Demograafia

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Demograafia

Postitus Postitas Kriku »

PM juhtkirjast:
Jaanuaris käisid ettevõtja Indrek Neivelt ja LHV panga majandusanalüütik Heido Vitsur Postimehes välja ühe võimaliku lahenduse: hakata maksma kolme lapse emale riigi keskmist palka. «Arvestades meie tänast keskmist palka, oleks see kolme lapse puhul 2000 eurot kuus,» kirjutasid Neivelt ja Vitsur. «Kui on üks laps, siis 500, kaks last, siis 1000 ja kui viis last, siis 2500.»

Kõik lapsed oleksid võrdselt toetatud (meenutame debatti, mis puhkes kolmanda lapse toetuse ümber) ning arvestades meie majanduses hindadega toimuvat, oleks tagatud suurperedele toimetulek. Kas viis tuhat eurot kümne lapse eest oleks liialt palju? Mõelge veel korraks. Ehkki nooremad lapsed võivad kanda vanemate laste riideid ja nii edasi, suurenevad kulud hüppeliselt kolmandast-neljandast lapsest alates. Liikumiseks on vaja minibussi, tarvis on suuremat korterit, rääkimata koolitarvete kulust, millele ei taha mõeldagi.
Küsida võib kõike, aga kust selleks raha tulema peaks...?
Laste rahaga ostmine ei puutu üldse asjasse ning kogu niisugune jutt on olemuslikult pahatahtlik. Laste väärtust ei saa rahas mõõta, aga nende kasvatamine on paraku üks ütlemata kallis lõbu. Ning kuna see on hetkel meie rahvuse kõige olulisem probleem, peame ühiskonnana pakkuma tuge nendele vanematele, kes siiski soovivad lapsi saada ja ei võta laste asemel mõnda lemmiklooma.

Me peame kõik koos võtma eesmärgiks olla lapsesõbralik ühiskond. See peab olema meie järgmine nii-öelda suur eesmärk pärast Euroopa Liidu ja NATOga liitumist ning eurotsooniga ühinemist. Lastega pered peavad tundma igas mõttes, et nad on väärtustatud – et lapsed on märgatud nii ühistranspordis kui teeninduses, igal pool ja eranditeta – nagu see on näiteks Iisraelis. Ei piisa üksnes demonstratiivsest tasuta lasteaiakohtade pakkumisest, mis oleks iseenesest hea mõte, kui tegemist oleks elemendiga suuremas pildis ning kui pakutav lasteaiakoht ei asu näiteks Nõmme asemel just Lasnamäel, mida on ette tulnud.
See on õige.

https://arvamus.postimees.ee/8290233/ju ... robleemile
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Täna võib vist juba resümeerida, et ühe teatud partei valimisvõitluse ette rakendatud lastega perede petmine ("loe mu huultelt") paistab tulemusi andvat.

Ehk siis reegel: et rahaga sündivust eriti juurde ei saa, kuid raha äravõtmisega langeb olemasolevgi kolinal.
See, et laste saamist iga hinnaga vältivad naised/pered otsivad väliskeskkonnast mingeid "austavaid põhjendusi" ei tohiks ka eriline üllatus olla. Küll globaalne soojenemine ja küll julgeolekuolukord. Tegelikult on põhjuseks mugavus ja papp.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Kapten Trumm kirjutas: 22 Juul, 2025 8:48 Täna võib vist juba resümeerida, et ühe teatud partei valimisvõitluse ette rakendatud lastega perede petmine ("loe mu huultelt") paistab tulemusi andvat.

Ehk siis reegel: et rahaga sündivust eriti juurde ei saa, kuid raha äravõtmisega langeb olemasolevgi kolinal.
Ma teen siia ühe olulise ääremärkuse, mis peaks vast lugejate peades natuke ajatelge kah joonistama panema. Nimelt kogu see protsess (nagu me siin enamuses kõik teame) on tegelikult kõige minimaalselt 9 kuuline tsükkel. Täna realiseeruvad oktoobri-novembri tegevused või tegematajätmised. Ja seda niimoodi aegteljel nii tagasi vaadates, kui ka ettepoole kiigates. Meil oli siin samas teemas millalgi sügisekandis arutelu, kus kirjeldasin oma tuttava sünnitusarsti omavahelises vestluses öeldud kurba tõde, et "asi on pekkis ja aina hullemaks läheb!" Oma teadmiste, elukogemuste ja praktika juures nägi ta sellist prognoosi juba ette... Kasutas värvikaid lauseid ja võrdlusi (ajateljel) ja ühe neist siin tsiteerimisel vallandus suisa mitmeleheküljeline arutelu, et "nii ikka päris ei ole". Ma arvan, et see praegune pull ja supp, mida meie riigis on nüüd kokku veetud ja keedetud, selle tulemeid me alles hakkame nägema. See praegune pole veel "see". Praegu võiks juba ära prognoosida sündimuse kogu 2025 aastaks ja selle ka avalikustada ja no jõulude ajal ehk saaks (mingise naistearstide ühenduse ja/või muude rahvuse jätkusuutlikuse pärast muretsevate institutsioonide eestvedamisel) ehk Eesti rahvale üle anda "jõulukingitusena" ka uue prognoosi 2026 aastaks või vähemalt 2026 aasta esimese poole aasta sünnituste aluseks olevate võimalike kuni 3-kuuliste rasedate arvu alusel.
Vat siis alles hakkame nägema ja mõistma, mida tähendavad laused "lugege mu huultelt" ja "kui kõike rohkem maksustada, siis jääbki ju inimestele rohkem raha kätte"
Elagu kolhoos "Tungaltera Võit"!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Viimane KK valitsus astus ametisse aprillis 2023 ja üsna kohe läksid need lastetoetused, mida valimiste eel lahkelt jagati (2024 eelarve koostamise käigus) kirve alla. Pettunud lastevanemate jalgadega hääletamiseks on aega piisavalt olnud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
olavsu1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas olavsu1 »

kuulge kraaded, mida te enam ohite kui te ise põhjustaste selle, oma kampadesse kuulumise aegse mõnitamise ja kiusuga.

olge nüüd rahul oma saavutatuga.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

olavsu1 kirjutas: 22 Juul, 2025 10:48 kuulge kraaded, mida te enam ohite kui te ise põhjustaste selle, oma kampadesse kuulumise aegse mõnitamise ja kiusuga.

olge nüüd rahul oma saavutatuga.
Misasja???
olavsu1
Liige
Kontakt:

ma olen 50 aastat elanud ilma igasuguste pruudikandidaatideta, sest mulle on need keelatud ja keelajad on kambad ja kampadest mõjutatud isikud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

olavsu1 kirjutas: 22 Juul, 2025 10:56 ma olen 50 aastat elanud ilma igasuguste pruudikandidaatideta, sest mulle on need keelatud ja keelajad on kambad ja kampadest mõjutatud isikud.
Tunnen kaasa, aidata ei saa.

---

Teema juurde tagasi:
Eesti kulutas 2022. aastal peretoetustele 1,9 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), Euroopa Liidu (EL) liikmesriikide keskmine on aga 2,3 protsenti. Samas moodustasid Eestis peretoetused sotsiaalhüvitistest 12,4 protsenti, millega oli Eesti EL-is eesotsas, selgus Eurostati andmetest.
https://www.err.ee/1609751106/eesti-kul ... nti-skp-st
olavsu1
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 22 Juul, 2025 11:17 Tunnen kaasa, aidata ei saa.
noh sa ei ole Oleg Lvoviga samaväärne ka.

kõik mis toimus oli vaid konkurents seelikukandjate pärast.....
Viimati muutis olavsu1, 22 Juul, 2025 11:52, muudetud 1 kord kokku.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Kriku kirjutas: 22 Juul, 2025 11:17 Teema juurde tagasi:
Eesti kulutas 2022. aastal peretoetustele 1,9 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), Euroopa Liidu (EL) liikmesriikide keskmine on aga 2,3 protsenti. Samas moodustasid Eestis peretoetused sotsiaalhüvitistest 12,4 protsenti, millega oli Eesti EL-is eesotsas, selgus Eurostati andmetest.
https://www.err.ee/1609751106/eesti-kul ... nti-skp-st
See siis väike matemaatikaülesanne, et kuidas on Eesti muude sotstoetuste suhe protsentides võrreldes ülejäänud Euroopaga toetustega?
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
olavsu1
Liige
Kontakt:

OLAVI kirjutas: 22 Juul, 2025 11:51
See siis väike matemaatikaülesanne, et kuidas on Eesti muude sotstoetuste suhe protsentides võrreldes ülejäänud Euroopaga toetustega?
Laste- ja peretoetused ei pane eestlasi sigima. Need ahvatlesid vaid võõraid. Olen märganud, et eestlastest sigvad aint kraaded ja need, kes jaksavad käia reisimas piirkondades, kus pole kristlasi.
teised hoiduvad asjast, kuna kardavad sama saatust, mis on tabanud neid, kes jäid hammasrataste vahele....
Poti soldat
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Poti soldat »

Eks rahaga on ka see teema, et on veits küsitav kuidas meil seda suunatakse. Palju auru läks kolmanda lapse toetuse teemale, aga mulle tundub et tegelikult on põhiprobleemiks muutumas esimeste laste vähesus. Kui esimest ei tule siis kolmandani ka ei jõua.

Praegune vanemapalga süsteem julgustab laste saamise kaugemale tulevikku lükkamist, et enne kõvasti karjääri teha.

Lisaks muidugi maksuteema, tõusev käibemaks lööb proportsionaalselt kõige raskemalt peresid kelledel ülalpeetavad kaelas.
Qwerty226
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Qwerty226 »

Esimeste laste puudust ei ole, või vähemalt 2011 oli lastetuid naisi vähem kui aastal 1922.
Qwerty226 kirjutas: 11 Nov, 2024 9:48 1922 oli lastetuid naisi rohkem kui 2011 aastal. (Aastal 1922 oli 15+ vanuses naistest lastetud 43%; 2011 oli 15+ vanuses naistest lastetud 23%. Eriti paneb imestama, et vanuses 20-29 oli aastal 1922 lastetuid naisi 70% aastal 2011 ca 63%).

Pilt
https://www.digar.ee/viewer/et/nlib-dig ... 08/page/65

Pilt
https://www.digar.ee/viewer/et/nlib-dig ... 08/page/66
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

olavsu1 kirjutas: 22 Juul, 2025 10:56 ma olen 50 aastat elanud ilma igasuguste pruudikandidaatideta, sest mulle on need keelatud ja keelajad on kambad ja kampadest mõjutatud isikud.
Raske juhus
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Smith »

Laste- ja peretoetused ei pane eestlasi sigima.
Läheb mitmendale ringile, aga majanduslik surve perelisa saamisel sunnib lapsest loobuma või tema saamise edasi lükkama “kuniks raha rohkem”. Minu tutvusringkonnas peaks enamus juba eluaseme välja vahetama, sest kellel üks üleliigne tuba ikka ripakil on. See, aga on juba korralik väljaminek koos tulevikus suuremate kommunaalkuludega jne.
Seega - raha sünnitama ei pane, aga selle puudumine jätab sünnitamata.

Jah, Kriku ülteb, et eeltoodu on kultuuriline väljakutse, aga seda on ilmselt veel rasken muuta, kui eurorublasid kuskilt hankida.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist