Privaatsus on kallis
Re: Privaatsus on kallis
Numbrituvastusel pole AIga mingit seost. Mis sellel üldse hiinaga pistmist peaks olema?
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
-
- Liige
- Kontakt:
Tegelikult istub seal kasti sees üks mees kiire pintslikäisitsemisoskusega. No AI. Kui vaja ta helistab kuhu vaja. Kas te Terry Pratchettit pole lugenud?!
Väga õige.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
AI või mitte, aga kommentaari autori mõttega ma olen igaljuhul ühel meelel. Parem oleks, kui sisejulgeolek oleks mõni samm kuritegelikust maailmast ees. Ilmselgelt on kasulik kasutada kõiki shortcute, et pahategu võimalikult operatiivselt ära lahendada. Nagu varem juba siin postitasin, et oluline on ka ilma selle süsteemita kuritegusi lahendada. Mingi aeg ma nägingi juba artiklit, et enam ei olegi võimalik kuumadel jälgedel püsida. Ilmselt tehakse mingi aeg jälle statistikat, mis peaks mingi pildi ette lööma.
Kui nüüd vaadata, kes kõige rohkem sellel teemal sõna võtavad ongi need, kellel ongi väga oluline kokkupuude. Advokaadid.
Ilmselgelt on olemas kahjukannatajad, kes olid väga tänulikud, et selline süsteem kasutusel oli.
Süsteemi kuritarvitamist ilmselt samuti hoitakse mingite meetmetega kontrolli all. Mul omal on olnud üks ere mälestus, kus keegi kasutas võimalust helistada oma tuttavale politseinikule ja minu kodune aadress teada saada. Aga see lõppes sellele politseiametnikule halvasti, kuna sisekontroll ka toimis.
Kui nüüd vaadata, kes kõige rohkem sellel teemal sõna võtavad ongi need, kellel ongi väga oluline kokkupuude. Advokaadid.
Ilmselgelt on olemas kahjukannatajad, kes olid väga tänulikud, et selline süsteem kasutusel oli.
Süsteemi kuritarvitamist ilmselt samuti hoitakse mingite meetmetega kontrolli all. Mul omal on olnud üks ere mälestus, kus keegi kasutas võimalust helistada oma tuttavale politseinikule ja minu kodune aadress teada saada. Aga see lõppes sellele politseiametnikule halvasti, kuna sisekontroll ka toimis.
-
- Liige
- Kontakt:
Mingi tehisintellekti ehk AI pole olemas. On masinõpe ja statistilisel analüüsil põhinevad juturobotid.Kilo Tango kirjutas: ↑29 Mai, 2025 22:27Ma pole teie kakelungi siin väga jälginud, aga numbrituvastus (nagu igasugune OCR) on tegelikult üks esimesi edukaid AI rakendusi. AI ja LLM-i vahele ei saa ega tohi võrdusmärki panna.
Ahahtsivi_list kirjutas: ↑30 Mai, 2025 11:29Mingi tehisintellekti ehk AI pole olemas. On masinõpe ja statistilisel analüüsil põhinevad juturobotid.Kilo Tango kirjutas: ↑29 Mai, 2025 22:27Ma pole teie kakelungi siin väga jälginud, aga numbrituvastus (nagu igasugune OCR) on tegelikult üks esimesi edukaid AI rakendusi. AI ja LLM-i vahele ei saa ega tohi võrdusmärki panna.
Mis selles imelikku on? Eestis võitleb kuritegevusega (sh mõrtsukate ja terroristidega) mitu asutust, mitte PPA üksinda. Turvalisuse tagamisega tegelevad nad kõik, igaüks omal moel ja valdkonnas. Sealhulgas ka MTA, kellel on oma osa siseturvalisuse tagamisel.manjabes kirjutas: ↑28 Mai, 2025 14:21 Nagu arvata oli, alguses on küll "pisarakiskujad" lahinguvalmis, et "me kasutame seda ainult mõrtsukate, lapsevägistajate ja terroristide taga ajamiseks", aga tegelikult:https://www.err.ee/1609707393/politsei-tegi-viimase-aastaga-numbrituvastuse-andmepanka-ule-45-000-paringu kirjutas: PPA pole ainus, kes päringuid sellesse andmebaasi teeb: maksu- ja tolliamet tegi sama aja jooksul 23 100 päringut.
Ja ka selles ei ole midagi kummalist, et erinevad korrakaitse ja julgeolekuga tegelevad asutused kasutavad oma töö tegemiseks PPA kaameraid-andmebaase. Ei hakka ju igaüks omale eraldi kaamerate võrku koos andmebaasiga välja ehitama.
Peaasi, et kogutava info kasutamisega oleks kord majas: ligipääs neil, kellel tõesti tööks vaja ning seda nii palju/vähe, kui vaja.
MTA-le on seadusega antud/pandud päris suured kohustused ning õigused seoses iseseisvate uurimiste läbiviimisega.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kuidas saab üldse diskuteerida ebaseadusliku andmekogu kasutamise üle? Aastaid kasutati midagi, mida ei tohi olemas olla. On täiesti arusaamatu, miks selle eestvedajad veel eeluurimise all ei ole. Peaks olema.
-
- Liige
- Kontakt:
Ma loodan, et AI- d, mis sinu arusaamisele AI- st vastaks ei tule (vähemalt lähitulevikus).Mingi tehisintellekti ehk AI pole olemas. On masinõpe ja statistilisel analüüsil põhinevad juturobotid.
Kas ikka oli nii, et seda ei oleks tohtinud olemas ollagi ning algusest saati keelatud?
Mina seni avaldatud infost nii välja ei loe.
Vaatame kasvõi tänast ERR-i: Politsei- ja piirivalveameti aastakümneid kasutuses olnud numbrituvastuskaamerate süsteem on tänaseks peatatud, et täpsustada selle õiguslikkust. Nii andmekaitse inspektsioon kui ka õiguskantsleri büroo tuvastasid süsteemis mitmeid puudusi, mis riivasid inimeste privaatsust. Nüüd on siseministeerium kokku koondanud peamised kitsaskohad, millega seadust täpsustada. (Ministeerium lubaks numbrimärkide salvestusi kasutada vaid kitsastel eesmärkidel)
"Õiguslikkuse täpsustamine" ja "puuduste tuvastamine" ei tähenda veel tervenisti kogu kupatuse ebaseaduslikkust.
Ehk ei tormaks kohe hurraaga kõiki eeluurimise alla panema?
See on suhtekorraldajate genereeritud lärmisummutusloba. Sisu sellest ei muutu.
Võib ju olla, et midagi on aastakümneid kasutuses olnud ja on legaalne kuid seadusemuudatusega seoses muutub seadusevastaseks. Ma pole kindel millal jõustus GDPR (The General Data Protection Regulation (Regulation (EU) 2016/679)) aga kahtkümmet aastat see kindlasti pole jõus olnud.
Ma natukene kahtlen, et Eesti on hiina/venemaa kõrval kolmas lipulaev, kus sarnane numbrituvastus süsteem kasutusel on.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline