Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AndresTy
Liige
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas AndresTy »

Ma võin sulle seda lahjat kohvi spetsiaalselt valmistada. Aga kuna sa kirjutasid, et see on väga haruldane, siis ei tule hind ka mitte odav. Pakun, et 10 eurot tassi kohta on sellise harulduse kohta veel ülisoodne hind.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

diesel kirjutas: 24 Mai, 2025 11:34 te ajate vist kõik kangust taga?
mul vastupidi, otsin kus lahjemat saaks, aga naljalt ei leia.
Mul samalugu. Kurk juba pealt NA-d (vendita jootetööd ja muud "tervistkahjustavat") mõne aasta pärast jäi nõrgakeseks. Kampoli enam ei kannatanud (hakkasin isegi verd köhima) ja nii loobusingi juba siis 92-93 jootekolviga tehtavatest töödest. Aastakümneteks. Nüüd ainult hobikorras, ja sedagi harva. Vahepeal läks asi hommikuti järjest hullemaks, köhisin hommikuti nagu vana suitsetav vanamehenäss, kuigi ühtki suitsu pole teinud ja ise alt 40-t eluaastat. Siis läks päris hulluks ja siis võeti järsku CITO-na mandlid ära ja räägiti artriidist. Peale seda on oluliselt parem. Aga teema selles, et juba aastaid hommikuks kaks korraliku tassitäit kuuma vett. Et kurgu lahti saaks. Kohvi olgu pigem lahja, mõni ütleb siin kindlasti, et "see ju sokipesuvesi", aga mulle sobib. Kui varem rohkem ringisõitmist oli, siis sai küllalt joodud Riias Vilniuses jne kontorites sellist käredat kohvijooki, igaüks pakkus ja no kuis sa keeldud... ainult väikese minitassiga.. aga ikka vaat, et lusikas seisab sees püsti... pärast kell 12 õhtul kah ei tahtnud veel silmamunad koobastesse tagasi mahtuda.... Ei taha enam sellist. Nüüd aitab lahjastki. Ja on juhuseid, kus olen hoopis kuuma vett lisaks küsinud, noh, et kohvi lahjendada...

P.S. Inimene on oma harjumuste ohver. Mul on oma tass, oma mõõt, oma koht, oma tunne. Ja ma olen sellega rahul. Tähtis ongi ju see, et see hetk kohviga mulle hea enesetunde pakuks- kui ei paku, siis ka ei joo, nii lihtne see ongi.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

diesel - telli kohvikus americano ja ütle et ärgu veega koonerdagu :) Americano ei ole valmistehtud kannukohv mis siis tagantkätt võetakse ja valatakse vaid espressole pannakse vastavalt kunde soovile kuuma vett lisaks.

Mismoodi Sho omatehtud kohv nii kallis tuleb? Tassi kohta maksimaalselt 10 g ubasid , natuke vett ja masina amortisatsioon. Masina reguleerimisel, et ta just seda õiget kohvi teeks läheb oma 10 tassi hukka. Siis saab "oma jook" salvestada ja eemine selline Jura masin kestis mul kodus oma 10 aastat. Maksavad praegultki alla 1000 EUR kui pole eesmärk ka piimajooke teha.
Kohviku masin tavaliselt ei ole (kuigi juhtumisi ka võib olla) just enda maitsele reguleeritud ja juhuslikult kuhugi sisse astudes on tõenäosus enda meelest head kohvi saada väike. Need vanamehed kes samas kohas päevade kaupa konutavad aga eelistavad just sellist maitsenüanssi ja hakkavad sõimama kui keegi on masinat kruttinud.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

vanahalb kirjutas: 24 Mai, 2025 13:09 Mismoodi Sho omatehtud kohv nii kallis tuleb? Tassi kohta maksimaalselt 10 g ubasid , natuke vett ja masina amortisatsioon.
Head oad ise, kui mitte passida soodukaid ning rabada kôige väiksem ehk veerandkilone pakk, maksavad nii kusagil 1.15 tassi kohta. Ja need pole mitte haruldased ja kallid oad (nagu Geishad, Kopi Luvakid, Blue Mountainid jne.) vaid lihtsalt kvaliteetoad nagu Burtukaana ja Kivu. Kui vôtta suur pakk soodustuste ajal, mida ma teengi, siis tuleb loomulikult pisut odavam.

Börsielektrit, kui jooksvat börsihinda mitte jälgida, kulub tassile nii 6-8 senti. Kui börsihinda jälgida, nagu mina teen (ma kulutan elektrit üldse ainult siis kui see ise peaaegu mitte midagi ei maksa, ainult kohaletoomiskulud), siis kulub tassile nii 2-3 senti.

Vett ma arvesse ei vôtnud. Veel. Tegelikult peaks. Sest mul on kôik valmis vee destilleerimiseks ja remineraliseerimiseks, et saada parimat kohvivett. Laiskus lihtsalt pole seni lubanud remineraliseerimiskontsentraate kokku segada. See lööks tassihinna lausa lakke.

Seadmete amortisatsioon algab kusagilt 13-20 sendist tassi kohta ja tôuseb 65 sendini kui kôik seadmed kokku lüüa, lihtsalt kôiki seadmeid korraga ei kasuta. Seda arvestades seadmetele pakutud 2-aastast garantiid ning nii kolme tassi päevas.

Ubade kogus sôltub kasutatavast seadmest. Caffelat Robot näiteks alla 14 gr ei vôta jutulegi, 16-18 gr on kuldne keskmine ning 21 gr maksimaalne. DeLonghi oma pisikese korviga lubab isegi 7.5 gr portse ja kvaliteetkohviga on need väga head, aga 9 gr on vähemkvaliteetse kohvi puhul hädavajalik. Aeropress on jälle üldse ilma ülapiiranguteta.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
wk2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wk2 »

Vanasti sai kohvi joodud ja mida kangem seda parem. Nüüd juba aastaid joon tavaliselt Georgia rohelist teed. Vahel ka musta Chiatura või Ozurgetti teed. Varemalt tõin ise Georgiast kaasa, nii turult kui poest ostetult, nüüd olen mitu aastat tellinud Tšehhist, kvaliteetset teed. Kuna Georgias kasvatatakse teed viimastel aastakümnetel väikestes kogustes, siis seal ei kasutata ka väga kemikaale. Chiaturas kõrgel mägedes väikestes istandustes. Kui keegi soovib tellida, siis DPD toob kenasti paki koju. https://www.coffeever.store/brands/chiatura/
https://www.coffeever.store/brands/ozurgetti/
Viimati muutis wk2, 24 Mai, 2025 15:04, muudetud 1 kord kokku.
Bertel Gripenberg: See lõhe on sügavam surmast, on sünge, pime ja lai - ta lahutab inimest sellest, kes punaseks kiskjaks sai.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Kas sa kvaliteetset Matchat oled proovinud?
Kasutaja avatar
wk2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wk2 »

Olen, mul sõber vahel ikka toob endada kaasa kui külla tuleb. Mu jaoks natuke kangevõitu kraam, sõber sellepärast joobki. Aga just jõin kannutäie Chiatura musta teed, mulle meeldib. Hommikul ikka tavaliselt roheline tee. Tee on leebem kraam.
Bertel Gripenberg: See lõhe on sügavam surmast, on sünge, pime ja lai - ta lahutab inimest sellest, kes punaseks kiskjaks sai.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

vanahalb kirjutas: 24 Mai, 2025 13:09 diesel - telli kohvikus americano ja ütle et ärgu veega koonerdagu :)
Tuli meelde, kuidas Horvaatias mingil hetkel sai meelepärast, kodumaad meenutavat kohvilonksu otsitud ehk jupike reisiblogist Horvaatiasse TET-i pundi saateautona. :D
Külakõrts. Juba hommikul jauravad kohalikud kes kohvi, kes õlleklaasi taga. Kuigi koht näeb välja nagu viimane karutagumik, pursib dressides volüümikas elatanud baaritädike täitsa arusaadavat inglišit, pakutakse vägagi joodavat espressot ning lükatakse enesestmõistetavalt klaas vett kõrvale. Ning kohvitassi ümber ja kõrval kõrtsiaia roniroosides sumisevad uudishimulikud mesilased.

...järgmine kohvipaus...

Natuke veider see värk neil siin ju on. Joogikohta sisenedes on enamvähem kindel et õlle ega kohvi kõrvale hammustamiseks pole hambatikkugi. Ning pagariärist ma kohvi ka ei saanud. Käesolevas butiigis on kohalik bizness lausa geniaalne- joogikohast saab pagarisse üle ukse, ühist letti katkestab vaid klaassein. A kohvi ja võileib tuli ikkagi eraldi osta. Nojah.
Ning mõiste "large coffee" tähendab siinkandis, et saad topeltespresso...😊

...keegi soovitas: "Ma ei mäleta enam, kuidas seal keset Horvaatiat asi olla võis, küll aga Sloveenias ja Itaalia pool oli mõistlik hoppis "cafe americano" nimelist toodet nõuda, et sellist kodusemat suuremat kohvi nina ette saada"...

Nu täna siis proovisin hotellis uut moodi lähenemist. "Cafe americano tasse grande" ja igaks juhuks ka "large americano, please" . Personal, trullaka ettekandja ja kõhna koka isikus teadsid küll, mida see tähendab ja kasutasid ka omavahelises suhtluses. Aga lauda toodi ikka tavaline kohvi meie S-mõõtu tassiga. Nuta või naera.
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas davidsoniharald »

Ja siit kohe teise äärmusesse: UKs Costa Coffes on väike tass 227ml ja suur terve pint (568ml)!
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Sho kirjutas: 24 Mai, 2025 14:51
vanahalb kirjutas: 24 Mai, 2025 13:09 Mismoodi Sho omatehtud kohv nii kallis tuleb? Tassi kohta maksimaalselt 10 g ubasid , natuke vett ja masina amortisatsioon.
....
Börsielektrit, kui jooksvat börsihinda mitte jälgida, kulub tassile nii 6-8 senti. Kui börsihinda jälgida, nagu mina teen (ma kulutan elektrit üldse ainult siis kui see ise peaaegu mitte midagi ei maksa, ainult kohaletoomiskulud), siis kulub tassile nii 2-3 senti.

Vett ma arvesse ei vôtnud. Veel. Tegelikult peaks. Sest mul on kôik valmis vee destilleerimiseks ja remineraliseerimiseks, et saada parimat kohvivett. Laiskus lihtsalt pole seni lubanud remineraliseerimiskontsentraate kokku segada. See lööks tassihinna lausa lakke.
ning nii kolme tassi päevas.

Ubade kogus sôltub kasutatavast seadmest.
Kolme tassi pesu, iga päev. Ja tehes seda, loomulikult, remineraliseeritud veega tõstab hinda 4-9%.
See muidugi sõltub... - pesed 3 tassi korraga, loomulikult samal ajal elektri börsihinda kalkuleerides, siis säästad 9% vähemalt poole!
Aga kui ainult loputad remineraliseeritud veega oleks kokkuhoid veelgi suurem.
Vist?
( :) )
vanahalb
Liige
Kontakt:

Sho kirjutas: 24 Mai, 2025 14:51
Head oad ise, kui mitte passida soodukaid ning rabada kôige väiksem ehk veerandkilone pakk, maksavad nii kusagil 1.15 tassi kohta. Ja need pole mitte haruldased ja kallid oad (nagu Geishad, Kopi Luvakid, Blue Mountainid jne.) vaid lihtsalt kvaliteetoad nagu Burtukaana ja Kivu.
So und so... Sho elitaarne maitse on mulle tegelikult varemgi silma jäänud. Lagavulin viskiga seoses. Nüüd pidin googeldama et mis oad need on. Mnjah, vat ei tea kas enda maitsemeel väga olulist vahet teeks sellega mida ise kohviautomaadis kasutan.

Töö juures on ametlikud ühiskohvijoomised kl 7.30-9.00-12-00-14-00-16.00 ehk 5 kohvipausi. Mina seda tempot hoida ei suuda aga soomlaste kannukohv on ja ainult üks pensionieelikust vanamees oskab seda Moccamasteri kannuga keeta. Kui ta kord ära läheb siis ei teagi mis saama hakkab. Ma olen paar korda proovinud ja kohe pööritatakse silmi et kes nüüd asfalti on keetnud? Ja päris tõesti on vahe sees sest mul pole vist lusikal oleva kuhja kõrgus päris õige. Muidu 8 lusikat tuleb kannu kohta panna, seda ma tean.
Aga selle maitsega seoses - varemalt , niikaua kui ma mäletan oli alati Paulig Juhla Mokka. Eelmisel aastal vahetati marki ja tuli Würthi (tööriistapood) omatoodang. Suured pealikud põhjendasid sellega et Würth on ametlik tarnija ja tööriistad, kemikaalid, kohv, kindad ja muud töövahendid tulevad edaspidi sealt. Siis oli suur ninakritsutamine et lõhn on vale ja maitse on vale ja lusikatäied peavad teistsugused olema. Poolteist aastat ja see Würthi kohv tundub just õige olema, kesse seda Juhla Mokkat joob?

Lagavulini viskiga on ka nii et mitu korda olen kindla plaaniga viinapoodi läinud et osta aga lettide vahel nagu pühib peast ära. Võtan siis liitrise pakiveini ja alles parklas tuleb meelde et mille jaoks tegelikult sai tuldud. Ei viitsi enam tagasi ka minna. Võib-olla ongi parem sest inimene harjub heade asjadega kiiresti ära ja see on ohtlik.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Kohviga tuleb paar Kanadas olles juhtunud elamust meelde -

- ainuke koht, kus sai odavamat korralikku kohvi oli meie baasi kõrval Tim Hortonsi kähkukas (neil seal selline kett). Kohvi keedeti kahe üle keskmise suuruse filtermasinaga ning mõlemi kõrval oli "tibutaimer", mis helises 15 min peale kohvi valmimist. Siis tuli teenindaja, kallas kannust jäägi (vahel pea terve kannutäis!) kraanikausist alla ja uus läks käima. Kohv oli siiski veidi kallim kui mujal, kuid paljud kohalikud püsikunded astusid termosega läbi ainuüksi kohvi pärast. Seda tühjaks kallamist nägin mõned korrad ka ise. Mul nende termostass suveniirina siiani riiulis.
Nende praegust kohvireeglit muidugi ei tea. :dont_know:

- "americano" ... oli sihuke naljakas Põhja-Ameerika pruun vesi, kus kruusi põhi läbi kumas. :shock: Pakuti enamuses toidukohtades. Ka mei baasi kasiinos oli kohvipausi ajal selline jook termoskannus ootel. Mõned välismaallased nagu mina, üks sakslane, singapurlane ja kaks trinidadi ohvitseri soovisime ikka sellist NORMAALSET.
Ühel päeval oligi letil kolm termost - teevesi, kohvi ja ... veidi väiksem termoskann, millel peale kleebitud silt "Jet Fuel".
Oli täitsa OK, keskmine eurooplase kohvi... :lol:

Lihtsalt näitena, et piirkonniti ong sama nimega asjad maitselt ja hinnalt erinevad.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Täna ei tea, aga aastate eest Soome väiksemates tanklates tehti hommikul filterkohv valmis ja seda siis jagati kuni jätkus.
Kuna Soomes joodi, vähemalt siis joodi, suht erilise maitsega Paulig kohvi, mis pärast tunde kuumakannus laagerdumist oli kohv minu jaoks veelgi erilisema maitega..
Aga tänu nendele tanklatele õppisin kuuma kakaod jooma - sooja jooki oli vaja.

Suht sama juhtus Saksamaal...
Väiksema Aldi poe tankla Ganz kiitis kohvi küsimise peale, et veel on pool kannu hommikust kohvi, mida vaja ainult uunis soojendada...
Väitis, et kohalikud väga hindavad mitu korda üles soojendatud, mõõdukalt liisunud kohvi, rohke suhkru ja piimaga.
Hind oli, vist, 1 või 2eurot tassi eest (kiirteel küsiti siis 5 - 6, ubade-masinakohvi eest)

Jätsin 1 eurose soodsa pakkumise vahele. Maitset ei tea.
Pealegi sellel ajal veel ei elatud "erinevus rikastab - kõike tuleb proovida" tõdede järgi.
Sai ise otsustada.
Või umbes nii.

Lisa.
Saksa teemal...
Kiirtee välikohvikus, mingit saksa vorsti sauerkrautiga mugides, surmasin tüütu herilase, kes minu kausist midagi tahtis ära võtta..
Ja naaberlaua "pätakas" nägi "mõrva" pealt, misjärel erutatult enda vanematele midagi ütles..
Misjärel ka vanemad "erutusid".. Igatahes, umbes minuti pärast, praktiliselt kõik laudkonnad vaatasid minu suunas.
Sõnad mida kuulsin ja ilmed oli pahandavad, laitvalt süüdistavad..
Lahkusin, suht ruttu. Mäletan, et vähemalt terve lusikatäis kapsast, kastet jäid söömata :(
Viimati muutis Turist 47, 24 Mai, 2025 20:48, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

vanahalb kirjutas: 24 Mai, 2025 19:03 So und so... Sho elitaarne maitse on mulle tegelikult varemgi silma jäänud. Lagavulin viskiga seoses.
Lagavulin on mulle juba eilne päev, liidriks on tôusnud midagi, millel on Lagavulini plussidele lisaks veel kuhjaga täiuslikke maitseid - TALISKER Dark Storm. Vaat see on sümfoonia.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Talisker Dark Storm ja Taliskeri muunimelisi pudeleid vaatasin Tallinki laeva poes. Tundusid kahtlaselt ilusa kujundusega olema ja pidasin "ilusa pudeli lõksuks". Ei julgenud päris oma peaga osta.

Põhja-Ameerika kohviga seoses tuleb meelde kuidas esimest korda USA pinnale sattusin. Nehvjorgi linnas JFK lennuväljal. Peale passikontrolli on tänavatasand ja lennujaamas oli see suur tühi betoonist ruum nagu pommivarjend. Ühes nurgas müüsid latiinod pappkastidest mingeid juurikaid ja komme ja termosest kuuma kohvi. Ma veel vaatasin et kas see siis ongi Ameerika :shock: Mõtlesin proovida ning see kohv lendas pärast esimest lonksu sinnasamasse papist prügikasti. See oli üldse mu esimene ost seal maal dollarite eest.
Pärast pädevamad vanad seletasid et kui kindla peale minna siis osta Starbucksi ärist. Kõik muu on vene rulett.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline