Jalgratta vändakiilusid oli erinevaid ja ka eri mõõtudes. Kui vändal auk suuremaks kulus, oli võimalus lüüa sisse jämedam kiil. Teati olevat olemas mingid remontmõõdud jne. Ja erineva kvaliteediga. Mõni kestis aastaid. Mõni kulus ära paari kuuga. Mõnel inimesel polnud õnne, sai ainult kehvast materjalist kiilusid ja lasi lihtsalt oma vokil vändad võlli külge kinni keevitada. Hiina toodangust oli vägevaim mälestus üks Hinnapommist 1000 krooniga ostetud jalgratas. Raam oli nagu maastikurattal, aga asi oli ühekäiguline ja jalgpiduriga. Vändad olid kiiludega. Sellega uhasin aastaid ilma igasuguse remondita. Aastaringselt linnas ja suviti tegin pikemaid retki (Tartust Jõgevale, Viljandisse jne). Eks mingil hetkel tekkis ka remondivajadust, näiteks keskjooksu laagrid, kodarad jne. Aga kiilud kestsid vanarauahunnikusse viskamiseni nii, et neid polnud vaja sissepoole lüüa.
"Vedelaim" vene ratas, millega olen sõitnud, oli mingi kollane naistekas. Sirgete raamipulkadega, kaldtorud olid täiesti paralleelsed. Vot see võdises ja väändus oma pikiteljel nii, et ma ei harjunudki seda juhtima. Kogu aeg oli tunne, et nüüd ma sellega võssa sõidan. Juba 20 km/h oli sellega sõitmine õudne
Vene rattajubinatest. Mul purunes üks Saljuti tagavelg kolmest kohast nii, et täispunbatud rehv hoidis seda koos - avastasin selle, kui märkasin, et ratta tagaosa "ujub". Ja mul on olnud juhus, kus Saljuti originaal-lenksu üks pool talvisel töölesõidul stemmi juurest lihtsalt murdus. Sõidu pealt. Õnneks oli kiirus väike ja ma sain ühe käega kuidagi võtta suuna paksema lume poole, jäin terveks. Koju tagasi läksin jalgsi, ratas käekõrval. Ilmselt oli põhjuseks nikli all levinud rooste, murdekoht oli punane. Aga raam on sellel vokil kõva. Paremad jupid külge ja tulemuseks on normaalne ratas.
Vaatame siis, mis siin toimub...