Selline lugemine siis...vast pakub huvi ka meie oludesse.
:
Российское издание «Царьград» опубликовало материал под названием «Конец огневого превосходства»: копеечные дроны сбивают наши разведывательные дроны.
Привожу некоторые выжимки из текста.
Противник начал сопровождать медленные агродроны «Баба-яга» парами FPV-дронов с ночными камерами и тепловизорами. Такая связка стала ответом на выстраивание нашими подразделениями противодроновой обороны, в которой ключевую роль играют пулеметчики с тепловизорами. Теперь если расчет открывает огонь по ночному бомбовозу – а «Баба-яга» может нести до 40 кг боеприпасов, – его тут же атакуют FPV-дроны.
Также противник активно использует беспилотники для минирования дорог в тылу наших позиций. "Яги" просто сбрасывают обычные мины в сумерках, рассчитывая, что водители не заметят и наедут на мины.
FPV-дроны используются хитрее: аппарат садится недалеко от дороги и ждет появления подходящей цели. Если в поле зрения появляется машина или группа людей, дрон поднимается и атакует из засады.
Но в последнее время противник шагнул еще дальше: модернизированные FPV-дроны начали применяться для охоты за нашими разведывательными беспилотниками.
Украинские FPV-дроны появились на высотах более 1200 м, действующих в режиме дежурных средств ПВО и при появлении в зоне ответственности российских разведывательных БПЛА поражают их.
Украинцы стали часто сбивать наши крылья. Это тревожный сигнал.
Фактически противник взялся за уничтожение критически важного звена в нашем разведывательно-ударном контуре. Сбитые разведывательные БПЛА означают конец нашего огневого превосходства:
- слепая артиллерия не будет знать, куда стрелять;
- операторы «Ланцетов» не смогут отправить своих «птиц» на охоту за вражеской артиллерией и техникой;
- расчеты «Солнцепёков» не знают, какие посадки заняты нашими, а какие врагом.
– Утрата возможности вести разведку в ближнем тылу противника критически снизит эффективность нашей авиации и «Искандеров».
Уничтожение наших глаз в небе отбросит нас на поколение назад, и мы будем вынуждены воевать в двумерном пространстве, а противник продолжит вести войну 3D.
Toimetamata tõlge...
Vene väljaanne Tsargrad avaldas artikli pealkirjaga "Tule üleoleku lõpp": peni droonid tulistavad meie luurelennukeid alla.
Siin on mõned väljavõtted tekstist.
Vaenlane hakkas aeglasi Baba Yaga põllumajanfusdroone saatma paari FPV-drooniga, millel on öökaamerad ja soojuskujutid. See paaritamine oli vastus meie üksustele, kes ehitasid välja droonide vastase kaitse, milles võtmerolli mängivad soojuskaameratega kuulipildujad. Kui nüüd üksus avab tule öise pommikandja vastu - ja Baba Yaga võib kanda kuni 40 kg laskemoona -, siis ründavad seda kohe FPV-droonid.
Vaenlane kasutab droone aktiivselt ka meie positsioonide taga asuvate teede mineerimiseks. "Yagi" laseb hämaruses lihtsalt tavalisi miine maha, lootes, et autojuhid ei märka seda ja sõidavad miinidest üle.
FPV-droone kasutatakse kavalamalt: aparaat maandub tee lähedale ja ootab sobiva sihtmärgi ilmumist. Kui vaatevälja ilmub auto või inimrühm, tõuseb droon üles ja ründab varitsusest.
Kuid viimasel ajal on vaenlane läinud sammu võrra kaugemale: moderniseeritud FPV-droone on hakanud kasutama meie luurelennukeid jahti pidades.
Ukraina FPV-droonid on ilmunud enam kui 1200 meetri kõrgusel, tegutsevad õhutõrje töörežiimil ja löövad vene luurelennukeid, kui need ilmuvad vastutusalasse.
Ukrainlased on hakanud meie tiibu sageli alla tulistama. See on murettekitav signaal.
Tegelikult on vaenlane asunud hävitama kriitilist lüli meie luure- ja löögisilmuses. Luure-UAVde allatulistamine tähendab meie tulejõu eelise lõppu:
- Pime suurtükivägi ei tea, kuhu tulistada;
- Laaneoperaatorid ei saa saata oma "linde" vaenlase suurtükiväe ja varustuse jahile;
- "Solntsevoki" arvutused ei tea, millised maandumiskohad on hõivatud meie ja millised vaenlase poolt.
- Võimaluse kaotamine vaenlase lähitagalas luuret teostada vähendab kriitiliselt meie lennunduse ja iskanderite efektiivsust.
Meie silmade hävitamine taevas lükkab meid põlvkonda tagasi ja me oleme sunnitud võitlema kahemõõtmelises ruumis, samal ajal kui vaenlane jätkab 3D-sõda.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...