlased on seal kümneid põlvkondi juba elanud ju :roll:

Juudid ei sündinud mööda maailma laiali ja ei koondunud ühtäkki jeruusalemma lähistele elama. juudid rahvusena on sinuarust kuskohast pärit? väike ajalookursus tuleks kasuks.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Juudid rändasid ka esimesel korral oma tõotatud maale sisse, enne olid seal vilistid. Tegelikult tuleks kõigile rahvasterännu-aegsete rahvaste järglastele ka oma kunagises kodupaigas riigid teha (kui kellegil veel pole), et oleks ikka võrdne kohtlemine. Eurooplased on toredad - ise kiusavad sajandeid juute, siis on süümekad ja teevad neile riigi maale, kus juba keegi pikalt ees elab ja nende käest ei küsi midagi. Selge see, et nad ei ole siis sellest riigist vaimustunud.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

ja teevad neile riigi maale, kus juba keegi pikalt ees elab ja
Läbi aegade on nendel aladel kõrvuti elanud nii juudud kui ka araablased, nii et ei näe mingit põhjust, miks araablased peals mingis eelisseisundis olema..
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
drawulf
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas drawulf »

uncle_sid kirjutas: 22 Mai, 2025 8:29
drawulf kirjutas: 20 Mai, 2025 23:37 Minu arust on veits imelik, kui mu pere on tuhat+ aastat mingil maal elanud, ja siis tulevad mingid tüübid ja ütlevad, et ikkagi meie elame nüüd siin, me teeme vot oma riigi ka.
Ma saan aru kust see vajadus tuleb, aga palestiinlased on seal kümneid põlvkondi juba elanud ju :roll:
Juudid ei sündinud mööda maailma laiali ja ei koondunud ühtäkki jeruusalemma lähistele elama. juudid rahvusena on sinuarust kuskohast pärit? väike ajalookursus tuleks kasuks.
No aga ma ju tean ikka seda. Nagu ma kirjutasin, siis nad olid enam kui 1000 aastat (valdavalt), ütleme siis lihtsuse huvides - oma kodust - eemal. Minu arust see liiga pikk aeg, et tagasi tulla oma riiki tegema. Mul on kahju ka muidugi aga... väga pikk aeg!
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vaoinas »

drawulf kirjutas: 22 Mai, 2025 12:04 No aga ma ju tean ikka seda. Nagu ma kirjutasin, siis nad olid enam kui 1000 aastat (valdavalt), ütleme siis lihtsuse huvides - oma kodust - eemal. Minu arust see liiga pikk aeg, et tagasi tulla oma riiki tegema. Mul on kahju ka muidugi aga... väga pikk aeg!

Akf drawulf võiks enese harimise mõttes kõigepealt läbi lugeda selle Lotmani essee: http://www.lotman.ee/blogi/hamasi-soda
pöörates erilist tähelepanu peatükile "Kes on põlisrahvas Palestiinas".
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline