Iisraeli-Iraani sõda 2025

Korea, Vietnam, Lähis-Ida, Afganistan. Kõik konfliktid. Kui seal on olnud eestlasi, siis seda enam.
Vasta
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Re: Olukord Iraanis

Postitus Postitas Kilo Tango »

RandomGuy kirjutas: 13 Juun, 2025 16:05 ...

Pole nad mingid erilised liitlased, Kremlis tähistatakse. Sõber ...
Loll jutt.
Miskipärast saab Venemaa droone ja rakette Iraanist, mitte Iisraelist.
Taurus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Taurus »

mikks kirjutas: 13 Juun, 2025 21:01
Kuna ma ise juhuslikult Tel Avivis ja sain rõdult seda vaadata, siis palja silmaga näeb asi palju magedam vâlja. Mingeid fotol näha olevaid tulejugasid silmaga ei püüa.
Fotoeffekt. Pikk säri ja väike ava. Valgusjutid jäävad peale pikema aja vältel kui palja simaga nähtavalt.
pwn13
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas pwn13 »

pwn13 kirjutas: 13 Juun, 2025 23:03
Madis Reivik kirjutas: 13 Juun, 2025 22:59 Ma arvasin et Iron Dome on üldnimetus kogu raketitõrje osas aga eksisin

https://www.abc.net.au/news/2024-10-31/ ... /104532268

Thaad ja Taaveti ling on ballistiliste vastu. Huvitav, kui efektiivne oli viimase rünnaku ajal ?
+ arrow süsteem
ilmselt arrow süsteem tabab kõrgel iraani raketti
https://x.com/visegrad24/status/1933660212436873620
RandomGuy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas RandomGuy »

Kilo Tango kirjutas: 13 Juun, 2025 23:05

Loll jutt.
Geopoliitika analüütikud on nende partnerluse kohta alati öelnud "purely transactional" ja, et kui tuleb teha valik Iisrael või Iraan, siis suhted Tel Aviv-iga jäävad alati peale. Iisraelis on suur vene kogukond kelle toetus Bibi võimuliidule tähtis on ja seega on ka head suhted Venemaaga tähtsad.

PS: Iisrael oli see kes aitas Venel droonivõimekust välja arendada kui Gruusia sõjas aru saadi, et seda vaja läheb.
navigator
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas navigator »

https://www.err.ee/1609720893/iraan-alu ... iisraelile
Katz: ajatolla režiim maksab oma jõledate tegude eest väga ränka hinda

Iraan ületas reedel "punased jooned", kui ta võttis vastuseks Iisraeli rünnakutele korraldatud raketirünnakutega sihikule Iisraeli tsiviilpiirkonnad, ütles Iisraeli kaitseminister Israel Katz.

"Iraan ületas punased jooned, julgedes tulistada rakette Iisraeli tsiviilelanikkonna keskuste pihta," ütles Katz avalduses.

"Me jätkame Iisraeli kodanike kaitsmist ja tagame, et ajatolla režiim maksab oma jõledate tegude eest väga ränka hinda."
Tsiviilpiirkondade rünnakud on "jõledad teod" kui seda teostab keegi teine peale IDF-i ? :roll:

Pilt
Erureamees
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Erureamees »

Islamiriigis ei saagi mingeid tsiviile olla. Iga moslemi ülesanne on pidada püha sõda Allahi auks.
Minu jaoks on suurim ohu märk araabia raha Euroopas ja üldse Läänes. Tuleb see siis Katarist, Dubaist või Saudi Araabiast. Ma ei näe märke islami rahunemisest.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Erureamees kirjutas: 14 Juun, 2025 10:33Iga moslemi ülesanne on pidada püha sõda Allahi auks.
Viide?
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

mikks kirjutas: 13 Juun, 2025 21:51
pwn13 kirjutas: 13 Juun, 2025 21:20 mis ajast see iron dome ballistilisi rakette kinni võtab? vähemasti see info jääb nn tweetidest silma.
Aga arvan et iraan laseb seekord korralikult, muidugi oleneb palju rakette ja laskeseadmeid neil alles jäi.
Ma olin aprillis Iisraelis ja seltskonnas kus üks Briti ajakirjanik Timesist. Kuna britid tahavad osta õhutõrjet ballistiliste rakettide vastu, siis ta oli saadetud tegema lugu Iron Domeist. Pâev hiljem oli tal selge, et Iron Domel pole ballistilistega mingit pistmist. Ja siis ta vaidles telefoni kõva häälega oma toimetajaga Londonist, sest see nõudis lugu Iron Domest ja ballistilistest rakettidest. Suht hämmastav oli kuulda kuidas ka lugupeetud väljannetes on militaarteemadel tase täiesti olematu.
Kõlab küll klišeena, aga mind see ei üllata. ÕT kui tervik on tehniline instrument, mis koosneb tehnilistest "alaminstrumentidest", ja ka siin (militaar)foorumis hakkasin ma ÕT olemuste erinevaid sisutahke selgitama peale seda, kui nägin, et ka siinses igatsugu laigulise temaatika kompetentsi keskuses levivad ÕT-st ebapädevad ja teinekord ka ohkama ajavad seisukohad.... sest kokkupuudet ja sellest tulenevat kompetentsi on vähe. Pole kokkupuudet, pole ka teadmisi, isegi mitte laiatarbeteadmisi, rääkimata siis juba ÕT-alusteadmistest. Ja mida siis veel laiemast ringist huvilistest tahta. Pinnapealsust on tänapäevases maailmas küllalt, nii meil, kui ka mujal.
NB! Millalgi oli meil siin Trummiga üks järjekordne vaidlemine, et kuidas ma ÕT-st üldsegi julgen niimoodi sellest rääkida, kui "mul isegi Sõdurileht ei käi" ja ma ju ei saagi siis üldsegi teada, kuidas tegelikult asjad on ja mida spetsialistid räägivad. Millele ma olin sunnitud vastama, et ma pole juba aastakümneid näinud Eestis sõna võtmas kedagi, kes ÕT-tehnikast pädevat juttu räägiks.... Ja kas seda vajagi on... Piisab Sõdurilehe populaarteaduslikust käsitlemisest kah ju. Milleks enamat? Praegu vaatan, et minu viimast ÕT-teemas algatatud teemakäsitlust ÕT-kopleksi võimalike vajalike koosseisude näidetest on lugenud napp 200 inimest. Ja seda militaarfoorumis ja veel peale kahte postitust-märget, et peatükk algab juba eelmiselt lehelt, lugege kõigepealt ka sealt.
Viimati muutis Peeter, 14 Juun, 2025 15:19, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

Peeter kirjutas: 14 Juun, 2025 11:13 Piisab Sõdurilehe populaarteaduslikust käsitlemisest kah ju. Milleks enamat? Praegu vaatan, et minu viimast ÕT-teemas algatatud teemakäsitlust ÕT-kopleksi võimalike vajalike koosseisude näidetest on lugenud napp 200 inimest. Ja seda militaarfoorumis ja veel peale kahte postitust-märget, et peatükk algab juba eelmiselt lehelt, lugege kõigepealt ka sealt.
Mõte, mis mitu korda on peas plõksinud - kas Sa Sõdurilehele ei tahaks seda teemat pakkuda? Võibolla ehk tehnilisemat osa pisut kärpida, et lugejal väga räiget rauamaitset suhu ei jääks, aga ÕT põhiolemuse, struktuuri ja toimimise põhimõtted peaksid Sõdurilehe vähegi intelligentsemale lugejale väga maasikas olema? Palju neid SL lugejaid ikka milnetti jõuab ja kes oskakski seda materjali siit tohutust infohulgast välja otsida...
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

RandomGuy kirjutas: 14 Juun, 2025 9:12 ...

Geopoliitika analüütikud on nende partnerluse kohta alati öelnud "purely transactional"
"Purely transactional" ehk tehingupõhine. Ei mingit sõprust erinevalt Iraanist.
RandomGuy kirjutas: 14 Juun, 2025 9:12 ... ja, et kui tuleb teha valik Iisrael või Iraan, siis suhted Tel Aviv-iga jäävad alati peale...
Viiteid? Mina selle kohta mingeid tõendeid küll ei näe. Venemaa on ALATI poputanud Iisraeli vaenlasi. On aidanud Süüria režiimi, Hamasi jne. Kust otsast see suur sõprus Iisraeliga peaks välja paistma jääb mulle selgusetuks.
RandomGuy kirjutas: 14 Juun, 2025 9:12 ...

PS: Iisrael oli see kes aitas Venel droonivõimekust välja arendada kui Gruusia sõjas aru saadi, et seda vaja läheb.
Teine aeg, teine kontekst. Enamus lääneriike vaatas veel siis Venemaa, kui partneri poole ja seda Gruusia konflikti katsuti kui tüütut ebameeldivust ära siluda, et eluga edasi minna, nagu seda "ebameeldivust" ei oleks toimunud.

Ühesõnaga - mina seda Iisraeli ja Venemaa suurt sõptust küll kusagilt ei näe. Erinevalt Venemaa ja Iraani suhetest, mis väljendub praktilises omavahelises läbikäimises ja vastastikuses abis.
Vastaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Vastaja »

Iisrael eitab kahe F-35 allatulistamist ja naispiloodi vangivõtmist Iraani poolt.
https://www.eurasiantimes.com/iran-clai ... eli-f-35s/
Tom Cooperi sõnul on võimalik, et Iisraeli Heron UAV last alla Teherani kohal ja mingi teine droon Fordow tuumauuringute keskuse kohal.
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/pl ... lions-tail
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Netanyahu nõunik Dmitri Gendelman lubas uusi rünnakuid kümnetele võtmeobjektidele Iraanis.
Iisrael laiendab operatsiooni .
Sihtmärkideks olevat kanderakettidega seonduv, sõjaväebaasid, strateegiline infrastruktuur, naftasaaduste väärindamise piirkonnad..
Väide oli, et eile õhtul/öösel, esmalt "meelitati" Iraani õhutõrje võtmeelemente ennast "näitama", misjärel neid kahjustati olulisel määral. (?)

Iraani meedia teatab plahvatustest riigi loodeosas.(kas Tabrizisi nafta rafineerimistehas??) https://t.me/mehrnews/293073
Plahvatavat ka läänesuunal - Khorramabadis ja Kermanshahis.
IAF hävitajad hakkavad ründama Teheranis asuvatele sihtmärke
https://www.timesofisrael.com/liveblog_ ... n-capital/
mikks
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mikks »

RandomGuy kirjutas: 14 Juun, 2025 9:12
Kilo Tango kirjutas: 13 Juun, 2025 23:05

Loll jutt.
Geopoliitika analüütikud on nende partnerluse kohta alati öelnud "purely transactional" ja, et kui tuleb teha valik Iisrael või Iraan, siis suhted Tel Aviv-iga jäävad alati peale. Iisraelis on suur vene kogukond kelle toetus Bibi võimuliidule tähtis on ja seega on ka head suhted Venemaaga tähtsad.

Siin sa eksid. Venemaalt ja Ukrainast tulnud juudid hääletavad Iisraelis Avigdor Liebermani partei poolt, kes on Bibiga opositsioonis, et mitte öelda vaenlane.

Bibi toetus on kõige suurem nn mizrahi juutide seas, see on üldnimetus neile juutidele ja nende järeltulijatele, kes pärast 1948 sõda Araabia riiikidest põgenesid või põgenema sunniti. Bibi koalitsioonnon konservatiivne religioosne, Venemaalt tulnud juudid on sekulaarsed liberaalsed. See on Iisraeli sisepoliitikas suur veelahe.

Iisraeli suhtumine Venemaasse on muidugi ettevaatlik, aga see tuleb mujalt, mitte sisepollitikast. Eelkõige ikkagi Vene pikk kohalolek Süürias ja üldine suhtumine Iisraelis, et piisavalt sõdu ja oma vanelasi, pole mõtet otsida uusi sõdu ja vaenlaseid. Kõik kellega aga olen Iisraaelis rääkinud, ütlevad et nüüd kui venelasi enam Süürias pole, siis aega mööda muutub ka Iisraeli poliitika Vene osad julgemaks ja vastanduvamaks. Mitte et tuleb järsk pööre, aga vaikne muutumine.
nukkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nukkel »

Kui nüüd peaks valitsus vahetuma või rahvas hakkab mässama, oleks see juba 3 võit Israelile viimase aasta jooksul.
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

isakene kirjutas: 14 Juun, 2025 11:26
Peeter kirjutas: 14 Juun, 2025 11:13 Piisab Sõdurilehe populaarteaduslikust käsitlemisest kah ju. Milleks enamat? Praegu vaatan, et minu viimast ÕT-teemas algatatud teemakäsitlust ÕT-kopleksi võimalike vajalike koosseisude näidetest on lugenud napp 200 inimest. Ja seda militaarfoorumis ja veel peale kahte postitust-märget, et peatükk algab juba eelmiselt lehelt, lugege kõigepealt ka sealt.
Mõte, mis mitu korda on peas plõksinud - kas Sa Sõdurilehele ei tahaks seda teemat pakkuda? Võibolla ehk tehnilisemat osa pisut kärpida, et lugejal väga räiget rauamaitset suhu ei jääks, aga ÕT põhiolemuse, struktuuri ja toimimise põhimõtted peaksid Sõdurilehe vähegi intelligentsemale lugejale väga maasikas olema? Palju neid SL lugejaid ikka milnetti jõuab ja kes oskakski seda materjali siit tohutust infohulgast välja otsida...
Jah, muidugi! Kui Sõdurilehele teema huvi pakub, siis kahtlemata olen valmis oma teadmisi jagama.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline