Nutt ja hala

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AMvA
Liige
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas AMvA »

Walter2 kirjutas: 21 Mai, 2025 7:45
AMvA kirjutas: 21 Mai, 2025 5:22
vanahalb kirjutas: 20 Mai, 2025 22:29 AMvA - Eesti põllumajandusel pole täna enam suurt häda midagi aga selle saavutamiseks pidi terve põlvkond ilma rahata tööd tegema. Miks peaks ja kui riigitruud nad pärast seda on?
Kas selle väite kinnituseks ka mingeid fakte on?
https://dea.digar.ee/?a=d&d=harjueluens ... ----------
Palga maksmine algas 50-ndate lõpus või 60-ndate alguses - mõnedes kohtades varem, mõnes hiljem.
Varem arvestati töö eest ühismajandites normipäevi või maksti tasu natuuras kui algas saagikoristus - vili, kartulid vms. kuidas kuskil.
Mul esivanemad tihti rääkisid elust ''viljastavatest tingimustest'' ühismajandites, samuti tasustamisest, aastad olid 80-ndate lõpp kui asjadest juba räägiti raadios ja teles. Praegu pole kahjuks enam kelleltki küsida.. :rip:
Oot-oot, vanahalb ilmselt ikka mõtles elu taasiseseisvunud Eestis. Kust sa selle ENSV idee peale tulid?
diesel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas diesel »

selle eestimaisega on ka lood vahel veidi teistmoodi.
rahvas räägib, et laheotsa auto oli teel kuskilt lõunast eesti poole ja
tegi poolas korraliku avarii.
koormaks olid värsked laheotsa kartulid ja luunja kurgid ka, kõik puha eestimaised.
klemm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas klemm »

davidsoniharald kirjutas: 21 Mai, 2025 8:53 Lõpuks jõumegi selleni, et talu on äriettevõte. Ettevõtte tomimiseks peab seal olema:
Omanik, direktor, raamatupidaja, töödejuhataja, müügiarendaja, müüja, autojuht.
Ja alles siis talunik, tootja, ehitaja, lukksepp, sulane jne.

Aga paljud meist on selliste võimetega? Lihtsam ja tulusam ja ka lõpuks inimlikum on asja ajada suuremas ettevõttes, kus kõiki neid rolle täidavad erinevad inimesed. Siis ei pea ka töötama mitmel ametikohal ja saab inimese moodi elada. Oma lõbuks potipõllumajandust paaril hektaril võib igaüks ise teha, kui tahab. Saab maitse suhu ja käe mulda.

Loomulikult on äri.
Meil nt. nagu nimigi ütleb: Määtalu oü
Õnneks on mul naine kes selle kõigega hakkama saab.
Minu ülesanne on õlle rüübata ja möliseda :lol:
Kristo 53980192
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

AMvA kirjutas: 21 Mai, 2025 8:54 Oot-oot, vanahalb ilmselt ikka mõtles elu taasiseseisvunud Eestis. Kust sa selle ENSV idee peale tulid?
No see lause:
''Eesti põllumajandusel pole täna enam suurt häda midagi aga selle saavutamiseks pidi terve põlvkond ilma rahata tööd tegema.''
loob esmase ja tegelikult mulle küll ainukese emotsiooni aegadest, mil tuli tasuta tööd teha mis jäid sinna pealesõja aastatesse.
Aga selgitus autorilt oleks siin vast asjakohane.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Eestis toodetakse praegu üle oma vajaduse ainult teravilja ja piima - mõlemad hästi mehhaniseeritavad alad hiigelettevõtetes. Hiljuti toodeti veidi üle ka veiseliha, praegu on kõik liha ja munad miinuses, toodetakse vähem kui tarbitakse. Samuti on miinuses kõik puu- ja köögivili. Piimatoodang lehma kohta on vägev, aga piima kogutoodang on väiksem kui enne N. Liidu lõppu. Seni pole Euroliidult võrdsete põllumajandustoetuste väljarääkimisega ka hakkama saadud - ikka vähem kui Kesk-Euroopas ja siis siin polaarjoone lähedal konkureerime. Pole meil hõisata midagi, pigem nutt ja hala.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Vajadusel saab palju vähema lihasöömisega hakkama kui praegu. "Vajadus" on suhteline mõiste.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

TALUPOEG TALUJA kirjutas: 21 Mai, 2025 8:34
Vanasti nõuka ajal oli igal pool igasuguseid kokkuostupunkte, kus siis kõike kokku osteti individuaalilt. Midagi oleks sellist pidanud ka meie riik tegema ja sellega oleks meil ka praegu toidujulgeolek paremasse seisu saanud.
Sulle ikka meeldiks elu ENSV-s vist väga?
AndresTy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AndresTy »

Rebane11 kirjutas: 19 Mai, 2025 19:57 Andres, mul on küll nendest meestest kahju. Võtta laksult elatis, lootus ja tulevik ning igas seitungi nurgas mõnitada poe ukse ees istuvatest. Mida auväärne ise sellises olukorras teeks?
Põllumajandusega elatise teenimine on ettevõtlus. Ettevõtmise ebaõnnestumine on igati tavaline asi ja siin küll ei peaks olema mingit traagikat. Traagika nende väiketalude puhul seisis pigem selles, et nad sattuseid oma ärimudeliga turbulentsesse aega. Valides jätkusuutmatu tootmismudele tänu illusioonile, et põllumajndus tänapäeval on midagi sarnast nagu see oli Eestis aastal 1939.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
AndresTy
Liige
Kontakt:

TALUPOEG TALUJA kirjutas: 21 Mai, 2025 8:34Vanasti nõuka ajal oli igal pool igasuguseid kokkuostupunkte, kus siis kõike kokku osteti individuaalilt. Midagi oleks sellist pidanud ka meie riik tegema ja sellega oleks meil ka praegu toidujulgeolek paremasse seisu saanud.
Et siis nagu riik korjab kõigilt makse ja peab nendega üleval kellegi jätkusuutmatut ettevõtlust? No tõepoolest ei tahaks sellist asja!

Mis puutub aga kaitsetollide imettegevasse toimesse, siis lõpptulemus on ikka see, et tarbijad maksavad kalllimate toiduainete hindade näol selle lõbu kinni. Ka ei motiveeri need oma ettevõtlust arendama - saan sedasi küll, ah mis ma ikka laieneda punnitan. Ja siis kui need kaitsetollid maha võetakse on see sektor jälle konkurentsivõimetu ja käpuli.
klemm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas klemm »

AndresTy kirjutas: 21 Mai, 2025 10:16
TALUPOEG TALUJA kirjutas: 21 Mai, 2025 8:34Vanasti nõuka ajal oli igal pool igasuguseid kokkuostupunkte, kus siis kõike kokku osteti individuaalilt. Midagi oleks sellist pidanud ka meie riik tegema ja sellega oleks meil ka praegu toidujulgeolek paremasse seisu saanud.

Et siis nagu riik korjab kõigilt makse ja peab nendega üleval kellegi jätkusuutmatut ettevõtlust? No tõepoolest ei tahaks sellist asja!

Tahad sa või ei taha, aga nii see ju ongi.
Ilma toetusteta ei tööta keegi :lol:
Kristo 53980192
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

klemm kirjutas: 21 Mai, 2025 10:23
See väide on totaalne jama. Valdav osa Eesti ettevõtetest ei kasuta mitte mingeid toetusi.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Kilo Tango kirjutas: 21 Mai, 2025 10:28
klemm kirjutas: 21 Mai, 2025 10:23
See väide on totaalne jama. Valdav osa Eesti ettevõtetest ei kasuta mitte mingeid toetusi.
Kindlasti. Iluteenindus, burksi putkad, autoremont ja hooldus . Kaubandus. Mingid eletroonikad tootvad ettetvõtted. Allhange. Ehitus(erasektor). Hotellindus/turism.
samas ei saa välistada, et stardiabi või mingi muu toetus ei ole tulnud läbi EISa või või muu sellise programmi.
Samas põllumajandus ja roheenergia, ühistransport ilma toetuseta oleks vilets või olematu. Kindlasti on mõni sektor veel, mis hästi ilma toetuseta hakkama ei saa
TALUPOEG TALUJA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TALUPOEG TALUJA »

AMvA kirjutas: 21 Mai, 2025 9:57
Vanasti nõuka ajal oli igal pool igasuguseid kokkuostupunkte, kus siis kõike kokku osteti individuaalilt. Midagi oleks sellist pidanud ka meie riik tegema ja sellega oleks meil ka praegu toidujulgeolek paremasse seisu saanud.
Mine metsa!
Ma olen viimane ,kes sellest unistaks! Ma olen natsionalistide ja optantide järeltulija! Esivanemad on kaks korda Siberis olnud jne. Sorvvo huviorbiidis olnud, kohtus jne. Ja mina peaks seda nüüd unistama? Lollakas oled või ? :mrgreen:
AndresTy
Liige
Kontakt:

vanahalb kirjutas: 20 Mai, 2025 22:29Millest selline arvamus et see kaup (või rämps nagu ma nimetan) oli kehtivate normidega kooskõlas? Siinsamas foorumil, kas mälestuste või toiduasjade teemas oli juttu kuidas mõned mehed vene kroonus kuskil 1970-80-ndatel sõid 1953 a templitega sügavkülmutautud seast tehtud sousti ja täitsa hea oli. Muidugi on kui muidu ainult hirsilobi jookseb. Aga see ei tähenda et see normaalne oleks.
Et siis kuna kuritegeliku riigi orjalaagris niimoodi tehti, siis see on tõestuseks kõva küll, et ka nende külmutatud USA broilerikoibadega oli ka sedasi.....
Peale NSV Liidu kokkuvarisemist ja enne sedagi on Euroopa Liidus olnud kogu aeg toiduainete ületootmine ja sellest toidust lahtisaamine on probleem. Kõige labasem ja 1990-ndatel laialt kasutatud skeem: partii on kätte jäänud ja see tuleks utiliseerida. Seda eí saa tema tasuta vaid toiduhävitaja küsib ju raha nagu prügimäelgi jäätmete eest küsitakse. Ütleme 80 EUR/tonn. Siis tuleb mingi Ida-Euroopas ärimees ja pakub et maksa mulle 40 EUR/tonn ja ma viin selle konteineritäie minema. Viibki kuhugi ja paiskab müüki. Ükskõik mis hinnaga ta müüks, ikka on kasumis sest talle maksti selle ärakoristamise eest veel peale.
Võtan aga mingi naised saunas rääkisid fantaasia ja nii ongi...

Vanahalb - sinu soov kõiki potentsiaalseteks kurjategijateks pidada (kõiki ja kõike mis sinu ettekujutusega asjadest ei kattu) teeb sulle au! Meil oli kolhoosiajal maal poe juures üks pink, kus istusid igapäevaselt kohalikud klatšimoorid - kutsuti seda nähtust pikapäevarühmaks.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

TALUPOEG TALUJA kirjutas: 21 Mai, 2025 11:12
AMvA kirjutas: 21 Mai, 2025 9:57
Mine metsa!
Ma olen viimane ,kes sellest unistaks! Ma olen natsionalistide ja optantide järeltulija! Esivanemad on kaks korda Siberis olnud jne. Sorvvo huviorbiidis olnud, kohtus jne. Ja mina peaks seda nüüd unistama? Lollakas oled või ? :mrgreen:
Really? :shock:

Sina oled ju see kellel oli kahju kolhooside kadumisest ja tahaks riiklikku kokkuostu tagasi, mitte mina.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline